Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Acerola

Acerola nazywana jako malpigia granatolistna, a także wiśnia z Barbadosu jest cenną rośliną, której właściwości mogą mieć korzystny wpływ na zdrowie. [1] Wiśnia z Barbados występuje głównie w obrębie Wysp Karaibskich, ale może wyrastać także na terenach Ameryki Środkowej i w rejonie zielonej Amazonii. Owoce wiśni aceroli słyną z naturalnie wysokiej zawartości wielu cennych składników. Wśród nich znajduje się witamina C, a także wysoka zawartość związków przeciwutleniających. [2] Roślina uważana jest za najzdrowszy owoc, a także naturalne źródło naturalnych właściwości. Warto więc zagłębić się w jej prozdrowotne właściwości i dowiedzieć się co to jest acerola i jaki ma wpływ na zdrowie?

Acerola i jej wartości odżywcze

Za ciemnoczerwone zabarwienie owocu aceroli odpowiedzialne są karotenoidy, a także antocyjany naturalnie zawarte w roślinie. Co ciekawe, owoc aceroli, a konkretnie sok aceroli cechuje się wysoką zawartością karotenoidów, a ich obecność w roślinie wynosi około 17. Wśród nich, największą część stanowi beta karoten, którego ilość to około 75% całego owocu aceroli. [2] Ponadto acerola to naturalne źródło wielu antocyjanów, których obecność zależna jest od miejsca uprawy rośliny. [2] Wartości odżywcze, o których nie można zapomnieć to zawartość witaminy C w owocu. Naturalna witamina C zawarta w wiśni z Barbadosu wynosi od 1000 do 4500 mg/100 g świeżej masy, co stanowi około 3% całego owocu. [2] Zawartość witaminy C w owocu jest na tyle wysokie, że spożycie tylko 3 owoców aceroli pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C u dorosłego człowieka. Warto także wspomnieć, że z kolei niedojrzałe owoce aceroli (zielone) mają poziom witaminy C dwukrotnie wyższy niż ciemnoczerwone dojrzałe owoce. [2] Ponadto acerola jest także naturalnym źródłem takich wartości odżywczych jak: wapń, fosfor i żelazo. Do pozostałych wartości odżywczych aceroli należy także zaliczyć witaminy z grupy B, witaminę A oraz witaminę E. [2] Na co więc pomaga acerola?

Acerola właściwości prozdrowotne

Acerola i antyoksydanty

Do głównych właściwości prozdrowotnych rośliny z pewnością można zaliczyć wsparcie organizmu w oczyszczaniu komórek z wolnych rodników, czyli właściwości antyoksydacyjne. Acerola właściwości przeciwutleniające zawdzięcza naturalnej zawartości antocyjanów. Wykazano, że obecność wymienionych związków w roślinie sprawia, że zastosowanie aceroli jako dodatek do zbilansowanej diety może wywierać korzystny wpływ na szereg procesów fizjologicznych i biochemicznych w organizmie człowieka. [3] Ze względu na swoje antyoksydacyjne właściwości acerolę może docenić wiele osób. Nic więc dziwnego, że znajduje ona swoje miejsce w suplementach dla kobiet, suplementach dla mężczyznsuplementach dla seniorów czy suplementach dla sportowców

Acerola i witamina C

Roślina jako źródło naturalnej witaminy C i naturalny przeciwutleniacz posiada właściwości wpływające na wzmocnienie odporności organizmu. Małe owoce aceroli były stosowane setki lat temu. Ze względu na wysoką zawartość kwasu askorbinowego, roślina była uważana za naturalny składnik wspomagający układ odpornościowy, a także posiadający właściwości przeciwbakteryjne. [2] Acerola i jej zastosowanie ze względu na naturalną zawartość witaminy C, ma także w dziedzinie kosmetyki. Występujący w roślinie beta karoten może przyczynić się do opóźnienia występowania zmarszczek - ma działanie przeciwstarzeniowe. Produkty zawierające acerolę to przeważnie kremy i maseczki do twarzy. [4]

Zastosowanie aceroli w diecie

Owoce aceroli uznane są za jeden z najzdrowszych owoców. Dlatego też warto włączyć ten cenny składnik do swojej diety. Acerola dostępna jest przeważnie w postaci soku aceroli, jako suszony owoc, a także ekstrakt. Jako składnik w kuchni jest mało popularna, lecz jest wykorzystywana przeważnie do przygotowania odżywczych koktajli, a także jako dodatek do owsianki czy jaglanki. Acerola i jej właściwości wykorzystywane są także w postaci suplementów diety.

Acerola jako suplement diety może być doceniana przez osoby, które poszukują składnika o naturalnie wysokiej zawartości kwasu askorbinowego. Ze względu na prozdrowotne właściwości aceroli, Terranova oferuje suplement MULTIASKORBINIAN WITAMINA C 250 MG OWOCE KOMPLEKS, zawierający owoc aceroli. W pełni wegański suplement z acerolą został stworzony z naturalnych składników w postaci łatwej do połknięcia kapsułki, a także jako uzupełnienie zdrowej diety. Suplement z acerolą to specjalnie opracowana formuła roślinna zawierająca aż 3 różne formy witaminy C w ilości 250 mg, które mogą wspierać budowanie naturalnej odporności organizmu. Ilość składnika w porcji dziennej to 50 mg naturalnego owocu aceroli oraz dodatkowe rośliny: 50 mg owocu i liścia rokitnika, 50 mg acai oraz 25 mg dzikiej róży.

Oferowany kompleks MULTIASKORBINIAN WITAMINA C 250 MG OWOCE KOMPLEKS  w prosty sposób pozwoli dostarczyć do organizmu cennych składników, które wspomagają jego naturalną odporność. 

[1] https://www.wir.ue.wroc.pl/info/article/UEWR80383ad0c93a488884aa6039d744fefa/

[2] http://www.postepyfitoterapii.pl/wp-content/uploads/2014/11/pf_2012_093-100.pdf

[3] https://agro.icm.edu.pl/agro/element/bwmeta1.element.agro-9bde7bb6-4c46-4dcb-b067-186d2ee2f18c/c/113722_Acerola_Malpigia_granatolistna_Malpighia_emarginat.pdf

[4] https://www.czytelniamedyczna.pl/6514,acerola-tropikalny-owoc-z-ogromn-dawk-witaminy-c.html

 

Aktywne filtry

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło