Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Jeżyna

Jeżyny- zdrowy owoc

Jeżyny są owocami należącymi do rodziny różowatych. [1] Podobnie jak malina właściwa, jest owocem, który wyrasta na krzewie o dużej zmienności gatunkowej, zwykle tworzącym poszycia lasów i zarośla. [1] W odróżnieniu od maliny właściwej, sadzenie jeżyny odbywa się się zazwyczaj w formie amatorskiej, zwykle w sadach i ogrodach. Jeżyna jest rośliną o niełatwych warunkach uprawowych, a pielęgnacja krzewu jest bardziej wymagająca od krzewu maliny właściwej. [1] Plantacja dziko rosnącego krzewu jeżyny przypada na tereny w Ameryce Północnej, Europie i Azji. [1] Natomiast plantacje różnych odmian jeżyny znajdują się także w Polsce, głównie w rejonie Gdańska, Poznania oraz Wrocławia. [1] Liofilizowane, jak i świeże owoce jeżyny zawierają cenne związki odżywcze, które wykazują różnorodne właściwości oraz mogą wspomagać pracę wielu układów w organizmie człowieka, dlatego też warto je włączyć do diety . Ciemnopurpurowy owoc jeżyny jest popularnym składnikiem wykorzystywanym w kuchni, co ciekawe jeżyny wykazują właściwości, które zostały docenione w kosmetyce. Zatem, jakie możemy wyróżnić wartości odżywcze i właściwości jeżyny, a także jaki jest wpływ jeżyn na zdrowie? 

Wartości odżywcze w jeżynach

Witaminy  obecne w jeżynach warunkują prozdrowotne właściwości owoców. W naturze, ciemne owoce jeżyny są źródłem cennych składników odżywczych. Jeżyny stanowią bogate źródło witamin, m.in.: witaminy A, witaminy B oraz witaminy K. [2][3] Jeżyna jest także cennym źródłem witaminy C. [2] Warto spożywać jeżyny również ze względu na bogatą zawartość substancji mineralnych, do których zaliczyć można wapń, magnez, potas, mangan oraz źródłem błonnika pokarmowego. [2][3] Co więcej, do składników odżywczych jeżyny można zaliczyć związki polifenolowe, wśród których znajdują się antocyjany. [3] Są one także źródłem takich związków polifenolowych, jak flawonole oraz kwasy fenolowe. [3] Ze względu na to, że owoce jeżyny charakteryzują się wysoką zawartością polifenoli, roślina zaliczana jest do grupy roślin o właściwościach przeciwutleniających. W wyniku przeprowadzonych badań stwierdzono, że występujące w środowisku gatunki jeżyny charakteryzują się zróżnicowaną zawartością związków polifenolowych. [1]

Wartość  odżywcza jeżyn obejmuje bogactwo składników, które mogą być częścią zrównoważonej diety, a także przyczyniać się do dostarczenia organizmowi cennych składników odżywczych.

Zdrowotne właściwości jeżyn

Ciemnopurpurowe  owoce jeżyny mają właściwości prozdrowotne, które są zróżnicowane ze względu na bogaty skład fitochemiczny owoców, który obejmuje różnorakie związki polifenolowe, witaminy, minerały oraz antyoksydanty. Zawartość witamin, w szczególności witamina K w jeżynach, może przyczynić się do wspomagania utrzymania zdrowych kości. Co więcej, ze względu na to, że owoce jeżyny są bogatym źródłem witaminy C, roślina może być cennym wsparciem dla funkcjonowania układu odpornościowego. Witamina C w jeżynach może także posiadać właściwości wspierające pracę układu nerwowego, a także utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Występujący w owocach jeżyny potas, to także cenny związek, który może wspomagać utrzymanie prawidłowego ciśnienia krwi. Na uwagę zasługuje także występujący w jeżynach błonnik pokarmowy. Przyczynia się on do wspomagania prawidłowej pracy jelit oraz prawidłowego procesu trawiennego. [4]

Jeżyny i ich właściwości stanowią doskonały przykład wartościowego dodatku do codziennej diety. Owoce te charakteryzują się nie tylko wyjątkowym smakiem i soczystością, ale także są bogatym źródłem cennych składników odżywczych, które zostały docenione w kuchni, a także jako cenny składnik odżywczy w kosmetykach. 

Jeżyna zastosowanie w kosmetyce

Ze względu na kluczowe składniki jeżyn, m.in zawartości antocyjanów w jeżynach, owoc posiada właściwości antyoksydacyjne. Jeżyna zawiera witaminy C i E, które mogą wspomagać ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym. Te witaminy inne związki antyoksydacyjne naturalnie występujące w jeżynie, mają potencjał neutralizowania szkodliwego działania wolnych rodników, przyczyniając się do utrzymania zdrowej struktury komórkowej oraz ogólnego stanu zdrowia skóry. Regularne spożywanie jeżyn jako źródła antyoksydantów może być ważnym elementem diety wspierającej system obrony antyoksydacyjnej organizmu, a także cenionym elementem odżywczym kosmetyków. 

Jeżyny- przetwory i zastosowanie jeżyn w kuchni

Regularne  spożywanie jeżyn może stanowić smaczny sposób na urozmaicenie diety i dostarczenie organizmowi składników wspierających jego ogólną kondycję. Szklanka owoców jeżyny jako dodatek do koktajlu czy owsianki dostarcza obfitości cennych wartości odżywczych. Spożywanie owoców jeżyny jako dodatek do deserów i sałatek urozmaici danie także w dobroczynne składniki. Zawarta w jeżynach witamina C sprawia, że są świetnym wsparciem dla układu odpornościowego, dlatego też z owoców wytwarzany jest sok, który często stosowany jest jako dodatek do herbaty. Ponadto, warto jeść jeżyny nie tylko w postaci świeżych owoców, ale także w postaci przetworów. Świeże jeżyny świetnie nadają się do wytwarzania dżemów, powideł, a także musu owocowego, który można wykorzystać jako dodatek do odżywczej owsianki lub innego rodzaju posiłków. Popularna w kuchni stała się liofilizowana jeżyna, która stosowana jest jako dodatek do owsianek, koktajl,i a także jako cenny składnik wielu suplementów diety.

Liofilizowana jeżyna jako składnik suplementów diety

Spożywanie świeżych owoców jeżyny stanowi doskonałą praktykę dla zdrowia, ponieważ dostarcza organizmowi nie tylko wyjątkowego smaku, ale także cennych składników odżywczych. Owoce jeżyny są zdrowe i przede wszystkim bogate w witaminy, zwłaszcza witaminę C, K i E, oraz minerały, takie jak mangan i potas.[2] Dodatek jeżyny do suplementów diety może być szczególnie korzystny dla tych, którzy chcą uzupełnić swoją dietę o naturalne składniki. Dlatego też jeżyna jest częstym składnikiem suplementów dla kobiet, suplementów dla mężczyzn, a także suplementów na odporność. Jeżyny mogą znajdować się także w suplementach na trawienie

Jeżyna  w suplementach Terranova występuje w postaci liofilizowanej jeżyny, jako naturalny składnik wielu kompleksów roślinnych, np. JAGODY SUPERMIESZANKA. Kompleks JAGODY SUPERMIESZANKA to głęboko odżywcza mieszanka liofilizowanych owoców, które zachowują swoje wartości, a tym samym stanowią dodatkowe źródło liofilizowanych owoców w codziennej diecie oraz dostarczają mieszankę enzymów trawiennych i szczepów probiotycznych.

[1]  ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2014, 5 (96), 183 – 194 https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-9e1c4a70-dde8-43b5-9c87-844dce0c9461/c/7.pdf

[2]  https://pttzm.org/wp-content/uploads/2019/12/MONOGRAFIA2018t1.pdf

[3]  https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.dl-catalog-9c3b8411-dfa8-4795-8ffd-8f600ed72ab4/c/125.pdf

[4] Jarosz i wsp. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020. 

Aktywne filtry

Kompleks witamin i minerałów na energię, włosy, skórę i paznokcie, PROMOCJA
  • -45,00 zł
  • Obecnie brak na stanie
  • Promocja
Wachlarz witamin i minerałów
Cena podstawowa 89,90 zł -45,00 zł Cena 44,90 zł
Wegański suplement na energię i piękne włosy, skórę i paznokcie Walcz ze znużeniem i zmęczeniem Zadbaj o włosy, skórę i paznokcie Wspieraj...
Suplement diety dla kobiet w ciąży, PROMOCJA
  • -35,00 zł
  • Obecnie brak na stanie
  • Promocja
Dla kobiet w ciąży i karmiących
Cena podstawowa 69,90 zł -35,00 zł Cena 34,90 zł
Wyselekcjonowany kompleks suplementów dla kobiet w ciąży Specjalna formuła dla kobiet w ciąży Zadbaj o prawidłowy rozwój płodu Uzupełnij dietę...

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło