Nie mamy nic do ukrycia
Terranova chce Cię zabrać w podróż ku optymalnemu odżywianiu, wypełnioną nie tylko witaminami i minerałami, ale również pachnącymi ziołami, soczystymi warzywami i świeżymi owocami, które zachowują swoją wartość dzięki procesowi liofilizacji. Poniżej wymienione składniki znajdziesz w naszych produktach zamiast sztucznych dodatków.
Produkty















Dołącz do newslettera
Nasze składniki:
Poznaj składniki, które znajdują się w naszych produktach

Burak (korzeń)
Ze względu na obecność m.in. polifenoli, folianów i potasu w korzeniu buraka, jego spożywanie może wiązać się z korzystnym wpływem na układ krążenia. Dodatkowo dzięki naturalnej zawartości azotanów, może zwiększać przepływ krwi, a tym samym dotlenienie mózgu oraz poprawiać wydajność sportową Betalainy – barwniki buraka, nie tylko nadają atrakcyjności jego wyglądowi, ale wykazują także właściwości antyoksydacyjne, chroniąc ważne struktury przed działaniem nadmiaru wolnych rodników. Biorą ponadto udział w detoksykacji komórek.

Rukiew wodna (liść)
Kiełkująca rukiew wodna wyglądem przypomina nieco rzeżuchę. Nic dziwnego, gdyż należy do tej samej co ona rodziny kapustowatych. Jej liście zawierają chlorofil, beta-karoten, witaminę C, żelazo, potas, wapń a także charakterystyczne dla tej grupy roślin glukozynolany. Jest to roślina o potencjalnym działaniu alkalizującym, dzięki czemu może stanowić przeciwwagę dla produktów potencjalnie zakwaszających, obecnych w dużych ilościach w codziennej diecie.

Aronia
Aronia ze względu na cierpki smak, nie pojawia się zbyt często na naszych stołach. A szkoda, bo to owoc, który znany jest m.in. ze swojej roli wspierającej krążenie krwi, metabolizm glukozy czy utrzymanie poziomu cholesterolu we krwi. Bogactwo przeciwutleniaczy takich jak polifenole, karotenoidy czy też witamina C, występujących w aronii sprawia, że jest to jeden z owoców o najwyższej wartości ORAC, określającej zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, które wytwarzane w nadmiarze np. podczas wysokiej aktywności fizycznej, mogą uszkadzać komórki.

Maca (korzeń)
Część jadalną rośliny stanowi bulwiasty korzeń o pikantnym smaku, stąd też jej inna nazwa to pieprzyca. Ze względu na pochodzenie i wierzenia ludowe co do właściwości zwiększających potencję, nazywana bywa również „żeń-szeniem peruwiańskim”. Maca wpływa bowiem korzystnie na płodność, pomaga w zachowaniu naturalnej aktywności seksualnej oraz energii, a także wspomaga wydajność fizyczną i psychiczną. Polisacharydy zawarte w korzeniu rośliny mogą ponadto stymulować układ odpornościowy.

Lucerna (kwiat, liść)
Lucerna jest rośliną należącą do bobowatych i tak jak pozostałe rośliny z tej rodziny jest dobrym źródłem białka. Stanowi naturalne witaminowo-mineralne wsparcie w przypadku wyczerpania psychofizycznego. Może zostać doceniona w szczególności przez kobiety, gdyż pomaga w utrzymaniu zdrowych włosów i paznokci, wspomaga utrzymanie sprawności seksualnej kobiet, a także wspiera metabolizm.

Pestki winogron
Na rynku pojawia się coraz więcej bezpestkowych odmian winogron. Warto jednak, aby do łask wróciły te, które zawierają pestki. Te małe niepozorne drobinki są bowiem cenne w proantocyjanidyny (OPC) o właściwościach antyoksydacyjnych, co może przekładać się na wygląd skóry. Wykazują one korzystne działanie w obszarze układu krwionośnego wspierając krążenie żylne, wpływając na zdrowie serca i naczyń krwionośnych, na utrzymanie ciśnienia krwi o raz zmniejszenie utlenienia cholesterolu LDL.

Reishi
Reishi jest grzybem, będącym przedmiotem badań dotyczących jego wspierającej roli w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu krążenia i odporności. Związki zawarte w reishi mogą wpływać na rozszerzenie naczyń krwionośnych, a tym samym usprawnienie przepływu krwi, co przy odpowiedniej porcji może zwiększać zdolności wytrzymałościowe organizmu. W Chinach nosi nazwę lingzhi, co symbolizuje połączenie duchowej mocy i nieśmiertelności.

Gotu Kola (liść)
Gotu kola znana jest również pod wdzięczną nazwą wąkrota azjatycka. Jest składnikiem roślinnym popularnym w Ajurwedzie. Może być doceniona dzięki swoim wszechstronnym właściwościom takim jak: utrzymanie prawidłowego krążenia żylnego i funkcji układu sercowo-naczyniowego, wpływ na prawidłowe funkcje poznawcze, utrzymanie komfortu trawiennego, działanie przeciwutleniające.

Dzika róża
To owoc, który dzięki naturalnej zawartości przeciwutleniaczy, może wspierać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Zawiera najwięcej witaminy C spośród wszystkich surowców roślinnych naszej strefy klimatycznej. Dzięki bogactwu tego składnika wspiera odporność oraz pomaga utrzymać ruchomość stawów. Wpływa także na prawidłowe funkcjonowanie nerek oraz układu pokarmowego.

Shiitake
Grzyb shiitake używany jest na Dalekim Wschodzie od co najmniej 2000 lat, w celu wzmacniania sił życiowych. Większość właściwości grzyba przypisuje się zawartemu w nim polisacharydowi zwanemu lentinanem, który m.in. wykazuje właściwości immunostymulujące. Inne ważne składniki w nim zawarte to L-ergotioneina – aminokwas zawierający siarkę o właściwościach antyoksydacyjnych czy też erytadeina, badana pod kątem jej wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Znaleźć w nim można również prowitaminę D2 w formie ergosterolu.

Kolendra (liść)
Specyficzny intensywny zapach, który kolendra zawdzięcza olejkowi eterycznemu, wspaniale uzupełnia smak potraw. Warto po nią sięgać również ze względu na jej inne właściwości. Dzięki zawartości polifenoli i składnikom olejku eterycznego, wykazuje właściwości przeciwutleniające, chroniąc komórki przed działaniem wolnych rodników.

Surowe ziarno kakao
Ziarna kakao większość osób kojarzy z pyszną czekoladą, która poprawia nastrój. Po części jest to zasługa kakao, które zawiera tryptofan, wpływający na produkcję endorfin – „hormonów szczęścia”. Flawonoidy zawarte w ziarnach kakao wykazują właściwości antyoksydacyjne, mogą wpływać na przepływ krwi w mózgu oraz wpływać korzystnie na właściwości skóry.

Imbir
Znany ze swoich rozgrzewających właściwości korzeń imbiru ma także wiele innych walorów. Wspiera trawienie, wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży, utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych oraz poziomu glukozy we krwi. Warto o nim pamiętać również podczas wymagającej aktywności fizycznej, gdyż wspomaga ruchomość stawów i posiada właściwości przeciwutleniające.

Seler (łodyga, liść)
Chrupiąca łodyga selera naciowego ma swoich zwolenników. Intensywny zapach i smak zawdzięcza olejkowi eterycznemu w niej zawartym. Kryje w sobie również flawonoidy i beta-karoten, dzięki którym wykazuje właściwości przeciwutleniające. Liść selera może ponadto wspierać trawienie i wpływać na metabolizm glukozy.

Koper włoski (nasiona)
Znany jest jako składnik herbatek dla niemowląt wspierających trawienie. Swoje właściwości zawdzięcza składnikom aktywnym, które ułatwiają eliminację gazów z jelit, zmniejszają napięcie mięśni gładkich przewodu pokarmowego oraz pobudzają wydzielanie enzymów trawiennych. Nasiona kopru włoskiego mogą również wspomagać funkcję wydalniczą nerek, wspomagać wydzielanie śluzu w górnych drogach oddechowych.

Rokitnik (owoc, liść)
Ten niezwykle kwaśny owoc to bomba wyjątkowych składników. Charakteryzuje się przede wszystkich wysoką zawartością witaminy C, karotenoidów i flawonoidów m.in. kwercetyny, dzięki którym wykazuje działanie antyoksydacyjne. To również źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3 i omega-9 oraz rozpuszczalnej w tłuszczach witaminy E. Dzięki składnikom w nim zawartym, rokitnik może działać ochronnie na komórki wątroby oraz wpływać na funkcje układu odpornościowego. Sok z owoców rokitnika wspiera ponadto metabolizm, pracę serca, a także funkcjonowanie jelit.

Liść pszenicy (sok)
Jest to składnik zaliczany do superfood. Stanowi naturalne źródło witamin, składników mineralnych i enzymów. Może być również uzupełnieniem diety w białko roślinne oraz błonnik. Dzięki zawartości chlorofilu, wpływa na funkcje układu odpornościowego. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające.

Kurkuma (korzeń)
Ten żółty korzeń znany jest ze swoich wszechstronnych właściwości. Dzięki żółtemu barwnikowi – kurkuminie oraz innym składnikom zawartym w korzeniu, pomaga utrzymać zdrowe stawy, kości oraz skórę, wspomaga funkcje układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, oddechowego i odpornościowego. Pomaga także utrzymać zdrową wątrobę, m.in. dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, chroniąc jej komórki przed działaniem wolnych rodników.

Borówka czarna
Ten, kto zbierał jagody w lesie wie, jak trudno oprzeć się, by wszystkie owoce nie trafiły od razu do buzi. Wspaniały smak idzie w parze z właściwościami, które borówka czarna zawdzięcza antocyjanozydom. Wpływa przede wszystkich na funkcje wzroku, chroni naczynia krwionośne przed działaniem stresu oksydacyjnego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji błon śluzowych układu pokarmowego. Ponadto polifenole zawarte w owocach borówki czarnej mogą wpływac na modulację pracy układu odpornościowego.

Natka pietruszki
Poza tym, że jest niezastąpionym składnikiem naszej kuchni, nadającym wyjątkowy smak potrawom, stanowi naturalne bogactwo wielu składników m.in.: witaminy C, żelaza, folianów, potasu czy też beta-karotenu. Dzięki temu natka pietruszki może wpływać korzystnie na układ krwionośny, działać moczopędnie czy też stanowić wsparcie antyoksydacyjne organizmu.

Łopian (korzeń)
Liście tej dziko rosnącej rośliny są wykorzystywane w kuchni japońskiej i chińskiej. Korzeń z kolei to bogactwo takich składników jak polifenole, lignany, fitosterole, aminokwasy czy inulina. Surowiec ten pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry, wspiera trawienie, przyczynia się do eliminacji wody z organizmu i oczyszczania krwi. Ma również korzystny wpływ na ruchomość stawów i ochronę tkanki chrzestnej.

Żeń-szeń syberyjski (korzeń)
Żeń-szeń syberyjski, zwany inaczej eleuterokokiem kolczastym, zaliczany jest do grupy roślin o właściwościach adaptogennych, czyli wspomagających odporność organizmu na różnego rodzaju stresory. Głównymi związkami aktywnymi korzenia są eleuterozydy. To m.in. dzięki nim żeń-szeń syberyjski wspomaga zdolności psychiczne i fizyczne organizmu, szczególnie w przypadku zmęczenia czy wyczerpania. Może również wpływać na prawidłowe krążenie krwi, a tym samym usprawniać pracę mózgu.

Acai
Owoce acai ze względu na bardzo wysoką aktywność enzymów komórkowych, muszą być po zbiorach natychmiast liofilizowane. W Brazylii są wykorzystywane do produkcji soków, co stanowi bombę bogactwa składników. Dzięki obecności antocyjanów – barwników, nadających kolor owocom, posiadają właściwości antyoksydacyjne. W swoim składzie owoce acai zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz rozpuszczalną w tłuszczach witaminę E. Dzięki obecności karotenoidów - luteiny i zeaksantyny, wykazują działanie ochronne na wzrok.

Kordyceps
Jest to rodzaj grzyba, który w wersji wegańskiej może być hodowany na organicznym brązowym ryżu. W Chinach uważany jest za narodowy skarb i stosowany jest dla zwiększenia energii życiowej. Dzięki wpływowi na rozszerzenie naczyń krwionośnych, może przy odpowiedniej porcji wspierać krążenie krwi i wspomagać organizm podczas wzmożonej aktywności fizycznej. Może również wykazywać właściwości antyoksydacyjne. Znaleźć w nim można m.in. prowitaminę D2 w formie ergosterolu.

Pestki dyni
Pestki dyni mogą nadawać wyjątkowy smak potrawom. Poza walorami smakowymi dostarczają również wielu cennych składników, takich jak nienasycone kwasy tłuszczowe, głównie linolowy oraz składniki mineralne, takie jak cynk, magnez, żelazo czy potas. Spożywane w odpowiedniej ilości pomagają w utrzymaniu prawidłowych funkcji pęcherza i przepływu moczu i przyczyniają się do prawidłowego funkcjonowania prostaty, z związku z czym nie powinno ich zabraknąć w diecie mężczyzn.

Skrzyp (wiosenne pędy)
Skrzyp polny, zwany potocznie końskim ogonem, to roślina wszechobecna i jedna z najstarszych, występujących na naszej planecie. Dlatego też warto skorzystać z tego, co „podsuwa” nam sama natura. Dzięki naturalnej zawartości krzemionki, skrzyp z pewnością docenią osoby, którym zależy na utrzymaniu zdrowych włosów, skóry i paznokci. Ponadto wiosenne pędy tej rośliny mogą wspierać elastyczność chrząstki stawowej i remineralizację kości, wspomagać funkcję wydalniczą nerek, działać ochronnie na komórki wątroby, wspierając tym samym jej prawidłowe funkcje.

Chlorella
Ta wyjątkowa mikroalga zawiera składniki o działaniu antyoksydacyjnym m.in. karotenoidy, takie jak β-karoten i luteina. Jest również bogata w białko roślinne i uważana za jedno z głównych źródeł chlorofilu. Warto, aby zwróciły na nią uwagę osoby, które chcę zwiększyć energię i witalność, gdyż wpływa korzystnie w przypadku chwilowego zmęczenia. Ponadto dzięki zawartości beta-glukanów wspomaga funkcje układu odpornościowego.

Żurawina
Te niezwykle kwaśne owoce to bomba antyoksydantów – witaminy C, polifenoli oraz karotenoidów. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, żurawina może wpływać na funkcje układu odpornościowego. Znana jest szczególnie wśród kobiet ze swoich właściwości, związanych ze zmniejszeniem przyczepności bakterii do powierzchni nabłonka układu moczowego.

Mniszek (liść)
Znany jest przede wszystkim jako żółtokwitnący mlecz, który po przekwitnięciu wytwarza białe dmuchawce. Jego liście mogą stanowić nie tylko smaczny ale i zdrowy dodatek do sałatek. Liście mniszka lekarskiego stanowią naturalne źródło potasu, magnezu, witaminy C, beta-karotenu oraz flawonoidów. Dzięki składnikom w nim zawartych wykazuje właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu może działać ochronnie na komórki skóry. Ponadto wspiera funkcje układu moczowego.

Goryczka (korzeń)
Zawarte w korzeniu goryczki substancje gorzkie (sekoirydoidy) pobudzają wydzielanie śliny, soku żołądkowego, jelitowego, trzustkowego i żółci. Dzięki temu korzeń goryczki wspomaga trawienie i przyczynia się do poprawy komfortu trawiennego. Ponadto związki aktywne w nim zawarte wykazują działanie ochronne na komórki wątroby oraz właściwości przeciwutleniające.

Rhodiola (korzeń)
Nazwę zawdzięcza różanemu zapachowi kłączy oraz różowej barwie pojawiającej się po ich przełamaniu. Należy do roślin o właściwościach adaptogennych, czyli przystosowujących organizm do czynników stresowych. Dzięki temu pomaga zwiększyć wytrzymałość organizmu, zmniejszyć zmęczenie, wspierać krążenie krwi, a tym samym zwiększyć aktywność umysłową i poznawczą.

Szpinak
Nie bez powodu szpinak był niegdyś oferowany do spożycia każdemu dziecku, celem upodobnienia się do marynarza Popeye/Papaja. Swoje walory zawdzięcza bogactwu składników m.in. karotenoidom, flawonoidom, folianom, witaminom oraz minerałom w nim zawartych. To one pomagają chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym wywołanym nadmiarem wolnych rodników. Foliany i potas, które można znaleźć w tych ciemnozielonych liściach, wpływają na pracę układu krwionośnego, a luteina, jako składnik barwnika plamki żółtej oka, może wnieść swoją cegiełkę w ochronę wzroku przed działaniem promieni słonecznych.

Żeń-szeń amerykański (korzeń)
Żeń-szeń amerykański zawiera związki aktywne zwane ginsonozydami, które odpowiadają za właściwości tej rośliny. Korzeń żeń-szenia amerykańskiego może oddziaływać na układ nerwowy i sercowo-naczyniowy, a także wpływać na metabolizm glukozy, zwiększając wrażliwość komórek na insulinę. Jest składnikiem roślinnym popularnym w Ajurwedzie.

Papryka Cayenne (owoc)
Pieprz kajeński jest popularną przyprawą, dodawaną do potraw w celu nadania im ostrości i wyrazistości. Poza walorami smakowymi może również przyczyniać się do redukcji masy ciała. Właściwość tę roślina zawdzięcza obecności kapsaicyny, której mechanizm działania opiera się m.in. na zmniejszaniu odkładania tkanki tłuszczowej, aktywacji brunatnej tkanki tłuszczowej oraz zwiększaniu uczucia sytości. Docenią ją również osoby aktywne fizycznie, gdyż kapsaicyna może uczestniczyć w skurczu mięśni, jak też zmniejszać wrażliwość komórek nerwowych na odczucie bólu.

Jęczmień zielony
Jest składnik zaliczanym do superfood. Stanowi naturalne źródło witamin, składników mineralnych i enzymów. Może być również uzupełnieniem diety w białko roślinne oraz błonnik, dzięki któremu może wpływać na regulację pracy jelit. Dzięki bogactwu składników roślina ta bierze udział w utrzymaniu poziomu glukozy oraz cholesterolu we krwi. Wykazuje również właściwości przeciwutleniające.

Otręby ryżowe
Proces stabilizacji, któremu poddane zostały otręby ryżowe, pozwala na zachowanie większej wartości odżywczej tego składnika. Polega on na dezaktywacji lipazy (enzymu rozkładającego tłuszcz występujący naturalnie w otrębach), co zabezpiecza je przed rozkładem tłuszczu i jego jełczeniem oraz zmniejsza ryzyko jednoczesnego utlenienia niektórych składników odżywczych zawartych w otrębach. Stabilizowane otręby ryżowe mogą stanowić uzupełnienie codziennej diety w witaminy np. witamina E, niacyna, składniki mineralne np. potas, magnez, a także fitosterole. Około 50% ich masy stanowią węglowodany.

Wiśnia Montmorency
Jest gatunkiem wiśni o wysokiej cierpkości. W owocach wiśni występują naturalnie antocyjanidyny - flawonoidy o właściwościach antyoksydacyjnych. Dzięki temu sok z wiśni może być wykorzystywany m.in. jako wsparcie regeneracji po wysiłku, w wyniku którego może dochodzić do zwiększenia wytwarzania wolnych rodników.

Boswellia (żywica)
Boswellia zwana inaczej kadzidłowcem indyjskim, to drzewo wytwarzające wonną żywicę, która używana jest jako substancja zapachowa. Jednak poza pięknym zapachem wykazuje też szereg innych właściwości. Przede wszystkim wpływa korzystnie na funkcjonowanie układu mięśniowo-szkieletowego m.in. wspiera zdrowie kości i stawów, pomaga w utrzymaniu elastyczności stawów oraz może być pomocna w produkcji kolagenu.

Acerola
Bogactwo przeciwutleniaczy takich jak polifenole, karotenoidy czy też witamina C, występujących w owocach aceroli sprawia, że jest to jeden z owoców o najwyższej wartości ORAC, określającej zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, które wytwarzane w nadmiarze mogą uszkadzać komórki.

Bez czarny (owoc)
Owoce bzu czarnego są bardzo dobrym źródłem antocyjanów, kwercetyny, kwasów fenolowych czy tez witaminy C. Dzięki temu wykazują właściwości antyoksydacyjne. Wykorzystywane były od dawna jako wsparcie układu odpornościowego oraz oddechowego. Mogą również wspomagać funkcję wydalniczą nerek oraz pomagać w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy we krwi.

Pokrzywa (liść)
Ta wszędobylska roślina, o której istnieniu każdy może przekonać się na własnej skórze, to wyjątkowe wsparcie dla organizmu. Liście pokrzywy bogate są w polifenole, karotenoidy, chlorofil, wapń, potas, magnez, żelazo czy też witaminy C i E. Dzięki temu mogą wspierać włosy, skórę , paznokcie, krążenia krwi i także wpływać korzystnie na kości i stawy. Pokrzywa znana jest również ze swoich właściwości antyoksydacyjnych i zwiększających wydalanie moczu.

Jarmuż
Jarmuż tak jak pozostałe warzywa z rodziny kapustnych jest doskonałym źródłem witaminy C, witaminy K, folianów oraz karotenoidów. Te zielone liście dodawane coraz chętniej do koktajli, kryją w sobie ponadto związek powstający z glukozynolanów podczas ich rozdrabniania, a mianowicie sulforafan, badany coraz częściej pod kątem korzystnego wpływu na komórki. Luteina zawarta w jarmużu wpływa na zwiększenie barwnika plamki żółtej w siatkówce oka, której rolą jest ochrona wzroku przed nadmiarem wolnych rodników.

Spirulina
Wyjątkowość tej niepozornej niebiesko-zielonej cyjanobakterii polega na tym, że posiada ona tak jak rośliny zdolność do fotosyntezy. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego, które zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, czyli takie których organizm nie jest w stanie sam wytworzyć. Dostarcza aktywnej formy witaminy B12, co jest niespotykane np. w świecie roślin. Ponadto spirulina wspomaga funkcje układu odpornościowego, wspiera kontrolę masy ciała, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu glukozy oraz dodaje energii w przypadku zmęczenia.

Karczoch (liść)
Karczoch jest warzywem, którego częścią jadalną, popularną w krajach śródziemnomorskich, są główki kwiatostanów. Surowcem, na który warto zwrócić szczególną uwagę jest natomiast liść karczocha. Substancje w nim zawarte nadają mu wyjątkowej goryczy, co pobudza wydzielanie soków trawiennych. Dzięki temu liść karczocha wspomaga trawienie i przyczynia się do komfortu jelitowego. Może również wspierać pracę nerek oraz utrzymanie prawidłowego poziomu lipidów we krwi, a dzięki obecności cynaryny, pomagać w detoksykacji i utrzymaniu zdrowej wątroby.

Ashwagandha (korzeń)
Ashwagandha należąca do tej samej rodziny co ziemniak czy pomidor, zalicza jest do roślin adaptogennych, zwiększających odporność organizmu na stres. Ta wyjątkowa roślina, znana w Polsce jako witania ospała czy też żen-szeń indyjski, pomaga utrzymać stabilność emocjonalną oraz dobre samopoczucie fizyczne i psychiczne, a także poziom energii na odpowiednim poziomie. Jest składnikiem roślinnym popularnym w Ajurwedzie.

Truskawka
To najbardziej popularny i najbardziej wyczekiwany owoc sezonowy w Polsce. Zachwyca aromatem i smakiem, ale również bogatym składem. Dzięki wysokiej zawartości polifenoli i witaminy C, truskawka wykazuje właściwości przeciwutleniające. Zawiera ponadto błonnik, foliany oraz potas. Uważa się, że spożywanie truskawek może wpływać korzystnie na funkcje układu sercowo-naczyniowego.

Endywia
To mało znane warzywo liściaste może zachwycić nie tylko smakiem, ale również kompozycją składników. Witaminy C i K, beta-karoten, magnez, wapń, chlorofil, błonnik, to tylko niektóre z nich. Dzięki naturalnej zawartości potasu i folianów, spożywanie endywii może wpływać korzystnie na układ krwionośny. Jest to warzywo o potencjalnym działaniu alkalizującym, dzięki czemu może stanowić przeciwwagę dla produktów potencjalnie zakwaszających, obecnych w dużych ilościach w codziennej diecie.

Granat (nasiona)
Ten egzotyczny owoc zawiera pod skórką kilkaset nasion, które kryją w sobie polifenole, składniki mineralne takie jak wapń, magnez, cynk, żelazo czy też witaminę C. Zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe – linolowy czy tez punicynowy – charakterystyczny głównie dla tego owocu. Dzięki składnikom w nim zawartym granat wykazuje właściwości przeciwutleniające oraz może wpływać na metabolizm glukozy i profil lipidowy krwi.

Czarna malina
Malina czarna zwana również zachodnią to nowy gatunek maliny występujący naturalnie w Polsce. Jej owoce są bogate m.in. w polifenole oraz witaminę C, dzięki czemu wykazują właściwości przeciwutleniające. Ze względu na ciemniejszą barwę zawierają znacznie więcej barwników antyoksydacyjnych – antpocyjanów, niż znana powszechnie malina zwyczajna. Dzięki naturalnej zawartości elagotanin wpływają również na funkcjonowanie układu krążenia.

Lucuma
Ten egzotyczny owoc nazywany jest w Peru „złotem inków”. W czasach starożytnych był symbolem stworzenia i płodności. Ze względu na słodycz, bywa stosowany jako zdrowy zamiennik cukru. Dzięki zawartości przeciwutleniaczy takich jak polifenole, beta-karoten, witamina C i witamina E, lucuma wykazuje właściwości antyoksydacyjne.

Zielony owies
Nasiona zielonego owsa są dobrym źródłem flawonoidów oraz beta-glukanów. Dzięki składnikom aktywnym mogą wpływać na metabolizm lipidów oraz na funkcjonowanie tarczycy w tym równowagę wytwarzanych przez nią hormonów, a także na metabolizm energetyczny.

Jeżyna
Bogactwo przeciwutleniaczy takich jak polifenole, karotenoidy czy też witaminy C i E, występujących w owocach jeżyny sprawia, że jest to jeden z owoców o najwyższej wartości ORAC, określającej zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, które wytwarzane w nadmiarze mogą uszkadzać komórki.

Brokuł
To zielone warzywo o finezyjnym kształcie, sprowadzone do Polski przez Królową Bonę, posiada szereg dodatkowych właściwości. Charakterystyczny zapach brokuły zawdzięczają glukozynolanom, z których najbardziej znana – glukorafanina, może wpływać na poziom lipidów we krwi. Dzięki naturalnej obecności przeciwutleniaczy - karotenoidów, kwercetyny czy witaminy C, spożywanie tego warzywa może chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Porcja brokułów to także dodatkowa ilość błonnika, który wpływa na pracę jelit oraz folianów, które mogą wspierać m.in. układ krwionośny czy też odporność organizmu.

Mniszek (korzeń)
Roślinę tę kojarzymy najczęściej z żółtym kwiatem, pokrywającym wiosenne trawniki, któremu mniszek lekarski zawdzięcza szereg właściwości. Równie cenny jest korzeń tej rośliny. W niektórych krajach z prażonych korzeni mniszka wytwarza się substytuty kawy czy herbaty. Dzięki zawartym w nim substancjom może oddziaływać korzystnie na układ pokarmowy oraz wykazywać właściwości antyoksydacyjne m.in. w obrębie wątroby.

Cytryniec chiński (owoc)
Nazwa tego egzotycznego owocu pochodzi od jego cytrynowego zapachu. Składniki aktywne zawarte w owocach cytryńca chińskiego, należące m.in. do grupy polifenoli, mogą aktywować system obrony antyoksydacyjnej. Roślina ta jest znana ponadto ze swoich właściwości adaptogennych, czyli zwiększających odporność organizmu na stres, a także wykazuje właściwości ochronne w stosunku do komórek wątroby.

Głóg (owoc)
Głóg należy do tej samej rodziny co róża i tak jak ona może zachwycić pięknem swoich kwiatów. Czerwone owoce głogu kryją zaś w sobie bogactwo polifenoli, dzięki którym wykazują właściwości antyoksydacyjne m.in. w kierunku hamowania utleniania cholesterolu frakcji LDL.

Bambus (pędy)
Młode pędy bambusa rozpowszechnione są w kuchni azjatyckiej. Krzemionka pozyskiwana z pędów bambusa wykazuje korzystny wpływ na stawy i kości. Krzem jest ponadto zaangażowany we wzrost włosów i paznokci oraz utrzymanie zdrowej skóry.

Rozmaryn
Ten częsty bywalec naszej kuchni kojarzony jest ze specyficznym zapachem i smakiem, który dodaje potrawom wyjątkowego charakteru. Powinien być doceniony również ze względu na wyjątkowe właściwości. Dzięki zawartości związków aktywnych - karnozolu i kwasu karnozowego, wykazuje działanie antyoksydacyjne. W związku z tym może być dodawany np. do oleju, aby zmniejszyć jego utlenianie i wydłużyć utrzymanie jakości.

Dong Quai (korzeń)
Dong Quai, zwany inaczej dzięglem chińskim, należy do tej samej rodziny co pietruszka, seler czy marchewka. Jest popularną rośliną w tradycji chińskiej, gdzie jest polecany przede wszystkim kobietom, co nadało mu przydomek „żeńskiego żeń-szenia”. Badania wskazują, że korzeń tej rośliny może wpływać na receptory serotoniny – neuroprzekaźnika i poprzez to wspierać samopoczucie kobiet w czasie menopauzy.

Pokrzywa (korzeń)
Korzeń to drugi surowiec, obok liści, którym obdarza nas pokrzywa. Mogą go docenić szczególnie mężczyźni, ze względu na rolę we wspieraniu zdrowia gruczołu krokowego, pęcherza moczowego i dróg moczowych. Związki zawarte naturalnie w korzeniu pokrzywy mogą również wspierać usuwanie nadmiaru wody z organizmu.

Kiełki soi
Kiełki soi, podobnie jak jej nasiona, są bogatym źródłem izoflawonów, takich jak genisteina i daidzeina, naśladujących działaniem estrogeny – hormony płciowe. Sprawdzą się jako smaczny dodatek do sałatek, a przy okazji mogą uzupełnić dietę m.in. w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.

Kudzu (korzeń)
Kudzu, to egzotycznie brzmiąca nazwa pnącza, pochodzącego z Japonii, gdzie już 200 lat p.n.e. zasłynęło ze swoich właściwości. Korzeń tej rośliny jest naturalnym źródłem izoflawonów, takich jak pueraryna, genisteina i daidzeina, naśladujących działaniem estrogeny – hormony płciowe.

Kukurydza (znamię)
Kukurydza kojarzona jest najczęściej ze smacznymi żółtymi kolbami, które wspaniale smakują posypane solą. Częścią tej rośliny, na którą warto zwrócić uwagę jest również znamię kwiatów, które mogą docenić mężczyźni, gdyż wspomaga ono funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz usprawnia wydalanie moczu.

Opuncja figowa (kwiat)
Opuncja figowa jest rośliną pochodzącą z Meksyku, należącą do rodziny kaktusowatych. Związki aktywne zawarte naturalnie w kwiatach opuncji, mogą wpływać korzystanie na funkcjonowanie gruczołu krokowego oraz wykazywać właściwości antyoksydacyjne.

Oleje roślinne
Oleje roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło kwasu alfa-linolenowego (ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3, który w organizmie może ulegać w niewielkim stopniu przemianom do kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Olej z nasion ogórecznika dostarcza kwasów omega-6, w tym głównie kwasu gamma-linolenowego (GLA). Z kolei olej wyciskany z oliwek to bogactwo nie tylko smaku, ale i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-9, głównie kwasu oleinowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie wpływając korzystnie m.in. na układ sercowo-naczyniowy, w tym na ciśnienie krwi oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wchodzą również w skład błon komórkowych, uczestnicząc w zachowaniu ich integralności.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto