- Nowość

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie, co więcej, od lat uważana jest za napój o właściwościach zdrowotnych. Herbata pochodzi z rodziny kameliowatych. [1] Wyrasta w postaci krzewu o stale zielonych liściach, wśród których kwitną małe białe pączki i niewielkie owoce. [1] Jednym z rozsławionych gatunków herbaty, jest herbata zielona.
Pochodzenie herbaty zielonej sięga setek lat wstecz i związane jest z południową częścią Chin. [2] Natomiast uprawa zielonej herbaty przypada na tereny Azji i Afryki Środkowej. [2] Już od dawna uważano, że zielona herbata ma korzystny wpływ na zdrowie, a zawarte substancje odżywcze w liściach zielonej herbaty niosą ze sobą wiele właściwości i zdrowotnych korzyści. [2] Zatem, dlaczego warto pić zieloną herbatę?
Zielona herbata to nic innego jak świeżo zebrane liście zielonej herbaty poddane procesowi suszenia. [3] Prozdrowotne działanie liściastej zielonej herbaty uwarunkowane jest przez naturalnie występujące substancje odżywcze znajdujące się w liściach rośliny. Dzięki temu, że zielona herbata jest produktem mało przetworzonym, przy procesie suszenia zachowuje w liściach wiele substancji aktywnych. Spożywanie zielonej herbaty może dostarczyć do organizmu m.in.: związków polifenolowych, wśród których wyróżnia się flawanole, flawonoidy, proantocyjanidyny oraz kwasy fenolowe. [2] Co więcej, większością związków polifenolowych są katechiny. Katechiny zielonej herbaty zalicza się do głównych związków zawartych w roślinie. [2] Liście zielonej herbaty zawierają również liczne sole mineralne i witaminy, wśród których wyróżnia się mangan, glin oraz fluorki, a także witaminę C i witaminy z grupy B. [1]
Liściasta herbata zielona posiada wiele właściwości prozdrowotnych, które sprawiają, że roślina jest ceniona nie tylko w przemyśle spożywczym, ale również jako bogaty produkt odżywczy w kosmetyce. Bogactwo antyoksydantów, głównie związków polifenolowych, nadaje herbacie zielonej zdolność zwalczania wolnych rodników w organizmie, co wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Co więcej, związki polifenolowe, to substancje aktywne, które zapobiegają szybszemu starzeniu się skóry. [4] Do substancji o takim właściwościach można zaliczyć również witaminę C. Zawartość witaminy C w zielonej herbacie może mieć istotny wpływ na zdrowie. Witamina C przyczynia się do prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry oraz zębów. A także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Spożywanie odpowiednich ilości zielonej herbaty może mieć korzystne działanie na układ trawienny, wsparcie metabolizmu i spalanie tłuszczów, co pomaga przy kontroli masy ciała. Ponadto, liście zielonej herbaty to roślina wspierająca układ odpornościowy, poprawiająca koncentrację, a także wspierająca utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Składniki liści zielonej herbaty mogą wspierać utrzymanie zdrowego serca, ponadto wspomagają funkcje układu sercowo-naczyniowego. Wspomniane właściwości to jedynie niektóre z wielu korzyści płynących ze spożywania herbaty zielonej, co sprawia, że stanowi ona popularny i zdrowy napój uwielbiany w wielu kulturach na całym świecie.
Zielona herbata liściasta jest wykorzystywana w różnych obszarach przemysłu ze względu na swoje właściwości smakowe, zdrowotne i kosmetyczne. Mimo tego, że gorzki smak zielonej herbaty jest specyficzny, napój jest jednym z popularniejszych na rynku. Zielone herbaty liściaste wykorzystywane są od setek lat, co więcej, znalazły swoje miejsce w kawiarniach. Zaparzone liście herbaty tworzą aromatyczny napar o złocistym lub zielonym kolorze, który spożywany jest w czystej postaci lub z dodatkiem owoców i soków, które tworzą wyjątkowe kompozycje smakowe. Ciekawe jest to, że parzenie zielonej herbaty jest różnorodne w zależności od odmiany, tj. inaczej parzy się zieloną herbatę smakową, gruzińską zieloną herbatę, czy chińską herbatę zieloną. W całym rytualne istotna jest także sposób parzenia oraz temperatura parzenia zielonej herbaty. Jeśli występuje problem z parzeniem zielonej herbaty, warto zastosować się do wskazówek umieszczonych na opakowaniu.
Grupa osób została poddana badaniu, w którym wykazano, że codzienne spożycie ekstraktu z zielonej herbaty może mieć wpływ na zmniejszenie tkanki tłuszczowej w organizme. [2] Badanie dotyczyło działania zawartości katechin w ekstrakcie zielonej herbaty w ilości 690 mg spożywanej przez wybraną grupę osób uczestniczących w badaniu w ciągu 12 tygodni. Wynik końcowy badania wykazał, żę dzienne spożycie herbaty zawierającej 690 mg katechin przez 12 tygodni zmniejszyło tkankę tłuszczową w organizmie, co sugeruje, że spożywanie katechin może być przydatne w kontroli nad tkanką tłuszczową w organizmie, a także poprawienie komfortu życia związanego z utrzymaniem prawidłowej wagi.[5]
Co więcej, w innym badaniu przeprowadzonym na grupie 100 osób wykazano, że dzienne spożycie ekstraktu z zielonej herbaty przez 12 tygodni miało działanie powodujące utratę masy ciała, zmniejszenie tkanki tłuszczowej, a także obniżenie poziomu cholesterolu całkowitego i LDL we krwi. [6]
Zielona herbata posiada szerokie zastosowanie nie tylko jako napój, ale także jako składnik wielu produktów, w tym produktów kosmetycznych. Działanie zielonej herbaty w kosmetologii zostało docenione przede wszystkim ze względu na naturalne właściwości przeciwutleniające i oczyszczające. [4] Dlatego też liście zielonej herbaty są cennym składnikiem wielu kremów, toników, a nawet perfum. [4]
Przeciwutleniacze odgrywają istotną rolę w utrzymaniu prawidłowej kondycji organizmu poprzez ochronę komórek przed uszkodzeniami powstałymi przez działanie wolnych rodników.[4] Co więcej, antyoksydanty mają znaczący wpływ na zdrowie skóry, chroniąc ją przed szkodliwym działaniem promieni UV oraz działaniem czynników zewnętrznych.[4] Cenne antyoksydanty zielonej herbaty takie jak katechiny czy flawonoidy odgrywają istotną rolę w funkcjonowaniu organizmu i są naturalnymi składnikami zielonej herbaty docenionymi w kuchni, kosmetyce, a nawet w suplementach diety. Intensywny smak zielonej herbaty nie każdemu przypadnie do gustu, dlatego, jeśli ktoś chciałaby wprowadzić zieloną herbatę do swojej diety, a nie pozwala mu na to jej gorzki smak, warto sięgnąć po suplementy diety z liśćmi zielonej herbaty. Zielona herbata ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne i wspomagające spalanie tłuszczu jest częstym składnikiem suplementów na trawienie, a także suplementów na skórę.
W celu zachowania cennych wartości i właściwości Terranova opracowała naturalny kompleks KARCZOCH MNISZEK LEKARSKI L-CYSTEINA KOMPLEKS, który jest cennym źródłem liofilizowanych świeżych roślin zawierającym w składzie liść zielonej herbaty. Kompleks ten występuje w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, która zawiera w sobie wysoce synergiczną formułę składników, które wpływają na ochronę komórek przed stresem antyoksydacyjnym, a spożywane w odpowiednich ilościach, wpływają również na komfort trawienny.
[1] CHEMIK 2011, 65, 10, 968-973, https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BPP2-0012-0039/c/Sikora_PL.PDF
[2] BROMAT.CHEM.TOKSYKOL.–XLI, 2008, 1, str. 5–14, https://www.researchgate.net/profile/Judyta-Juranek/publication/260871985_Some_aspects_curative_effects_of_green_tea/links/0046353b2214a83266000000/Some-aspects-curative-effects-of-green-tea.pdf
[3] Herbalism nr 1(5) / 2019, https://kpu.krosno.pl/herbalism/wp-content/uploads/sites/55/2021/10/Wlasciwosci-przeciwutleniajace-wybranych-herbat-zielonych.pdf
[4] https://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/02/ke2016.5-4.pdf
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15640470/
[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26093535/
Pokrewne kategorie
Smakosze herbaty doceniają ją ze względu na wyjątkowe walory smakowe. Ale nie można zapomnieć również o jej walorach zdrowotnych, które zawdzięcza obecnym w jej liściach polifenolom m.in. galusanowi epigalokatechiny (EGCG). Przede wszystkim pomaga w ochronie komórek organizmu przed wolnymi rodnikami, co wpływa korzystnie m.in. na zdrowie serca. Zielone herbata może być też wykorzystywana przez osoby, które kontrolują masę ciała, gdyż pomaga przyspieszyć spalanie tłuszczów.