Świętuj Dzień Matki z nami! Naturalne suplementy do -25%
Dodaj produkt do koszyka i ciesz się rabatem
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
test
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
test
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
Strona główna
-
- Składniki
- Burak (korzeń)
- Rukiew wodna (liść)
- Aronia
- Maca (korzeń)
- Lucerna (kwiat, liść)
- Pestki winogron
- Reishi
- Gotu Kola (liść)
- Dzika róża
- Shiitake
- Kolendra (liść)
- Surowe ziarno kakao
- Imbir
- Seler (łodyga, liść)
- Koper włoski (nasiona)
- Rokitnik (owoc, liść)
- Liść pszenicy (sok)
- Kurkuma (korzeń)
- Kardamon (strąk)
- Borówka czarna
- Natka pietruszki
- Łopian (korzeń)
- Żeń-szeń syberyjski (korzeń)
- Zielona herbata (liść)
- Acai
- Kordyceps
- Pestki dyni
- Skrzyp (wiosenne pędy)
- Chlorella
- Żurawina
- Mniszek (liść)
- Goryczka (korzeń)
- Rhodiola (korzeń)
- Szpinak
- Żeń-szeń amerykański (korzeń)
- Papryka Cayenne (owoc)
- Jęczmień zielony
- Otręby ryżowe
- Wiśnia Montmorency
- Boswellia (żywica)
- Acerola
- Bez czarny (owoc)
- Pokrzywa (liść)
- Jarmuż
- Spirulina
- Karczoch (liść)
- Ashwagandha (korzeń)
- Truskawka
- Marchew
- Endywia
- Granat (nasiona)
- Czarna malina
- Lucuma
- Zielony owies
- Jeżyna
- Brokuł
- Mniszek (korzeń)
- Cytryniec chiński (owoc)
- Głóg (owoc)
- Bambus (pędy)
- Rozmaryn
- Dong Quai (korzeń)
- Pokrzywa (korzeń)
- Kiełki soi
- Kudzu (korzeń)
- Kukurydza (znamię)
- Opuncja figowa (kwiat)
- Oleje roślinne
- Nasze produkty
- Polecane produkty
- Składniki
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Archiwum Bloga
Suplementy diety na odporność
Aktywne filtry

LIVING MULTINUTRIENT KOMPLEKS

- Bestseller
MULTIASKORBINIAN WITAMINA C 250 mg OWOCE KOMPLEKS

- Bestseller
NA-CO-DZIEŃ MULTIWITAMINA

- Bestseller
WEGAŃSKA WITAMINA D3 2000 IU / 50 mcg KOMPLEKS

WITAMINA B12 METYLOKOBALAMINA 500 mcg kompleks

WITAMINA D3 400 IU (10 mcg)

- Bestseller
Witaminy D3 + K2 Kompleks 2000 IU & 100 μg

- Dzień Matki
Wsparcie dla Niej
Suplementy na odporność
Odpornością organizmu określa się jego zdolność do obrony przed zewnętrznymi oraz wewnętrznymi czynnikami. Zaliczamy do nich na przykład toksyny. Odporność dzielimy na swoistą oraz nieswoistą. Do barier, które zabezpieczają organizm zaliczamy błony śluzowe, kwas solny w żołądku, czy wydzielanie potu o niskim pH.
Istnieje wiele skutecznych i naturalnych sposobów wzmacniania odporności. Jedyną kwestią, na którą nie mamy wpływu, są odziedziczone geny, które w dużym stopniu determinują funkcjonowanie układu immunologicznego naszego organizmu. Ten rodzaj odporności nazywamy nieswoistą.
Jak zatem zwiększyć odporność organizmu? Kluczową rolę odgrywa dieta obfitująca w świeże owoce i warzywa bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty. Warto spożywać także kiszone produkty, które dostarczą naturalnych probiotyków. Wiele badań wskazuje na powiązanie między odpowiednio odżywioną mikroflorą jelitową, a sprawnie funkcjonującym układem odpornościowym. Jako wsparcie zastosuj przyprawy, takie jak pieprz cayenne czy imbir. Jeśli z pewnych względów nie masz możliwości dostarczyć powyższych składników - sprawdź, jakie składniki odżywcze mogą wspomóc Twoją odporność.
Dieta stanowi podstawowe źródło składników odżywczych. Wraz z pożywieniem dostarczamy wiele niezbędnych minerałów i witamin, które biorą udział we wzmocnieniu systemu odpornościowego. Wśród nich istotną rolę odgrywa witamina D3, która może stymulować komórkową odpowiedź odpornościową poprzez zmniejszanie produkcji cząsteczek prozapalnych oraz zwiększenie przeciwzapalnych [1]. Stymuluje także układ immunologiczny poprzez wspomaganie białek odpornościowych, czyli przeciwciał [2].
Mówiąc o odporności często podkreślamy znaczenie witaminy C
Stymuluje ona produkcję białych krwinek. Wspomaga także proces apoptozy i usuwania martwych komórek z organizmu. Witamina C to także silny przeciwutleniacz działający w komórkach - może wspomagać ochronę naszych komórek przed stresem oksydacyjnym. Ludzki organizm nie ma zdolności wytwarzania jej samodzielnie, dlatego chcąc pozostać w dobrym zdrowiu i cieszyć się sprawnie funkcjonującym układem odpornościowym, konieczne jest korzystanie z jej naturalnych źródeł, a jeżeli istnieje taka potrzeba - warto rozważyć jej suplementację .
Warto zwrócić uwagę na witaminy, które mogą wykazywać właściwości antyoksydacyjne, na A,C oraz E. Powinniśmy mieć świadomość, że ochrona komórek naszego układu odpornościowego przed działaniem wolnych rodników i skutkami stresu oksydacyjnego jest bardzo ważna.
W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego istotną rolę odgrywa pierwiastek, jakim jest selen. Jego obecność w organizmie wpływa pozytywnie na aktywność makrofagów, czyli komórek odpowiedzialnych za niszczenie drobnoustrojów i uszkodzonych komórek, a inicjują proces regeneracji tkanek [3].
Jak jeszcze możemy zwiększyć odporność organizmu?
Zwracając uwagę na cynk. Jego działanie polega na przyspieszeniu procesu dojrzewania limfocytów T, czyli kluczowych komórek w ludzkim układzie odpornościowym. Wpływa tym samym na odpowiedź komórkową organizmu [3]. Warto wspomnieć także o roli żelaza i jego odpowiednich ilościach, które wpływają na produkcję czerwonych krwinek i hemoglobiny. Stanowią one istotny czynnik mający swój udział w prawidłowym funkcjonowaniu naszego układu odpornościowego.
Warto, aby w diecie znalazły się także zioła i roślinne składniki. Do najcenniejszych zaliczamy kurkumę, imbir, sok z buraka, maliny, jeżyny oraz żeń-szeń.
Do czynników mających wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego zaliczamy także aktywność fizyczną. Szczególnie cenna jest tzw. umiarkowana intensywność - ćwiczenia, spacery, czy jazda na rowerze. Kluczową rolę odgrywa nie tylko odpowiednią ilość, ale także jakość snu. Nie bez znaczenie pozostaje także środowisko, w którym przebywamy na co dzień. Postaraj się wyeliminować stres - szczególnie trwający długo, który wywiera negatywny wpływ na ogólne funkcjonowanie układu odpornościowego.
https://cambridge-diagnostics.pl; Witamina D - jak wpływa na odporność? Kwiecień 28/2020 [online] dostęp 3.08.2021 https://cambridge-diagnostics.pl/witamina-d-jak-wplywa-na-odpornosc-i-dlaczego-warto-ja-badac/
Marta Myszka, Marian Klinger; Immunomodulacyjne działanie witaminy D. Postepy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (online), 2014; 68: 865-878
Ewelina Dymarska, Alina Grochowalska, Hanna Krauss; Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy. Immunomodulacyjne działanie kwasów tłuszczowych, witamin i składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy; W: Nowiny Lekarskie 2013, 82, 3, 222–231