- Nowość

Jest przyprawą korzenną stosowaną głównie w kuchni azjatyckiej. W Polsce jest łatwo dostępna i staje się coraz bardziej popularna - imbir lekarski, to roślina o nadzwyczajnych właściwościach zdrowotnych należąca do rodziny imbirowatych. Uprawa rośliny imbiru przypada na tereny leżące w ciepłym i wilgotnym klimacie, czyli głównie na terenach Chin, Indii i Japonii, choć nierzadko można znaleźć uprawy korzenia imbiru także na terenach zachodniej Afryki oraz w Australii. [1] Jak wygląda imbir? Roślina nie posiada owoców i rozmnaża się przez podział kłączy. Charakteryzuje się zgrubiałymi, powyginanymi kłączami. Niektóre z nich mogą przechodzić stopniowo w korzeń imbiru. [1] Imbir lekarski może występować w postaci sproszkowanego kłącza imbiru, imbiru marynowanego, a nawet jako sok z imbiru - używanie imbiru w tej formie nie pozbywa rośliny jej cennych właściwości! [1]. Zastosowanie imbiru w codziennej diecie, szczególnie jesienią może przynieść wiele korzyści dla organizmu. Jakie zatem są prozdrowotne właściwości imbiru?
Skład rośliny imbiru zależny jest od miejsca wyrastania oraz tego, czy kłącza imbiru są świeże, czy wysuszone. Imbir jadalny zawiera podstawowe wartości odżywcze, takie jak białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i składniki mineralne oraz błonnik pokarmowy. [3] Składniki kłącza imbiru to m.in.: wolne kwasy tłuszczowe - w tym kwas palmitynowy, oleinowy, linolowy, kaprylowy, kaprynowy, laurynowy, linolenowy, arachidowy, a także lecytyna, kwas fosfatydowy i glikolipidy. Do aminokwasów imbiru zalicza się głównie: arginina, kwas asparaginowy, cysteina, glicyna, izoleucyna, leucyna, seryna, treonina i walina. [3]
Za właściwości imbiru świeżego odpowiadają także naturalnie zawarte witaminy i minerały. Kłącze imbiru obfituje w bogaty skład, który jest odpowiedzialny za jego cenne właściwości zdrowotne. W jego naturalnym składzie znajdziemy sód, fosfor, wapń, cynk, mangan, żelazo i miedź. [3] Ponadto jest bogaty w witaminę C, K, E i A. Świeży korzeń imbiru dostarcza organizmowi także witaminy B1, B2 oraz kwas foliowy. Oprócz tego zawiera węglowodany i olejki eteryczne. [4] Regularne stosowanie imbiru może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, a także wzbogacić potrawy lub herbatę wyrazistym korzennym smakiem i aromatem.
Korzeń imbiru zawiera szereg naturalnych składników odżywczych, w tym olejki lotne oraz oleożywice, a także istotne makroelementy takie jak fosfor, magnez oraz potas. [2] Można śmiało stwierdzić, że świeży imbir to samo zdrowie w korzeniu!
Kłącze imbiru zawiera cenne substancje bioaktywne, które mają właściwości przeciwutleniające mogące mieć pozytywny wpływ na organizm człowieka. [2] Do pozostałych naturalnych właściwości imbiru można zaliczyć:
Rekomendowane jest spożywanie rośliny w postaci kawałków imbiru, ponieważ ta forma w porównaniu do imbiru w proszku charakteryzuje się większą skutecznością we wspomaganiu działania układu odpornościowego. [2]
Wspomniane kawałki imbiru świeżego świetnie nadają się do sporządzenia naparu z imbirem, a także jako dodatek do dań orientalnych. Innym zastosowaniem imbiru może być sporządzenie syropu z imbiru oraz nalewki z imbiru, która nie tylko ma naturalne właściwości rozgrzewające, ale także wspierające odporność.
W wyniku przeprowadzonych badań, stwierdzono skuteczne działanie imbiru na zmniejszenie nudności i wymiotów kobiet w ciąży. Stosowanie imbiru przez osoby ciężarne w postaci herbaty imbirowej może przynieść oczekiwany efekt i zniwelować uporczywe dolegliwości. Zatem czy występują przeciwwskazania do stosowania imbiru w ciąży? Czy imbir w ciąży szkodzi? Nie stwierdzono, czy właściwości kłącza imbiru mogą przyczynić się do działań niepożądanych u kobiet w ciąży. Jeśli jednak kobieta może jeść imbir w ciąży i nie występują ku temu żadne przeciwwskazania, warto wzbogacić dietę o świeży korzeń imbiru lub uzupełnić stosowane już witaminy dla kobiet w ciąży o kapsułki z dodatkiem sproszkowanego kłącza imbiru. [2]
Kiedy i jak stosować imbir? Spożywanie imbiru w formie dodatku do herbaty lub potraw docenią osoby, które poszukują rośliny o naturalnych właściwościach wzmacniających smak przygotowanych dań. Działanie i właściwości imbiru świeżego mogą być pomocne szczególnie w czasie jesieni i zimy. Napar z imbiru to nadzwyczaj rozgrzewająca mikstura! Używanie imbiru w tej formie pozwoli zachować jego cenne substancje odżywcze i będzie wyjątkowym walorem smakowym napoju. Ciekawą propozycją jest dodanie świeżego korzenia imbiru do koktajli. Świeży imbir warto obrać i dodać do składników, a następnie dokładnie zmiksować. Dodatek imbiru nada wyrazistego smaku i doda świeżej porcji energii, szczególnie w jesienne deszczowe dni. Samodzielne w domu można także konserwować imbir. Użycie imbiru w tej formie świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, sushi czy kanapek!
Co jeszcze można zrobić z imbirem? Sproszkowany imbir dodawać można jako:
Imbir ma szerokie zastosowanie w kulinariach, a jego dodatek to nie tylko podkręcenie smaku potrawy, to także cenne wartości odżywcze i naturalne właściwości. Popularność imbiru lekarskiego znalazła swoje miejsce także wśród suplementów diety. Z tego powodu jest bardzo częstym składnikiem suplementów dla kobiet, suplementów dla mężczyzn i suplementów dla sportowców. Sproszkowane kłącze imbiru świetnie nadaje się jako naturalny składnik o właściwościach antyoksydacyjnych oraz wspomagających utrzymanie odporności.
Naturalny i w pełni wegański produkt FERMENTED GINGER (IMBIR) oferowany przez Terranova zawiera składniki wysokiej jakości - liofilizowany korzeń imbiru oraz fermentowany imbir, który poddawany jest tradycyjnemu procesowi fermentacji, w którym wykorzystuje się grzyb Koji. Jako suplement stworzony z naturalnych składników w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, może być stosowany jako uzupełnienie zdrowej diety. Ilość składnika w porcji dziennej to 250 mg sfermentowanego kłącza imbiru oraz 120 mg liofilizowanego świeżego kłącza imbiru.
Oferowany suplement z fermentowanym imbirem w prosty sposób pozwoli dostarczyć do organizmu cenny składnik, który może mieć wpływ na dobre samopoczucie podczas podróży, pomoc w utrzymaniu odporności, a także ma właściwości antyoksydacyjne.
[1] https://sj.umg.edu.pl/sites/default/files/ZN141.pdf
[2] BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – L, 2017, 2, str. 115 – 121 https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%202/Bromatologia%202_2017%20art%2004%20s%20115-121.pdf
[3] BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIX, 2016, 1, str. 57 – 63
[4] https://www.researchgate.net/publication/332631596_Clinical_aspects_and_health_benefits_of_ginger_Zingiber_officinale_in_both_traditional_Chinese_medicine_and_modern_industry
Pokrewne kategorie
Znany ze swoich rozgrzewających właściwości korzeń imbiru ma także wiele innych walorów. Wspiera trawienie, wpływa na dobre samopoczucie podczas podróży, utrzymanie zdrowych naczyń krwionośnych oraz poziomu glukozy we krwi. Warto o nim pamiętać również podczas wymagającej aktywności fizycznej, gdyż wspomaga ruchomość stawów i posiada właściwości przeciwutleniające.