- Nowość

Rukiew wodna Nasturtium officinale nazywana także rzeżuchą wodną jest rośliną należącą do rodziny kapustowatych. [1] Występowanie rukwi wodnej ogranicza się do ścisłego obszaru zachodniej, środkowej i południowej Europy. W Polsce rukiew wodna występuje rzadko, lecz roślina rozproszona jest na znacznych częściach terenu kraju. Zamierzona uprawa rukwi wodnej występuje przede wszystkim na terenie Ameryki, w południowej Afryce, we wschodniej Azji oraz w Australii i Nowej Zelandii. [2] Rzeżucha wodna jest rośliną wieloletnią o napęczniałej łodydze, zaś liście rukwi wodnej są postrzępione i pierzaste. [2] Rukiew wodna charakteryzuje się białymi kwiatami wyrastającymi w najwyższych partiach rośliny. Hodowanie rukwi wodnej odbywa się zwykle w zakresie upraw amatorskich, jako roślina doniczkowa lub ogrodowa. [1]
Rukiew wodna witamin i składników mineralnych posiada wiele. Wśród nich naturalnie występują m.in.: witamina C, witaminy z grupy B (B1 , B2 , B3 , B6), K, beta-karoten oraz luteina. Co więcej, do wartości odżywczych rukwi wodnej zalicza się składniki mineralne takie jak potas, wapń, magnez i sód. [3] Ponadto, rukiew wodna w diecie może być naturalnym uzupełnieniem błonnika, białka, tłuszczów i węglowodanów.[4] Oprócz tego, że rukiew wodna to naturalna bomba witaminowa i skarbnica substancji odżywczych, to w dodatku jest warzywem o wysokiej gęstości odżywczej, tj. posiada wiele składników odżywczych w stosunku do kaloryczności. Włączając liście rukwi wodnej do codziennej diety, można w prosty sposób dostarczyć do organizmu ważnych substancji wspierających jego ogólną kondycję.
Rukiew w diecie może być traktowana jako cenny składnik ze względu na wysoką gęstość odżywczą. Warto wykorzystać rukiew wodną w potrawach, np. w sałatkach ponieważ naturalnie zawarte w niej witaminy i pozostałe wartości odżywcze mogą przynieść wiele korzyści dla organizmu. Do właściwości prozdrowotnych rukwi wodnej popartych badaniami można zaliczyć działanie antyoksydacyjne. Składniki aktywne naturalnie zawarte w rukwi, w tym sulforan, może mieć znaczący wpływ na antyoksydacyjne właściwości rośliny.[1] Prozdrowotne właściwości liści rukwi wodnej wynikają z naturalnej zawartości składników aktywnych rośliny. Luteina i witamina B2 naturalnie występujące w liściach rośliny także odpowiadają za jej właściwości prozdrowotne. Wymienione substancje odżywcze posiadają właściwości do których można zaliczyć znaczący wpływ w utrzymaniu prawidłowego widzenia. Ponadto, potas znajdujący się w liściach rukwi wodnej może mieć wpływ na utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Działanie rukwi wodnej jest korzystne także dla układu pokarmowego. Dzięki naturalnej zawartości błonnika w zielonych liściach rukwi, ich spożywanie może przyczynić się do wspomagania organizmu w prawidłowym funkcjonowaniu enzymów trawiennych.
Czy rukiew wodna to najzdrowsze warzywo? Można określić roślinę jako królową warzyw ze względu na wysoką gęstość odżywczą oraz właściwości prozdrowotne wynikające z naturalnej zawartości witamin i składników mineralnych, a także pozostałych składników odżywczych rukwi wodnej. Z pewnością jest to jeden z produktów zaliczany do superfoods, którego obecność w diecie może przynieść wiele dobrego dla organizmu.
Liście rukwi wodnej, stanowią nie tylko źródło cennych składników odżywczych, ale również aromatyczny dodatek wielu dań. Ze względu na swój delikatny smak rukiew wodna doskonale sprawdzi się jako świeży dodatek do sałatek i kanapek. Lekko pikantny posmak rośliny nadaje potrawom charakteru, a jednocześnie nie przytłacza innych smaków. Dodatkowo, liście rukwi wodnej mogą być używane jako element dekoracyjny każdej potrawy. Warto pamiętać, że liście rukwi wodnej są niskokaloryczne, co sprawia, że mogą być świetnym dodatkiem w diecie u osób dbających o sylwetkę oraz o prawidłowe nawyki żywieniowe. Bogactwo składników odżywczych sprawia, że warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej i zbilansowanej diety. Rukiew wodna właściwości ma wiele i z pewnością znajduję się wysoko na liście najzdrowszych warzyw, które warto włączyć do codziennego jadłospisu.
Do alternatywnego zastosowania rukwi wodnej należy zastosowanie liści rukwi wodnej jako składnik suplementów diety. Co więcej, w tej postaci są szczególnie doceniane przez osoby, które z różnych powodów mają utrudniony dostęp do rukwi wodnej.
Liście rukwi wodnej jako suplement diety są cennym składnikiem o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych.Ponadto, znacząca ilość wartości odżywczych warzywa sprawia, że liście rukwi są częstym składnikiem roślinnym suplementów dla kobiet, suplementów dla mężczyzn i suplementów dla seniorów.
Regularne spożywanie liści rukwi wodnej w sałatkach czy koktajlach może stanowić istotny element zdrowej diety, wspierając optymalne funkcjonowanie organizmu i przyczyniając się do ogólnego dobrostanu.
Liście rukwi wodnej to jeden ze składników wegańskiego i w pełni roślinnego suplementu diety BETA-KAROTEN Z ALG. Bogactwo roślinnych składników znajdujących się w suplemencie BETA-KAROTEN Z ALG w towarzystwie naturalnego beta-karotenu, kwasem alfa-liponowym oraz arabinogalaktanem z modrzewia tworzą synergiczną formułę, która pozwoli uzupełnić dietę w odpowiednio wyselekcjonowane i wysoko odżywcze składniki.
Terranova oferuje BETA-KAROTEN Z ALG, jako suplement stworzony z naturalnych składników w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, a także uzupełnienie codziennej, zbilansowanej diety. Ilość składnika w porcji dziennej to 50 mg liści rukwi wodnej oraz dodatkowe rośliny: 150 mg liścia jarmużu, 50 mg owocu i liścia rokitnika, a także 75 mg spiruiny, 7 mg naturalnego beta-karotenu.
Oferowany suplement diety BETA-KAROTEN Z ALG z liśćmi rukwi wodnej w prosty sposób pozwoli dostarczyć do organizmu cennych składników, w tym beta-karotenu, który wspomaga utrzymanie zdrowia skóry, chroniąc skórę przed szkodliwym działaniem promieni UV, a także wspomaga walkę ze zmarszczkami i ma wpływ na poprawę elastyczności skóry.[6][7]
[1] https://www.inhort.pl/wp-content/uploads/2022/02/4.1_Zalecenia_nawozowe_2021_warzywa_lisciowe.pdf
[2] Chrońmy Przyr. Ojcz. 68 (1): 59–64, 2012 https://core.ac.uk/download/pdf/53118026.pdf
[3] https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/170068/nutrients
[4] https://www.arcjournals.org/pdfs/ijmpnp/v5-i3/2.pdf
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17284750/
[6] Dermatology 2010;221(2):160-71
[7] Acta Dermatovenerologica APA 2008; 17(4):160-162,164-166.
Pokrewne kategorie