- Nowość
Shiitake
Pokrewne kategorie
Burak (korzeń)
Rukiew wodna (liść)
Aronia
Maca (korzeń)
Lucerna (kwiat, liść)
Pestki winogron
Reishi
Gotu Kola (liść)
Dzika róża
Kolendra (liść)
Surowe ziarno kakao
Imbir
Seler (łodyga, liść)
Koper włoski (nasiona)
Rokitnik (owoc, liść)
Liść pszenicy (sok)
Kurkuma (korzeń)
Borówka czarna
Natka pietruszki
Łopian (korzeń)
Żeń-szeń syberyjski (korzeń)
Zielona herbata (liść)
Acai
Kordyceps
Pestki dyni
Skrzyp (wiosenne pędy)
Chlorella
Żurawina
Mniszek (liść)
Goryczka (korzeń)
Rhodiola (korzeń)
Szpinak
Żeń-szeń amerykański (korzeń)
Papryka Cayenne (owoc)
Jęczmień zielony
Otręby ryżowe
Wiśnia Montmorency
Boswellia (żywica)
Acerola
Bez czarny (owoc)
Pokrzywa (liść)
Jarmuż
Spirulina
Karczoch (liść)
Ashwagandha (korzeń)
Truskawka
Endywia
Granat (nasiona)
Czarna malina
Lucuma
Zielony owies
Jeżyna
Brokuł
Mniszek (korzeń)
Cytryniec chiński (owoc)
Głóg (owoc)
Bambus (pędy)
Rozmaryn
Dong Quai (korzeń)
Pokrzywa (korzeń)
Kiełki soi
Kudzu (korzeń)
Kukurydza (znamię)
Opuncja figowa (kwiat)
Oleje roślinne
Grzyb shiitake używany jest na Dalekim Wschodzie od co najmniej 2000 lat, w celu wzmacniania sił życiowych. Większość właściwości grzyba przypisuje się zawartemu w nim polisacharydowi zwanemu lentinanem, który m.in. wykazuje właściwości immunostymulujące. Inne ważne składniki w nim zawarte to L-ergotioneina – aminokwas zawierający siarkę o właściwościach antyoksydacyjnych czy też erytadeina, badana pod kątem jej wpływu na poziom cholesterolu we krwi. Znaleźć w nim można również prowitaminę D2 w formie ergosterolu.