- Promocja
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
ProduktyASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC Wielkość opakowania - 50 kapsułek
- Promocja
BEAUTY KOMPLEKS Wielkość opakowania - 50 kapsułek
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Głóg (owoc)
Głóg należy do gatunków roślin z rodziny różowatych. Istnieje około tysiąc rodzajów głogu, które rozpowszechnione są zwykle na terenach Europy i południowo-wschodniej Azji, a także w Ameryce Północnej. [1]Do najczęściej występujących rodzajów głogu w Polsce zalicza się głóg jednoszyjkowy oraz głóg dwuszyjkowy. [1]Głóg wyrasta w postaci rozłożystych około 3-metrowych krzewów lub niskich drzew. Roślina posiada ciemnozielone liście o błyszczącej powierzchni oraz kwiaty w białym lub różowych kolorze, tworzące charakterystyczne kwiatostany. [1]Kwitnienie głogu przypada na maj oraz czerwiec. Kwiaty i liście głogu posiadają imponujący skład i właściwości, a także są cennym składnikiem o wielu zastosowaniach. [1] Zatem, co zawiera owoc głogu?
Składniki owocu głogu
Kwiaty i owoce głogu są elementami rośliny o bogatym składzie chemicznym oraz naturalnym źródłem wielu cennych składników aktywnych. Co więcej, w naturze głóg w swoim składzie zawiera także liczne witaminy i minerały, które w dużej mierze są odpowiedzialne za prozdrowotne właściwości rośliny. [2] Jeśli chodzi o witaminy i minerały, to w skład głogu wchodzą bogate zasoby naturalnie występującej witaminy C, której ilość w owocach głogu wynosi nawet do 50mg na 100g składnika. [3] Do pozostałych składników owocu głogu należą witaminy z grupy B, beta-karoten, pektyny. [3] Owoce głogu zawierają cenne składniki mineralne, do których należą m.in.: wapń, potas, magnez, fosfor i sód. [1] Wśród składników aktywnych głogu wyróżnia się także występowanie kwasów organicznych, których zawartość jest zmienna w zależności od rodzaju głogu. [1] Jednakże wśród nich występują kwasy takie jak: szczawiowy, cytrynowy, bursztynowy, fumarowy jabłkowy oraz winowy. [1]
Prozdrowotne działanie owoców głogu wynika również z bogatej zawartości wartościowych składników aktywnych takich jak flawonoidy i procyjanidy, które mogą być odpowiedzialne za antyoksydacyjne właściwości rośliny. [2] Stosowanie głogu, a konkretniej jego owoców w różnej postaci może nieść ze sobą wiele cennych właściwości i mieć korzystny wpływ na zdrowie organizmu.
Owoce głogu właściwości
Właściwości zdrowotne głogu cenione są od wieków, a zastosowanie rośliny obejmuje różne dziedziny. W zależności od rodzaju głóg wykazuje właściwości różnorodne. Kwiat głogu dwuszyjkowego wpływa na zmniejszenie napięcia, drażliwości, a także lepszy sen. Natomiast liście i kwiat tego rodzaju głogu wspomagają funkcje serca, zwiększają dopływ tlenu i są wsparciem w poprawie krążenia obwodowego w organizmie człowieka. Co więcej liście i kwiaty jednoszyjkowego głogu posiadają właściwości wspomagające funkcjonowanie układu krążenia, a także wpływające na odprężenie oraz uspokojenie. Jeśli chodzi o właściwości zdrowotne głogu pierzastolistnego, jest ich znacznie więcej niż w pozostałych odmianach głogu. Działanie owoców głogu pierzastolistnego obejmuje szereg korzyści dla zdrowia. Owoc głogu pierzastolistnego wspomaga prawidłowe funkcjonowanie serca i układu sercowo-naczyniowego. Co więcej, owoc głogu pierzastolistnego ma nie tylko korzystny wpływ na serce, ale także wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego i przyczynia się do komfortu trawiennego.
Ze względu na zawartość licznych flawonoidów w owocach głogu, roślina jest zaliczana do wykazujących wysoki potencjał przeciwutleniający. [2] Ponadto, oprócz wysokiej zawartości flawonoidów w owocach głogu, w naturze roślina jest bogata w wiele innych substancji, które wykazują potencjał przeciwutleniający. Zalicza się do nich: flawanole, kwasy fenolowe, procyjanidyny, antocyjany oraz lignany. [1] Co więcej, w przeprowadzonych licznych badaniach wykazano, że właściwości przeciwutleniające posiada także ekstrakt z głogu, a konkretniej ekstrakt ze skórki owocu głogu. Substancje zawarte w tej części rośliny, pełnią istotną funkcję w neutralizowaniu szkodliwego działania wolnych rodników. Działanie przeciwutleniające ekstraktu z głogu może przyczyniać się do ochrony komórek przed stresem oksydacyjnym[1].
Podsumowując, składniki zawarte w liściach, kwiatach i owocach głogu wykazują właściwości prozdrowotne. Dlatego też ich zastosowanie w medycynie i kuchni jest docenione od wielu setek lat.
Głóg- możliwe zastosowanie w kuchni
Głóg w kuchni, choć rzadko używany, może stanowić ciekawy składnik wielu potraw i napojów. Roślina chętnie wykorzystywana jest do przygotowania naparu z owoców głogu oraz aromatycznych herbat. Jest to jeden ze sposobów użycia rośliny. Zastosowanie głogu w kuchni może mieć też miejsce jako dodatek do dań, sosów oraz sałatek. [4] Stosowanie głogu jako dodatek do napojów i soków również cieszy się popularnością ze względu na jego unikalny smak i potencjalne właściwości zdrowotne.
Składniki aktywne owoców głogu w suplementach diety
Zastosowanie i właściwości świeżych owoców głogu w codziennej diecie mogą przynieść korzystne efekty związane z prawidłowym funkcjonowaniem organizmu. Oczywiście można również rozpatrywać głóg jako cenny składnik suplementu diety. Należy jednak pamiętać, że preparaty z głogiem są dodatkiem uzupełniającym zbilansowaną i zdrową dietę.
Owoc głogu jest częstym składnikiem m.in. suplementów na zmęczenie. Mimo tego, że owoce głogu nie są popularnym składnikiem, który znajduje swoje miejsce w codziennej diecie, są doceniane jako składnik aktywny w wielu suplementach diety. Terranova oferuje liofilizowany owoc głogu jako naturalny składnik w pełni wegańskiego produktu KOENZYM Q10 MAGNEZ GŁÓG KOMPLEKS. Opracowany kompleks to wysoce synergistyczna formuła, zawierająca odpowiednio dobrane, naturalne składniki, które w prosty sposób pozwolą dostarczyć do organizmu cenne substancje odżywcze.
Ilość składnika w porcji dziennej to 175 mg liofilizowanego świeżego owocu głogu oraz dodatkowe owoce: 150 mg acai, 100 mg aronii. Dodatkowo w składzie KOENZYM Q10 MAGNEZ GŁÓG KOMPLEKS znalazł się koenzym Q10, l-karnityna, tauryna, kwercetyna, kwas alfa-liponowy, resweratrol, astaksantyna i magnez. Oferowany suplement KOENZYM Q10 MAGNEZ GŁÓG KOMPLEKS w łatwy sposób pozwoli dostarczyć do organizmu cennych składników, które mają korzystny wpływ układ sercowo-naczyniowy,[5] wspomagają zmniejszenie uczucia zmęczenia i znużenia, a także mają pozytywny wpływ na układ nerwowy.
[1] Probl Hig Epidemiol 2016, 97(1): 24-28 http://www.phie.pl/pdf/phe-2016/phe-2016-1-024.pdf
[2] ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2020, 27, 2 (123), 130 – 141 https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-a8ceaa61-d0f0-44b6-b7df-cc931e38f73d/c/10_Zurek.pdf
[3] Inżynieria Rolnicza 5(130)/2011https://yadda.icm.edu.pl/baztech/element/bwmeta1.element.baztech-article-BAR0-0061-0051/c/httpir_ptir_orgartykulypl130ir28130292985pl.pdf
[4] ŻYWNOŚĆ. Nauka. Technologia. Jakość, 2022, 29, 1 (130), 52 – 62 https://journal.pttz.org/wp-content/uploads/2022/07/04_Krankowski.pdf
[5] Clin Hemorheol Microcirc. 2012; 50(3):179-87.
Aktywne filtry
Głóg należy do tej samej rodziny co róża i tak jak ona może zachwycić pięknem swoich kwiatów. Czerwone owoce głogu kryją zaś w sobie bogactwo polifenoli, dzięki którym wykazują właściwości antyoksydacyjne m.in. w kierunku hamowania utleniania cholesterolu frakcji LDL.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto