- Nowość
Borówka czarna
Borówka czarna, znana także jako czarna jagoda lub borówka czernica (Vaccinium myrtillus), to leśny owoc o wyjątkowym smaku, którego sezon zbioru przypada od czerwca do lipca. [1] Gatunek borówki czarnej pochodzi z rodziny wrzosowatych. Czarna jagoda występuje głównie na terenach Europy północnej i środkowej, w północnej części Azji, a także na terenach Ameryki Północnej. Małe owoce borówki czarnej występują praktycznie w całej Polsce i pokrywają tereny gleb wilgotnych i kwaśnych, które swoje miejsce mają przeważnie na terenach lasów iglastych. [1] Krzak rośliny wyrasta na nie więcej niż 30 cm, a owoce borówki przybierają z zewnątrz ciemnoniebieski kolor, zaś miąższ owoców zabarwiony jest na czerwono. Wyrastanie krzewu czarnej jagody przypada na okres od kwietnia do czerwca. [1] Liście borówki czarnej charakteryzują się niewielkim rozmiarem, są cienkie oraz przybierają jajowaty kształt. [1] Jakie są właściwości borówki i jej zastosowanie?
Odżywcze składniki borówki czarnej
Owoc borówki czernicy naturalnie zawiera szereg substancji odżywczych, które są odpowiedzialne za jej właściwości prozdrowotne. Składniki borówki czarnej, jeśli chodzi owoc, to przede wszystkim bogate źródło witamin, soli mineralnych, pektyn, garbników, cukrów. [2] Wśród witamin występujących w świeżych owocach borówki czarnej wyróżnia się pokaźną zawartość witaminy C, witaminy z grupy B, witaminę A oraz PP. [1][2] Natomiast, jeśli chodzi o mineralne składniki borówki czarnej, wśród nich można wyróżnić, m.in.: potas, magnez, wapń, fosfor, mangan, miedź. [1] Ponadto owoce borówki zawierają związki takie jak, kwas ursolowy, fenolokwasy (chlorogenowy, ferulowy i kawowy). [1] Do zawartości borówki czarnej zalicza się również pokaźną ilość antocyjanów, które w dużej mierze odpowiedzialne są za prozdrowotne właściwości ciemnych owoców. [2]
Liść borówki czernicy zawiera także pokaźną ilość substancji odżywczych. Liście borówki czarnej są skarbnicą antocyjanów, tak samo, jak owoce rośliny, co więcej w liściach znajdują się również garbniki, procyjanidyny, flawonoidy, związki triterpenowe, kwasy fenolowe (chinowy, chlorogenowy, kawowy, salicylowy, p-kumarowy), alkaloidy chinolizydynowe oraz składniki mineralne - mangan i chrom. [1]
Składniki odżywcze znajdujące się w liściach i owocach czarnej jagody obejmują bogactwo substancji przyczyniających się do wsparcia prawidłowego działania organizmu.
Działanie i właściwości borówki czarnej
Wprowadzenie czarnej jagody do codziennej diety może być zdrowym sposobem na dostarczenie organizmowi wartości odżywczych oraz korzyści zdrowotnych związanych z jej składnikami bioaktywnymi. Do właściwości czarnej jagody z pewnością można zaliczyć właściwości antyoksydacyjne, wynikające z wysokiej zawartości antocyjanów w liściach i owocach czarnej jagody, a także wysokiej zawartości witaminy C. Dzięki właściwościom antyoksydacyjnym leśne borówki pomagają utrzymać zdrowie i prawidłowe funkcjonowanie oczu, a co za tym idzie, mogą mieć wpływ na poprawę wzroku. [3] Co więcej, antocyjanozydy z borówki czarnej pomagają w utrzymaniu zdrowych naczyń włosowatych oraz elastyczności żył chroniąc je przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Dodatkowo, borówki czernicy mają działanie, które przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu białek, tłuszczów i węglowodanów. Dzięki zawartości witamin, w tym witaminy C, spożywanie owoców czarnej jagody może mieć znaczenie w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.
Działanie i właściwości czarnej jagody sprawiają, że jest to owoc ceniony ze względu na swoje wszechstronne korzyści zdrowotne. Gatunek borówki czarnej to bogactwo składników odżywczych, które czyni owoce doskonałym dodatkiem do zdrowej diety.
Zastosowanie borówki czarnej
Borówka czarna znajduje zastosowanie w kosmetyce, jako cenny składnik kremów. Co więcej, dzięki zawartości antocyjanów w jagodzie, może być ona stosowana jako składnik preparatów kosmetycznych wpływających na zachowanie prawidłowej kondycji skóry, a także preparatów działających przeciwstarzeniowo. [5]
Zastosowanie borówki czarnej jest niezwykle różnorodne, obejmując zarówno wykorzystanie w kosmetyce, jak i w kuchni. Ze względu na korzystne działanie i właściwości borówki czarnej, jest ona chętnie wykorzystywana w kuchni cenny składnik koktajli, owsianek, a także składnik wypieków oraz wszelkiego rodzaju deserów. Ze względu na naturalną słodycz i intensywny smak, borówki czarne są chętnie wykorzystywane do produkcji dżemów, konfitur i syropów. Bogactwo antocyjanów w jagodzie dodaje nie tylko smaku, ale również koloru domowym przetworom. Co więcej, borówki czarne mogą być szybką i zdrową przekąską. Owoce spożywane same, dodawane do muesli, czy mieszane z orzechami mogą stanowić pożywny element diety, dostarczając przy tym witamin, minerałów i antyoksydantów.
Zastosowanie borówki czarnej w suplementach diety
Działanie i zastosowanie borówki czarnej ma swoje miejsce także w suplementach diety. Zawarte w owocach substancje bioaktywne, mogą mieć potencjalne korzyści dla zdrowia, zwłaszcza dla układu wzrokowego, dlatego też borówka czernica jest częstym składnikiem suplementów dla seniorów, suplementów dla kobiet oraz suplementów dla mężczyzn.
Obecność borówki czarnej w suplementach diety jest coraz bardziej popularna. Świeże liofilizowane owoce borówki czarnej są często używane jako składniki suplementów, zarówno w postaci tabletek, jak i łatwych do połknięcia kapsułek tak jak w przypadku suplementów diety Terranova.
Dzięki naturalnej zawartości witamin, minerałów oraz substancji przeciwutleniających, eksperci z Terranovy zdecydowali, że będzie ona również składnikiem wielu produktów z jej linii, do których należą m.in.:
LUTEINA 20 MG KOMPLEKS to naturalny i wegański kompleks oparty na wzorcach natury, polecany dla osób, które pragną uzupełnić swoją codzienną dietę w naturalną luteinę, a także poszukujących istotnych składników wspierających narząd wzroku.[6] Spożywane w odpowiedniej ilości borówki czarne, pomagają w utrzymaniu prawidłowego poziomu kolagenu w oku, a także pomagają utrzymać prawidłowe funkcje siatkówki oka. Działanie to wynika z obecności antocyjanozydów w borówce.
Jako kompleks zawierający naturalne składniki w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, może być stosowany jako uzupełnienie codziennej zbilansowanej diety. Ilość składnika w porcji dziennej to 50 mg świeżego liofilizowanego owocu borówki czarnej oraz dodatkowe rośliny w ilości: 75 mg liścia jarmużu, 50 mg liścia rukwi wodnej, oraz 50 mg owocu liścia rokitnika, a także 20 mg luteiny z nagietka.
[1] https://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-43a92301-6cc5-4ce4-adcd-5ea54cbfa294/c/Czarna_jagoda___perspektywy_nowych_zastosowan_w_profilaktyce.pdf
[2] Technika, Informatyka, Inżynieria Bezpieczeństwa 2018, t. VI, s. 591–607
[3] NAUKI INŻYNIERSKIE I TECHNOLOGIE ENGINEERING SCIENCES AND TECHNOLOGIES 2(17).2015 http://dx.doi.org/10.16926/tiib.2018.06.42
[4] https://depotuw.ceon.pl/bitstream/handle/item/3353/1200-DR-CH-97434.pdf?sequence=1
[5] https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-b87d2501-9473-456e-b749-6af380d50a0a/c/2020_09_783au.pdf
[6] Nutrients 2017; 9(2):120 https://doi.org/10.3390/nu9111211
Pokrewne kategorie
Ten, kto zbierał jagody w lesie wie, jak trudno oprzeć się, by wszystkie owoce nie trafiły od razu do buzi. Wspaniały smak idzie w parze z właściwościami, które borówka czarna zawdzięcza antocyjanozydom. Wpływa przede wszystkich na funkcje wzroku, chroni naczynia krwionośne przed działaniem stresu oksydacyjnego oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji błon śluzowych układu pokarmowego. Ponadto polifenole zawarte w owocach borówki czarnej mogą wpływac na modulację pracy układu odpornościowego.