- Nowość
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
-
produkty - fermentFERMENTED ASHWAGANDHA Wielkość opakowania-50 kapsułek
- Nowość
FERMENTED JIAOGULAN Wielkość opakowania-50 kapsułek- Nowość
FERMENTED GINGER (IMBIR) Wielkość opakowania-50 kapsułek
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
RED YEAST RICE COMPLEX
Roślinny suplement diety z fermentowanym czerwonym ryżem
- Wesprzyj zdrowie swojego serca poprzez wpływ na poziom cholesterolu (Ankascin 568-R®)
- Wspomóż spalanie tłuszczów (zielona herbata)
- Wspieraj dietę bogatą w rośliny
Fermentowany czerwony ryż jest ceniony za zdolność do wpływania na korzystny poziom cholesterolu krwi[1]. Terranova stworzyła produkt, który działa kompleksowo, bo obok opatentowanego składnika, zawiera także kwas alfa-liponowy oraz zieloną herbatę matcha, owoc aronii, liść karczocha oraz korzeń i kłącze imbiru.
Data ważności: 05.2025
Roślinny suplement diety z fermentowanym czerwonym ryżem! Fermentowany ryż jest bardzo ceniony na całym świecie. Może on jednak zawierać monakolinę K, która w określonych ilościach (od 3 mg wzwyż) budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa2. Produkt Terranovy pozbawiony jest jednak monakoliny K oraz statyn. Zawarty w formule Ankascin 568-R® (będący ekstraktem produktów fermentowanych Monascus purpureus NTU 568) zawiera dwie substancje aktywne - monascynę oraz ankaflawinę, wykazujące podobne działania do wspominanej monakoliny K w zakresie wpływu na poziom lipidów we krwi przy mniejszej toksyczności. Suplement diety firmy Terranova zawiera formułę Ankascin 568-R® o następującej zawartości monascyny i ankaflawiny w 165 mg (trzy kapsułki) 4,5 mg i 1,5 mg. Badania kliniczne wskazują, że formuła Ankascin 568-R® normalizuje poziom triglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy.Terranova oferuje produkt, który zawiera liofilizowaną świeżą zieloną herbatę, która wspiera metabolizm i spalanie tłuszczów. Sięgnęliśmy po matchę, czyli specjalnie hodowaną i proszkowaną herbatę wysokiej jakości.
Opis
- Podtytuł
- Cholesterol na dobrym poziomie
Specyficzne kody
- EAN13
- 5060203794118
Produkt jeszcze nie ma komentarzy.
Dla kogo suplement diety Red Yeast Rice Complex
Dla osób pragnących przyspieszyć spalanie tłuszczów poprzez wsparcie ich metabolizmu za pomocą zielonej herbaty.
Dla osób potrzebujących roślinnego wsparcia układu sercowo-naczyniowego (Ankascin 568-R®).
Dla osób ceniących sobie naturalną i wegańską suplementację opartą na wzorcach natury.
Co mamy w środku?
Czym różni się Red Yeast Rice Complex od innych suplementów diety?
Fermentowany ryż jest bardzo ceniony na całym świecie. Może on jednak zawierać monakolinę K, która w określonych ilościach (od 3 mg wzwyż) budzi obawy dotyczące bezpieczeństwa2. Produkt Terranovy pozbawiony jest jednak monakoliny K oraz statyn. Zawarty w formule Ankascin 568-R® (będący ekstraktem produktów fermentowanych Monascus purpureus NTU 568) zawiera dwie substancje aktywne - monascynę oraz ankaflawinę, wykazujące podobne działania do wspominanej monakoliny K w zakresie wpływu na poziom lipidów we krwi przy mniejszej toksyczności [3].
W jaki sposób Red Yeast Rice Complex może wpłynąć na poziom cholesterolu?
Suplement diety firmy Terranova zawiera formułę Ankascin 568-R® o następującej zawartości monascyny i ankaflawiny w 165 mg (trzy kapsułki) 4,5 mg i 1,5 mg. Badania kliniczne wskazują, że formuła Ankascin 568-R® normalizuje poziom triglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy [4].
Czy suplement diety Red Yeast Rice Complex może wpływać na metabolizm i spalanie tłuszczu?
Terranova oferuje produkt, który zawiera liofilizowaną świeżą zieloną herbatę, która wspiera metabolizm i spalanie tłuszczów. Sięgnęliśmy po matchę, czyli specjalnie hodowaną i proszkowaną herbatę wysokiej jakości.
Opinie o naszych produktach
Składniki
Red Yeast Rice Complex
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (3 kapsułki):
KOMPLEKS MAGNIFOOD 525 mg
w tym:
w tym:
L.ś. - liofilizowane świeże
**W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE nr 889/2008.
*** W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP. ¹Ankascin® jest zarejestrowanym znakiem towarowym Sunway Biotech co., Ltd.
Sposób użycia
Red Yeast Rice Complex
Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe 3 kapsułki dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Produkty, które mogą Cię zainteresować
- Obecnie brak na stanie
- Promocja
- Obecnie brak na stanie
- Promocja
- Obecnie brak na stanie
- Promocja
Artykuły powiązane
Nasze artykuły
-
Mniszek lekarski - na co jest dobry?
Kwiaty od niepamiętnych czasów odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Oprócz walorów wizualnych, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, które mogą być istotne dla zdrowia i urody.
-
Cynk na paznokcie - jak działa?
Odpowiednia pielęgnacja i właściwe odżywienie mogą mieć znaczący wpływ na ich zdrowie - zadbane paznokcie to wizytówka każdego człowieka, a ich wygląd może być odzwierciedleniem kondycji organizmu.
-
Cynk na włosy - jak stosować i jakie daje efekty?
Kręcone, proste, krótkie czy długie - lśniące i mocne włosy to zdrowe włosy! Niezależnie od tego, jaki jest ich kształt i długość, ważne jest, aby były one dobrze pielęgnowane i odżywione.
Najczęściej zadawane pytania
Sprawdzi się kiedy poszukujesz suplementu z fermentowanym czerwonym ryżem, który nie zawiera monakoliny K. Składniki w produkcie Red Yeast Rice sprawdzą się wtedy, gdy chcesz zadbać o funkcje układu sercowo-naczyniowego oraz uregulować poziom triglicerydów i cholesterolu LDL w surowicy.
J Food Drug Anal. 2018; 26(1):393-400.
Nie posiada monakoliny K, która może występować w innych produktach na rynku zawierających fermentowany czerwony ryż. W formule Terranovy z czerwonym ryżem zawarty jest Ankascin 568-R®, który zawiera dwie substancje aktywne - monascynę oraz ankaflawinę. Wykazują one podobne działania do wspominanej monakoliny K w zakresie wpływu na poziom lipidów we krwi przy mniejszej toksyczności.
Tak, Read Yeast Rice można stosować codziennie. Porcja do spożycia w ciągu dnia to 3 kapsułki.
INFORMACJE DODATKOWE
NIE ZAWIERA PSZENICY – PRODUKT BEZGLUTENOWY - NIE ZAWIERA SOI - NIE ZAWIERA NABIAŁU - NIE ZAWIERA ŻELATYNY - NIE ZAWIERA SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH DODATKÓW - BEZ DODATKU CUKRÓW* - NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH BARWNIKÓW - NIE ZAWIERA SZTUCZNYCH AROMATÓW - NIE ZAWIERA KONSERWANTÓW
*Zawiera naturalnie występujące cukry
[1] Turkish Electronic Journal of Biotechnology 2004; 2:37-49.
[2] EFSA Journal 2018; 16(8):5368.
[3] Food Funct. 2017; 8(6):2102-2109.
[4] J Food Drug Anal. 2018; 26(1):393-400.
Fermentowany czerwony ryż to składnik, który ceniony jest za zdolność do wpływania na poziom cholesterolu [1]. Ryż o takich właściwościach powstaje dzięki jego fermentacji przy użyciu drożdży, najczęściej Monascus purpureus. Czerwonego fermentowanego ryżu nie należy mylić z czerwonym ryżem spożywczym. Spożywczy rodzaj czerwonego ryżu nie ma właściwości wpływających na poziom cholesterolu, które wynikałyby z obecności związków, jakie występują w fermentowanym ryżu [2]. Spożywczy ryż cechuje duża ilość błonnika pokarmowego a to właśnie on posiada właściwości redukujące poziom cholesterolu całkowitego i jego frakcji LDL [3]. Z kolei za najbardziej znany składnik czerwonego fermentowanego ryżu, wpływający na poziom cholesterolu, uznawana jest monakolina K. Istnieje jednak sporo kontrowersji i obaw związanych ze stosowaniem suplementów diety zawierających monakolinę K. Rozwiązaniem może być fermentowany czerwony ryż jako suplement diety bez monakoliny K, a za to – z innymi efektywnie działającymi składnikami.
Fermentowany Czerwony Ryż- właściwości
Czerwony ryż fermentowany to naturalne źródło białka, steroli, nienasyconych kwasów tłuszczowych –kwas oleinowy, linolowy oraz linolenowy - oraz magnezu i niacyny. Oprócz tych składników, standardowo zawiera także monakoliny, zwłaszcza monakolinę K. To właśnie dzięki niej fermentowany ryż czerwony posiada właściwości obniżające poziomu cholesterolu i poprawiające krążenie krwi [1]. Monakolina K pod względem budowy jest identyczna z lowastatyną – lekiem z grupy statyn, stosowanym do normalizacji poziomu lipidów we krwi. W opinii EFSA z 2018 roku, a dokładniej Panelu ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności (w skrócie - ANS), informacje dotyczące działań niepożądanych związanych ze stosowaniem monakoliny K są wystarczające do stwierdzenia, że składnik ten pochodzący z fermentowanego czerwonego ryżu i spożywany pod postacią suplementów diety w ilości 10 mg / dobę, może budzić poważne obawy dotyczące bezpieczeństwa. W związku z tym, panel ten nie ustalił również dziennej bezpiecznej porcji monakoliny K, która nie powodowałaby szkodliwych skutków ubocznych [4]. Warto także dodać, iż amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) klasyfikuje produkty z fermentowanego czerwonego ryżu zawierające więcej niż śladowe ilości monakoliny K jako niezatwierdzone nowe leki – nie suplementy diety [5].
Produkt Terranovy pozbawiony jest monakoliny K oraz statyny. Zawarty w formule Ankascin 568-R® (będący ekstraktem produktów fermentowanych Monascus purpureus NTU 568) zaweira dwie substancje aktywne monascynę oraz ankaflawinę, wykazujące podobne działania do wspominanej monakoliny K. Sugeruje się jednak, że monascyna oraz ankaflawina mogą m.in. silniej regulować poziom lipidów, cechując się jednocześnie niższą toksycznością [6].
Fermentowany Czerwony Ryż- działanie
Stosowanie Ankascin 568-R® może pomóc w uzyskaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi poprzez ogólną poprawę profilu lipidowego. Potwierdziły to m.in. wyniki badania klinicznego z udziałem 40 osób. Po 4 tygodniach suplementacji Ankascin 568, zauważono zmniejszenie poziomu triglicerydów oraz LDL-C w surowicy [7]. Inne badanie z udziałem 21 osób wykazało, że 8 tygodniowa suplementacja tego związku wpłynęła na obniżenie skurczowego jak i rozkurczowego ciśnienia krwi a także obniżyła poziom triglicerydów i cholesterolu całkowitego we krwi [8]. Suplementacja Ankascin 568 doprowadziła także do istotnego spadku stężenia glukozy na czczo [9]. Utrzymywanie odpowiedniego poziomu lipidów we krwi, prawidłowa gospodarka węglowodanowa oraz wartości ciśnienia krwi, bez wątpienia przekładają się na odpowiednie funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego.
Fermentowany czerwony ryż – skutki uboczne
Warto rozważyć ważny aspekt decydując się na suplementację fermentowanego czerwonego ryżu. Skutki uboczne zaobserwowane zostały przede wszystkim przy preparatach zawierających monakolinę K. Pojedyncze przypadki ciężkich działań niepożądanych zostały zgłoszone dla monakoliny z fermentowanego czerwonego ryżu przy poziomach spożycia tak niskich, jak 3 mg monakoliny K na dzień. Należy wziąć pod uwagę, że konsumenci mogą nie mieć możliwości weryfikacji, ile monakoliny K znajduje się w preparatach z fermentowanym czerwonym ryżem. Część producentów informuje jedynie o ilości czerwonego ryżu, nie o ilości monakoliny K. Według panelu ANS, narażenie na nieokreślone ilości monakoliny K z fermentowanego czerwonego ryżu może prowadzić do poważnych, niepożądanych skutków dla układu mięśniowo-szkieletowego oraz wątroby [4].
Mniejszą toksycznością wykazują się związki podobnie działające do monakoliny K – ankaflawina i monascyna. Zwraca się także uwagę na to, że w przeciwieństwie do monakoliny K, monascyna i ankaflawina nie wywołują znaczącego spadku frakcji HDL-C [10].
Suplementację fermentowanego czerwonego ryżu należy konsultować z lekarzem. W przypadku przewlekłego stosowania leków z grupy statyn, konieczna jest wcześniejsza konsultacja z kardiologiem.
Fermentowany czerwony ryż bez monakoliny K
Terranova łączy fermentowany czerwony ryż z zieloną herbatą, aronią, karczochem i imbirem. Dlaczego? Zielona herbata pomaga utrzymać zdrowe serce i wspomaga funkcje układu sercowo-naczyniowego. Z kolei spożywane w odpowiednich ilościach aronia oraz karczoch, chronią komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym a odpowiednie ilości imbiru mogą przyczyniać się do utrzymania prawidłowego poziomu glukozy we krwi.
Terranova posiada w swojej ofercie także inne fermentowane składniki roślinne. Znajdują się wśród nich fermentowana ashwagandha, fermentowany jiaogulan, fermentowany czarny czosnek, fermentowany imbir oraz fermentowana kurkuma. To kategoria dla tych osób, które cenią potęgę fermentacji a z suplementacji chcą wycisnąć jeszcze więcej korzyści. Fermenty Terranovy można stosować oddzielnie lub tworzyć z nimi różnego rodzaju zestawy suplementów. Na szczególną uwagę zasługuje zestaw Odporność II, zawierający fermentowaną kurkumę oraz witaminę D.
Literatura:
- Turkish Electronic Journal of Biotechnology 2004; 2:37-49.
- Farmacja Polska 2019; 75(7):365-368.
- Jarosz i wsp. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
- Aggett et al. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food (ANS), EFSA Journal 2018.
- NCCIH: Red Yeast Rice [dostęp online 23.08.2023: https://www.nccih.nih.gov/health/red-yeast-rice]
- Food Funct 2017 Jun 1;8(6):2102-2109.
- J Food Drug Anal 2018 Jan;26(1):393-400.
- Chin J Physiol 2017 Jun 30;60(3):158-165.
- J Food Drug Anal 2017 Apr;25(2):409-416.
- Journal of Microbiology, Immunology and Infection 2018; 51(1):27-37.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto