- Nowość
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
-
produkty - fermentFERMENTED ASHWAGANDHA Wielkość opakowania-50 kapsułek
- Nowość
FERMENTED JIAOGULAN Wielkość opakowania-50 kapsułek- Nowość
FERMENTED GINGER (IMBIR) Wielkość opakowania-50 kapsułek
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Suplementy diety na cholesterol- promocje
Aktywne filtry
Pokrewne kategorie
Cholesterol pod kontrolą
Poziom cholesterolu przekraczający odpowiednie wartości niesie za sobą ryzyko wystąpienia stanów odbiegających od normy w ludzkim organizmie. Powodem tego może być zarówno nagromadzenie cholesterolu, jak i zaburzenia w jego metabolizmie [1].
Jednak nie należy zapominać, że cholesterol jest niezbędny do prawidłowego utrzymania funkcji organizmu. Stanowi on istotny czynnik budulcowy błon komórkowych, chroni je przed odkształceniami. Bierze także udział w syntezie hormonów steroidowych oraz syntezie witaminy D3, pochodzącej z endogennych źródeł [1]. Profilaktyka jest bardzo ważna, dlatego warto dbać o regularne wykonywanie badań parametrów gospodarki lipidowej tj. cholesterol całkowity, jego frakcje HDL i LDL oraz triglicerydy.
Dieta na obniżenie cholesterolu
Modyfikacja codziennej diety może istotnie wpływać na poprawę gospodarki lipidowej. Warto więc zwrócić uwagę na nienasycone kwasy tłuszczowe, takie jak omega-3, -6 i -9 [1]. Znajdziemy je zarówno w tłustych rybach morskich, ale także produktach roślinnych – orzechach, awokado, oleju lnianym, oliwie z oliwek czy oleju z nasion ogórecznika. Należy z kolei ograniczyć tłuszcze nasycone oraz trans, które występują w mocno przetworzonych produktach, słodyczach i fast foodach.
Kontrolę poziomu cholesterolu we krwi może ułatwić także dostarczanie odpowiedniej ilości antyoksydantów wraz z dietą. Okazuje się, że ich bogatym źródłem są barwniki zawarte w buraku. Ich działanie porównuje się do popularnych flawonoidów [2].
Odpowiednia ilość błonnika pokarmowego to kolejny ważny element codziennej diety każdego z nas. Stawiajmy przede wszystkim na błonnik frakcji rozpuszczalnej, który znajdziemy przede wszystkim w warzywach i owocach [1]. Błonnik to niezwykle cenny składnik wspierający także pracę naszych jelit.
Suplementy diety na cholesterol
Mając na uwadze, iż warto utrzymywać poziom cholesterolu w normie często szukamy skutecznych rozwiązań. Wśród składników, które są pomocne w tym procesie, znajdziemy grzyby reishi, które pomagają w obniżeniu poziomu cholesterolu. Kolejnymi składnikami są oleje roślinne, które dostarczą nam kwasy omega-3, -6, -9. Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu. Jeśli zachodzi taka konieczność można wprowadzić suplementację w postaci suplementów dla kobiet i suplementów dla mężczyzn, zawierających cenne oleje roślinne.
Preparaty na cholesterol z czerwonym ryżem
W preparatach na cholesterol możemy znaleźć także czerwony ryż. Zawarte w czerwonym ryżu składniki mogą regulować parametry lipidowe poprzez obniżanie poziomu tzw. „złego cholesterolu” czyli cholesterolu LDL oraz triglicerydów w surowicy [3].
Warto zwrócić uwagę na skład preparatów z tym składnikiem. Czerwony ryż zawiera bowiem monakolinę K, która odpowiedzialna jest za jego działanie. Jednakże w określonych ilościach (od 3 mg wzwyż) budzi ona poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa [4]. Monakolina K jest chemicznie identyczna z lowastatyną, co oznacza, że może powodować te same skutki uboczne.
Produkty z czerwonym ryżem powinny zatem zawierać mniej niż 3 mg monakoliny K w porcji dziennej lub nie zawierać jej wcale. Alternatywą dla monakoliny K mogą być składniki, które działają bardzo podobnie i cechują się dużo niższą toksycznością – ankaflawina i monascyna [5].
Składniki roślinne na układ krwionośny
Suplementy diety na cholesterol mogą zawierać także roślinne składniki, które dodatkowo wspierają nasz układ krwionośny. Warto poznać dobroczynne właściwości imbiru i zielonej herbaty. Imbir przyczynia się do utrzymania zdrowia naczyń krwionośnych a razem z zieloną herbatą pomagają w utrzymaniu zdrowego serca.
Witaminy w preparatach na cholesterol
Oprócz roślinnych składników wspierających układ krwionośny, w preparatach na cholesterol mogą znaleźć się także takie witaminy z grupy B. Szczególnie wyróżniają się witaminy B6, B12 oraz kwas foliowy, które pomagają w produkcji czerwonych krwinek. Warto także zwrócić uwagę na obecność witaminy C w preparacie. Pomaga ona w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i całego układu sercowo-naczyniowego, w efekcie czego jest cennym surowcem między innymi w suplementach dla seniorów.
Masa ciała pod kontrolą
Poziom cholesterolu powiązany jest także z masą ciała. Biorąc to pod uwagę, cenne mogą się okazać także naturalne składniki roślinne, które wspierają jej kontrolę. Jest nią np. spirulina. Godna uwagi jest również papryka cayenne, która swoimi właściwościami przyczynia się do redukcji masy ciała, dlatego można ją znaleźć np. w suplementach dla sportowców.
Istotnym czynnikiem ułatwiającym redukcję lub utrzymywanie odpowiedniej masy ciała jest także zaplanowana, regularna aktywność fizyczna. Warto wybrać taki rodzaj aktywności fizycznej jaka odpowiada zarówno naszym preferencjom jak i możliwościom. Osoby zaczynające dopiero przygodę z aktywnością fizyczną oraz seniorzy mogą postawić na częste spacery w umiarkowanym tempie. Warto także zadbać o wykonanie 8-10 tysięcy kroków dziennie.
Profilaktyka i kontrola cholesterolu
Kontrola poziomu cholesterolu powinna uwzględniać działanie na kilku płaszczyznach. Po pierwsze - należy dbać o regularne wykonywanie badań związanych z gospodarką lipidową. Po drugie – kluczowymi czynnikami, które odgrywają ważną rolę w regulacji funkcjonowania gospodarki lipidowej są: odpowiednia dieta, regularna aktywność fizyczna i rezygnacja z używek.
Na zmianę nawyków żywieniowych nigdy nie jest za późno. Pamiętajmy jednak, że warto, aby były one kształtowane od najmłodszych lat, dlatego zadbajmy o różnorodną dietę naszych dzieci. W razie potrzeby można ją uzupełnić dedykowanymi najmłodszym suplementami dla dzieci, w proporcjach zgodnych z zaleceniami pediatrycznymi.
W kontroli poziomu cholesterolu wsparciem mogą okazać się także składniki znajdujące się w kategorii suplementów diety na cholesterol. Stawiajmy na grzyby reishi, kwasy omega-3, -6, -9 oraz czerwony ryż. W preparatach mogą znaleźć się także naturalne składniki roślinne, które pomogą w utrzymaniu zdrowia naczyń krwionośnych (imbir) oraz serca (imbir, zielona herbata).
Źródła:
1. Marian Grzymisławski, Angelika Kargulewicz, Dorota Skrzypczak. Współczesne wyzwania praktycznej terapii żywieniowej w zaburzeniach lipidowych. Forum Zaburzeń Metabolicznych 2018, 4(4):170-177.
2. Zygmunt Zdrojewicz, Izabela Cendal, Mateusz Powązka. Burak - właściwości prozdrowotne i nie tylko.
3. Sheng-Fu Liu i in. A randomized, double-blind clinical study of the effects of Ankascin 568 plus on blood lipid regulation. J Food Drug Anal. 2018; 26(1):393-400.
4. Scientific opinion on the safety of monacolins in red yeast rice. EFSA Journal 2018; 16(8):5368.
5. Chih-Hui Lin i in. Alleviation of metabolic syndrome by monascin and ankaflavin: the perspective of Monascus functional foods. Food Funct. 2017; 8(6):2102-2109.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto