- Nowość
Aronia
Aronia należy do rodziny roślin różowatych, wśród której wymienia się 3 gatunki aronii, do których należą: aronia czarnoowocowa, aronia czerwona, a także aronia śliwolistna.[1]Owoce aronii czarnej rosną na krzewie sięgającym około 3 metrów wysokości. Liście aronii wyrastają na krzaku naprzemianlegle i są koloru zielonego, a jesienią barwią się na kolor czerwony. [2] Uprawa aronii została zapoczątkowana na terenach wschodniej Ameryki Północnej, skąd krzewy aronii zostały sprowadzone do Europy. [1] Owoce aronii nie są zbytnio wymagające i nie potrzebują specjalnych warunków do prawidłowego wyrastania. [1] Dojrzewanie aronii czarnej przypada zwykle na pierwszą połowę września. [2] Aronia stała się dosyć popularnym owocem w różnych dziedzinach przemysłu, w tym spożywczej, farmaceutycznej, a także kosmetycznej. Na rynku pojawiły się także suplementy diety z aronią. [3] Jakie wartości zdrowotne można przypisać aronii?
Wartości odżywcze aronii
Aronia czarna to naturalne bogactwo składników mineralnych, witamin, a także substancji odżywczych, które warto spożywać i włączyć na stałe do diety. Składniki odżywcze aronii to przede wszystkim zawarte w niej naturalne białka, tłuszcze, cukry, a także błonnik. [1] Co więcej, ta cierpka jagoda to bogactwo witamin - witaminy C, witamin z grupy B ( B2 oraz B6), witaminy E, witaminy P oraz PP.[1] Natomiast składniki mineralne, które znajdują się w aronii czarnej to m.in. molbiden, mangan, miedź, bor, jod oraz kobalt. [1]
Owoce aronii oprócz wymienionych właściwości odżywczych, witamin i minerałów są także cennym źródłem związków z grupy polifenoli, w tym antocyjanów, flawonoidów oraz fenolokwasów. [4] Aronia czarna i jej owoce to jedno z najbogatszych źródeł antocyjanów. [2] Na 100 g owoców przypada od 300 do 630 mg substancji. Wykazano, że związki te w porównaniu do innych roślin, występują w aronii w bardzo dużych ilościach. [2] Te składniki odżywcze aronii prawdopodobnie są uważane za najważniejsze - z całą pewnością są odpowiedzialne za cenne właściwości aronii.
Maleńkie czarno-fioletowe owoce aronii mają charakterystyczny, cierpki i gorzkawy smak, który wynika z zawartości garbników, oraz kwasów organicznych.
Aronia- jakie ma właściwości i zastosowanie?
Skład aronii jest imponujący. Warto spożywać aronię ze względu na zawarte w niej substancje odżywcze i wiele cennych właściwości. [4] Jeśli chodzi o właściwości aronii, do najważniejszych z nich zalicza się działanie przeciwutleniające rośliny. Owoce dzięki licznej zawartości polifenoli, a także pozostałych składników aktywnych pomagają w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Warto wspomnieć, że aronia to owoc, w którym zawartość polifenoli jest jedną z najwyższych wśród owoców - waha się od 2000 do 8000 mg na 100g suchej masy owocu. Jednakże zawartość tą warunkują pewne czynniki, takie jak odmiana rośliny, warunki uprawy aronii, a także pora zbiorów. [4]
Aronia posiada więcej korzyści zdrowotnych, do których można zaliczyć także pozytywny wpływ na układ sercowo-naczyniowy. [1] W przeprowadzonym badaniu na grupie mężczyzn zaobserwowano, że regularne spożywanie soku z aronii posiada znaczące właściwości w związku z obniżeniem zawartości cholesterolu całkowitego, a także cholesterolu LDL. [1]
Prozdrowotne działanie aronii jest poparte wieloma badaniami, a korzyści z jej spożywania są wielorakie. Ze względu na bogaty skład aronii można założyć, że regularne spożywanie czarnego owocu może przyczynić się do poprawy funkcjonowania kilku ważnych układów w ciele człowieka. Zawarte witaminy i minerały, w tym witamina C, a także witamina E mogą wspomagać np. wzmocnienie odporności organizmu.
Przetwory z aronią- bogactwo witamin i minerałów
Jak wykorzystać aronię czarnoowocową w kuchni? I w jakiej postaci aronia sprawdzi się jako cenny składnik w codziennej diecie? Ciemne owoce aronii wykorzystywane są przede wszystkim do przygotowania różnego rodzaju wyrobów spożywczych. Do przepisów na przetwory z aronii z pewnością można zaliczyć: sok z aronii, dżem z aronii, suszone owoce aronii, które są idealnym dodatkiem do owsianki, a także konfitura czy nalewka z aronii. Przepisów z wykorzystaniem cierpkiej jagody jest całe mnóstwo. Mimo cierpkiego smaku owoców aronia to składnik, po który sięga coraz więcej osób. Miłośnicy przetworów docenią nie tylko wyjątkowy smak aronii, ale także naturalne bogactwo składników odżywczych. Jednym z popularnych przetworów z aronii, który można łatwo przygotować, są domowe konfitury z aronii. Natomiast, jeśli ktoś jest miłośnikiem zimowych herbat, sok z aronii świetnie sprawdzi się jako zdrowy dodatek do ciepłego napoju.
Właściwości zdrowotne aronii zostały docenione także w kosmetyce. Zastosowanie aronii jako jednego ze składników w kosmetykach może mieć korzystny wpływ na utrzymanie prawidłowego stanu skóry, zwłaszcza w kontekście ochrony skóry przed szkodliwym działaniem promieni UV. Aronia, znana również jako czarnośliwka, jest bogata w fitoskładniki, takie jak antocyjany, flawonoidy, witaminy C i E, które posiadają właściwości przeciwutleniające i fotoprotekcyjne.[5] Należy zaznaczyć, że owoc aronii jest niewystarczającym źródłem ochrony skóry przed promieniowaniem UV, dlatego też należy stosować odpowiedniego rodzaju kremy z filtrem, które będą indywidualnie dobrane do rodzaju skóry i zapewnią pełną ochronę skóry przed promieniowaniem słonecznym.
Wykorzystanie aronii w suplementach diety
Ciemne owoce aronii są uprawiane w Polsce i stają się coraz bardziej popularnym produktem goszczącym na talerzach. Jednak nie każdy jest miłośnikiem cierpkiego smaku aronii.
Zastosowanie aronii w suplementach diety ze względu na jej obfite właściwości zdrowotne staje się coraz bardziej powszechne.
Preparaty z aronią to wygodny sposób na dostarczanie organizmowi cennych składników odżywczych, zwłaszcza antocyjanów, witamin i minerałów. Spożywanie aronii w odpowiedniej ilości może wykazywać działanie przeciwutleniające, które wspomaga ochronę komórek przed stresem oksydacyjnym, co może przyczynić się do ogólnego wzmocnienia systemu odpornościowego.
Substancje odżywcze naturalnie zawarte w aronii czarnej mogą stanowić źródło wielu korzyści. Aronia polecana jest jako naturalny składnik w suplementacji, a szczególną popularność zdobyła jako składnik suplementów na odporność. Jest także cennym składnikiem suplementów wspomagających regulowanie poziomu cholesterolu.
Liofilizowany świeży owoc aronii to jeden ze składników występujących w pełni wegańskich suplementach diety Terranova - w tym w suplemencie w RED YEAST RICE COMPLEX. To roślinny suplement diety z fermentowanym czerwonym ryżem, który zawiera liczne składniki mające wpływ na utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Jako suplement zawierający naturalne składniki w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, może być stosowany jako uzupełnienie codziennej zbilansowanej diety. Ilość składnika w porcji dziennej to 150 mg sproszkowanego owocu aronii oraz dodatkowe rośliny: 225 mg zielonej herbaty Matcha, 75 mg liścia karczocha oraz 75 mg kłącza imbiru.
[1] https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/02_Bialek.pdf
[2] https://www.czytelniamedyczna.pl/2422,aronia-czarnoowocowa-aronia-melanocarpa-michx-elliot-zasobne-zrodlo-antyoksyd.html
[3] https://www.czytelniamedyczna.pl/5990,ekologia-sklad-chemiczny-dzialanie-prozdrowotne-oraz-badania-biotechnologiczne-a.html
[4] https://www.ptfarm.pl/pub/File/bromatologia_2009/bromatologia_1_2009/Bromat%201-2009%20s.%20010-017.pdf
[5] https://ppm.pum.edu.pl/info/article/PUM1f42c232a3494661939ac746f0bdf09a/
Pokrewne kategorie
Aronia ze względu na cierpki smak, nie pojawia się zbyt często na naszych stołach. A szkoda, bo to owoc, który znany jest m.in. ze swojej roli wspierającej krążenie krwi, metabolizm glukozy czy utrzymanie poziomu cholesterolu we krwi. Bogactwo przeciwutleniaczy takich jak polifenole, karotenoidy czy też witamina C, występujących w aronii sprawia, że jest to jeden z owoców o najwyższej wartości ORAC, określającej zdolność pochłaniania reaktywnych form tlenu, które wytwarzane w nadmiarze np. podczas wysokiej aktywności fizycznej, mogą uszkadzać komórki.