Dołącz do nas, odbierz 5% rabatu i bądź na bieżąco!
Wysyłanie świeżych wiadomości wychodzi nam naturalnie!
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
Strona główna
-
- Składniki
- Burak (korzeń)
- Rukiew wodna (liść)
- Aronia
- Maca (korzeń)
- Lucerna (kwiat, liść)
- Pestki winogron
- Reishi
- Gotu Kola (liść)
- Dzika róża
- Shiitake
- Kolendra (liść)
- Surowe ziarno kakao
- Imbir
- Seler (łodyga, liść)
- Koper włoski (nasiona)
- Rokitnik (owoc, liść)
- Liść pszenicy (sok)
- Kurkuma (korzeń)
- Kardamon (strąk)
- Borówka czarna
- Natka pietruszki
- Łopian (korzeń)
- Żeń-szeń syberyjski (korzeń)
- Zielona herbata (liść)
- Acai
- Kordyceps
- Pestki dyni
- Skrzyp (wiosenne pędy)
- Chlorella
- Żurawina
- Mniszek (liść)
- Goryczka (korzeń)
- Rhodiola (korzeń)
- Szpinak
- Żeń-szeń amerykański (korzeń)
- Papryka Cayenne (owoc)
- Jęczmień zielony
- Otręby ryżowe
- Wiśnia Montmorency
- Boswellia (żywica)
- Acerola
- Bez czarny (owoc)
- Pokrzywa (liść)
- Jarmuż
- Spirulina
- Karczoch (liść)
- Ashwagandha (korzeń)
- Truskawka
- Marchew
- Endywia
- Granat (nasiona)
- Czarna malina
- Lucuma
- Zielony owies
- Jeżyna
- Brokuł
- Mniszek (korzeń)
- Cytryniec chiński (owoc)
- Głóg (owoc)
- Bambus (pędy)
- Rozmaryn
- Dong Quai (korzeń)
- Pokrzywa (korzeń)
- Kiełki soi
- Kudzu (korzeń)
- Kukurydza (znamię)
- Opuncja figowa (kwiat)
- Oleje roślinne
- Nasze produkty
- Polecane produkty
- Składniki
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Archiwum Bloga
Suplementy diety na trawienie
Aktywne filtry

Karczoch Mniszek Lekarski L-Cysteina Kompleks

PROBIOTYKI, PREBIOTYK, FITOSKŁADNIKI KOMPLEKS
Suplementy na trawienie
Do kluczowych zadań układu pokarmowego zaliczamy trawienie i wchłanianie substancji pokarmowych. Spełnia także funkcję ochronną organizmu, bowiem jest powiązany z układem immunologicznym i nerwowym jelit. Zbudowany jest z gardła, przełyku, żołądka, kolejno jelita cienkiego i grubego. Zaliczamy do niego także gruczoły: wątrobę oraz trzustkę. Wszystkie odcinki różnią się pomiędzy sobą rolą, ale także budową nabłonka pokrywającego ich błonę śluzową. Jest doskonałym środowiskiem do rozwoju i bytowania różnorodnych mikroorganizmów, tworzących tzw. mikroflorę. Różni się ona w zależności od właściwości fizycznych i chemicznych poszczególnych odcinków przewodu pokarmowego. Odpowiada za wytwarzanie enzymów, metabolizuje kwasy żółciowe, bilirubinę, cholesterol i odgrywa znaczącą rolę w procesach trawiennych zachodzących w organizmie. Uczestniczy w procesie trawienia pokarmów zawierających laktozę, oligosacharydy i niektóre rodzaje błonnika. Mikroflora jelitowa pełni istotną rolę w procesie trawienia pokarmów oraz przyswajania energii. Odgrywa ona także istotną rolę w syntezie witaminy K oraz niektórych witamin z grupy B.
Nieprawidłowości mikroflory jelitowej
Przyczyniają się do spowolnienia i trudności z trawieniem niektórych substancji i zaleganiem ich w odcinkach przewodu pokarmowego. Zaburzenia w ilości oraz jakości mikroflory jelitowej sprzyja także wystąpieniu otyłości i wiążących się z nią zaburzeń metabolicznych. Zmianę mikroflory jelitowej można uzyskać nie tylko przez modyfikowanie sposobu odżywiania, ale także przez stosowanie probiotyków i prebiotyków.
Prebiotyki to związki, które nie podlegają procesowi trawienia, ale mogą być metabolizowane przez bakterie wchodzące w skład mikroflory jelitowej.
Z kolei probiotyki są grupą tzw. dobrych bakterii, które zwiększają liczbę korzystnych bifidobakterii oraz pałeczek kwasu mlekowego, co bezpośrednio przekłada się na właściwy rozwój mikroflory w organizmie człowieka. Obecność probiotyków w układzie pokarmowym reguluje wydzielanie białek, a te z kolei odpowiadają za gospodarkę węglowodanową i tłuszczową. Mogą wpływać na poprawę trawienia i wchłaniania składników odżywczych z pokarmu [1]. Ich stosowanie może odgrywać także szczególną rolę w przypadku biegunek [1,2].
W procesie trawienia zasadniczą rolę odgrywają enzymy trawienne
Są odpowiedzialne za rozkładanie pokarmu w przyswajalne składniki odżywcze. Do najpopularniejszych zalicza się amylazę rozkładającą skrobię, lipazę odpowiedzialną za tłuszcze, oraz proteazę ukierunkowaną na trawienie białek. Ich zadaniem jest trawienie składników odżywczych na poziomie komórkowym. Jak rozpoznać, że w organizmie może brakować enzymów trawiennych? Charakterystyczne jest ciągłe uczucie głodu, szybki przyrost masy ciała, wzdęcia, przewlekłe zaparcia, czy powolne i niewłaściwe trawienie pokarmów. Jeżeli czujemy, że nasz układ trawienny potrzebuje wsparcia, możemy rozważyć dodatkową suplementację enzymami trawiennymi, a także zwrócić uwagę w swojej diecie na produkty, takie jak: surowe warzywa, rośliny strączkowe, owoce.
Zadbajmy zatem o odpowiednią dietę, która przyczyni się do odżywienia naszej mikroflory jelitowej oraz o składniki i pokarmy, które wesprą pracę układu pokarmowego.
Katarzyna Mojka, Probiotyki, prebiotyki i synbiotyki – charakterystyka i funkcje; W: Problemy Higieny i Epidemiologii, 2014 95 (3): 541-549
Adriana Nowak, Katarzyna Śliżewska, Zdzisława Libudzisz; Probiotyki – Historia i mechanizmy działania; W: ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2010, 4 (71), 5 – 19 (s.13)