Choose a searcher
  Filtry mobile
Suplementy na
Suplementy z
Suplementy dla

Szpinak

Szpinak należy do rodziny jednorocznych z gatunku szarłatowatych. [1] Obejmuje 3 odmiany, z czego najbardziej znanym gatunkiem i najczęściej wybieranym jest szpinak warzywny. [1] Spożywanie świeżego szpinaku, a także mrożonego szpinaku, może odbywać się na różne sposoby. Zielone liście szpinaku to popularny składniki dodawany do wielu dań, a składniki odżywcze szpinaku są wartościowe dla organizmu człowieka.

Wartości odżywcze szpinaku

Szpinak to naturalnie bogate źródło wybranych witamin i minerałów. Spożywanie szpinaku może dostarczyć do organizmu wielu cennych wartości odżywczych, które mogą mieć wpływ na poprawne funkcjonowanie organizmu. Do składników mineralnych w szpinaku należą głównie: magnez, potas, wapń oraz beta - karoten. Natomiast źródło witamin w szpinaku to przede wszystkim witamina A, witamina C oraz witamina E. [1] Warto także wspomnieć, że świeże liście szpinaku to bogate źródło żelaza. Zawartość żelaza w szpinaku to 3.1 mg/100g produktu, także zielone liście szpinaku mogą być naturalnym źródłem żelaza w codziennej diecie. [2] Co więcej, szpinak zawiera błonnik, a także foliany, które mogą mieć wpływ na poprawną pracę organizmu. [4]

Do składników szpinaku zalicza się także naturalnie występujące polifenole i karotenoidy. [1] Wśród karotenoidów zawartych w świeżych liściach zielonego warzywa wyróżnia się luteinę, beta - karoten, wosaksantynę oraz neoksantynę. Jeśli chodzi o zawartość polifenoli w liściach szpinaku, można wymienić kwas orto-kumarowy, kwas ferulowy i kwas p-kumarylowy. [1]

Właściwości odżywcze szpinaku

Prozdrowotne właściwości szpinaku są uzależnione od bogatej zawartości substancji odżywczych w warzywie. Naturalna zawartość kwasów fenolowych to składniki szpinaku odpowiedzialne za właściwości antyoksydacyjne zielonego warzywa. Warto zaznaczyć, że właściwości odżywcze szpinaku, w tym właściwości antyoksydacyjne są uzależnione od rodzaju zastosowanej obróbki termicznej rośliny. [1] Do czynników regulujących potencjał antyoksydacyjny szpinaku należy także czas trwania obróbki zielonych liści. Gotowanie i smażenie szpinaku może mieć więc wpływ na zwiększenie lub zmniejszenie zawartych w szpinaku polifenoli i flawonoidów. [1] Proces i czas trwania obróbki kulinarnej zielonych liści szpinaku może znacząco wpływać na potencjał antyoksydacyjny warzywa. Co więcej, zmniejszenie poziomu polifenoli i flawonoidów może doprowadzić do zwiększenia aktywności przeciwutleniającej, a tym samym do utraty wartości odżywczych szpinaku. W szczególności dotyczy to utraty witaminy C we wstępnej obróbce liści szpinaku. [1]

W przeprowadzonych badaniach wywnioskowano, że odmiany szpinaku zawierają zróżnicowaną zawartość związków fenolowych, a co za tym idzie zróżnicowaną aktywność przeciwutleniającą. Najwyższą zawartość polifenoli i aktywność antyoksydacyjną posiada szpinak wyrastający w ogrodzie, a najmniejszą szpinak mrożony. [1] Z tego badania można wywnioskować, że lepiej wybierać szpinak świeży niż szpinak mrożony, ponieważ świeże liście szpinaku mogą zawierać więcej wartości odżywczych. [3] Z przeprowadzonych badań wywnioskowano również, że blanszowanie szpinaku może doprowadzić do częściowego ubytku składników odżywczych, np witaminy C, a także zmniejsza potencjał antyoksydacyjny rośliny.[1]

Liście szpinaku- zastosowanie szpinaku w kuchni

Wartości odżywcze szpinaku to samo zdrowie na talerzu! Ze względu na bogatą zawartość naturalnych składników warto jeść szpinak często i wprowadzić go do diety na stałe. Jedzenie liści szpinaku nie tylko dostarczy do organizmu niezbędnych składników mineralnych, ale także witamin i innych substancji czynnych. Propozycji dań ze szpinakiem jest wiele, a zielone liście warzywa z pewnością wzbogacą niejeden posiłek. Jak jeść szpinak, aby zachować jego naturalne właściwości odżywcze?

Szpinak stanowi doskonały dodatek do naleśników, makaronów, zup, jest także cennym składnikiem napojów, w tym świeżo wyciskanych soków. [5] Spożywanie szpinaku w postaci sałatki ze szpinakiem lub koktajli ze szpinakiem może przyczynić się do poprawy ogólnej kondycji zdrowotnej, ponieważ szpinak jest bogaty w witaminy, minerały i przeciwutleniacze.

Zielone warzywa są nieodłącznym elementem zdrowej diety. Dostarczają do organizmu wiele składników odżywczych, w tym składników mineralnych i witamin. Zielone warzywa posiadają wiele naturalnych właściwości odżywczych, które mają realny wpływ na nasze zdrowie, dotyczy to także zielonych liści warzyw, w tym liści szpinaku.

Spożywać świeży szpinak, możemy przez cały rok, ze względu na występowanie różnych odmian warzywa. Łatwo dostępny jest także szpinak w opakowaniu, który znajdziemy w większości sklepów. Jeśli jednak ktoś nie może z jakiegoś powodu spożywać szpinaku, występuje on także w postaci liofilizowanych liści szpinaku w wielu suplementach diety.

Szpinak jako składnik suplementów diety

Dzięki licznym wartościom odżywczym znajdującym się w szpinaku, roślina uznawana jest za warzywo o naturalnych właściwościach antyoksydacyjnych. Bogactwo witamin występujących w szpinaku, do których m.in. zaliczana jest witamina K, może przyczyniać się do prawidłowego krzepnięcia krwi oraz wspomagania utrzymania prawidłowej kondycji kości. Dodatkowo szpinak jest cennym źródłem substancji mineralnych, takich jak żelazo, beta-karoten czy magnez. Magnez to substancja odżywcza o wielu właściwościach, która m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, a także pomaga w utrzymaniu zdrowych kości i zębów. Co więcej, występujący w szpinaku błonnik może wspomagać trawienie i utrzymanie prawidłowej masy ciała. Regularne spożywanie ciemnozielonych liści szpinaku może stanowić korzystny element zrównoważonej diety. Kwas foliowy w szpinaku to jedna z substancji aktywnych naturalnie występująca w warzywie, która może posiadać właściwości wspierające układ odpornościowy organizmu, a także uzupełniać prawidłową ilość folianów w diecie kobiet w ciąży i tych planujących zostanie mamą. Dlatego też szpinak dobrze sprawdza się jako składnik suplementów dla kobiet.

Terranova biorąc pod uwagę prozdrowotne właściwości szpinaku, oferuje liofilizowane świeże liście szpinaku w wielu suplementach diety, w tym suplementach dla dzieciNA-CO-DZIEŃ-MULTIWITAMINA to w pełni wegańska formuła przygotowana przez specjalistów Terranova, której składniki wspierają prawidłowy rozwój dziecka. Mieszanka ma za zadanie uzupełnić dziecięcą dietę w składniki charakteryzujące się wspomaganiem  m.in. prawidłowego funkcjonowania mózgu, układu odpornościowego, kostnego oraz wzrost i prawidłowy rozwój poznawczy dzieci. Specjalna  formuła opracowana z myślą o małych organizmach zawiera w sobie liczne składniki roślinne, w tym liofilizowany świeży liść szpinaku, a także soki i zielone części buraka, kiełki brokułu oraz liść mniszka lekarskiego. Dodatkowo w pełni wegańska kapsułka oferowanego suplementu diety składa się także z licznych składników mineralnych, spiruliny oraz kwasu DHA, który spożywany w odpowiedniej ilości przyczynia się do utrzymania prawidłowego funkcjonowania mózgu.

[1] https://www.ptfarm.pl/pub/File/Bromatologia/2017/Nr%203/Bromatologia%203_2017%20art%2006%20s%20241-245.pdf

[2] http://kosmos.icm.edu.pl/PDF/2014/373.pdf

[3] https://wydawnictwo.pttz.org/wp-content/uploads/2019/06/04_Wojcik.pdf

[4] https://www.researchgate.net/publication/329699312_Spinach_An_important_green_leafy_vegetable_and_medicinal_herb

[5] file:///C:/Users/Asia/Downloads/metodyka_ip_szpinaku_-_zatwierdzona_2023_do_obligatoryjnego_stosowania_od_01.01.2024.pdf

Aktywne filtry

Folian 400 mg, suplement diety na zmęczenie, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
  • Promocja
Z myślą o potomstwie
Folian, a kwas foliowy - różnice w suplementach Nie daj się uczuciu zmęczenia i znużenia. Zadbaj o odporność. Wysokiej jakości kwas foliowy w...
Folian 400 mg, suplement diety na zmęczenie, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
  • Promocja
Z myślą o potomstwie
Folian, a kwas foliowy - różnice w suplementach Nie daj się uczuciu zmęczenia i znużenia. Zadbaj o odporność. Wysokiej jakości kwas foliowy w...
Kompleks koenzym Q10, magnez, głóg na poprawę krążenia, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
  • Promocja
Z myślą o układzie krążenia
Naturalny suplement diety na poprawę krążenia Naturalna pomoc dla Twoich nerwów [2] Wysoce synergiczna formuła suplementacyjna Zmniejsz uczucie...
Roślinny suplement diety w formie proszku, suplement diety na trawienie, PROMOCJA
Bogactwo wartości odżywczej
Naturalny, roślinny suplement diety w formie proszku do rozpuszczenia 100% białka roślinnego liofilizowane warzywa, owoce i grzyby czysta...
Multiwitamina, suplement diety dla rozwoju dzieci, PROMOCJA
Wsparcie rozwoju dzieci
Multiwitamina wspierająca rozwój Twojego dziecka Specjalna formuła dla dzieci Charakteryzuje się wspieraniem odporności Szerokie spektrum...
Suplement diety dla kobiet w ciąży, PROMOCJA
Dla kobiet w ciąży i karmiących
Wyselekcjonowany kompleks suplementów dla kobiet w ciąży Specjalna formuła dla kobiet w ciąży Zadbaj o prawidłowy rozwój płodu Uzupełnij dietę...
Liofilizowane zielone warzywa, suplement diety na piękną skórę, PROMOCJA
W trosce o stan skóry
Warzywny suplement na piękną skórę 100% zielonych warzyw naturalne źródło witamin, składników mineralnych i enzymów korzystnie wpływa na stan...

Nie bez powodu szpinak był niegdyś oferowany do spożycia każdemu dziecku, celem upodobnienia się do marynarza Popeye/Papaja. Swoje walory zawdzięcza bogactwu składników m.in. karotenoidom, flawonoidom, folianom, witaminom oraz minerałom w nim zawartych. To one pomagają chronić komórki organizmu przed stresem oksydacyjnym wywołanym nadmiarem wolnych rodników. Foliany i potas, które można znaleźć w tych ciemnozielonych liściach, wpływają na pracę układu krwionośnego, a luteina, jako składnik barwnika plamki żółtej oka, może wnieść swoją cegiełkę w ochronę wzroku przed działaniem promieni słonecznych.

Szpinak - suplementy diety zawierające Szpinak | Terranova

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło