Choose a searcher
  • Obecnie brak na stanie
Organiczne Oleje Omega 3-6-7-9 zestaw suplementów dla dorosłych | Terranova
Suplement diety

ORGANICZNE OLEJE OMEGA 3-6-7-9

Kompleksowa mieszkanka olei Omega 3-6-7-9

  • Starannie dobrana mieszanka olejów z aż 6 roślin
  • Oleje roślinne odznaczone certyfikatem rolnictwa ekologicznego
  • Suplement diety w płynie – wygodny i atrakcyjny sposób użycia

Nasyć swoją dietę tłuszczami nienasyconymi. Terranova „wycisnęła omegę” 3-6-7-9 z lnu, konopii, oliwek, ogórecznika, owocu rokitnika i otrębów ryżowych

Data ważności 09.12.2023

Wielkość opakowania
99,99 zł
Brutto

Kup teraz, zapłać za 30 dni!

Ilość
Obecnie brak na stanie
DARMOWA WYSYŁKA OD 150 ZŁ
WYSYŁAMY W CIĄGU 24H

Gwarancja bezpiecznych zakupów do kwoty 10000 zł Otrzymasz zakupiony przedmiot lub zwrot pieniędzy

Zobacz szczegóły

ORGANICZNE OLEJE OMEGA 3-6-7-9 - Wybierając rośliny do naszego suplementu diety kierowali się ich naturalnymi właściwościami. Dlatego sięgnęli po len, konopie, oliwki, ogórecznika, owoce rokitnika i otręby ryżowe. Są one naturalnymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Terranova zadbała także o to, by wszystkie oleje w tym produkcie były produkowane metodami rolnictwa ekologicznego. Nasze oleje są odznaczone certyfikatem rolnictwa ekologicznego GB-ORG-05, wydawanym i nadzorowanym przez Soil Association. Soil Association to brytyjska organizacja promująca organiczną i ekologiczną żywność, będąca największym organem wydającym certyfikaty tego typu w Wielkiej Brytanii. Jako jedna z pierwszych na świecie opracowała w latach 60-tych standardy organiczne dla przemysłu spożywczego. Standardy te są jednocześnie jednymi z najbardziej surowych na świecie. Stawiają na pierwszym miejscu takie wartości jak dobrostan zwierząt, zdrowie ludzi, gleby i środowisko naturalne. Zalecana dzienna porcja naszego suplementu diety Organiczne oleje omega 3-6-7-9 to jedna łyżeczka (5 ml). Możesz natychmiast połknąć całą porcję, czasem jednak wygodniej jest dodać ją do sałatek, smoothies lub skropić nią ulubioną potrawę.

TN0882

Opis

Podtytuł
Na obniżenie cholesterolu

Specyficzne kody

EAN13
5060203790882

Produkt jeszcze nie ma komentarzy.

Dla kogo suplement diety Organiczne Oleje Omega 3-6-7-9

Dla osób ceniących sobie
naturalną i wegańską suplementację
opartą na wzorcach natury.

Dla osób poszukujących wsparcia w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi i obniżenia poziomu cholesterolu1.

Dla osób szukających źródeł kwasów tłuszczowych pozyskiwanych z roślin uprawianych metodami rolnictwa organicznego.

Czym różnią się Organiczne oleje omega 3-6-7-9 od innych suplementów diety?

Wybierając rośliny do naszego suplementu diety kierowali się ich naturalnymi właściwościami. Dlatego sięgnęli po len, konopie, oliwki, ogórecznika, owoce rokitnika i otręby ryżowe. Są one naturalnymi źródłami nienasyconych kwasów tłuszczowych. Terranova zadbała także o to, by wszystkie oleje w tym produkcie były produkowane metodami rolnictwa ekologicznego.

Dlaczego organiczne oleje są ważne?

Nasze oleje są odznaczone certyfikatem rolnictwa ekologicznego GB-ORG-05, wydawanym i nadzorowanym przez Soil Association. Soil Association to brytyjska organizacja promująca organiczną i ekologiczną żywność, będąca największym organem wydającym certyfikaty tego typu w Wielkiej Brytanii. Jako jedna z pierwszych na świecie opracowała w latach 60-tych standardy organiczne dla przemysłu spożywczego. Standardy te są jednocześnie jednymi z najbardziej surowych na świecie. Stawiają na pierwszym miejscu takie wartości jak dobrostan zwierząt, zdrowie ludzi, gleby i środowisko naturalne.

Dlaczego suplement diety w płynie jest uniwersalny?

Zalecana dzienna porcja naszego suplementu diety Organiczne oleje omega 3-6-7-9 to jedna łyżeczka (5 ml). Możesz natychmiast połknąć całą porcję, czasem jednak wygodniej jest dodać ją do sałatek, smoothies lub skropić nią ulubioną potrawę.

Najczęściej zadawane pytania

Tak. Składniki zawarte w suplementach diety posiadają liczne oświadczenia zdrowotne zatwierdzone przez UE. Przykładowym składnikiem może być witamina B12, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz układu odpornościowego, a także żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w transporcie tlenu w organizmie. 

Wszystkie nasze produkty odpowiadają na potrzeby osób, które z różnych względów poszukują suplementów diety pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. Weganie oraz wegetarianie mogą być pewni, że znak Terranova jest gwarancją przestrzegania czystości produkcji. Nie robimy wyjątków, nie idziemy na kompromisy, wybieramy tylko najlepsze i dokładnie przebadane surowce, dzięki czemu nasze suplementy stanowią w 100% bezpieczną przystań dla wegetarian i wegan.

Podstawowym źródłem witamin w diecie kobiet ciężarnych powinny być produkty spożywcze pochodzące z prawidłowo zbilansowanej diety. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, w określonych przypadkach warto zwrócić również uwagę na suplementację dwóch witamin, tj. kwasu foliowego oraz witaminy D. Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą D zaleca się najpierw wykonać badanie 25-(OH)D we krwi, a jego wynik skonsultować z lekarzem, który dobierze odpowiednią ilość wspomnianej witaminy. Ponadto PTGiP w określonych przypadkach zaleca suplementację żelaza, jodu i DHA.

Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów. Jest ważna dla osób będących na dietach roślinnych, gdyż zwiększa przyswajanie żelaza. Ponad to pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). Ponadto wspiera metabolizm energetyczny, układ nerwowy, funkcje psychologiczne, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do regeneracji zredukowanej formy witaminy E.

W okresie zimowym szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na ilość witaminy D w swojej diecie, szczególnie, że jej niedobory mogą dotyczyć nawet 90% dorosłych, dzieci i młodzieży. Średnie spożycie witaminy D z dietą w Polsce jest niewielkie - wynosi 2,5-5 mcg/dobę i nie pokrywa zapotrzebowania na ten składnik. Witamina D znajduje się m.in. w: śledziach, węgorzu, pstrągu tęczowym, żółtkach jaj, algach czy borowikach. Badania składu diety w różnych populacjach wykazały, że w przypadku braku zapewnienia dodatkowego źródła, jakim jest synteza skórna, nawet urozmaicona dieta nie może być traktowana jako źródło w pełni pokrywające dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, dlatego tak istotną rolę odgrywa jej odpowiednia suplementacja.

Najlepszy wpływ wykazują synergiczne połączenia witamin. Przykładem może być np. witamina C, która pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E, a także połączenie witamin B6, B9 (kwas foliowy) oraz B12, które m.in. pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.

Nie ma wytycznych, które ustalałyby konkretną porę spożycia witaminy C. Jest to zależne od indywidualnych preferencji. Jej wchłanianie jest natomiast uzależnione m.in. od ilości, jaka została spożyta. Wchłanianie na poziomie 70-90% zapewni spożycie witaminy C w ilości 30-180 mg/dobę. Warto zaznaczyć, iż w przypadku ilości przekraczających 1000 mg jej wchłanianie obniża się do 50% [1].

[1 ]Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020

W przypadku wyboru suplementów diety dla kobiet warto zwrócić uwagę m.in. na wiek oraz stan fizjologiczny (okres ciąży, laktacji, menopauzy). Inne zapotrzebowanie na witaminy czy składniki mineralne będzie miała kobieta w ciąży, a inne w okresie menopauzy. Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na kwas foliowy jest różne dla wspomnianych grup kobiet. Dla kobiet w okresie menopauzy wynosi 400 mcg [1], natomiast dla kobiet w ciąży 600 mcg (dotyczy spożycia folianów z diety [1,2], w przypadku suplementacji zalecane dzienne spożycie tego składnika może zostać osiągnięte poprzez suplementację kwasu foliowego w ilości 360 μg [2]). Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku wapnia. Zapotrzebowanie na ten składnik mineralny zwiększa się wraz z wiekiem tj.  z 1000 mg, w okresie do 50 roku życia do 1200 mg, w okresie powyżej 50 roku życia [1].

1.        M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020. 

2.        A. Wiesner, P. Paśko. Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Farm Pol, 2021, 77 (1): 40–47. 

Wybierając suplement dla mężczyzn, warto zwrócić uwagę na takie składniki mineralne jak cynk oraz selen. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności, funkcji rozrodczych, a także  prawidłowego poziomu testosteronu we krwi. Selen natomiast przyczynia się do prawidłowego przebiegu procesu spermatogenezy.

Wybierając suplement diety dla dzieci warto zwrócić uwagę na takie składniki jak np. DHA, jod, witamina Dżelazo czy wapńWitamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, a wraz z wapniem jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości. Jod przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci, a żelazo do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych. DHA w ilości 250 mg dziennie przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu.

Wśród witamin, które wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy znajdują się: witamina A, witamina C, witamina D, a także B12, B6 oraz kwas foliowy. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, a także odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. ((korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego pomagają także: witamina D, B6, B12 oraz kwas foliowy.

Opinie o naszych produktach

Składniki

Organiczne oleje omega 3-6-7-9

Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (jedna łyżeczka – 5 ml):

MIESZANKA OLEJÓW MAGNIFOOD

w tym:

Olej lniany – organiczny
65,994%

Kwasy tłuszczowe Omega 3 58%
Kwasy tłuszczowe Omega 6 14%
Kwasy tłuszczowe Omega 9 19%
Olej z nasion konopi – organiczny
20%

Kwasy tłuszczowe Omega 3 20%
Kwasy tłuszczowe Omega 6 60%
Kwasy tłuszczowe Omega 9 12%
Oliwa z oliwek – organiczna
8%

Kwasy tłuszczowe Omega 3 1%
Kwasy tłuszczowe Omega 6 8%
Kwasy tłuszczowe Omega 9 75%
Olej z nasion ogórecznika – organiczny
3%

Kwasy tłuszczowe Omega 6 80%
Kwasy tłuszczowe Omega 9 20%
Olej z owoców roktinika – organiczny
2%

Kwasy tłuszczowe Omega 3 3%
Kwasy tłuszczowe Omega 6 6%
Kwasy tłuszczowe Omega 7 35%
Kwasy tłuszczowe Omega 9 22%
Olej z otrębów ryżowych – organiczny
1%

Kwasy tłuszczowe Omega 3 1%
Kwasy tłuszczowe Omega 6 39%
Kwasy tłuszczowe Omega 9 42%

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych.

Wszystkie oleje w tym produkcie są produkowane metodami rolnictwa ekologicznego.

Sposób użycia

Organiczne oleje omega 3-6-7-9

Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe 1łyżeczka (5 ml) – suplement może być spożywany bezpośrednio z łyżeczki, dodany do sałatek, smoothies lub można skropić olejem wybraną potrawę.

Uwaga: nie podgrzewać, nie używać do pieczenia ani smażenia. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.

Produkty powiązane

Koenzym Q10 Magnez Głóg Kompleks - naturalny suplement diety dla wegan | Terranova
  • Obecnie brak na stanie
Cena 79,90 zł
Naturalny suplement diety na poprawę krążenia Naturalna pomoc dla Twoich nerwów [2] Wysoce synergiczna formuła suplementacyjna Zmniejsz uczucie...
Naturalny suplement MULTIASKORBINIAN WITAMINA C 250 mg KOMPLEKS - Terranova
  • Bestseller
Cena 69,90 zł
Owocowy suplement na odporność i zdrowe stawy Czysta suplementacja Wsparcie odporności Skuteczny antyutleniacz Specjalnie opracowana formuła...
Suplement WITAMINA B12 METYLOKOBALAMINA 500 mcg kompleks - Terranowa
Cena 59,90 zł
Roślinny kompleks suplementów z witaminą B12 Wspiera układ odpornościowy 100% roślinny skład Zmniejsza uczucia zmęczenia i znużenia Głęboko...
Suplement diety ŁAGODNE ŻELAZO EASY IRON 20 mg - Terranova
  • Obecnie brak na stanie
Cena 44,90 zł
Żelazo w kapsułkach w połączeniu z superfoods Walka ze zmęczeniem i znużeniem Łagodna forma żelaza Super żywność w postaci acai Wysoka...

INFORMACJE DODATKOWE

PRODUKT BEZGLUTENOWY - NIE ZAWIERA PSZENICY – NIE ZAWIERA KUKURYDZY - NIE ZAWIERA DROŻDŻY - NIE ZAWIERA NABIAŁU - NIE ZAWIERA ŻELATYNY - NIE ZAWIERA SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO – BEZ DODATKU CUKRÓW* - NIE ZAWIERA BARWNIKÓW - NIE ZAWIERA AROMATÓW

*Zawiera naturalnie występujące cukry

[1] Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i obniżenia poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej.

Oleje omega 3-6-7-9 - kwasy omega 3-6-7-9

Kwasy omega 3-6-7-9 należą do wielonienasyconych i niezbędnych dla ludzkiego organizmu kwasów tłuszczowych, które pochodzą z olejów roślinnych. Działają prozdrowotnie, a ich naturalne właściwości są coraz częściej doceniane [1]. Gdzie znajdziemy kwasy omega 3-6-7-9 i jak należy je suplementować? Wyjaśniamy poniżej.

KWASY OMEGA 3 6 7 9 – WŁAŚCIWOŚCI

Kwasy omega-3, omega-6, omega-9 są zaliczane do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i są odpowiedzialne za prawidłowe funkcjonowanie ludzkiego organizmu. Regulują ciśnienie tętnicze krwi, wspierają odporność, z tego też powodu stanowią ważny składnik suplementów na odporność, a także wspomagają widzenie [1-3]. Każdy z kwasów wspiera organizm w trochę inny sposób, dlatego tak ważne jest dostarczenie ich w odpowiedniej ilości oraz proporcjach [1].

Kwasy omega-3 mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego – m.in. wpływają na pracę mózgu i serca [6-7] Nienasycone kwasy tłuszczowe w organicznym oleju omega 3-6-7-9  mają wpływ na poziom cholesterolu. Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i obniżenia poziomu cholesterolu. Wysoki poziom cholesterolu jest czynnikiem ryzyka rozwoju choroby wieńcowej. [1, 8].

Kwasy omega-6 są materiałem budulcowym komórek, uczestniczą w produkcji wielu hormonów, odpowiadają także za prawidłowy rozwój układu nerwowego w życiu płodowym [9]. Mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu krwionośnego – m.in. stabilizują ciśnienie tętnicze krwi [3].

Kwasy omega-7 mają pozytywny wpływ na poziom cholesterolu oraz lipoprotein we krwi [10].

Te dobroczynne substancje powinny być zawarte w diecie każdego z nas. Z tego też powodu stanowią jeden ze składników części naszych suplementów na odporność, stworzonych jako suplementy dla kobiet oraz suplementy dla mężczyzn

SUPLEMENTACJA OMEGA 3 6 7 9

Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi zawartymi m. in. w suplementach dla mężczyzn na bazie oleju z lnu, konopii, oliwek, ogórecznika, owocu rokitnika czy otrębów ryżowych obniża ryzyko rozwoju choroby wieńcowej.

KWASY OMEGA 3 6 7 9 DLA DOROSŁYCH I DZIECI

Kwasy omega 3-6-7-9 dla dorosłych i dzieci stanowią kluczowy element zdrowej diety i są najprostszym sposobem na dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości składników do prawidłowego funkcjonowania.

Kwas ALA pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Z tego właśnie względu suplementy dla seniorów  z kwasami omega-3 są polecane jako uzupełnienie codziennej diety [1].

Kwasy omega-6, do których należy kwas linolowy (LA), jak również kwasy omega-9, których przedstawicielem jest kwas oleinowy (OA) zaliczane są do niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT) i pełnią wiele istotnych funkcji w prawidłowym funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Podstawową z nich jest utrzymanie właściwego poziomu cholesterolu we krwi [1].

[1] Shahidi F., Ambigaipalan P.: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids and Their Health Benefits. Annu Rev Food Sci Technol. 2018 Mar 25;9: 345-381.

[2] Pan M, Zhao F, Xie B, Wu H, Zhang S, Ye C, Guan Z, Kang L, Zhang Y, Zhou X, Lei Y, Wang Q, Wang L, Yang F, Zhao C, Qu J, Zhou X. Dietary ω-3 polyunsaturated fatty acids are protective for myopia. Proc Natl Acad Sci U S A. 2021 Oct 26;118(43):e2104689118.

[3] Zhang X., Ritonja J.A., Zhou N., Chen B.E., Li X.: Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acids Intake and Blood Pressure: A Dose- Response Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. J Am Heart Assoc. 2022 Jun 7;11(11): e025071.

[4] Simopoulos A.P.: The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002 Oct;56(8):365-79.

[5] Gómez Candela C., Bermejo López L.M., Loria Kohen V.: Importance of a balanced omega 6/omega 3 ratio for the maintenance of health: nutritional recommendations. Nutr Hosp. 2011 Mar-Apr;26(2):323-9.

[6] Zhang W., Li P., Hu X., Zhang F., Chen J., Gao Y.: Omega-3 polyunsaturated fatty acids in the brain: metabolism and neuroprotection. Front Biosci (Landmark Ed). 2011 Jun 1;16(7):2653-70.

[7] Di Minno M.N., Tremoli E., Tufano A., Russolillo A., Lupoli R., Di Minno G.: Exploring newer cardioprotective strategies: ω-3 fatty acids in perspective. Thromb Haemost. 2010 Oct;104(4):664-80.

[8] Singh J.E.: Dietary Sources of Omega-3 Fatty Acids Versus Omega-3 Fatty Acid Supplementation Effects on Cognition and Inflammation. Curr Nutr Rep. 2020 Sep;9(3):264-277.

[9] Martinat M., Rossitto M., Di Miceli M., Layé S.: Perinatal Dietary Polyunsaturated Fatty Acids in Brain Development, Role in Neurodevelopmental Disorders. Nutrients. 2021 Apr 2;13(4): 1185.

[10] Ngo Njembe M.T. et al:. A Three-Month Consumption of Eggs Enriched with ω-3, ω-5 and ω-7 Polyunsaturated Fatty Acids Significantly Decreases the Waist Circumference of Subjects at Risk of Developing Metabolic Syndrome: A Double- Blind Randomized Controlled Trial. Nutrients. 2021 Feb 18;13(2): 663.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło