- Nowość
Acai
Nazywane są "sekretem długowieczności", a ich uprawę można napotkać w Ameryce Południowej w bujnych lasach Amazonii. Z wyglądu przypominają borówkę amerykańską, a ich właściwości i zastosowanie wykorzystywane są od setek lat. Stosowanie owoców acai w szczególności w postaci liofilizowanych jagód acai może mieć korzystne działanie na organizm. Ciemnofioletowe jagody acai uznawane są za superfoods, których skład i wartości odżywcze to naturalne źródło wielu cennych związków. [1]
Skład jagód acai
Jagoda acai uważana jest przez naukowców za superfoods. Skład jagód acai jest uważany za jeden z bogatszych ze względu na obecność białka o wysokiej wartości biologicznej, który zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w zalecanych proporcjach do spożycia. Pośród lipidów, które wchodzą w skład jagód acai, występują niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), w tym kwas linolowy i oleinowy. [2]
CIEKAWOSTKA- Poziom kwasów tłuszczowych w acai jest zbliżony do ilości kwasów w jednym z najpopularniejszych olejów roślinnych- oliwy z oliwek [2].
Ponadto liofilizowane, jak i świeże jagody acai są naturalnym źródłem wapnia oraz błonnika pokarmowego. Jagody acai są również źródłem witaminy C i żelaza. [3] Dodatkowo do zawartości jagód acai zalicza się występowanie substancji przeciwutleniających - ich ilość jest uważana za najbogatszą wśród występujących owoców. Roślina charakteryzuje się nie tylko bardzo wysoką zawartością tych związków, ale także ich różnorodnością; obecne w jej składzie są związki fenolowe, w tym:
- antocyjany,
- bioflawonoidy,
- fitosterole. [2]
Jagody acai właściwości i zastosowanie
Dzięki bogatej zawartości antyoksydantów oraz zrównoważonemu kompleksowi wartości odżywczych -nienasyconych kwasów tłuszczowych, aminokwasów, fitosteroli, witamin i wielu cennych pierwiastków właściwości owocu acai jest wiele. Zatem które właściwości jagód acai są najważniejsze?
Najważniejsze i zarazem najsilniejsze właściwości odżywcze jagód acai, to właściwości antyoksydacyjne, czyli naturalne działanie przeciwutleniające rośliny. Aktywne składniki, w tym przeciwutleniacze, które znajdują się w owocach acai, wpływają na ochronę komórek przed działaniem stresu oksydacyjnego. [2] Antyoksydacyjne działanie jagód acai może przyczynić się także do zwiększenia odporności organizmu. Odpowiedzialne mogą być za to odżywcze wartości jagód acai takie jak flawony, flawonoidy oraz izoflawonoidy. [2]
Udowodniono, że składniki odżywcze w acai mają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Wśród przeprowadzonych badań na temat wpływu spożycia acai, wyodrębniono wnioski, z których wynika, że regularne przyjmowanie acai wiążę się z poprawą funkcji naczyń krwionośnych, co może mieć znaczący wpływ na funkcjonowanie układu sercowo- naczyniowego. [4] Co więcej, w innym, randomowym badaniu przeprowadzonym na 30 dorosłych osobach, wykazano, że regularne spożywanie soku acai ma korzystny wpływ na na poziom HDL-c, a także na aktywność enzymów antyoksydacyjnych, co może przyczyniać się do zdrowia układu sercowo-naczyniowego.[5]
Preparaty z acai
Miłośnicy zdrowego stylu życia i superfoods, które są uznawane za cenne źródło właściwości odżywczych, powinni docenić naturalne właściwości zdrowotne owoców acai. Zastosowanie jagód acai w prawidłowo zbilansowanej diecie, może być cennym składnikiem, który przyniesie wiele korzyści dla organizmu. Zatem w jakiej postaci rozpocząć stosowanie jagód acai?
Popularnym preparatem z acai jest liofilizowana jagoda acai. Stosowanie owocu acai w tej postaci może stanowić ciekawy dodatek do koktajli, szczególnie w połączeniu z sezonowymi owocami, np. borówkami, które razem z jagodą acai stworzą bombę antyoksydacyjną. Do pozostałych propozycji preparatów z acai należą wszelkiego rodzaju soki, miąższ jagód acai, ekstrakt z acai, lecz najchętniej wybieraną postacią są sproszkowane jagody.
Na rynku pojawiło się wiele preparatów zawierających acai w postaci sproszkowanej jagody. Popularna stała się także suplementacja jagodami acai, ze składnikiem w proszku, która może być świetnym rozwiązaniem dla osób nastawionych na działanie i właściwości związane z suplementowaniem acai.
Jagody palmy acai ze względu na bardzo wysoką aktywność enzymów komórkowych, muszą być po zbiorach natychmiast liofilizowane, aby zachowały swoje naturalne właściwości.
Specjaliści Terranova chętnie wykorzystują sproszkowane jagody do tworzenia bogatych odżywczo kompleksów wegańskich suplementów. Suplement diety zawierający liofilizowany owoc acai z pewnością stworzy intensywnie odżywczą synergiczną mieszankę roślinnych składników, które będą naturalnym źródłem witamin, składników mineralnych i enzymów cennych dla organizmu. Acai to cenny gość zarówno suplementów dla kobiet jak i suplementów dla mężczyzn. Produkty zawierające owoce acai w proszku polecanych przez specjalistów Terranova to m.in.:
- roślinny suplement diety z enzymami trawiennymi i probiotykami wspomagający trawienie- Life Drink
- wegański suplement na energię i piękne włosy, skórę i paznokcie- Living Multinutrient Kompleks
Pozostałe produkty z jagodami acai proponowane przez Terranova znajdziesz w zakładce nasze produkty- skorzystaj z wyszukiwarki produktów.
[1] Piel. Zdr. Publ. 2015, 5, 4, 401–408 https://pzp.umw.edu.pl/pdf/2015/5/4/401.pdf
[2] http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2012_188-191.pdf
[3] https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-eeea3935-fc22-444a-8f87-0f6a69632ad5/c/07_Piekarska.pdf
[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27680990/
[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32349893/
Pokrewne kategorie
Owoce acai ze względu na bardzo wysoką aktywność enzymów komórkowych, muszą być po zbiorach natychmiast liofilizowane. W Brazylii są wykorzystywane do produkcji soków, co stanowi bombę bogactwa składników. Dzięki obecności antocyjanów – barwników, nadających kolor owocom, posiadają właściwości antyoksydacyjne. W swoim składzie owoce acai zawierają również nienasycone kwasy tłuszczowe oraz rozpuszczalną w tłuszczach witaminę E. Dzięki obecności karotenoidów - luteiny i zeaksantyny, wykazują działanie ochronne na wzrok.