Karczochy możesz spożywać w ich najbardziej naturalnej formie. Możesz jeść je na surowo (tylko młode pąki!), np. w postaci sałatek albo maczane w oliwie z oliwek. Możesz je także gotować, dusić w oliwie, piec, grillować, faszerować, a także konserwować i zamrażać. W kuchni włoskiej karczochy są popularnym składnikiem wielu przepisów kulinarnych. W różnych regionach kraju istnieją różne sposoby ich przyrządzania. Na Sardynii często karczochy kroi się na cienkie plastry i piecze z oliwą oraz miętą, a także przyrządza się z nich sałatkę z suszoną ikrą. Z kolei w Rzymie znane są dania takie jak carciofa alla guidea, gdzie karczochy delikatnie smażone na oliwie, oraz carciofi alla Romana, gdzie są one nadziewane natką pietruszki, miętą, bułką tarta i czosnkiem, a następnie są pieczone w oleju [7].
Czy równie dobry będzie sok z karczocha na cholesterol? Może być tak samo cennym dodatkiem do diety, jak spożywanie karczocha pod postacią sałatek czy dań inspirowanych włoskimi przepisami. Sok z karczocha przygotujesz także samodzielnie w domu! Wymaga to oczywiście poświęcenia pewnej ilości czasu :) I nie martw się tym, że musisz ugotować karczochy, to dla nich wręcz pożądany proces. Okazuje się, że zawartość związków fenolowych w karczochu wzrasta po gotowaniu. Zjawisko to tłumaczy się rozluźnieniem tkanek karczocha podczas gotowania, co ma wpływać na zwiększenie dostępności związków biologicznie czynnych [7].
Domowy sok z karczocha: Przygotuj dwa średniej wielkości karczochy, jedną cytrynę, 500 ml wody i opcjonalnie łyżkę prawdziwego miodu. Z karczochów odetnij łodygi i najbardziej zgrubiałe liście. Resztę dokładnie umyj i pokrój na mniejsze części. Następnie wlej 500 ml wody do garnka, dodaj pokrojone karczochy i sok z jednej cytryny. Gotuj karczochy w wodzie przez około 20-30 minut, aż staną się miękkie. Gdy ostygną, przecedź sok przez sitko lub gazę, aby pozbyć się resztek karczochów. Jeśli chcesz, możesz dodać łyżkę miodu, aby nadać sokowi słodki smak. Sok przelej do większej lub dwóch małych butelek, a kiedy ostygnie - przechowuj w lodówce do czterech dni.
Możesz rozważyć także suplementację wyciągu z karczocha na cholesterol. Kapsułki czy tabletki z karczocha na cholesterol, to dobra opcja dla tych, którzy nie przepadają za naturalnym smakiem tego warzywa, a chcą skorzystać z jego cennych właściwości. Suplementy z karczochem cieszą się także dużą popularnością ze względu na pozytywne właściwości tego warzywa w obrębie przewodu pokarmowego. Spożywany w odpowiednich ilościach, karczoch wspomaga procesy trawienne, przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu pokarmowego i do komfortu jelitowego oraz pomaga w utrzymaniu zdrowej wątroby i wspomaga przepływ soków trawiennych. Należy jednak pamiętać, że to czy karczoch jest dobry na cholesterol (w postaci suplementu) zależy także od ilości samego ekstraktu. Z uzyskanych dotąd badań, ilość ta powinna wynosić 500 mg ekstraktu na dzień [6].