- Nowość
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
-
produkty - fermentFERMENTED ASHWAGANDHA Wielkość opakowania-50 kapsułek
- Nowość
FERMENTED JIAOGULAN Wielkość opakowania-50 kapsułek- Nowość
FERMENTED GINGER (IMBIR) Wielkość opakowania-50 kapsułek
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Fermentowane składniki roślinne
Aktywne filtry
Pokrewne kategorie
Fermentowane produkty roślinne
Proces fermentacji towarzyszy ludziom od wieków. Szacuje się, że pierwsze ślady wykorzystywania fermentacji pojawiły się już w VII w.p.n.e. [1]. Jednak dopiero od XIX wieku wiemy, że u podstaw tego procesu leży aktywność drobnoustrojowa a dokładniej- ich kontrolowany wzrost. To dzięki nim zachodzi konwersja- zmiana- składników odżywczych. Terranova stawia więc na proces fermentacji, ponieważ przekształca ona związki roślinne do wstępnie strawionej, prostszej postaci. Wspomaga to biodostępność, zwiększa strawność i wzmacnia aktywność różnych związków. Roślinne produkty fermentowane zawarte w suplementach dla kobiet i suplementach dla mężczyzn to zatem doskonała opcja dla osób, którym zależy, aby z suplementacji wyciągnąć jak najwięcej korzyści.
Fermentowane produkty roślinne – właściwości
Fermentacja sprawia, że zwiększa się wartość odżywcza rośliny poddanej procesowi. W związku z tym, rośnie także jej gęstość odżywcza. Oznacza to, że w małej ilości fermentowanej rośliny znajduje się bardzo duża ilość witamin, minerałów i innych związków odżywczych. Zwiększa się nie tylko ich ilość, ale również biodostępność. Wszystko to przekłada się bezpośrednio na poprawę właściwości odżywczych fermentowanej żywności. Doskonałym przykładem jest czarny czosnek. To czosnek pospolity poddany procesowi fermentacji w kontrolowanych warunkach. Proces ten sprawia, że w czarnym czosnku znajduje się więcej związków funkcjonalnych jak s-allilocysteina, polifenole czy flawonoidy [2] oraz takich minerałów jak potas, żelazo, magnez czy cynk [3]. Innym przykładem są popularne kurkuma i ashwagandha. Poddane procesowi fermentacji, posiadają lepsze właściwości przeciwutleniające [4,5]. Sama ashwagandha posiada większą zdolność do wychwytywania wolnych rodników - w porównaniu do swojej niesfermentowanej siostry [4]. Fermentacja imbiru prowadzi z kolei do zmniejszenia jego ostrego smaku, poprzez częściowe przekształcenie aktywnego związku imbiru – gingerolu - w szogaol [6]. Fermentowanie liści jiaogulanu – nazywanego jako „zioło nieśmiertelności” – również przekształca jego związki aktywne w łatwo przyswajalne przez organizm metabolity.
Fermentowane produkty roślinne – zastosowanie
Fermentowane produkty roślinne to duża grupa produktów do których można zaliczyć samą żywność i napoje fermentowane. Produkty fermentowane cenione są nie tylko za walory odżywcze. Stanowią one także smaczny dodatek do codziennego menu. Sprawdzą się więc idealnie jako dodatek do śniadania w postaci popularnej kombuchy, zamiennik mięsa – tempeh lub popijany w ciągu dnia sok z kiszonej kapusty. Fermentacja swoje zastosowanie znajduje również w suplementacji. Terranova używa tego procesu, aby zwiększyć wartości odżywcze ashwagandhy, czosnku, imbiru, kurkumy oraz liści jiaogulanu.
Fermentowane produkty roślinne – ceny
Ceny produktów fermentowanych różnią się między sobą w zależności od tego czy są to pełnowartościowe produkty spożywcze, napoje czy też suplementy diety. W przypadku suplementów diety, cena uzależniona jest także od jakości składnika użytego w produkcie a także od tego, czy został on połączony z innymi składnikami wykazującymi podobne działanie.
[1] Sandro Ellix Katz. Sztuka Fermentacji. Wydanie I, Białystok 2019, ISBN: 978-83-66234-88-8.
[2] J Food Drug Anal. 2017; 25:62-70. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28911544/
[3] Int J Food Prop. 2022; 25(1):116-127. https://www.tandfonline.com/toc/ljfp20/25/1
[4] J. Microbiol. Biotechnol. 2022. 32(4): 473–483. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/35058401/
[5] International Journal of Food Science & Technology 2012; 47(11). https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/abs/10.1111/j.1365-2621.2012.03113.x
[6] J. Brew.Soc. Japan. 2013 Vol.108, No. 10, p. 778-786.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto