- Nowość
Oleje roślinne
Tłuszcze to jeden z podstawowych składników żywnościowych mający istotny wpływ na zdrowie człowieka. Jest to spowodowane działaniem kwasów tłuszczowych, steroli oraz witamin, np. A, D, E i K, które rozpuszczają się w tłuszczach. Dostarczone kwasy tłuszczowe z pożywieniem są regularnie wykorzystywane przez organizm człowieka, dlatego zaleca się stosowanie olejów roślinnych. [1] Tłuszcze jadalne, w szczególności oleje z roślin ze względu na swój walor smakowy, mogą wzbogacić potrawy, a ze względu na naturalne właściwości, mogą odgrywać istotną rolę w utrzymaniu zdrowia organizmu człowieka.
Źródło cennych tłuszczów - czyli zdrowie w butelce
W odróżnieniu od tłuszczów zwierzęcych oleje roślinne mają bogaty skład odżywczy, do którego zalicza się m.in.: niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (NNKT), czyli wielonienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) - cenne kwasy omega 3 i omega 6. Oleje roślinne posiadają także w swoim składzie naturalnie występujące witaminy. [2]
Wielonienasycone tłuszcze, między innymi dobrze nam znane kwasy omega 3 i omega 6, to również cenne składniki olejów pochodzenia roślinnego, dzięki którym mają naturalne właściwości niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym m.in.: układu nerwowego, układu odpornościowego, czy prawidłowego rozwoju układu ruchowego u dzieci i dorosłych. [3]
Oprócz odżywczych właściwości olejów roślinnych można także zaliczyć je do produktów o wysokiej wartości energetycznej, dlatego też oleje pochodzenia roślinnego uważane są za niezbędne w zbilansowanej i codziennej diecie człowieka, a regularne spożywanie olejów roślinnych niesie ze sobą szereg korzyści dla organizmu. [2] Zatem jakie są najzdrowsze oleje roślinne?
Właściwości olejów roślinnych
Oleje roślinne i ich popularność, szczególnie olejów tłoczonych na zimno jest coraz większa, a to za sprawą posiadanych cennych właściwości. Nic dziwnego więc, że oleje roślinne mają swoich zwolenników. Regularne spożywanie olejów roślinnych może być źródłem cennych kwasów tłuszczowych (tłuszcze wielonienasycone) i witamin. Stosowanie olejów roślinnych ma miejsce w różnych dziedzinach przemysłu, np. spożywczej, kosmetologii czy dietetyce. [4] Oleje roślinne jako źródło witamin są zalecanym dodatkiem do codziennej diety, ze względu na pochodzenie z naturalnie obfitujących źródeł roślinnych. Źródłem cennych tłuszczów roślinnych są nasiona roślin takich jak:
- rzepak,
- oliwki,
- len zwyczajny.
W zależności od zawartości kwasów tłuszczowych, oleje roślinne i ich posiadane właściwości mogą się od siebie różnić. Zawarte kwasy tłuszczowe w olejach spożywczych pochodzenia roślinnego mogą przyczynić się do zwiększenia odporności, mogą mieć zbawienny wpływ na przesuszoną skórę, a także wspomagać pracę wielu organów, np. nerek. [4]
Oleje tłoczone na zimno mogą stanowić jedno z najcenniejszych źródeł wartości odżywczych! Ze względu na odżywcze właściwości olejów roślinnych, a także naturalnej zawartości NNKT, znacznie wzrosło zastosowanie olejów roślinnych w potrawach. [5] Popularne stało się wykorzystanie olejów roślinnych, w tym smażenie na olejach roślinnych, takich jak oliwa z oliwek czy olej rzepakowy. Oleje roślinne i ich wykorzystanie na co dzień może przybierać różne formy, od dodania oliwy z oliwek do warzywnych chipsów po dodanie np. oleju sezamowego do smoothie. Z pewnością oleje pochodzenia roślinnego znajdują szerokie zastosowanie w kuchni, a przygotowanie posiłków z ich udziałem jest znacznie zdrowsze.
Najzdrowsze oleje roślinne - dobre oleje dla organizmu
Korzystanie z naturalnych olejów roślinnych to pierwszy krok w kierunku zdrowego stylu życia. Wykorzystywanie olejów w codziennej diecie wiąże się z ogromnym wyborem olejów roślinnych dostępnych na rynku. Wśród zdrowych olejów spożywczych wyróżniamy m.in.: olej konopny, olej z wiesiołka, olej z pestek winogron, olej migdałowy, olej z czarnuszki czy mnie popularny olej z ogórecznika. Warto w tym miejscu wspomnieć, że celna olejów roślinnych może różnić się z powodu różnorodnych właściwości i składu. Jakie więc są najpopularniejsze oleje roślinne i ich znaczenie w życiu człowieka?
Olej rzepakowy
Najpopularniejszy olej spożywczy, mający zastosowanie głównie w przygotowaniu potraw. Jest jednym z olejów roślinnych w kuchni każdego, kto zna i ceni wartość stosowania olejów roślinnych. Powszechnie uważany za jeden z najzdrowszych olejów do smażenia, jednak najlepszym wyborem będzie olej rzepakowy tłoczony na zimno spożywany na surowo, ze względu na najlepszą zawartość składników odżywczych. Olej rzepakowy tłoczony na zimno będzie świetnym dodatkiem do sałatek lub owsianek, nie używamy go do smażenia! Olej rzepakowy w swoich naturalnych składnikach posiada sporą zawartość kwasu oleinowego oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych - linolowego i linolenowego. Dzięki tym składnikom do właściwości oleju rzepakowego można zaliczyć regulację gospodarki lipidami, obniżając przy tym poziom cholesterolu i triacylogliceroli we krwi.[6]
Olej lniany
Do najpopularniejszych olejów pochodzenia roślinnego można także zaliczyć olej lniany. Zawiera dużą ilość kwasów omega-3, które mogą korzystnie wpływać na zdrowie wielu organów w ciele człowieka. Naturalne właściwości oleju lnianego, to głównie wspomaganie prawidłowego rozwoju, zwłaszcza ośrodkowego układu nerwowego, układu sercowo- naczyniowego, siatkówki oka i mózgu człowieka. [7]
Oliwa z oliwek
Do najbardziej znanych rodzajów olejów jadalnych należy oliwa z oliwek. Oliwa z oliwek stanowi cenny składnik pożywienia ze względu na zawartość kwasów tłuszczowych i bioaktywnych substancji korzystnie oddziałujących na zdrowie człowieka. Oliwa z oliwek składa się między innymi z triacylogliceroli ( około 99% ) oraz z pozostałych substancji, między innymi fosfolipidów, steroli, tokoferoli, węglowodorów, związków fenolowych, mających duże znaczenie ze względu na stabilność, smak i zapach oliwy z oliwek. [8] Wykorzystywana jest jako olej roślinny w kuchni, ale także jako produkt naturalnie mogący mieć wpływ na obniżenie poziomu cholesterolu. Jest jednym z naturalnych składników wegańskiej suplementacji w produkcie stworzonym przez Terranova- ORGANICZNE OLEJE OMEGA 3-6-7-9.
Olej z wiesiołka
Oleje roślinne w produkcji kosmetyków mogą odgrywać znaczącą rolę ze względu na zawartość wielonienasyconych tłuszczy, które wykazują działania konieczne do zachowania odpowiedniej kondycji skóry. Znajdują się one także w oleju z wiesiołka. Tak więc stosowanie oleju z wiesiołka może być pomocne w zachowaniu i utrzymaniu odpowiedniej kondycji i zdrowia skóry. [9] Jakie są jeszcze właściwości oleju z wiesiołka? Spożywanie odpowiednich jego ilości może także przyczynić się do wspomagania organizmu w utrzymaniu równowagi hormonalnej, a także - ze względu na wysoką zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych - wsparcie normalnego, zdrowego nastawienia podczas cyklu menstruacyjnego.
Olej z czarnuszki
Zastosowanie oleju z czarnuszki w codziennej diecie może przynieść wiele korzyści. Cenne składniki oleju z nasion czarnuszki to przede wszystkim kwas linolowy, oleinowy, α-linolenowy oraz bardzo rzadko występujący w przyrodzie kwas eikozadienowy. Dzięki tak bogatemu naturalnemu składowi właściwości oleju z czarnuszki to przede wszystkim działanie przeciwutleniające. [10]
W trosce o potrzeby wegan i wegetarian Terranova dobiera do suplementów tylko oleje pochodzenia roślinnego, które są źródłem wielonienasyconych tłuszczy i mają naturalne właściwości. Wśród suplementów zawierających naturalne oleje Terranova proponuje:
Life Drink to bogactwo składników odżywczych, które wykorzystują siłę natury oraz efekt synergii, czyli wzajemnego oddziaływania na siebie różnych składników. W suplemencie Life Drink znajdziemy kwasy omega 3, 6 i 9 pochodzenia z roślinnych źródeł lnu, ogórecznika i oliwy z oliwek.
ORGANICZNE OLEJE OMEGA 3-6-7-9 to starannie dobrana mieszanka olejów z aż 6 roślin odznaczonych certyfikatem rolnictwa ekologicznego. Wśród składników znajdują się oleje produkowane z nasion lnu, nasion konopi, oliwek, ogórecznika, owoców rokitnika i otrębów ryżowych.
Suplementy diety Terranova to propozycja dla osób szukających źródeł kwasów tłuszczowych pozyskiwanych z naturalnych i całkowicie roślinnych źródeł. Zastąpienie tłuszczów nasyconych w diecie tłuszczami nienasyconymi przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu i obniżenia poziomu cholesterolu.
[1] https://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-1ef53f53-f673-4ade-aea9-7e6643b11da8/c/72915_Charakterystyka_nienasyconych_kwasow_t_uszczowych_.pdf
[2]INŻYNIERIA ROLNICZA AGRICULTURAL ENGINEERING 2012: Z. 3(138) S. 101-107 https://ir.ptir.org/artykuly/pl/138/IR(138)_3240_pl.pdf
[3] https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf
[4] http://cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-8b1fb0ec-d245-4b27-9845-d339b7cd7c3c/c/zn_30_24.pdf
[5] https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2015/02/027_044_02_Obiedzinska.pdf
[6] http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2014_100-103.pdf
[7] BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. - XLVI, 2013, 2, str. 225-233
https://ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2013/2/BR%202-2013%20-%20s.%20225-233.pdf
[8] https://bazekon.uek.krakow.pl/zeszyty/171220021
[9] http://aestheticcosmetology.com/wp-content/uploads/2019/02/ke2015.4-2.pdf
[10] Post Fitoter 2019; 20(1): 35-40
http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2019/04/pf_2019_035-040.pdf
Pokrewne kategorie
Oleje roślinne zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe. Olej lniany to najbogatsze roślinne źródło kwasu alfa-linolenowego (ALA) należącego do rodziny kwasów omega-3, który w organizmie może ulegać w niewielkim stopniu przemianom do kwasów tłuszczowych DHA i EPA. Olej z nasion ogórecznika dostarcza kwasów omega-6, w tym głównie kwasu gamma-linolenowego (GLA). Z kolei olej wyciskany z oliwek to bogactwo nie tylko smaku, ale i kwasów tłuszczowych z rodziny omega-9, głównie kwasu oleinowego. Nienasycone kwasy tłuszczowe pełnią wiele ważnych funkcji w organizmie wpływając korzystnie m.in. na układ sercowo-naczyniowy, w tym na ciśnienie krwi oraz utrzymanie prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Wchodzą również w skład błon komórkowych, uczestnicząc w zachowaniu ich integralności.