- Nowość

Mniszek Lekarski (Taraxacum officinale), znany również jako mlecz, jest rośliną wieloletnią należącą do rodziny astrowatych. Występuje powszechnie w Ameryce Północnej, Europie i Azji. Mimo że często traktuje się go jako chwast, mniszek lekarski od wieków znajduje zastosowanie w tradycyjnym ziołolecznictwie [1].
Roślina w postaci świeżego surowca, jest ceniona przede wszystkim za swoje właściwości antyoksydacyjne. Zawiera składniki, które są przedmiotem badań ze względu na ich potencjalny wpływ prozdrowotny. Mniszek lekarski może przyczyniać się do regulacji metabolizmu i ochrony antyoksydacyjnej, wspierając ogólną kondycję zdrowotną [2].
Tradycyjne zastosowanie mniszka lekarskiego obejmuje zwiększenia produkcji moczu, a także wspieranie prawidłowej pracy układu pokarmowego i ogólną poprawę trawienia [3] .
Surowiec jest bogaty w witaminy oraz minerały, takie jak żelazo, potas oraz cynk. Świeże liście mniszka stanowią źródło witaminy C oraz beta-karotenu. Są m.in. stosowane jako dodatek do sałatek, korzenie natomiast służą jako zamiennik kawy, a z kwiatów produkuje się wina oraz syropy. Zarówno składniki korzeni jak i liści mniszka lekarskiego spożywane w odpowiednich ilościach mogą wspierać apetyt oraz prawidłowe funkcjonowanie wątroby. Pozytywnie oddziałują także na pracę układu moczowego [3,4].
Świeże ziele oraz korzeń mniszka lekarskiego są znane z właściwości pobudzających apetyt i poprawiających trawienie. Ma to związek z obecnością związków goryczowych, które stymulują produkcję soku żołądkowego [1,5]. Poza tym, korzeń stanowi źródło naturalnego prebiotyku – inuliny. Spożywanie go w odpowiednich ilościach sprzyja zachowaniu prawidłowych funkcji układu pokarmowego [6] .
Mniszek lekarski jest dostępny w różnych formach, takich jak nalewki, ekstrakty płynne, herbaty, tabletki i kapsułki, zarówno samodzielnie, jak i w połączeniu z innymi składnikami.
Bibliografia
[1] Di Napoli, A., Zucchetti, P. A comprehensive review of the benefits of Taraxacum officinale on human health. Bull Natl Res Cent 2021;45, 110.
[2] González-Castejón M, Visioli F, Rodriguez-Casado A. Diverse biological activities of dandelion. Nutr Rev. 2012 Sep;70(9):534-47.
[3] https://www.ema.europa.eu/en/documents/herbal-monograph/final-community-herbal-monograph-taraxacum-officinale-weber-ex-wigg-radix-cum-herba_en.pdf
[4] Kania-Dobrowolska M, Baraniak J. Dandelion (Taraxacum officinale L.) as a Source of Biologically Active Compounds Supporting the Therapy of Co-Existing Diseases in Metabolic Syndrome. Foods. 2022; 15;11(18):2858
[5] Kiss A. Lek pochodzenia naturalnego. PZWL Warszawa, 2022.
[6] Przy odpowiedniej ilości (3 g) korzeń mniszka dzięki właściwościom prebiotyku przyczynia się do komfortu układu pokarmowego.
Pokrewne kategorie