- Nowość
Kurkuma (korzeń)
Kurkuma zwana także jako ostryż długi i ostryż domowy jest byliną z rodziny imbirowatych. Pochodzenie i historia kurkumy ma swoje miejsce w Indiach. Ze względu na to, że roślina do prawidłowego wzrostu wymaga ciepłego i wilgotnego klimatu, a także sporej ilości wody, uprawiana jest na terenach krajów okołorównikowych - głównie w Bengalu, Chinach, Tajwanie, na Sri Lance, Jawie, w Peru, Australii i zachodnich Indiach. [1] Roślina szybko zyskała popularność ze względu na swój smak oraz złocisty kolor, a potrawy z kurkumą są wzbogacone o działanie i właściwości kurkumy. Kurkuma i jej właściwości doceniane są w wielu gałęziach przemysłu, przez co zastosowanie kurkumy stało się dość popularne.
Kurkuma właściwości
Korzeń kurkumy charakteryzuje się wieloma cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Z czego więc składa się kurkuma? Główne składniki kurkumy, a właściwie korzenia kurkumy to przede wszystkim kurkuminoidy, wśród których znajdują się głównie kurkumina, demetoksykurkumina oraz bisdemetoksykurkumina. Skład kurkumy to przede wszystkim kurkumina, dzięki której można zaliczyć działanie przeciwutleniające jako właściwości prozdrowotne kurkumy. [2] Według badań naukowych kurkumina została zaliczona do składnika aktywnego kurkumy, który jest silnie oksydacyjny. Oznacza to, że kurkuma i jej składniki prowadzą do zwiększenia przeciwutleniaczy w organizmie, co skutkuje poprawą ogólnoustrojowych markerów stresu oksydacyjnego. [3] Tak więc, śmiało można stwierdzić, że korzyści zdrowotne kurkumy wynikają głównie z zawartości składnika aktywnego kurkumy - kurkuminy. Właściwości i działanie kurkumy może mieć także wpływ na wspieranie funkcji wątroby i pęcherzyka żółciowego. Ostryż długi i zawarte w nim składniki przyczyniają się także do stymulacji produkcji soków trawiennych oraz wspomagania trawienia tłuszczy. Pozostałe prozdrowotne właściwości kurkumy to przede wszystkim:
- wsparcie w kontrolowaniu reakcji zapalnych organizmu
- wsparcie w utrzymaniu zdrowej skóry
- wspomaganie funkcjonowania układu nerwowego
- wspomaganie funkcjonowania serca i krążenia krwi.
Kłącze kurkumy uważane jest za bogate źródło energii - 100g składnika dostarcza aż 390 kcal. Dodatkowo kłącze charakteryzuje się wysoką zawartością węglowodanów, białek oraz tłuszczy. [3] Kurkuma ma w swoim składzie także składniki mineralne, do których zaliczają się wapń, potas, żelazo oraz sód. Do głównych składników kurkumy można dołączyć naturalną zawartość witamin - tiaminy, ryboflawiny, niacyny oraz witaminę C (kwas askorbinowy). Wśród naturalnych składników ostryżu długiego można wyróżnić także olejki eteryczne, które są odpowiedzialne za wydzielany aromat rośliny. [3]
Kurkuma działanie
Kurkuma i zdrowie zdecydowanie idą ze sobą w parze. Wartości odżywcze kurkumy mają udowodnione działanie prozdrowotne. Kurkuma wykazuje właściwości korzystne dla organizmu człowieka, a regularne jej stosowanie może przyczynić się do poprawy funkcjonowania wielu układów i narządów. Najważniejsze właściwości kurkumy wynikają z zawartości naturalnych składników rośliny. Kurkuma działa antyoksydacyjnie i jest to spowodowane naturalną zawartością kurkuminy. Kurkumina to polifenol należący do grupy substancji naturalnych o wielu cennych właściwościach, które są stosowane w różnych gałęziach przemysłu. [3] Jest określana też jako kurkuminoid i wpływa na intensywną żółtą barwę kłącza kurkumy. [4] Kurkuma wpływa na zdrowie także w zakresie działania wspomagającego w kontrolowaniu reakcji zapalnych organizmu oraz działa wspomagająco na utrzymanie zdrowych płuc i górnych dróg oddechowych. W randomizowanych badaniach wykazano, że kłącze kurkumy zawierające kurkuminę może wykazywać działanie wpływające na zdrowe stawy i kości. Codzienna kuracja ekstraktem z kurkumy potwierdziła możliwe działania wspomagające ochronę stawów. [5]
Kurkuma w kuchni i nie tylko
Zastosowanie kurkumy zdobyło popularność w przemyśle farmaceutycznym, kosmetycznym, lecz przede wszystkim spożywczym.[3] W branży spożywczej występuje w wielu postaciach, jednak najczęściej jako świeży korzeń i kurkuma mielona. Kurkuma w proszku stosowana jest do wielu dań nie tylko w Indiach lecz na całym świecie. Dzięki naturalnym właściwościom zdrowotnym kurkuma w kuchni świetnie sprawdzi się jako dodatek do zup, sosów i napoi. Kurkuma sprawdzi się idealnie także jako dodatek do pieczonych warzyw. Kurkuma w diecie jako przyprawa jest wykorzystywana przeważnie daniach kuchni azjatyckiej. W tym regionie przyprawianie potraw kurkumą jest powszechne i szeroko wykorzystywane w celu nadania potrawom żółtej barwy i charakterystycznego smaku. [6]Zastosowanie kurkumy w kuchni ma też swoje miejsce jako dodatek do innych przypraw - kurkuma jest głównym składnikiem przyprawy curry. [6] Kurkuma i jej korzyści są powszechnie znane, ta korzenna przyprawa ma wiele zastosowań w kuchni i jednym z nich jest stosowanie kurkumy do przyrządzenia napoju o nazwie "złote mleko". To, że kurkuma wspiera odporność już jest wiadome, jednak spożywanie kurkumy w połączeniu z mlekiem, może działać wzmacniająco. Bardzo popularnym zastosowaniem rośliny w kuchni jest dodatek kurkumy jako barwnika spożywczego. Wybór kurkumy jako barwnika spożywczego jest uzasadnione. Jest to barwnik naturalny, który odgrywa znaczącą rolę w nadawaniu żywności barwy, co może mieć wpływ na jakość i wybór konsumenta. [6]
Kurkuma w kosmetyce
Do podstawowych informacji o kurkumie należy dodać zastosowanie kurkumy w kosmetyce. Olejek eteryczny pozyskiwany z kłącza ostryżu długiego, posiada charakterystyczny ciepły i korzenny zapach i może posiadać wiele cennych właściwości wspomagających zdrowie skóry. [7] W wielu badaniach klinicznych wykazano możliwe korzystne działanie kurkumy na zdrowie skóry, poprzez spożywanie kurkumy w formie świeżego kłącza, a także suplementów z kurkumą, natomiast opublikowane badania są ograniczone i wymagają dalszych działań, aby ocenić skuteczność składnika. [8]
Kurkuma suplementacja
Właściwości i zastosowanie kurkumy w codziennej diecie może przynieść korzystne efekty związane z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Dlatego też warto wybrać kurkumę jako suplement. Włączenie kurkumy do diety jest zalecane w postaci naturalnego składnika suplementów dla kobiet, suplementów dla mężczyzn, a nawet jako ferment w suplementach diety, który jest metodą coraz bardziej zyskującą na popularności. Spożywanie kurkumy w formie suplementów diety, może być alternatywą dla używania świeżego kłącza kurkumy lub kurkumy w proszku.
Mimo tego, że świeży korzeń kurkumy jest łatwo dostępny w sklepach, na rynku można znaleźć wiele produktów i suplementów z kurkumą, lecz rzadko spotykana jest w postaci sfermentowanej.
Terranova oferuje kurkumę w kapsułkach - FERMENTED TURMERIC (KURKUMA) w której głównym naturalnym składnikiem jest fermentowana kurkuma. Nasi eksperci poddali fermentacji świeże kłącze kurkumy, a w suplemencie jako dopełnienie znajduje się liofilizowana świeża kurkuma. Dodatkowo w suplemencie diety zostały zawarte parabiotyki powstałe w wyniku fermentowania kłącza. Te wszystkie składniki zawarte w pełni wegańskiej kapsułce tworzą efekt synergii. Kurkuma i jej zastosowanie jako suplement stworzony z naturalnych składników w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, może być stosowany jako uzupełnienie zdrowej diety. Ilość składnika w porcji dziennej to 250 mg sfermentowanego kłącza imbiru oraz 120 mg liofilizowanego świeżego kłącza imbiru.
Oferowany suplement FERMENTED TURMERIC (KURKUMA) w prosty sposób pozwoli dostarczyć do organizmu cennych składników, które wspomagają funkcjonowanie serca i krążenia krwi, pomagają utrzymać elastyczność stawów i ich ochronę, pomagają utrzymać zdrową wątrobę. Do cennych właściwości należy zaliczyć także suplementację kurkumy na dolegliwości trawienne, działanie antyoksydacyjne, a także wspierające układ odpornościowy organizmu.
[1] https://nowywszechswiat.ptpk.org/index.php/wszechswiat/article/view/177/84
[2] https://www.researchgate.net/profile/Joanna-Kuzminska/publication/369594739_Historia_i_chemia_kurkuminy_History_and_chemistry_of_curcumin/links/6426bb9c66f8522c38e90cce/Historia-i-chemia-kurkuminy-History-and-chemistry-of-curcumin.pdf
[3] https://web.archive.org/web/20210112030533id_/https://www.ptfarm.pl/download/?file=File%2FFarmacja+Polska%2F2020%2F11%2F01_OG_Kurkumina_n.pdf
[4] https://www.lekwpolsce.pl/download.php?dokid=52f1f94453195&preview=1
[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5664031/
[6] http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf
[7] https://journals.indexcopernicus.com/api/file/viewByFileId/1294731.pdf
[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32713186/
Pokrewne kategorie
Ten żółty korzeń znany jest ze swoich wszechstronnych właściwości. Dzięki żółtemu barwnikowi – kurkuminie oraz innym składnikom zawartym w korzeniu, pomaga utrzymać zdrowe stawy, kości oraz skórę, wspomaga funkcje układu sercowo-naczyniowego, nerwowego, oddechowego i odpornościowego. Pomaga także utrzymać zdrową wątrobę, m.in. dzięki właściwościom antyoksydacyjnym, chroniąc jej komórki przed działaniem wolnych rodników.