Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Endywia

Endywia zwana też jako cykoria endywia to korzeniowe warzywo należące do rodziny astrowatych. [1] Czym właściwie jest endywia? Wyglądem przypomina sałatę, a jej cienkie i rozgałęzione korzenie sięgają nawet do 130 metrów w głąb ziemi. [1] Chociaż w Polsce endywia nie cieszy się dużą popularnością i jest mało rozpoznawalna, to na Zachodzie Europy i w Stanach Zjednoczonych warzywo przypominające sałatę zyskuje uznanie, a jego spożycie rośnie. Warzywo jest jednym z roślin jednorocznych, a do części jadalnych zalicza się rozetę liściową endywii. [1] Uprawa warzywa odbywa się głównie w rejonach krajów Morza Śródziemnomorskiego, a także Kaukazu i Turkiestanu. [1] Natomiast w krajach europejskich uprawa endywii mieści się głównie we Włoszech, Francji, Holandii, a także Belgii i Niemczech. [1] Cykoria endywia jest warzywem liściowym, które nie ma specjalnych wymagań uprawowych. Warzywo dobrze znosi niskie temperatury, lecz przy dłuższych suszach i wysokich temperaturach liście endywii mają gorzki smak. [1] W Polsce są uprawiane dwie odmiany endywii - endywia paryska i endywia kędzierzawa. [1] Obie te rośliny to bogactwo wartości odżywczych i cennych właściwości prozdrowotnych.

Endywia wartości odżywcze

Endywia przypomina sałatę liściową i jest rośliną o wielu naturalnych wartościach odżywczych, które sprawiają, że wykorzystanie endywii staje się coraz bardziej popularne jako składnik zdrowej diety. Endywia to niskokaloryczne warzywo liściowe o wielu właściwościach odżywczych. [1] Do składników endywii zalicza się bogatą zawartość witamin, w tym witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6), witaminę C i E, witaminę K, beta- karoten i foliany. [1] Co więcej, to nie wszystkie wartości odżywcze endywii. Do pozostałych naturalnie występujących wartości odżywczych sałaty zalicza się składniki mineralne, m.in.: wapń, fosfor, żelazo, magnez oraz potas. [1] Ponadto składniki endywii to także białka, tłuszcze oraz węglowodany.[2] Endywia to także bogate źródło inuliny, która występuje w wielu warzywach i owocach.[2] Inulina jest substancją, która może posiadać prozdrowotne właściwości, m.in regulujące poziom cholesterolu we krwi.[2] Liście endywii to bogactwo wielu składników odżywczych, w tym glikozydów, które są odpowiedzialne za gorzki smak warzywa. [1] Aby zniwelować cierpkość i umożliwić spożywanie warzywa, wykonuje się zabieg bielenia endywii [1] Po wykonanym zabiegu, liście endywii nadają się do zbioru, a następnie do spożycia. [1] Ponadto w postrzępionych liściach endywii znajdują się także naturalnie występujące związki polifenolowe, które w dużej mierze są składnikami warunkującymi właściwości zdrowotne endywii.

Endywia właściwości

Spożywanie endywii ma dla organizmu pozytywne znaczenie. Ze względu na naturalną zawartość witamin i minerałów, a także cennych związków polifenolowych endywia na talerzu to samo zdrowie. Bogata w witaminy, zwłaszcza witaminę A i witaminę K, sałata endywia może wspomagać utrzymanie zdrowej skóry, narządu wzroku oraz prawidłowej krzepliwości krwi. Dodatkowo zawartość błonnika w liściach endywii może korzystnie wpłynąć na pracę układu pokarmowego, wspierając przy tym prawidłowe trawienie. Ze względu na naturalną zawartość związków polifenolowych, a także witaminy C oraz E, do właściwości odżywczych endywii można zaliczyć działanie antyoksydacyjne, a tym samym wspieranie w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. [1] Ze względu na gorzkawy smak rośliny, może ona nie mieć wielu zwolenników, jednak zastosowanie endywii w codziennej diecie może przynieść wiele korzyści dla organizmu.

Cykoria endywia- zastosowanie w kuchni

Wyglądem przypomina sałatę, a jej bogactwo właściwości odżywczych sprawia, że endywia staje się cenionym składnikiem niejednej potrawy. Jak zatem wykorzystać endywię w kuchni?

Endywia zastosowanie w kuchni ma różnorakie. Jej gorzkawy smak i chrupiące postrzępione liście sprawiają, że warzywo może być doskonałym dodatkiem do sałatek, kanapek czy koktajli, nadając im nie tylko ciekawego smaku, ale także dodatkowych składników odżywczych. Z endywii mogą powstać bogato odżywczo posiłki, które dostarczą do organizmu niezbędnych substancji mineralnych oraz witamin. Dania z endywii stanowią doskonałą alternatywę dla potraw przygotowanych z użyciem np. sałaty masłowej. Z całą pewnością endywia należy do rodzajów sałat, które rzadko można spotkać na talerzu, jednak warzywo coraz bardziej zyskuje na popularności. Co więcej, warto jeść endywię właśnie ze względu na naturalnie zawarte substancje odżywcze.

Wykorzystanie endywii jako naturalnego składnika w suplementacji

Endywię warto ująć w swojej codziennej diecie, jako dodatek do zup, kanapek czy sałatek. Substancje odżywcze endywii sprawiają, że jest to warzywo, które zasługuje na uwagę w kontekście zdrowego stylu życia, także jeśli chodzi o suplementację. Endywia posiada wiele wartości odżywczych i dzięki temu doceniana jest jako cenny składnik suplementów diety, m.in. ROŚLINNE ALKALICZNE PH. Substancje odżywcze naturalnie zawarte w endywii mogą stanowić źródło wielu korzyści, a także być uzupełnieniem pozostałych składników zawartych w suplementach diety. Bogactwo witamin występujące w endywii, takich jak witamina A, K i witamina mogą stanowić wsparcie dla układu immunologicznego, utrzymania zdrowego wzroku, a także korzystnie wpływać na kondycję skóry. Warto zaznaczyć, że endywia jest rośliną, która posiada także cenne składniki mineralne, takie jak potas, mangan i fosfor, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie wielu układów w organizmie człowieka. Z tego powodu endywia może być traktowana jako uzupełnienie i wsparcie pozostałych składników zawartych w suplementach dla kobiet, suplementach dla mężczyzn, a także suplementów dla seniorów.

Liofilizowany świeży liść endywii jest jednym ze składników w pełni wegańskiego produktu ROŚLINNE ALKALICZNE PH, który ze względu na posiadane wartości odżywcze w tej formule jest cennym wsparciem dla pokrzywy, która wpływa korzystnie na stan skóry. Warto wspomnieć, że pokrzywa ze względu na swoje właściwości jest cennym składnikiem suplementów na skórę.

Oferowany warzywny suplement ROŚLINNE ALKALICZNE PH w prosty sposób pozwoli dostarczyć do organizmu cenne składniki, które wspomagają utrzymanie pięknej skóry, a także są naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów (liść pszenicy).

[1] Borgis- Postępy Fitoterapii 4/2010, s. 224/228

https://www.czytelniamedyczna.pl/3820,charakterystyka-wartoci-odzywczej-i-waciwoci-prozdrowotnych-endywii-cichorium-en.html

[2] Pediatr Endocrinol Diabetes Metab 2017;23,1:30-36

Aktywne filtry

Liofilizowane zielone warzywa, suplement diety na piękną skórę, PROMOCJA
W trosce o stan skóry
Cena 119,90 zł
Warzywny suplement na piękną skórę 100% zielonych warzyw naturalne źródło witamin, składników mineralnych i enzymów korzystnie wpływa na stan...

To mało znane warzywo liściaste może zachwycić nie tylko smakiem, ale również kompozycją składników. Witaminy C i K, beta-karoten, magnez, wapń, chlorofil, błonnik, to tylko niektóre z nich. Dzięki naturalnej zawartości potasu i folianów, spożywanie endywii może wpływać korzystnie na układ krwionośny. Jest to warzywo o potencjalnym działaniu alkalizującym, dzięki czemu może stanowić przeciwwagę dla produktów potencjalnie zakwaszających, obecnych w dużych ilościach w codziennej diecie.

Endywia - suplementy diety zawierające Endywia| Terranova

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło