Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Żurawina

Żurawina, a właściwie żurawina amerykańska zaliczana jest do grupy roślin wrzosowatych oraz uwzględniana jako jeden z rodzajów borówki. Owoc rośliny występuje pod postacią dwóch gatunków, jako żurawina wielkoowocowa oraz żurawina błotna. Jak wygląda żurawina? Ta cenna roślina, charakteryzuje się gładkimi, czerwonymi, a także maleńkimi owocami, które wyrastają na zielonym krzewie. Żurawina amerykańska rośnie w obrębie klimatu umiarkowanego, przede wszystkim w Azji i Ameryce Północnej, ale krzewy można także napotkać w północnej Europie, także w Polsce. Owoce żurawiny zawierają składniki, które są doceniane w wielu branżach przemysłowych, do najbardziej popularnych należą przemysł spożywczy, kosmetyczny, a także jako składnik suplementów diety. Dlaczego zatem warto jeść żurawinę i jakie wyróżniamy prozdrowotne właściwości żurawiny dla organizmu? [1]

Żurawina składniki odżywcze i właściwości

Właściwości odżywczych żurawiny jest wiele, a to wszystko za sprawą bogatej zawartości substancji odżywczych. Żurawina naturalnie zawiera witaminę A, C i E, a także beta-karoten i luteinę. Do składników odżywczych żurawiny można zaliczyć także naturalnie występujące składniki mineralne, takie jak: sód, selen czy potas. Żurawina posiada także prozdrowotne składniki w postaci polifenoli, a wśród nich występują: flawonoidy, stilibeny i kwasy fenolowe. Ponadto żurawina zawiera liczne kwasy organiczne, w tym kwas cytrynowy, kwas ursolowy, a także kwas chinowy i benzoesowy, dzięki nim żurawina posiada swój specyficzny smak. Zawartość kwasów wpływa także na antyoksydacyjne właściwości żurawiny.[1]

Właściwości antyoksydacyjne żurawiny

Działanie żurawiny w związku z właściwościami antyoksydacyjnymi jest uwarunkowane dzięki naturalnej zawartości związków fenolowych posiadających działanie przeciwutleniające. Pośród owoców, po które najczęściej sięgamy, żurawina posiada największą całkowitą zawartość kwasów fenolowych. Żurawina jest uważana za jeden z owoców, który warto spożywać w naturalnej postaci, aby wspierać działanie różnych układów, na przykład działanie układu moczowego. [2,3] Spożywanie owoców żurawiny może odbywać się w różnej postaci owocu, do najpopularniejszych form należy świeża żurawina, suszona, a także herbatka z żurawiny.

Zastosowanie żurawiny w przemyśle kosmetycznym

Do pozostałych właściwości żurawiny amerykańskiej można zaliczyć korzystny wpływ na kondycję skóry, czyli zastosowanie żurawiny w kosmetyce. Owoce żurawiny bogate są w bioaktywne związki, a wysoka zawartość witamin i minerałów, mają korzystny wpływ na zachowanie kondycji skóry i ogólnego stanu jej zdrowia. Kosmetyczne produkty zawierające żurawinę mogą przyczynić się do prawidłowej pielęgnacji skóry suchej, a także zanieczyszczonej i wymagającej nawilżenia.[1] W kosmetologii stosuje się ekstrakt z żurawiny lub wykorzystanie wartości odżywczych soku z żurawiny, jako cennego składnika produktów do pielęgnacji cery.

Żurawina na pęcherz moczowy

W licznych badaniach naukowych udowodniono, że owoce żurawiny wykazują pomocne działanie w związku z zachowaniem prawidłowego działania układu moczowego. Świeże owoce żurawiny, żurawina suszona , a także sok z żurawiny posiadają wartości odżywcze, dzięki którym wykazują korzystne działanie u osób, które chcą zadbać o układ moczowy. [2,3]

Żurawina w ciąży

Żurawina ma właściwości wspierające działanie organizmu. Włączenie tego cennego składnika do codziennej diety, także diety kobiet w ciąży może przynieść pozytywne skutki. Warto w ciąży jeść żurawinę suszoną lub w innej formie, z tego względu, że żurawina w ciąży może być pomocna w zachowaniu zdrowego układu moczowego, a także dostarczy cennych witamin i minerałów. Dlatego warto włączyć do diety dzienną porcję żurawiny lub uzupełnić suplementy dla kobiet w ciąży o suplementy z żurawiną. [4] Należy pamiętać, że spożywanie danych ilości żurawiny świeżej, jak i preparatów z żurawiną powinno być zgodne z zaleceniami lekarza prowadzącego ciążę.

Jak jeść żurawinę?

Świeże owoce żurawiny, jak i suszone są wykorzystywane w kuchni jako dodatek do dań. Najczęściej wybieraną formą są świeże owoce żurawiny, suszone, lub konfitura z żurawiny. Jeśli chodzi o suszone owoce żurawiny, stały się one popularne jako szybka i zdrowa przekąska

Suszona żurawina ma wiele zastosowań w kuchni i może być traktowana jako smaczny dodatek do owsianki. Natomiast żurawina świeża świetnie sprawdzi się jako dodatek do koktajli lub wypieków. [5]

Właściwości żurawiny suszonej nie różnią się niczym od żurawiny świeżej, natomiast żurawina suszona może być łatwiej dostępna. Natomiast żurawina w formie soku sprawdzi się jako dodatek do napojów. Z racji tego, że żurawina ma działanie korzystne dla układu moczowego, warto sięgnąć po jej owoce i uzupełnić dietę w cenne składniki. Co zrobić z żurawiny, aby wykorzystać naturalne właściwości rośliny?

Stosowanie żurawiny w postaci herbatki z żurawiny, może być prostym sposobem na wykorzystanie właściwości owocu, a także na wsparcie odporności dzięki naturalnej zawartości witaminy C. Żurawina amerykańska jest jednym ze składników produktu Life Drink, który ze względu na posiadane właściwości będzie świetnym uzupełnieniem jako suplement dla kobiet. Zwykle suplementy z żurawiną występują w postaci żurawiny w tabletkach, natomiast suplementy Terranova, a właściwie ich składniki zamknięte są w małej, w pełni wegańskiej kapsułce łatwej do połknięcia. Produkt w kapsułkach z dodatkiem żurawiny to Living Multivitamin Woman.

[1] http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2018/415.pdf

[2] Postepy Hig Med Dosw (online), 2016; 70: 1460-1468

[3] González de Llano i in. Cranberry Polyphenols and Prevention against Urinary Tract Infections: A Brief Review [eBook ISBN: 978-93-90768-97-4].

[4] https://lekarzwojskowy.wim.mil.pl/pdf-144756-77198?filename=Zagrozenia%20zwiazane%20ze.pdf

[5] http://www.mocowoc.pl/sites/default/files/Mocowoc-Zurawina-Pilgrim.pdf

4 0 4

Oops, it looks like you are lost ...

Back to Home

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło