- Nowość
Seler (łodyga, liść)
Seler
Seler należy do rodziny selerowatych, a właściwie baldaszkowatych. [1] Jest to jednoroczna lub dwuletnia roślina warzywna, uprawiana jako roślina przyprawowa. [2] Pochodzenie selera nie jest dokładnie określone, jednak podejrzewa się, że roślina pochodzi z rejonów Morza Śródziemnego. [2] Wyróżnia się trzy formy uprawne selera - seler korzeniowy, seler liściowy (seler naciowy), a także seler listkowy. [1] Wszystkie trzy gatunki rośliny pochodzą od dziko rosnącego selera błotnego, który jest popularnym warzywem w całej Europie. [1]Uprawa selera korzeniowego rozpowszechniona jest także na terenach Polski.Składniki odżywcze selera, jego nasion, liści i łodyg posiadają cenne właściwości i obejmują szereg wartościowych substancji wspierających zdrowie. [3]
Seler korzeniowy- substancje odżywcze
Seler korzeniowy posiada liczne wartości odżywcze. Do składników odżywczych selera można z pewnością zaliczyć błonnik pokarmowy, a także witaminy i minerały takie jak: witamina C, witamina K, witamina A, foliany, potas czy mangan. [4,5] Seler jest bogatym źródłem witamin, w szczególności witaminy C. Witamina C posiada cenne właściwości zdrowotne dla organizmu, m.in. wspierające układ odpornościowy, a także jest uznawana za źródło przeciwutleniaczy, czyli posiada właściwości przeciwutleniające. Natomiast minerały, takie jak potas obecny w selerze, mogą wspomagać regulację ciśnienia krwi i utrzymanie równowagi elektrolitowej.
Seler jest cenionym warzywem w kuchni, ze względu na swoje walory zapachowe uwarunkowane dzięki zawartości terpenów i ftalidów. [1] W nielicznych badaniach przeprowadzonych nad wartościami odżywczymi selera, wykazano, że seler korzeniowy posiada naturalną zawartość fitosteroli. [1] Fitosterole, to inaczej sterole roślinne, które posiadają właściwości wspierające obniżanie cholesterolu we krwi. [6] Co więcej, w innym przeprowadzonym badaniu wykazano, że korzeń selera jest bogaty w trzy sterole: kampesterol, stigmasterol oraz β-sitosterol. [1] Stigamsterol występuje w korzeniu selera w największej ilości, jednak warto zaznaczyć, że zawartość tego sterolu uzależniona jest od konkretnej odmiany warzywa. [1] Wartości odżywcze selera w dużej mierze regulują jego właściwości. Dlatego też warzywo na przestrzeni lat zostało docenione nie tylko jako przyprawa w kuchni, ale także jako cenny składnik suplementów diety.
Seler naciowy właściwości
Warto spożywać seler naciowy ze względu na wiele dobroczynnych właściwości, które posiada. Łodygi selera naciowego to bogactwo wielu witamin i minerałów. Właściwości zdrowotne selera naciowego uwarunkowane są głównie dzięki naturalnej zawartości m.in. witaminy K, witaminy C, witaminy B6, beta karotenu. Seler naciowy to także cenne źródło folianów i błonnika pokarmowego. [7] Pośród składników odżywczych selera naciowego wyróżnia się także składniki mineralne, takie jak: potas, mangan, magnez czy żelazo. [7]
Witaminy i minerały obecne w łodygach selera naciowego mają pozytywny wpływ na różne funkcje organizmu. Witamina K występująca naturalnie w roślinie pomaga w utrzymaniu zdrowych i mocnych kości i jest istotna w procesie prawidłowego krzepnięcia krwi. Natomiast witamina C wzmacnia układ immunologiczny, a także jest substancją o właściwościach antyoksydacyjnych, która pomaga zwalczać działanie wolnych rodników w organizmie. Dodatkowo korzystne działanie selera naciowego na organizm może być uwarunkowane dzięki bogatej zawartości folianów, które odgrywają ważną rolę w procesie podziału komórkowego i produkcji czerwonych krwinek. Warto sięgnąć po liście selera naciowego, ponieważ jest warzywem naturalnie bogatym w kwas pantotenowy oraz błonnik pokarmowy.[7] Dzięki zawartości tych związków warzywo może przyczynić się do wspomagania pracy i dostarczaniu wielu korzyści dla układu pokarmowego.
W wyniku przeprowadzonych badań wykazano, że ogonki listkowe selera naciowego to naturalne źródło soli mineralnych, olejków eterycznych, a także witamin, które mogą mieć korzystny wpływ na układ pokarmowy. [8] Co więcej, liście selera naciowego to cenne skupisko wielu związków fenolowych, które mogą być doskonałym źródłem przeciwutleniaczy. [3]
Korzeń selera i seler naciowy w diecie
Właściwości selera naciowego jak i korzeniowego doceniane są przede wszystkim w kuchni. Oba rodzaje warzywa stanowią istotny składnik wielu potraw, dodając im nie tylko charakterystycznego smaku, ale także wzbogacając je wartościami odżywczymi. Łodygi selera naciowego uważane są przez wielu za zdrową żywność i często wykorzystuje się je do przygotowywania świeżych sałatek, zup, koktajli czy przekąsek, nadając im lekkiego, orzeźwiającego aromatu. Popularnym stało się przygotowanie soku z selera naciowego, który dzięki niskiej kaloryczności i wartościom odżywczym posiada wiele korzyści wspierających zdrowie układu pokarmowego, a także jest niskokaloryczną zdrową przekąską. Korzeń selera w kuchni traktowany jest jako warzywo przyprawowe, ale także chętnie wykorzystywany jest do przygotowywania bulionów, a także jako składnik sosów warzywnych i puree. Właściwości selera sprawiają, że stanowi on nie tylko doskonały element kulinarny, ale również ważny składnik zdrowego i zrównoważonego stylu życia.
Zdrowa żywność to fundament utrzymania dobrej kondycji fizycznej i psychicznej organizmu. Źródło witamin w selerze obejmuje różnorodne składniki odżywcze, które korzystnie wpływają na zdrowie organizmu, wśród nich znajdują się witaminy i minerały oraz antyoksydanty, które przyczyniają się do wzmocnienia odporności, poprawy funkcji układu pokarmowego oraz utrzymania zdrowia układów w organizmie człowieka. Wartości odżywcze selera zostały docenione nie tylko w przemyśle spożywczym, lecz także jako cenny składnik suplementów diety.
Łodyga i liść selera występują jako składniki w różnych suplementach diety, zwykle w towarzystwie innych składników aktywnych i roślin. Ze względu na naturalne właściwości zdrowotne selera jest on częstym składnikiem suplementów na skórę oraz suplementów na stawy.
Liofilizowane liście i łodyga selera świetnie nadają się jako naturalny składnik suplementów, których składniki posiadają właściwości antyoksydacyjne oraz wspomagające utrzymanie odporności.
GLUKOZAMINA BOSWELLIA & MSM KOMPLEKS to w pełni wegańska, starannie dobrana mieszanka składników roślinnych, które mają za zadanie wspieranie komfort stawów. Wśród składników znajdują się liczne składniki roślinne w tym liofilizowana łodyga i liść selera, a także korzeń imbiru, kłącze kurkumy i liść pokrzywy. Dopełnieniem roślinnego suplementu są m.in.: składniki mineralne, wegańska glukozamina oraz witamina C.
GLUKOZAMINA BOSWELLIA & MSM KOMPLEKS to propozycja dla osób, które chciałyby zadbać o swoje stawy, zadbać o prawidłową produkcję kolagenu, a także wesprzeć prawidłowe funkcjonowanie kości i chrząstki.
[1] http://www.acta-agrophysica.org/pdf-107794-38600?filename=Content%20of%20sterols%20in.pdf
[2] https://www.researchgate.net/publication/323691943_18_Celery
[3] https://www.sysrevpharm.org/articles/review-on-the-pharmacological-and-health-aspects-of-apium-graveolens-or-celery-an-update.pdf
[4] http://www.progress.plantprotection.pl/download.php?ma_id=456
[5] https://www.inhort.pl/files/program_wieloletni/PW_2015_2020_IO/spr_2017/3.5_2017_Wartosci_odzywcze_i_zdrowotne_owocow_i_warzyw.pdf
[6] ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2011, 3 (76), 5-14 https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-7576a66b-b679-4098-bfd3-daacd4e77a2e/c/01_Kopec.pdf
[7] https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-article-4f92f831-c6dc-4541-99c4-66cbf58b65f2/c/11_Jaworowska.pdf
[8] https://kups.org.pl/wp-content/uploads/2013/03/art_owoce_warzywa_soki-cz-II.pdf
Pokrewne kategorie