- Nowość
Brokuł
Brokuł nazywany także kapustą szparagową należy do rodziny warzyw kapustnych, czyli kapustowatych. [1] Warzywo zaliczane jest do roślin jednorocznych, a uprawę brokułu rozpoczęto gdzieś w rejonach Morza Śródziemnego. [1] Obecnie największe uprawy brokułów przypadają na rejony Stanów Zjednoczonych, a także znaczną część Europy Zachodniej, w tym Włoch, Francji, Wielkiej Brytanii, a także Holandii i Niemiec. [2] Brokuł jest porównywalny do kalafiora. Łodyga brokułu jest długa i mięsista, na której tworzy się kwiatostan brokułu. Z kolei liście zielonego warzywa osadzone są na dłuższych ogonkach, mają falistą powierzchnię i ciemnozielone lub fioletowo-zielone zabarwienie. [1]
Czy warto jeść brokuły? Wartości odżywcze różyczki brokułu
Zalet spożywania brokułów jest wiele, szczególnie jeśli chodzi o naturalnie zawarte wartości odżywcze zielonego warzywa. Brokuły są cennym źródłem wielu witamin, w tym witaminy C, której zawartość w świeżych brokułach wynosi od 54 do 119,8 mg/100g świeżej masy. [1,2] Do pozostałych witamin zawartych w różyczkach brokułu zalicza się witaminy z grupy B(B1, B2, B6), a także witaminy K, A, PP oraz kwas foliowy i kwas pantotenowy. [2] Co więcej, brokuły zawierają błonnik, który jest cenną substancją zbilansowanej, zdrowej diety. [2] Regularne spożywanie brokułów może dostarczyć do organizmu zawarte w nim białko, a także cenne składniki mineralne, m.in. wapń, potas, żelazo, mangan, magnez, cynk i fosfor. [2] Brokuły zawierają sulforafan, który w największej ilości, jeśli chodzi o warzywa, występuje właśnie w tych zielonych warzywach. Jest to naturalny izotiocyjanian, którego działanie wykazuje właściwości prozdrowotne. [3]
Jakie są właściwości zdrowotne brokułów?
Brokuł należy do warzyw, które ostatnimi czasy zyskał na popularności ze względu na swoje właściwości prozdrowotne i substancje w nim zawarte. Dzięki zawartości związków polifenolowych i glukozynolanów brokuły wykazują właściwości przeciwutleniające, czyli antyoksydacyjne polegające na przeciwdziałaniu namnażania wolnych rodników w komórkach organizmu. [4] W wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że antyoksydacyjne właściwości brokułów mogą być uzależnione od czasu i warunków przechowywania warzywa, a także od metody obróbki kulinarnej brokułu. [4] Wnioski końcowe wykazały, że właściwości brokułów ekologicznych, jeśli chodzi o poziom związków polifenolowych, są bardziej zaawansowane niż właściwości brokułów uprawianych w ogrodach przy pomocy nawozów. Różyczki brokułów z uprawy ekologicznej i konwencjonalnej wykazywały ten sam profil związków polifenolowych, ale różniący się ich zawartością. [4]
Warto jeść brokuły także ze względu na bogatą zawartość witaminy C, która pomaga w ochraniać komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym, ale także posiada właściwości wspierające prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego.
Brokuły zawierają błonnik, który jest cennym związkiem dla organizmu. Porcja brokułów może dostarczyć dodatkowa ilość błonnika, który wpływa na pracę jelit, a także folianów, które mogą wspierać m.in. układ krwionośny i odporność organizmu.
Brokuły w kuchni- zdrowe warzywo na talerzu
Zbilansowana dieta to istotny element do zachowania zdrowia. Brokuły wykazują właściwości zdrowotne, które mogą być cennym wsparciem funkcjonowania organizmu. Warzywo zyskało popularność w kuchni, a przyrządzanie brokułu odbywa się na różne sposoby.
Istnieje wiele ciekawych sposobów, aby włączyć brokuły do posiłków. Gotowane brokuły na parze, duszone, pieczone lub dodawane do sałatek i zup w, a także w postaci kiełków brokułu na kanapkę. Warto eksperymentować z różnymi technikami przyrządzania brokułów, aby zachować ich wartości odżywcze i smak. Dzięki swojej wszechstronności brokuły stanowią doskonałą bazę dla zdrowych potraw, które jednocześnie cieszą podniebienie. Jeśli jednak z jakiegoś powodu nie mamy dostępu do świeżych brokułów, warto w swoich zapasach mieć mrożone brokuły, które tak samo, jak świeże zielone warzywo mają cenne wartości odżywcze. Regularne spożywanie brokułów to krok w kierunku zbilansowanej diety, wspierającej utrzymanie należytego stanu zdrowia.
Właściwości zdrowotne brokułów obejmują nie tylko ich bogactwo w witaminy i minerały, ale także unikalne substancje takie jak związki polifenolowe czy sulforafan. Zalet spożywania brokułów jest wiele, a na rynku pojawiło się wiele suplementów diety, wśród których składnikiem jest to zdrowe warzywo.
Brokuł polecany jest jako naturalny składnik w suplementacji, w szczególności, jeśli mowa o suplementach dla kobiet, a także jest częstym składnikiem suplementów na skórę.
W jaki sposób Terranova wykorzystuje właściwości brokułów?
Brokuł stanowi jeden z naturalnych składników Living Multivitamin Woman. To w pełni wegański suplement diety opracowany ze szczególną dbałością o potrzeby kobiet. Jest naturalnym źródłem składników odżywczych, które wspierają kondycję skóry, włosów oraz paznokci. Wśród naturalnych składników zawartych w Living Multivitamin Woman występują starannie wyselekcjonowane rośliny, w tym liofilizowane kiełki brokułu, które dzięki licznym wartościom odżywczym mogą wspierać witaminy i minerały w ich wpływie na liczne układy w organizmie, w tym układu odpornościowego. W pełni wegański suplement diety dostępny jest w formie kapsułek, co ułatwia ich spożycie i wprowadzenie do codziennej rutyny zdrowotnej.
[1] https://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/wykaz_publikacji/obszar4/4.3_Instrukcja_3_2014.pdf
[2] https://apcz.umk.pl/HERB/article/view/35710/30025
[3] https://phmd.pl/resources/html/article/details?id=8220&language=pl
[4] https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2015/nr%204/Bromatologia%204_2015%20s%20660-666%20art%2009.pdf
Pokrewne kategorie