Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Suplementy diety na trawienie

Jest 5 produkt贸w.

Pokazano 1-5 z 5 pozycji

Aktywne filtry

  • Nowo艣膰

FERMENTED JIAOGULAN

50 kapsu艂ek
Cena 99,90聽z艂
Fermentowany suplement ro艣linny przydatny przy zm臋czeniu Utrzymaj prawid艂owy poziomu lipid贸w we krwi. Wspomagaj r贸wnowag臋 pH 偶o艂膮dka. Wzmocnij...
RED YEAST RICE COMPLEX  - 1
  • -32,00聽z艂
  • Nowo艣膰
  • Promocja

RED YEAST RICE COMPLEX

50 kapsu艂ek
Cena podstawowa 169,90聽z艂 -32,00聽z艂 Cena 137,90聽z艂
Ro艣linny suplement diety z fermentowanym czerwonym ry偶em Wesprzyj zdrowie swojego serca poprzez wp艂yw na poziom cholesterolu (Ankascin 568-R庐)...
  • W zestawie taniej

ZM臉CZENIE III

Zestaw
Cena 179,90聽z艂
Energia na dobrym poziomie Pracujesz resztkami si艂? Jednym z powod贸w mo偶e by膰 nie tylko nawa艂 pracy ale i dieta. Witaminy z grupy B, bior膮 udzia艂 w...

Suplementy na trawienie

Do kluczowych zada艅 uk艂adu pokarmowego zaliczamy trawienie i wch艂anianie substancji pokarmowych. Spe艂nia tak偶e funkcj臋 ochronn膮 organizmu, bowiem jest powi膮zany z uk艂adem immunologicznym i nerwowym jelit. Zbudowany jest z gard艂a, prze艂yku, 偶o艂膮dka, kolejno jelita cienkiego i grubego. Zaliczamy do niego tak偶e gruczo艂y: w膮trob臋 oraz trzustk臋. Wszystkie odcinki r贸偶ni膮 si臋 pomi臋dzy sob膮 rol膮, ale tak偶e budow膮 nab艂onka pokrywaj膮cego ich b艂on臋 艣luzow膮. Jest doskona艂ym 艣rodowiskiem do rozwoju i bytowania r贸偶norodnych mikroorganizm贸w, tworz膮cych tzw. mikrobiot臋. R贸偶ni si臋 ona w zale偶no艣ci od w艂a艣ciwo艣ci fizycznych i chemicznych poszczeg贸lnych odcink贸w przewodu pokarmowego. Odpowiada za wytwarzanie enzym贸w, metabolizuje kwasy 偶贸艂ciowe, bilirubin臋, cholesterol i odgrywa znacz膮c膮 rol臋 w procesach trawiennych zachodz膮cych w organizmie. Uczestniczy w procesie trawienia pokarm贸w zawieraj膮cych laktoz臋, oligosacharydy i niekt贸re rodzaje b艂onnika.聽

Witaminy wspomagaj膮ce trawienie

Mikrobiota jelitowa pe艂ni istotn膮 rol臋 w procesie trawienia pokarm贸w oraz przyswajania energii. Cz臋艣膰 os贸b poszukuje 鈥瀢itamin na trawienie鈥. Tak naprawd臋聽 mikrobiota odgrywa istotn膮 rol臋 w syntezie witaminy K oraz niekt贸rych witamin z grupy B. Wi臋c 鈥瀢itaminy na trawienie鈥 to zbyt du偶e uproszczenie. Jak wi臋c wybra膰 odpowiedni preparat na trawienie? Na jakie sk艂adniki zwraca膰 uwag臋 w suplementach na lepsze trawienie? Przed dokonaniem wyboru warto rozpozna膰 przyczyn臋 problem贸w z trawieniem oraz zadba膰 o zbilansowanie codziennej diety czy wykluczenie z niej sk艂adnik贸w, kt贸re mog膮 powodowa膰 dyskomfort trawienny.聽

Nieprawid艂owo艣ci mikrobioty jelitowej

Przyczyniaj膮 si臋 do spowolnienia i trudno艣ci z trawieniem niekt贸rych substancji i zaleganiem ich w odcinkach przewodu pokarmowego. Zaburzenia w ilo艣ci oraz jako艣ci mikrobioty jelitowej mog膮 sprzyja膰 tak偶e wyst膮pieniu nadmiernej masy cia艂a i wi膮偶膮cych si臋 z ni膮 nieprawid艂owo艣ci metabolicznych. Zmian臋 mikrobioty jelitowej mo偶na uzyska膰 poprzez modyfikowanie sposobu od偶ywiania oraz przez stosowanie odpowiednich probiotyk贸w i prebiotyk贸w.聽Dieta wykazuje najwi臋kszy wp艂yw na sk艂ad mikrobioty 鈥 odpowiada ona, a偶 za 57% zmian w strukturze mikroorganizm贸w jelitowych [1].聽

Prebiotyki to zwi膮zki, kt贸re nie podlegaj膮 procesowi trawienia, ale mog膮 by膰 metabolizowane przez bakterie wchodz膮ce w sk艂ad mikrobioty jelitowej.聽

Z kolei probiotyki s膮 grup膮 tzw. dobrych bakterii, kt贸re zwi臋kszaj膮 liczb臋 korzystnych bifidobakterii oraz pa艂eczek kwasu mlekowego, co bezpo艣rednio przek艂ada si臋 na w艂a艣ciwy rozw贸j mikrobioty w organizmie cz艂owieka. Obecno艣膰 probiotyk贸w w uk艂adzie pokarmowym reguluje wydzielanie bia艂ek, a te z kolei odpowiadaj膮 za gospodark臋 w臋glowodanow膮 i t艂uszczow膮. Mog膮 dzia艂a膰 jako sk艂adniki poprawiaj膮ce trawienie i wch艂anianie sk艂adnik贸w od偶ywczych z pokarmu [2]. Ich stosowanie mo偶e odgrywa膰 tak偶e szczeg贸ln膮 rol臋 w przypadku biegunek [2,3].

W procesie trawienia zasadnicz膮 rol臋 odgrywaj膮 enzymy trawienne

S膮 odpowiedzialne za rozk艂adanie pokarmu w przyswajalne sk艂adniki od偶ywcze. Do najpopularniejszych zalicza si臋 amylaz臋 rozk艂adaj膮c膮 skrobi臋, lipaz臋 odpowiedzialn膮 za t艂uszcze, oraz proteaz臋 ukierunkowan膮 na trawienie bia艂ek. Ich zadaniem jest trawienie sk艂adnik贸w od偶ywczych na poziomie kom贸rkowym. Je偶eli czujemy, 偶e nasz uk艂ad trawienny potrzebuje wsparcia, mo偶emy rozwa偶y膰 dodatkow膮 suplementacj臋 enzymami trawiennymi, a tak偶e zwr贸ci膰 uwag臋 w swojej diecie na produkty, takie jak: surowe warzywa, ro艣liny str膮czkowe, owoce. Produkty te s膮 藕r贸d艂em b艂onnika pokarmowego, co sprawia, 偶e mog膮 by膰 sprzymierze艅cami w procesie trawienia. Powinny by膰 one wi臋c obecne w diecie kobiet i m臋偶czyzn w postaci odpowiednio skomponowanych posi艂k贸w, kt贸re mo偶na uzupe艂nia膰 suplementami.

Preparaty zio艂owe na trawienie
Obok probiotyk贸w i enzym贸w trawiennych, na uwag臋 zas艂uguj膮 tak偶e wszelkiego rodzaju sk艂adniki ro艣linne u艂atwiaj膮ce trawienie i przyczyniaj膮ce si臋 do komfortu uk艂adu pokarmowego. Jiaogulan zwany tak偶e 鈥瀦io艂em nie艣miertelno艣ci鈥 pomaga w utrzymaniu prawid艂owej pracy w膮troby, wspomagaj膮c trawienie i oczyszczanie organizmu. Ponadto, wspomaga tak偶e fizjologiczn膮 r贸wnowag臋 pH 偶o艂膮dka.聽

Mniszek lekarski, a dok艂adniej jego korze艅, dzi臋ki w艂a艣ciwo艣ciom prebiotyku przyczynia si臋 do komfortu uk艂adu pokarmowego. Korzystne dzia艂anie korzenia mniszka obserwuje si臋 przy spo偶yciu 3g na dob臋.

Warto, aby w preparatach na trawienie znalaz艂y si臋 tak偶e takie sk艂adniki jak kurkuma, czy karczoch. Spo偶ywana w odpowiednich ilo艣ciach kurkuma wspiera funkcje w膮troby i p臋cherzyka 偶贸艂ciowego, przyczynia si臋 do stymulacji produkcji sok贸w trawiennych oraz wspomaga trawienie. Tak偶e spo偶ywanie 5g karczocha dziennie mo偶e przyczyni膰 si臋 do wspomagania proces贸w trawiennych oraz komfortu jelitowego.聽

Zadbajmy zatem w pierwszej kolejno艣ci o odpowiedni膮 diet臋, kt贸ra przyczyni si臋 do od偶ywienia naszej mikrobioty jelitowej, a w niej - o sk艂adniki i pokarmy, kt贸re wespr膮 prac臋 uk艂adu pokarmowego. Wsparciem mo偶e by膰 tak偶e kategoria suplement贸w diety na trawienie, zawieraj膮cych m.in. probiotyki, enzymy czy zio艂a, kt贸re dzia艂aj膮 wspomagaj膮co na ten proces. Mo偶na je dopasowywa膰 tak偶e pod k膮tem szczeg贸lnych potrzeb: dla dzieci, sportowc贸w i senior贸w.

殴r贸d艂a

K. Saar i in. Wp艂yw diety wegetaria艅skiej na sk艂ad mikrobioty jelitowej. Hygeia Public Health, 2020; 55(1): 1-6.聽
Katarzyna Mojka, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki 鈥 charakterystyka i funkcje; W: Problemy Higieny i Epidemiologii, 2014; 95(3):541-549.
Adriana Nowak, Katarzyna 艢li偶ewska, Zdzis艂awa Libudzisz; Probiotyki 鈥 Historia i mechanizmy dzia艂ania; W: 呕YWNO艢膯. Nauka. Technologia. Jako艣膰, 2010; 4(71):5 鈥 19.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz ju偶 konto?
Zaloguj si臋 zamiast tego lub Zresetuj has艂o