- Nowość

Jarmuż jest zaliczany do roślin z rodziny liściastych, a dokładniej jest jedną z gatunków kapusty warzywnej bezgłowej. [1] Jarmuż jest rośliną odporną na trudne warunki klimatyczne i glebowe.[2] Niektóre rodzaje warzywa charakteryzują się wzrostem łodygi do ponad 1 metra. Liście jarmużu to część jadalna rośliny, a jego popularne odmiany odznaczają się postrzępioną strukturą liści o ciemnoczerwonym lub zielonym zabarwieniu. [2] Roślina ma specyficzny ostry, a nawet goryczkowy smak, który może lekko ustąpić po wcześniejszym zamrożeniu liści.[2] Czy jarmuż jest zdrowy? Świeże liście jarmużu zawierają znaczne ilości wartości odżywczych i właściwości zdrowotne, dlatego też warto uprawiać jarmuż w ogrodzie lub zaopatrzyć się w zapasy świeżych liści jarmużu w lodówce. [1]
Wartość odżywcza jarmużu jest imponująca. Roślina, a konkretnie liście jarmużu cechują się wysoką zawartością witamin i minerałów. [1] Składniki odżywcze jarmużu to przede wszystkim błonnik, potas beta-karoten , żelazo, wapń oraz niacyna, jeśli chodzi o składniki mineralne. Warto spożywać jarmuż ze względu na zawartość witamin: A, B, B1, B2, E, K oraz chlorofilu. Jarmuż jest także cennym źródłem witaminy C, kwasu foliowego niacyny i luteiny. [1][2]
Jako jedno z warzyw kapustnych, jarmuż uważany jest za "superfood", ze względu na naturalną obecność cennych związków aktywnych. Cechuje się wysoką zawartością glukozynolanów, które są charakterystyczne dla rodziny warzyw kapustnych.[2] Jarmuż posiada wysoką zawartość związków fenolowych, takich jak kwercetyna i kamferol, które wraz z wysoką zawartością karotenoidów odpowiedzialne są za właściwości przeciwutleniające tej rośliny. [1]
Bogata zawartość naturalnych substancji odżywczych w jarmużu może świadczyć o tym, że jarmuż wspomaga zdrowie organizmu człowieka. Jakich więc prozdrowotnych właściwości możemy doszukiwać się w roślinie? Jarmuż posiada właściwości antyoksydacyjne. Jarmuż jest zaliczany do roślin kapustnych o właściwościach przeciwutleniających dzięki naturalnej zawartości polifenoli [2]. Co ciekawe, według przeprowadzonych badań zawartość związków polifenolowych może różnić się w zależności od odmiany jarmużu.[2] Liście jarmużu czerwonego wykazują większą aktywność przeciwutleniającą niż liście jarmużu zielonego. Naturalna zawartość substancji antyoksydacyjnych różni się pomiędzy gatunkami jarmużu i jest uzależniona od czynników środowiskowych takich jak czas wzrastania rośliny, a także od sposobu przyrządzania jarmużu.
W wyniku badań przeprowadzonych z udziałem mężczyzn przypuszcza się, regularne spożywanie soku z jarmużu może przyczynić się do poprawienia profilu lipidowego w organizmie, a to z kolei może mieć korzystny wpływ na zachowanie zdrowia układu sercowo naczyniowego. [2]
Jarmuż może mieć także wpływ na sprawność i zdrowie układu wzrokowego, a to za sprawą bogatej zawartości luteiny. Luteina jest substancją odżywczą, która występuje w dużych ilościach w zielonych warzywach, także w jarmużu. Zwykle występuje w towarzystwie zeaksantyny i oprócz właściwości wspomagających narząd wzroku mają także działanie antyoksydacyjne. [3]
Biorąc pod uwagę wartości odżywcze i właściwości rośliny, śmiało można stwierdzić, że warto jeść jarmuż. Przygotowanie liści jarmużu nie wymaga zaawansowanych czynności. Spożywanie jarmużu może odbywać się w różnej formie. Na rynku są dostępne gotowe zestawy z kawałkami liści jarmużu, czy nawet gotowe produkty w postaci pesto z jarmużu. [2] Smak jarmużu, mimo tego, że jest dosyć specyficzny, a nawet lekko gorzkawy nie przeszkadza w przygotowaniu potraw czy zdrowych przekąsek, które są niezbędne w prawidłowo zbilansowanej diecie (przepisy na zdrowe przekąski znajdziesz na blogu Terranova).
Roślina może być świetnym dodatkiem do koktajlu, a po blanszowaniu jako dodatek do dań lub po upieczeniu w formie chipsów z jarmużu. [2] Warto zaznaczyć, że obróbka termiczna liści rośliny może mieć znaczący wpływ na zawartość naturalnie występujących składników odżywczych w roślinie [2], niemniej jednak warto jeść jarmuż, ponieważ to naturalne bogactwo polifenoli, a regularnie spożywanie jarmużu, np. w postaci koktajlu z jarmużem może mieć korzystny wpływ na zachowanie zdrowia organizmu. Przepisów kulinarnych z wykorzystaniem jarmużu jest wiele, natomiast ta niezwykle cenne roślina kapustna znalazła również swoje miejsce jako składnik suplementów diety.
Sposobem na podanie jarmużu jest wiele - zupa z jarmużu, sałatka z jarmużem, tarta z jarmużem czy posiekane liście jarmużu jako dodatek do sałatki, to tylko kilka propozycji na przygotowanie warzywa.
Jarmuż w suplementach Terranova występuje jako cenny składnik wielu kompleksów roślinnych, np. LIVING MULTINUTRIENT KOMPLEKS, którego składniki mogą być wsparciem dla organizmu szczególnie w temacie odporności, funkcjonowania układu nerwowego oraz zdrowych włosów, skóry i paznokci. Jarmuż jest też składnikiem wielu polecanych suplementów dla kobiet.
Składniki odżywcze jarmużu w suplementach diety Terranova pozwalają na uzyskanie efektu synergii, a także są cennym wsparciem pozostałych naturalnych składników zawartych w wegańskich suplementach opartych na wzorcach natury.
[1] Med Rodz 2016; (19) 21-25
https://docplayer.pl/24029093-Jarmuz-stare-a-zapomniane-warzywo.html
[2] BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. - L, 2017, 3, str. 246-251
https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%203/Bromatologia%203_2017%20art%2007%20s%20246-251(1).pdf
[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3693724/
Pokrewne kategorie