Dołącz do nas, odbierz 5% rabatu i bądź na bieżąco!
Wysyłanie świeżych wiadomości wychodzi nam naturalnie!
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
Strona główna
-
- Składniki
- Burak (korzeń)
- Rukiew wodna (liść)
- Aronia
- Maca (korzeń)
- Lucerna (kwiat, liść)
- Pestki winogron
- Reishi
- Gotu Kola (liść)
- Dzika róża
- Shiitake
- Kolendra (liść)
- Surowe ziarno kakao
- Imbir
- Seler (łodyga, liść)
- Koper włoski (nasiona)
- Rokitnik (owoc, liść)
- Liść pszenicy (sok)
- Kurkuma (korzeń)
- Kardamon (strąk)
- Borówka czarna
- Natka pietruszki
- Łopian (korzeń)
- Żeń-szeń syberyjski (korzeń)
- Zielona herbata (liść)
- Acai
- Kordyceps
- Pestki dyni
- Skrzyp (wiosenne pędy)
- Chlorella
- Żurawina
- Mniszek (liść)
- Goryczka (korzeń)
- Rhodiola (korzeń)
- Szpinak
- Żeń-szeń amerykański (korzeń)
- Papryka Cayenne (owoc)
- Jęczmień zielony
- Otręby ryżowe
- Wiśnia Montmorency
- Boswellia (żywica)
- Acerola
- Bez czarny (owoc)
- Pokrzywa (liść)
- Jarmuż
- Spirulina
- Karczoch (liść)
- Ashwagandha (korzeń)
- Truskawka
- Marchew
- Endywia
- Granat (nasiona)
- Czarna malina
- Lucuma
- Zielony owies
- Jeżyna
- Brokuł
- Mniszek (korzeń)
- Cytryniec chiński (owoc)
- Głóg (owoc)
- Bambus (pędy)
- Rozmaryn
- Dong Quai (korzeń)
- Pokrzywa (korzeń)
- Kiełki soi
- Kudzu (korzeń)
- Kukurydza (znamię)
- Opuncja figowa (kwiat)
- Oleje roślinne
- Nasze produkty
- Polecane produkty
- Składniki
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Archiwum Bloga
Suplementy diety na cholesterol
Aktywne filtry

Maca i Reishi Supermieszanka

ORGANICZNE OLEJE OMEGA 3-6-7-9

SOK Z BURAKA CORDYCEPS & REISHI
Poziom cholesterolu przekraczający odpowiednie wartości niesie za sobą ryzyko wystąpienia stanów odbiegających od normy w ludzkim organizmie. Powodem tego może być zarówno nagromadzenie cholesterolu, jak i zaburzenia w jego metabolizmie [1].
Jednak nie należy zapominać, że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego utrzymania funkcji organizmu. Stanowi on istotny czynnik budulcowy błon komórkowych, chroni je przed odkształceniami. Bierze także udział w syntezie hormonów steroidowych oraz syntezie witaminy D3, pochodzącej z endogennych źródeł [1]. Profilaktyka jest bardzo ważna dlatego warto dbać o regularnie wykonywanie badań parametrów gospodarki lipidowej tj. cholesterol całkowity, jego frakcje HDL i LDL oraz trójglicerydy.
Jak można kontrolować poziom cholesterolu?
Mając na uwadze, iż warto utrzymywać poziom cholesterolu w normie często szukamy skutecznych rozwiązań. Wśród składników, które są pomocne w tym procesie, znajdziemy grzyby reishi, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu oraz przyczyniają się do utrzymania prawidłowego krążenia krwi. Jeśli zależy nam na dodatkowym wsparciu układu krążenia, warto poznać dobroczynne właściwości imbiru. Imbir przyczynia się do utrzymania zdrowia naczyń krwionośnych oraz pomaga w utrzymaniu zdrowego serca.
Kontrolę poziomu cholesterolu we krwi może ułatwić także dostarczanie odpowiedniej ilości antyoksydantów wraz z dietą. Okazuje się, że ich bogatym źródłem są barwniki zawarte w buraku. Ich działanie porównuje się do popularnych flawonoidów [3].
Dodatkowe wsparcie organizmu z podwyższonym poziomem cholesterolu
Podwyższony poziom cholesterolu niejednokrotnie wiąże się z nadmierną masą ciała. Biorąc pod uwagę ten fakt, cenne będą także naturalne składniki roślinne, takie jak na przykład papryka cayenne, która przyczynia się redukcji masy ciała. Dodatkową pomocą w kontrolowaniu masy ciała jest również spirulina.
Kontrola poziomu cholesterolu powinna uwzględniać działanie na kilku płaszczyznach. Poza składnikami, które w naturalny sposób pomagają wpływać na jego poziom, podkreśla się także znaczenie czynników, które odgrywają zdecydowaną rolę w regulacji funkcjonowania gospodarki lipidowej. Zaliczamy do nich m.in. regularną aktywność fizyczną czy zaprzestanie palenia tytoniu.
Źródła:
1. Maria Użarowska, Magdalena Surman, Marcelina Janik. Dwie twarze cholesterolu: Znaczenie fizjologiczne i udział w patogenezie wybranych schorzeń
2. Grażyna Kobus, Hanna Bachórzewska-Gajewska, Ida Kinalska. Dieta niskocholesterolowa
3. Zygmunt Zdrojewicz, Izabela Cendal, Mateusz Powązka. Burak - właściwości prozdrowotne i nie tylko