Dołącz do nas, odbierz 5% rabatu i bądź na bieżąco!
Wysyłanie świeżych wiadomości wychodzi nam naturalnie!
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
-
MenuWstecz
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
-
-
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
BANEr
-
-
Strona główna
-
- Składniki
- Burak (korzeń)
- Rukiew wodna (liść)
- Aronia
- Maca (korzeń)
- Lucerna (kwiat, liść)
- Pestki winogron
- Reishi
- Gotu Kola (liść)
- Dzika róża
- Shiitake
- Kolendra (liść)
- Surowe ziarno kakao
- Imbir
- Seler (łodyga, liść)
- Koper włoski (nasiona)
- Rokitnik (owoc, liść)
- Liść pszenicy (sok)
- Kurkuma (korzeń)
- Kardamon (strąk)
- Borówka czarna
- Natka pietruszki
- Łopian (korzeń)
- Żeń-szeń syberyjski (korzeń)
- Zielona herbata (liść)
- Acai
- Kordyceps
- Pestki dyni
- Skrzyp (wiosenne pędy)
- Chlorella
- Żurawina
- Mniszek (liść)
- Goryczka (korzeń)
- Rhodiola (korzeń)
- Szpinak
- Żeń-szeń amerykański (korzeń)
- Papryka Cayenne (owoc)
- Jęczmień zielony
- Otręby ryżowe
- Wiśnia Montmorency
- Boswellia (żywica)
- Acerola
- Bez czarny (owoc)
- Pokrzywa (liść)
- Jarmuż
- Spirulina
- Karczoch (liść)
- Ashwagandha (korzeń)
- Truskawka
- Marchew
- Endywia
- Granat (nasiona)
- Czarna malina
- Lucuma
- Zielony owies
- Jeżyna
- Brokuł
- Mniszek (korzeń)
- Cytryniec chiński (owoc)
- Głóg (owoc)
- Bambus (pędy)
- Rozmaryn
- Dong Quai (korzeń)
- Pokrzywa (korzeń)
- Kiełki soi
- Kudzu (korzeń)
- Kukurydza (znamię)
- Opuncja figowa (kwiat)
- Oleje roślinne
- Nasze produkty
- Polecane produkty
- Składniki
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Archiwum Bloga
Suplementy diety na zmęczenie
Aktywne filtry

- -9,89 zł
- Bestseller
- Promocja
B-KOMPLEKS z witaminą C i ziołami

- Bestseller
MAGNEZ-WAPŃ 2:1 KOMPLEKS

- Bestseller
MULTIASKORBINIAN WITAMINA C 250 mg OWOCE KOMPLEKS

- -17,27 zł
- Promocja
VIBRANT KOMPLEKS SYNERGICZNY

WITAMINA B12 METYLOKOBALAMINA 500 mcg kompleks

ŁAGODNE ŻELAZO EASY IRON 20 mg
Suplementy na zmęczenie
Kluczową rolę w zmniejszaniu uczucia zmęczenia i ogólnego braku energii przypisuje się witaminom z grupy B. Większość z tych witamin bierze udział w walce ze zmęczeniem i znużeniem i wspomaga ogólne funkcjonowanie organizmu. Warto zastosować kompleks składników, które w połączeniu wykażą się synergią i intensywniejszym wzmocnieniem dla naszego organizmu.
Witamina B1 inaczej nazywana jest tiaminą. Kto może potrzebować jej uzupełnienia w diecie? Osoby, które nie mają apetytu i często odczuwają zmęczenie. Tiamina przyczynia się bowiem do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Wspiera także odpowiednią pracę serca.
Witamina B2 to ryboflawina. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia znużenia i zmęczenia, ponieważ podobnie jak witamina B1 bierze udział w metabolizmie energetycznym. Poprawia wygląd skóry i wzmacnia włosy. Pomaga także w utrzymaniu prawidłowych funkcji narządu wzroku. Bierze swój udział w funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pozwala utrzymać prawidłowy stan czerwonych krwinek.
Witamina B3, czyli niacyna wspomaga utrzymanie funkcji układu nerwowego. Zdrowa skóra i włosy to także zasługa podaży witaminy B3 na odpowiednim poziomie. Przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Jest odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu i obwodowego układu nerwowego, a także syntetyzowanie niektórych hormonów [1].
Witamina B6 to pirydoksyna - pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Bierze udział w metabolizmie aminokwasów, tłuszczów i węglowodanów. Uczestniczy w procesie przemiany glukozy w glikogen i rozkładzie glikogenu w mięśniach. Wpływa na prawidłową pracę serca, ciśnienie krwi oraz wspomaga prawidłowe działanie układu nerwowego [1].
Witamina B7 znana jako biotyna jest składnikiem wielu enzymów uczestniczących w reakcjach biochemicznych [1]. Wspiera prawidłowe działanie układu nerwowego oraz wątroby. Pomaga w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych. Odgrywa także rolę w zachowaniu zdrowej i promiennej skóry.
Rolę w zmniejszeniu uczucia zmęczenia i znużenia odgrywa również witamina C. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i odpornościowego. Pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Bierze udział w procesie przyswajania żelaza, a ono stanowi kolejny składnik, który wspiera organizm w walce ze zmęczeniem. Przyczynia się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego, wpływa na zmniejszenie uczucia znużenia. Żelazo wspiera układ odpornościowy.
W suplementach na zmęczenie warto szukać składników wykorzystujących bogactwo naturalnych składników. Ciekawymi właściwościami charakteryzują się grzyby reishi. Pomagają przywrócić siły witalne osobom w okresach rekonwalescencji. Badania wskazują także na możliwość pozytywnego ich działania w przypadku bólu głowy i migreny [2]. Zawierają też wiele cennych minerałów: magnez, mangan, miedź i cynk. Są także bogate w witaminy z grupy B. Polecane dla osób pracujących umysłowo i uczących się.
W ofercie Terranova znajdziesz produkty wysokiej jakości, bogate w witaminy i minerały. Zostały one połączone z warzywami poddanymi procesowi liofilizacji zachowującymi ich naturalną siłę.
Agnieszka Gryszczyńska. Witaminy z grupy B - naturalne źródła, wola w organizmie, skutki awitaminozy. Dostęp online https://depot.ceon.pl/bitstream/handle/123456789/1294/PF%204-2009.pdf?sequence=1&isAllowed=y
Anna Grys, Elżbieta Hołderna-Kędzia, Zdzisław Łowicki. Ganoderma lucidum – grzyb o cennych właściwościach farmakologicznych. W: Postępy Fitoterapii 1/2011, s.31-32.