Czarny bez jest uważany za cenny składnik w kuchni. Przede wszystkim wykorzystywany jest do produkcji soków z czarnego bzu. Nic dziwnego, skoro posiada naturalnie bogaty skład, a co za tym idzie właściwości wspierające układ odpornościowy, pracę nerek oraz wsparcie w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Domowy sok z owoców czarnego bzu jest prosty w przygotowaniu i przy odpowiednich warunkach można przechowywać go w swojej spiżarce! Warto więc poświęcić czas na zebranie owoców w lecie, aby cieszyć się ich smakiem w zimie.
Czarny bez na co pomaga oprócz wsparcia układu odpornościowego? Bez czarny często jest składnikiem naturalnych kosmetyków. To dlatego, że jest naturalnie bogaty w antocyjany i flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną. A ta z kolei jest bardzo doceniana w kosmetyce. Połączenie właściwości antyoksydacyjnych z naturalną zawartością witaminy C w czarnym bzie, może mieć znaczący wpływ na zachowanie dobrego stanu skóry, a nawet na opóźnianie starzenia się skóry![3]
Dbając o zdrowy tryb życia i zrównoważoną dietę, bogatą w różnorodne substancje odżywcze mamy wpływ na wsparcie układu odpornościowego organizmu. Czarny bez jest cennym składnikiem, który można znaleźć w suplementach diety. Ze względu na naturalnie bogaty skład wartości odżywczych czarny bez jest częstym składnikiem suplementów dla kobiet i suplementów dla mężczyzn.
Prawidłowo funkcjonujący układ odpornściowy to klucz do zachowania zdrowia, także w okresie jesienno-zimowym! Włączając przetwory z czarnego bzu do diety wspieramy naturalną odporność organizmu.