Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Karczoch (liść)

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus) znany także pod inną nazwą jako artyszok, to roślina uprawiana jako warzywo na terenach basenu Morza Śródziemnego oraz w Ameryce Północnej, a jako roślina o właściwościach prozdrowotnych w Niemczech oraz Polsce. [1][2] W obrębie klimatu umiarkowanego karczoch jest rośliną jednoroczną, natomiast w warunkach klimatu śródziemnomorskim jest uważany za bylinę. [2] Karczoch zwyczajny jest warzywem cenionym w świecie kulinarnym za jadalne pąki kwiatowe, które posiadają naturalnie bogatą zawartość substancji odżywczych, co przekłada się na prozdrowotne właściwości karczocha. [2] 

Karczoch liść wartość odżywcze

Skład karczocha  jest zróżnicowany i uzależniony od gleby, na której rośnie, od odmiany rośliny, a także jej fazy rozwoju. [2] Karczoch posiada wiele składników odżywczych, które znajdują się w tzw. "sercach" karczocha, czyli w pąkach kwiatowych oraz w liściach karczocha, które są jadalnymi częściami rośliny. Co więcej, karczoch zwyczajny jest warzywem niskokalorycznym, dlatego też osoby, które chcą włączyć do swojej diety to wartościowe warzywo, mogą być spokojne. W 100g karczocha znajduje się tylko 20 kcal![3]

Serca karczocha wartości odżywcze

Prozdrowotne działanie karczocha uzależnione jest od naturalnie występujących substancji odżywczych w roślinie. Do wartości odżywczych serc karczocha zalicza się przede wszystkim: białko, tłuszcz, węglowodany, błonnik pokarmowy.[1] Wśród naturalnie występujących soli mineralnych w karczochu, wyróżnia się spore ilości potasu, wapnia, sodu oraz magnezu. Ponadto, karczoch jest bogatym źródłem witaminy C, kwasu foliowego oraz niacyny. [1] Co więcej, pąki karczocha są naturalnym źródłem związków polifenolowych, które różnią się w zależności od odmiany rośliny. Niemniej jednak wśród nich można znaleźć: kwas chlorogenowy, kumarowy, ferulowy, cynarynę, luteolinę czy apigeninę. [1] 

Liście karczocha skład chemiczny

Liście zielonego karczocha są doskonale znanym i cenionym surowcem zielarskim. Świeże liście karczocha, jak i suszone liście karczocha są wykorzystywane głównie w kuchni, ale także w przemyśle kosmetycznym. Jeśli chodzi o skład karczocha a konkretniej o skład liści warzywa, są one naturalnie bogatym źródłem kwasów fenolowych (kwas chlorogenowy, kwas kawowy, cynaryna), flawonoidów, do których zalicza się luteolinę, gorzkie laktony seskwiterpenowe oraz garbniki. [2] Liście karczocha są także cennym źródłem błonnika pokarmowego.[1] Naturalnie występujące składniki odżywcze w liściach karczocha czynią warzywo cennym surowcem prozdrowotnym, który został doceniony przez wielu miłośników warzyw. 

Liść karczocha właściwości 

Błonnik pokarmowy, różnorodne związki polifenolowe, witaminy i minerały. Liczne substancje odżywcze znajdujące się w świeżych i suszonych liściach karczocha posiadają wiele prozdrowotnych właściwości, które są cenione w roślinie od wielu setek lat. Liście karczocha są cennym i aromatycznym składnikiem w diecie, który w prosty sposób pozwoli dostarczyć wielu wartości do organizmu. Naturalna zawartość wartości odżywczych, w tym witaminy C i wielu związków polifenolowych sprawia, że liść karczocha spożywany w odpowiednich ilościach pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także wspomaga funkcje wydalnicze nerek. Co więcej, regularne spożywanie odpowiedniej ilości karczocha może przyczynić się do poprawy komfortu układu trawiennego, a dokładniej wspomaga procesy trawienne oraz przyczynia się do komfortu jelitowego. Ze względu na obecność naturalnych związków wspierających funkcje układu pokarmowego karczoch na poprawę trawienia to doskonały wybór. Do pozostałych właściwości karczocha należy to, że karczoch wspomaga detoksykację organizmu, pomaga w utrzymaniu zdrowia wątroby oraz wspomaga przepływ soków trawiennych. Potas to także naturalnie występujący związek w liściu karczocha, który posiada cenne właściwości. Do tych właściwości można zaliczyć wspomaganie organizmu w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pomoc w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Ponadto, karczoch wspiera utratę masy ciała.

Regularne spożywanie zielonych warzyw może być jednym z czynników utrzymania dobrego zdrowia i samopoczucia. Warto różnicować rodzaje spożywanych warzyw, aby skorzystać z pełnego zakresu korzyści zdrowotnych, jakie oferują.

Liść karczocha zastosowanie

Jak włączyć do diety  liście karczocha, aby zachowały swoje właściwości i jak najwięcej wartości odżywczych? Świeże liście karczocha najczęściej dodawane są do sałatek, jednakże swoją popularność zdobyły suszone liście rośliny, jako z których przyrządza się herbatkę z liści karczocha oraz napar z liści karczocha. Liście karczocha wykorzystywane są także do wytwarzania nalewek oraz soku z liści karczocha. Ze względu na naturalną zawartość licznych składników napar lub herbatka z liści karczocha mogą mieć właściwości związane ze wspomaganiem trawienia.

Owoce (serca) karczocha są bardzo popularnym składnikiem wielu dań. Występują głównie jako dodatek do makaronów, ryżu, a także jako przekąska, którą można zestawić z oliwą z oliwek i odrobiną przypraw.

Karczoch ma wszechstronne zastosowanie w kuchni, a regularne spożywanie karczocha może przyczynić się do poprawienia komfortu zdrowia, w tym zdrowia wątroby i układu trawiennego.

Ciekawostka

Za smak karczocha odpowiadają naturalnie występujące w nim taniny.[4] Substancje te nadają pąkom karczocha gorzkiego smaku. Z kolei antocyjany, które również znajdują się w roślinie, odpowiadają za fioletową barwę pąków warzywa. [4]

Zielone warzywa są uważane za naturalne i cenne źródło błonnika pokarmowego i wielu substancji dbających o funkcjonowanie organizmu człowieka.[5] Co więcej, wiele owoców i warzyw posiadają naturalne właściwości przeciwutleniające. [5] W tej grupie znajduje się zielony karczoch. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym oraz wspomaganiu procesów trawiennych, prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego oraz wsparciu w komforcie jelitowym karczoch jest częstym składnikiem suplementów na trawienie.

W trosce o potrzeby wegan i wegetarian Terranova dobiera do suplementów diety składniki pochodzenia roślinnego. Wśród suplementów diety zawierających liść karczocha Terranova proponuje:

  • KARCZOCH MNISZEK LEKARSKI L-CYSTEINA KOMPLEKS
  • Red Yeast Rice Complex

KARCZOCH MNISZEK LEKARSKI L-CYSTEINA KOMPLEKS to suplement diety zawierający składniki, chroniące przed działaniem stresu oksydacyjnego oraz dbające o komfort trawienny.[6] Połączenie liofilizowanych składników roślinnych ze składnikami odpowiedzialnymi za ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym (witamina C i selen), tworzą synergiczną formułę. Składniki znajdujące się w suplemencie diety KARCZOCH MNISZEK LEKARSKI L-CYSTEINA KOMPLEKS występują w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, która zawiera w sobie wysoce synergiczną formułę składników, które będą doskonałym uzupełnieniem codziennej diety dla osób, które chcą zadbać o komfort trawienny[6] oraz szukających ochrony przed stresem oksydacyjnym. Ilość składnika w porcji dziennej to 125 mg liści karczocha oraz dodatkowe rośliny: 200mg korzenia mniszka lekarskiego, 150mg korzenia kurkumy, 100 mg owocu cytryńca chińskiego. Ponadto w kompleksie znajdują się także 150mg witaminy C oraz 25 µg selenu.

Oferowany kompleks KARCZOCH MNISZEK LEKARSKI L-CYSTEINA KOMPLEKS w prosty sposób pozwoli dostarczyć do organizmu wartościowych składników, które wspomagają komfort trawienny[6] i dobre samopoczucie. 

[1] https://www.researchgate.net/profile/Dorota-Teterycz/publication/330130379_Karczoch_zwyczajny_Cynara_scolymus_-_innowacyjny_surowiec_o_bogatych_wlasciwosciach_leczniczych/links/5c34552ba6fdccd6b59afe88/Karczoch-zwyczajny-Cynara-scolymus-innowacyjny-surowiec-o-bogatych-wlasciwosciach-leczniczych.pdf 

[2] KOSMOS Vol. 67, 4, 823–831, 2018 

[3]  http://www.acta-agrophysica.org/pdf-107810-38616?filename=The%20effect%20of%20methods%20of.pdf

[4]  https://www.researchgate.net/profile/Dorota-Teterycz/publication/330130379_Karczoch_zwyczajny_Cynara_scolymus_-_innowacyjny_surowiec_o_bogatych_wlasciwosciach_leczniczych/links/5c34552ba6fdccd6b59afe88/Karczoch-zwyczajny-Cynara-scolymus-innowacyjny-surowiec-o-bogatych-wlasciwosciach-leczniczych.pdf

[5] https://www.dbc.wroc.pl/Content/22823/Oledzki_Potencjal_Antyoksydacyjny_Owocow_i_Warzyw_%202012.pdf

[6] Moradi S, Shokri-Mashhadi N, Saraf-Bank S, Mohammadi H, Zobeiri M, Clark CCT, Rouhani MH. The effects of Cynara scolymus L. supplementation on liver enzymes: A systematic review and meta-analysis. Int J Clin Pract. 2021 Nov;75(11):e14726. doi: 10.1111/ijcp.14726. Epub 2021 Aug 23. PMID: 34383355. 

Aktywne filtry

Suplement diety z fermentowanym czerwonym ryżem, PROMOCJA
Cholesterol na dobrym poziomie
Cena 169,90 zł
Roślinny suplement diety z fermentowanym czerwonym ryżem Wesprzyj zdrowie swojego serca poprzez wpływ na poziom cholesterolu (Ankascin 568-R®)...

Karczoch jest warzywem, którego częścią jadalną, popularną w krajach śródziemnomorskich, są główki kwiatostanów. Surowcem, na który warto zwrócić szczególną uwagę jest natomiast liść karczocha. Substancje w nim zawarte nadają mu wyjątkowej goryczy, co pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu liść karczocha wspomaga trawienie i przyczynia się do komfortu jelitowego. Może również wspierać pracę nerek oraz utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów we krwi, a dzięki obecności cynaryny, pomagać w detoksykacji i utrzymaniu zdrowej wątroby.

Karczoch (liść) - suplementy diety zawierające Karczoch (liść) | Terranova

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło