Dołącz do nas, odbierz 5% rabatu i bądź na bieżąco!
Wysyłanie świeżych wiadomości wychodzi nam naturalnie!
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
Strona główna
-
- Składniki
- Burak (korzeń)
- Rukiew wodna (liść)
- Aronia
- Maca (korzeń)
- Lucerna (kwiat, liść)
- Pestki winogron
- Reishi
- Gotu Kola (liść)
- Dzika róża
- Shiitake
- Kolendra (liść)
- Surowe ziarno kakao
- Imbir
- Seler (łodyga, liść)
- Koper włoski (nasiona)
- Rokitnik (owoc, liść)
- Liść pszenicy (sok)
- Kurkuma (korzeń)
- Kardamon (strąk)
- Borówka czarna
- Natka pietruszki
- Łopian (korzeń)
- Żeń-szeń syberyjski (korzeń)
- Zielona herbata (liść)
- Acai
- Kordyceps
- Pestki dyni
- Skrzyp (wiosenne pędy)
- Chlorella
- Żurawina
- Mniszek (liść)
- Goryczka (korzeń)
- Rhodiola (korzeń)
- Szpinak
- Żeń-szeń amerykański (korzeń)
- Papryka Cayenne (owoc)
- Jęczmień zielony
- Otręby ryżowe
- Wiśnia Montmorency
- Boswellia (żywica)
- Acerola
- Bez czarny (owoc)
- Pokrzywa (liść)
- Jarmuż
- Spirulina
- Karczoch (liść)
- Ashwagandha (korzeń)
- Truskawka
- Marchew
- Endywia
- Granat (nasiona)
- Czarna malina
- Lucuma
- Zielony owies
- Jeżyna
- Brokuł
- Mniszek (korzeń)
- Cytryniec chiński (owoc)
- Głóg (owoc)
- Bambus (pędy)
- Rozmaryn
- Dong Quai (korzeń)
- Pokrzywa (korzeń)
- Kiełki soi
- Kudzu (korzeń)
- Kukurydza (znamię)
- Opuncja figowa (kwiat)
- Oleje roślinne
- Nasze produkty
- Polecane produkty
- Składniki
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Archiwum Bloga
Suplementy diety na krążenie
Aktywne filtry

- -9,89 zł
- Bestseller
- Promocja
B-KOMPLEKS z witaminą C i ziołami

- Bestseller
MAGNEZ-WAPŃ 2:1 KOMPLEKS

- Bestseller
MULTIASKORBINIAN WITAMINA C 250 mg OWOCE KOMPLEKS

- -17,27 zł
- Promocja
VIBRANT KOMPLEKS SYNERGICZNY

- Bestseller
WEGAŃSKA WITAMINA D3 2000 IU / 50 mcg KOMPLEKS

WITAMINA B12 METYLOKOBALAMINA 500 mcg kompleks

- Bestseller
Witaminy D3 + K2 Kompleks 2000 IU & 100 μg

ŁAGODNE ŻELAZO EASY IRON 20 mg
Zadaniem sprawnie funkcjonującego układu krążenia jest zaopatrywanie komórek i tkanek w tlen, transport substancji odżywczych, budulcowych, soli mineralnych czy witamin. Układ krwionośny bierze także udział w procesie regulacji temperatury ciała i zapewnia utrzymanie homeostazy organizmu. Chcąc zadbać o utrzymanie sprawności układu krwionośnego, powinniśmy zadbać zarówno o serce, jak i naczynia: tętnice, żyły oraz naczynia włosowate.
Witaminy wspierające układ krwionośny i krążenie krwi
Wśród witamin cennych dla wsparcia prawidłowych funkcji układu krążenia znajduje się witamina D. Receptory dla tej witaminy znajdują się w wielu komórkach układu sercowo-naczyniowego. Zaliczyć do nich można komórki mięśni gładkich naczyń, komórki śródbłonka, płytki krwi, kardiomiocyty oraz komórki układu odpornościowego. Kalcytriol, czyli aktywna postać witaminy D wpływa bezpośrednio i pośrednio na układ sercowo – naczyniowy [1]. Dlatego istotne jest, aby osiągnąć oraz utrzymać stężenie witaminy D na poziomie 30-50 ng/ml [2]. Z tego względu warto wykonać badanie 25(OH)D, które pozwoli ocenić poziom witaminy D w organizmie.
Warto podkreślić rolę witamin z grupy B. Szczególną uwagę zwraca się na znaczenie: B6, B12 oraz kwasu foliowego. Wszystkie te witaminy pomagają w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek, a także pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny – białka, które gdy występuje w nadmiernej ilości może negatywnie wpływać na kondycję układu krwionośnego [3].
Chcąc kompleksowo zadbać o prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, warto poznać rolę antyoksydantów. Jednym z najpopularniejszych i dobrze poznanych antyoksydantów jest witamina C, która pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Witamina ta pomaga także w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych
W celu wsparcia układu krwionośnego, należy wspomnieć o witaminie K. Jedną z jej ważniejszych ról jest udział w prawidłowym krzepnięciu krwi. Ponadto badania wskazują, że uzupełnienie poziomu witaminy K wraz z witaminą D i minerałami: wapniem, magnezem i cynkiem - hamuje utratę elastyczności naczyń krwionośnych [4].
Składniki mineralne pomocne w utrzymaniu funkcji układu krwionośnego
W grupie pierwiastków szczególnie cennych w utrzymaniu prawidłowych funkcji układu krwionośnego znajduje się magnez. Badania pokazują, iż spowalnia on przewodnictwo i nadmierną pobudliwość mięśnia sercowego, a także bierze udział w regulacji ciśnienia tętniczego krwi [6].
Kolejnym równie istotnym składnikiem mineralnym jest wapń, który przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi. W badaniach znajdujemy potwierdzenie pozytywnego wpływu wapnia na obniżenie wartości ciśnienia tętniczego krwi [7].
Istotną rolę odgrywa także żelazo. Pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny. Jeśli dieta okazuje się być niewystarczającym jego źródłem i rozważamy rozpoczęcie suplementacji, warto zadbać o przyswajalność żelaza. Nadmienić trzeba w tym wypadku, iż wsparciem we wchłanianiu żelaza jest witamina C.
Marka Terranova dba o wybór składników najwyższej jakości. Stawiamy także na siłę natury – część używanych przez nas witamin i minerałów pochodzi ze źródeł roślinnych. Suplementacja powinna stanowić uzupełnienie diety, jeśli z różnych przyczyn nie jesteś w stanie dostarczyć składników odżywczych na wystarczającym poziomie.
Źródła
1. Agata Bogołowska-Stieblich, Marek Tałałaj. Rola witaminy D w chorobach układu sercowo – naczyniowego. Postępy Nauk Medycznych, t. XXV, nr 3, 2012
2. Paweł Wiśniewski, Jadwiga Nessler. Witamina D, a układ krążenia. Kardiologia Inwazyjna nr 5 (11), ROK 2016.
3. Grażyna NOWICKA. Żywienie a prewencja chorób układu krążenia. Studia Ecologiae et Bioethicae 1, 103-114.
4. Agata Wawrzyniak, Ilona Mincer-Chojnacka, Bolesław Kalicki, Agnieszka Lipińska-Opałka, Katarzyna Jobs, Andrzej Stelmasiak. Plejotropowe działanie witamin D i K. Pediatr Med Rodz 2015, 11 (4), p. 374–381
5. Kamil Knyszewski, Marta Czapiewska, Karolina Kaźmierczak, Anna Lebiedzińska Wpływ stylu życua współczenego człowieka na rozwój chorób układu krążenia. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 2, str. 107 – 113
6. Iwona Konarska. Rola magnezu w organizmie. Lekarz POZ 2/2021 vol. 7.
7. Marek Tałałaj, Agata Bogołowska-Stieblich. Wapń i układ krążenia — korzyści i zagrożenia.