Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Głóg (owoc)

Głóg należy do gatunków roślin z rodziny różowatych. Istnieje około tysiąc rodzajów głogu, które rozpowszechnione są zwykle na terenach Europy i południowo-wschodniej Azji, a także w Ameryce Północnej. [1]Do najczęściej występujących rodzajów głogu w Polsce zalicza się głóg jednoszyjkowy oraz głóg dwuszyjkowy. [1]Głóg wyrasta w postaci rozłożystych około 3-metrowych krzewów lub niskich drzew. Roślina posiada ciemnozielone liście o błyszczącej powierzchni oraz kwiaty w białym lub różowych kolorze, tworzące charakterystyczne kwiatostany. [1]Kwitnienie głogu przypada na maj oraz czerwiec. Kwiaty i liście głogu posiadają imponujący skład i właściwości, a także są cennym składnikiem o wielu zastosowaniach. [1] Zatem, co zawiera owoc głogu? 

Składniki owocu głogu

Kwiaty i owoce głogu są elementami rośliny o bogatym składzie chemicznym oraz naturalnym źródłem wielu cennych składników aktywnych. Co więcej, w naturze głóg w swoim składzie zawiera także liczne witaminy i minerały, które w dużej mierze są odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości rośliny. [2] Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to w skład głogu wchodzą bogate zasoby naturalnie występującej witaminy C, której ilość w owocach głogu wynosi nawet do 50mg na 100g składnika. [3] Do pozostałych składników owocu głogu należą witaminy z grupy B, beta-karoten, pektyny. [3] Owoce głogu zawierają cenne składniki mineralne, do których należą m.in.: wapń, potas, magnez, fosfor i sód. [1] Wśród składników aktywnych głogu wyróżnia się także występowanie kwasów organicznych, których zawartość jest zmienna w zależności od rodzaju głogu. [1] Jednakże wśród nich występują kwasy takie jak: szczawiowy, cytrynowy, bursztynowy, fumarowy jabłkowy oraz winowy. [1]

Prozdrowotne działanie owoców głogu wynika również z bogatej zawartości wartościowych składników aktywnych takich jak flawonoidy i procyjanidy, które mogą być odpowiedzialne za antyoksydacyjne właściwości rośliny. [2] Stosowanie głogu, a konkretniej jego owoców w różnej postaci może nieść ze sobą wiele cennych właściwości i mieć korzystny wpływ na zdrowie organizmu. 

Owoce głogu właściwości

Właściwości zdrowotne głogu cenione są od wieków, a zastosowanie rośliny obejmuje różne dziedziny. W zależności od rodzaju głóg wykazuje właściwości różnorodne. Kwiat głogu dwuszyjkowego wpływa na zmniejszenie napięcia, drażliwości, a także lepszy sen. Natomiast liście i kwiat tego rodzaju głogu wspomagają funkcje serca, zwiększają dopływ tlenu i są wsparciem w poprawie krążenia obwodowego w organizmie człowieka. Co więcej liście i kwiaty jednoszyjkowego głogu posiadają właściwości wspomagające funkcjonowanie układu krążenia, a także wpływające na odprężenie oraz uspokojenie. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne głogu pierzastolistnego, jest ich znacznie więcej niż w pozostałych odmianach głogu. Działanie owoców głogu pierzastolistnego obejmuje szereg korzyści dla zdrowia. Owoc głogu pierzastolistnego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, owoc głogu pierzastolistnego ma nie tylko korzystny wpływ na serce, ale także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i przyczynia się do komfortu trawiennego. 

Ze względu  na zawartość licznych flawonoidów w owocach głogu, roślina jest zaliczana do wykazujących wysoki potencjał przeciwutleniający. [2] Ponadto, oprócz wysokiej zawartości flawonoidów w owocach głogu, w naturze roślina jest bogata w wiele innych substancji, które wykazują potencjał przeciwutleniający. Zalicza się do nich: flawanole, kwasy fenolowe, procyjanidyny, antocyjany oraz lignany. [1] Co więcej, w przeprowadzonych licznych badaniach wykazano, że właściwości przeciwutleniające posiada także ekstrakt z głogu, a konkretniej ekstrakt ze skórki owocu głogu. Substancje zawarte w tej części rośliny, pełnią istotną funkcję w neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników. Działanie przeciwutleniające ekstraktu z głogu może przyczyniać się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym[1].

Podsumowując, składniki zawarte w liściach, kwiatach i owocach głogu wykazują właściwości prozdrowotne. Dlatego też ich zastosowanie w medycynie i kuchni jest docenione od wielu setek lat. 

Głóg- możliwe zastosowanie w kuchni

Głóg w kuchni, choć rzadko używany, może stanowić ciekawy składnik wielu potraw i napojów. Roślina chętnie wykorzystywana jest do przygotowania naparu z owoców głogu oraz aromatycznych herbat. Jest to jeden ze sposobów użycia rośliny. Zastosowanie głogu w kuchni może mieć też miejsce jako dodatek do dań, sosów oraz sałatek. [4] Stosowanie głogu jako dodatek do napojów i soków również cieszy się popularnością ze względu na jego unikalny smak i potencjalne właściwości zdrowotne. 

Składniki aktywne owoców głogu w suplementach diety

Zastosowanie i właściwości świeżych owoców głogu w codziennej diecie mogą przynieść korzystne efekty związane z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Oczywiście można również rozpatrywać głóg jako cenny składnik suplementu diety. Należy jednak pamiętać, że preparaty z głogiem są dodatkiem uzupełniającym zbilansowaną i zdrową dietę.

Owoc głogu jest częstym składnikiem m.in. suplementów na zmęczenie. Mimo tego, że owoce głogu nie są popularnym składnikiem, który znajduje swoje miejsce w codziennej diecie, są doceniane jako składnik aktywny w wielu suplementach diety. Terranova oferuje liofilizowany owoc głogu jako naturalny składnik w pełni wegańskiego produktu KOENZYM Q10 MAGNEZ GŁÓG KOMPLEKS. Opracowany kompleks to wysoce synergistyczna formuła, zawierająca odpowiednio dobrane, naturalne składniki, które w prosty sposób pozwolą dostarczyć do organizmu cenne substancje odżywcze.

Ilość składnika w porcji dziennej to 175 mg liofilizowanego świeżego owocu głogu oraz dodatkowe owoce: 150 mg acai, 100 mg aronii. Dodatkowo w składzie KOENZYM Q10 MAGNEZ GŁÓG KOMPLEKS znalazł się koenzym Q10, l-karnityna, tauryna, kwercetyna, kwas alfa-liponowy, resweratrol, astaksantyna i magnez. Oferowany suplement KOENZYM Q10 MAGNEZ GŁÓG KOMPLEKS w łatwy sposób pozwoli dostarczyć do organizmu cennych składników, które mają korzystny wpływ układ sercowo-naczyniowy,[5] wspomagają zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, a także mają pozytywny wpływ na układ nerwowy.  

[1] Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 24-28 http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-1-024.pdf

[2] ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 2 (123), 130 – 141 https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-a8ceaa61-d0f0-44b6-b7df-cc931e38f73d/c/10_Zurek.pdf 

[3]  Inżynieria Rolnicza 5(130)/2011https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0061-0051/c/httpir_ptir_orgartykulypl130ir28130292985pl.pdf

[4]  ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, 29, 1 (130), 52 – 62 https://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2022/07/04_Krankowski.pdf

[5] Clin Hemorheol Microcirc. 2012; 50(3):179-87. 

Aktywne filtry

Kompleks koenzym Q10, magnez, głóg na poprawę krążenia, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
Z myślą o układzie krążenia
Cena 79,90 zł
Naturalny suplement diety na poprawę krążenia Naturalna pomoc dla Twoich nerwów [2] Wysoce synergiczna formuła suplementacyjna Zmniejsz uczucie...

Głóg należy do tej samej rodziny co róża i tak jak ona może zachwycić pięknem swoich kwiatów. Czerwone owoce głogu kryją zaś w sobie bogactwo polifenoli, dzięki którym wykazują właściwości antyoksydacyjne m.in. w kierunku hamowania utleniania cholesterolu frakcji LDL.

Głóg (owoc) - suplementy diety zawierające Głóg (owoc) | Terranova

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło