- Promocja
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
ProduktyWitaminy D3 + K2 Kompleks 2000 IU & 100 μg Wielkość opakowania - 50 kapsułek
- Promocja
Folian 400 µg Wielkość opakowania - 50 kapsułek
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Kiełki soi
Kiełki soi
Kiełki soi (łac. Glycine max) są szczególnie popularne w Korei, gdzie są uprawiane i sprzedawane na szeroką skalę. W Chinach, Japonii czy Tajlandii są równie często wykorzystywane do gotowania. W Europie kiełki soi zazwyczaj są kojarzone z daniami kuchni azjatyckiej [1].
Kiełki soi są dość trudne do uprawy, ponieważ kiełkujące nasiona produkują sporą ilość śluzu. Dlatego tak ważne jest częste płukanie hodowli, nawet 3-4 razy dziennie. Hodowla w woreczku jest uznawana za najlepszą metodą ich uzyskania. Tak naprawdę kiełki soi zasługują na uwagę ze względu na swoje liczne korzyści zdrowotne, które przedstawiamy poniżej.
KIEŁKI SOI – WARTOŚCI ODŻYWCZE
Kiełki soi w ok. 80% składają się z wody i temu zawdzięczają swoją niską kaloryczność. Kiełki soi, a dokładniej jej młode pędy podczas procesu kiełkowania wytwarzają szereg substancji i stanowią doskonałe źródło wartości odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Kiełki sojowe są bogate w witaminy A, B 1 , B 2 , B 5 , B 9 , C, E, K, jak również szereg składników mineralnych takich jak: wapń, żelazo, magnez, cynk, fosfor, potas, miedź oraz mangan. Zawierają również błonnik, białko, lecytynę, saponiny oraz fitoestrogeny. Suplementy dla kobiet oraz suplementy dla mężczyzn zawierające w swoim składzie kiełki soi będą doskonałym wyborem, jeśli chcemy uzupełnić mikroelementy[1-2].
Kiełki soi można kupić w sklepach ze zdrową żywnością bądź sklepach z produktami kuchni azjatyckiej. Cena opakowania zawierającego ok. 400 g produktu waha się w granicach 9-10 zł.
KIEŁKI SOI – WŁAŚCIWOŚCI
Kiełki soi cechuje wysoka zawartość wapnia, poza tym są doskonałym źródłem białka, jak również witamin A, B, C i K oraz fosforu, miedzi, potasu, żelaza, magnezu i manganu. Są także bogate w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT) [3].
Regularne spożywanie kiełków soi ma dobroczynny wpływ na wygląd cery, układ nerwowy, dodaje energii i wpływa na regulację apetytu [4]. Kiełki soi są pomocne również w regulacji poziomu tzw. „złego” cholesterolu oraz regulują ciśnienie krwi [5]. Jako bogate źródło fitoestrogenów są polecane kobietom w okresie menopauzy. Pobudzają naturalną odporność organizmu, pomagają zregenerować organizm, a także pozytywnie wpływają na nastrój i układ nerwowy [1, 3].
Warto pamiętać, że kiełków soi nie powinno się spożywać na surowo, lecz po obróbce termicznej - najlepiej lekkim podduszeniu, co ułatwi ich przyswajanie i poprawi walory smakowe. W naszym sklepie znajdziesz suplement dla kobiet zawierający w swoim składzie m.in. kiełki soi – Roślinny Kompleks dla Kobiet, którego składnik Dong Quai, chroni i odnawia chrząstkę. Może on być stosowany w tym samym celu również jako suplement dla mężczyzn.
[1] Fang C., Kong F.: Soybean. Curr Biol. 2022 Sep 12;32(17): R902-R904.
[2] Das D., Kabir M. E., Sarkar S., Wann S. B., Kalita J., Manna P.: Antidiabetic potential of soy protein/peptide: A therapeutic insight. Int J Biol Macromol. 2022 Jan 1;194: 276-288.
[3] Chen K. I., Erh M. H., Su N. W., Liu W. H., Chou C. C., Cheng K. C.: Soyfoods and soybean products: from traditional use to modern applications. Appl Microbiol Biotechnol. 2012 Oct;96(1): 9-22.
[4] Noer E.R., Dewi L., Kuo C.H: Fermented soybean enhances post-meal response in appetite-regulating hormones among Indonesian girls with obesity. Obes Res Clin Pract. 2021 Jul-Aug;15(4):339-344.
[5] Kou T. et al.: Effect of soybean protein on blood pressure in postmenopausal women: a meta-analysis of randomized controlled trials. Food Funct. 2017 Aug 16;8(8):2663-2671
Aktywne filtry
Kiełki soi, podobnie jak jej nasiona, są bogatym źródłem izoflawonów, takich jak genisteina i daidzeina, naśladujących działaniem estrogeny – hormony płciowe. Sprawdzą się jako smaczny dodatek do sałatek, a przy okazji mogą uzupełnić dietę m.in. w aminokwasy i nienasycone kwasy tłuszczowe.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto