- Nowość
Szpinak
Szpinak należy do rodziny jednorocznych z gatunku szarłatowatych. [1] Obejmuje 3 odmiany, z czego najbardziej znanym gatunkiem i najczęściej wybieranym jest szpinak warzywny. [1] Spożywanie świeżego szpinaku, a także mrożonego szpinaku, może odbywać się na różne sposoby. Zielone liście szpinaku to popularny składniki dodawany do wielu dań, a składniki odżywcze szpinaku są wartościowe dla organizmu człowieka.
Wartości odżywcze szpinaku
Szpinak to naturalnie bogate źródło wybranych witamin i minerałów. Spożywanie szpinaku może dostarczyć do organizmu wielu cennych wartości odżywczych, które mogą mieć wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu. Do składników mineralnych w szpinaku należą głównie: magnez, potas, wapń oraz beta - karoten. Natomiast źródło witamin w szpinaku to przede wszystkim witamina A, witamina C oraz witamina E. [1] Warto także wspomnieć, że świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza. Zawartość żelaza w szpinaku to 3.1 mg/100g produktu, także zielone liście szpinaku mogą być naturalnym źródłem żelaza w codziennej diecie. [2] Co więcej, szpinak zawiera błonnik, a także foliany, które mogą mieć wpływ na poprawną pracę organizmu. [4]
Do składników szpinaku zalicza się także naturalnie występujące polifenole i karotenoidy. [1] Wśród karotenoidów zawartych w świeżych liściach zielonego warzywa wyróżnia się luteinę, beta - karoten, wosaksantynę oraz neoksantynę. Jeśli chodzi o zawartość polifenoli w liściach szpinaku, można wymienić kwas orto-kumarowy, kwas ferulowy i kwas p-kumarylowy. [1]
Właściwości odżywcze szpinaku
Prozdrowotne właściwości szpinaku są uzależnione od bogatej zawartości substancji odżywczych w warzywie. Naturalna zawartość kwasów fenolowych to składniki szpinaku odpowiedzialne za właściwości antyoksydacyjne zielonego warzywa. Warto zaznaczyć, że właściwości odżywcze szpinaku, w tym właściwości antyoksydacyjne są uzależnione od rodzaju zastosowanej obróbki termicznej rośliny. [1] Do czynników regulujących potencjał antyoksydacyjny szpinaku należy także czas trwania obróbki zielonych liści. Gotowanie i smażenie szpinaku może mieć więc wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie zawartych w szpinaku polifenoli i flawonoidów. [1] Proces i czas trwania obróbki kulinarnej zielonych liści szpinaku może znacząco wpływać na potencjał antyoksydacyjny warzywa. Co więcej, zmniejszenie poziomu polifenoli i flawonoidów może doprowadzić do zwiększenia aktywności przeciwutleniającej, a tym samym do utraty wartości odżywczych szpinaku. W szczególności dotyczy to utraty witaminy C we wstępnej obróbce liści szpinaku. [1]
W przeprowadzonych badaniach wywnioskowano, że odmiany szpinaku zawierają zróżnicowaną zawartość związków fenolowych, a co za tym idzie zróżnicowaną aktywność przeciwutleniającą. Najwyższą zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną posiada szpinak wyrastający w ogrodzie, a najmniejszą szpinak mrożony. [1] Z tego badania można wywnioskować, że lepiej wybierać szpinak świeży niż szpinak mrożony, ponieważ świeże liście szpinaku mogą zawierać więcej wartości odżywczych. [3] Z przeprowadzonych badań wywnioskowano również, że blanszowanie szpinaku może doprowadzić do częściowego ubytku składników odżywczych, np witaminy C, a także zmniejsza potencjał antyoksydacyjny rośliny.[1]
Liście szpinaku- zastosowanie szpinaku w kuchni
Wartości odżywcze szpinaku to samo zdrowie na talerzu! Ze względu na bogatą zawartość naturalnych składników warto jeść szpinak często i wprowadzić go do diety na stałe. Jedzenie liści szpinaku nie tylko dostarczy do organizmu niezbędnych składników mineralnych, ale także witamin i innych substancji czynnych. Propozycji dań ze szpinakiem jest wiele, a zielone liście warzywa z pewnością wzbogacą niejeden posiłek. Jak jeść szpinak, aby zachować jego naturalne właściwości odżywcze?
Szpinak stanowi doskonały dodatek do naleśników, makaronów, zup, jest także cennym składnikiem napojów, w tym świeżo wyciskanych soków. [5] Spożywanie szpinaku w postaci sałatki ze szpinakiem lub koktajli ze szpinakiem może przyczynić się do poprawy ogólnej kondycji zdrowotnej, ponieważ szpinak jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.
Zielone warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Dostarczają do organizmu wiele składników odżywczych, w tym składników mineralnych i witamin. Zielone warzywa posiadają wiele naturalnych właściwości odżywczych, które mają realny wpływ na nasze zdrowie, dotyczy to także zielonych liści warzyw, w tym liści szpinaku.
Spożywać świeży szpinak, możemy przez cały rok, ze względu na występowanie różnych odmian warzywa. Łatwo dostępny jest także szpinak w opakowaniu, który znajdziemy w większości sklepów. Jeśli jednak ktoś nie może z jakiegoś powodu spożywać szpinaku, występuje on także w postaci liofilizowanych liści szpinaku w wielu suplementach diety.
Szpinak jako składnik suplementów diety
Dzięki licznym wartościom odżywczym znajdującym się w szpinaku, roślina uznawana jest za warzywo o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych. Bogactwo witamin występujących w szpinaku, do których m.in. zaliczana jest witamina K, może przyczyniać się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz wspomagania utrzymania prawidłowej kondycji kości. Dodatkowo szpinak jest cennym źródłem substancji mineralnych, takich jak żelazo, beta-karoten czy magnez. Magnez to substancja odżywcza o wielu właściwościach, która m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Co więcej, występujący w szpinaku błonnik może wspomagać trawienie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Regularne spożywanie ciemnozielonych liści szpinaku może stanowić korzystny element zrównoważonej diety. Kwas foliowy w szpinaku to jedna z substancji aktywnych naturalnie występująca w warzywie, która może posiadać właściwości wspierające układ odpornościowy organizmu, a także uzupełniać prawidłową ilość folianów w diecie kobiet w ciąży i tych planujących zostanie mamą. Dlatego też szpinak dobrze sprawdza się jako składnik suplementów dla kobiet.
Terranova biorąc pod uwagę prozdrowotne właściwości szpinaku, oferuje liofilizowane świeże liście szpinaku w wielu suplementach diety, w tym suplementach dla dzieci. NA-CO-DZIEŃ-MULTIWITAMINA to w pełni wegańska formuła przygotowana przez specjalistów Terranova, której składniki wspierają prawidłowy rozwój dziecka. Mieszanka ma za zadanie uzupełnić dziecięcą dietę w składniki charakteryzujące się wspomaganiem m.in. prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu odpornościowego, kostnego oraz wzrost i prawidłowy rozwój poznawczy dzieci. Specjalna formuła opracowana z myślą o małych organizmach zawiera w sobie liczne składniki roślinne, w tym liofilizowany świeży liść szpinaku, a także soki i zielone części buraka, kiełki brokułu oraz liść mniszka lekarskiego. Dodatkowo w pełni wegańska kapsułka oferowanego suplementu diety składa się także z licznych składników mineralnych, spiruliny oraz kwasu DHA, który spożywany w odpowiedniej ilości przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu.
[1] https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%203/Bromatologia%203_2017%20art%2006%20s%20241-245.pdf
[2] http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2014/373.pdf
[3] https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2019/06/04_Wojcik.pdf
[4] https://www.researchgate.net/publication/329699312_Spinach_An_important_green_leafy_vegetable_and_medicinal_herb
[5] file:///C:/Users/Asia/Downloads/metodyka_ip_szpinaku_-_zatwierdzona_2023_do_obligatoryjnego_stosowania_od_01.01.2024.pdf
Pokrewne kategorie