- Promocja

Wysokiej jakości liofilizowany świeży Cordyceps sinensis, to suplement diety, który powstał z inspiracji doświadczeniami medycyny Wschodu. Terranova gwarantuje wysoką jakość i czystość składnika.
Cordyceps 100% 500 mg -
Wysokiej jakości liofilizowany świeży Cordyceps sinensis, to suplement diety, który powstał z inspiracji doświadczeniami medycyny Wschodu. Terranova gwarantuje wysoką jakość i czystość składnika.
Cordycepsowi przypisywana jest zdolność do wpływania na układ odpornościowy. Dowodem na to są badania na modelu laboratoryjnym. Pokazały one, że grzyb ten aktywuje makrofagi (komórki układu odpornościowego) do wytwarzania cytokin (białek regulujących odpowiedź odpornościową organizmu). Wpływ grzyba na funkcjonowanie układu immunologicznego jest więc wielokierunkowy.
Przyjmowanie suplementu diety z fermentowaną grzybnią cordycepsu w ilości 1 g dziennie przez 12 tygodni wpłynęło na lepsze wykorzystanie pobieranego tlenu w organizmie. Osoby przyjmujące go mogą wykonywać wysiłek o wyższym natężeniu bez odczuwania zmęczenia. Odnotowuje się też zmniejszenie zmęczenia mięśni oraz zwiększenie siły i obciążenia wysiłkowego.
Suplement diety firmy Terranova powstał z wykorzystaniem pełnego spektrum składnika. Wykorzystujemy nie tylko samą grzybnię, ale i zarodniki, owocnik oraz składniki zewnątrzkomórkowe. Dzięki temu liofilizujemy świeży składnik z całym jego, naturalnym bogactwem.
Produkt jeszcze nie ma komentarzy.
Dla osób ceniących sobie naturalną i wegańską suplementację opartą na wzorcach natury.
Dla osób, które chciałyby uzupełnić dietę w składnik wpływający na odporność [1].
Dla osób, które chciałyby zmniejszyć odczucie zmęczenia podczas wysiłku [2].
Nasze receptury to naturalna synergia fitonutrientów i składników roślinnych
Dieta
wzbogacona w 100%
naturalnie
Naturalnie, witaminy
i minerały uzupełnione
tylko warzywami i owocami
Liofilizacja zatrzymuje
to co w składnikach
naturalne
Połknij lub wsyp
zawartość do wody
lub posiłku
Ponad 100 składników
dla dorosłych
i dla dzieci
Czy Cordyceps może wspierać układ odpornościowy?
Cordycepsowi przypisywana jest zdolność do wpływania na układ odpornościowy. Dowodem na to są badania na modelu laboratoryjnym. Pokazały one, że grzyb ten aktywuje makrofagi (komórki układu odpornościowego) do wytwarzania cytokin (białek regulujących odpowiedź odpornościową organizmu) [1]. Wpływ grzyba na funkcjonowanie układu immunologicznego jest więc wielokierunkowy.
Czy Cordyceps może wspierać osoby aktywne?
Przyjmowanie suplementu diety z fermentowaną grzybnią cordycepsu w ilości 1 g dziennie przez 12 tygodni wpłynęło na lepsze wykorzystanie pobieranego tlenu w organizmie. Osoby przyjmujące go mogą wykonywać wysiłek o wyższym natężeniu bez odczuwania zmęczenia. Odnotowuje się też zmniejszenie zmęczenia mięśni oraz zwiększenie siły i obciążenia wysiłkowego [2].
Czym różni się Cordyceps 100% od innych suplementów diety?
Suplement diety firmy Terranova powstał z wykorzystaniem pełnego spektrum składnika. Wykorzystujemy nie tylko samą grzybnię, ale i zarodniki, owocnik oraz składniki zewnątrzkomórkowe. Dzięki temu liofilizujemy świeży składnik z całym jego, naturalnym bogactwem.
Najczęściej zadawane pytania
Tak. Składniki zawarte w suplementach diety posiadają liczne oświadczenia zdrowotne zatwierdzone przez UE. Przykładowym składnikiem może być witamina B12, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz układu odpornościowego, a także żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w transporcie tlenu w organizmie.
Wszystkie nasze produkty odpowiadają na potrzeby osób, które z różnych względów poszukują suplementów diety pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. Weganie oraz wegetarianie mogą być pewni, że znak Terranova jest gwarancją przestrzegania czystości produkcji. Nie robimy wyjątków, nie idziemy na kompromisy, wybieramy tylko najlepsze i dokładnie przebadane surowce, dzięki czemu nasze suplementy stanowią w 100% bezpieczną przystań dla wegetarian i wegan.
Podstawowym źródłem witamin w diecie kobiet ciężarnych powinny być produkty spożywcze pochodzące z prawidłowo zbilansowanej diety. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, w określonych przypadkach warto zwrócić również uwagę na suplementację dwóch witamin, tj. kwasu foliowego oraz witaminy D. Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą D zaleca się najpierw wykonać badanie 25-(OH)D we krwi, a jego wynik skonsultować z lekarzem, który dobierze odpowiednią ilość wspomnianej witaminy. Ponadto PTGiP w określonych przypadkach zaleca suplementację żelaza, jodu i DHA.
Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów. Jest ważna dla osób będących na dietach roślinnych, gdyż zwiększa przyswajanie żelaza. Ponad to pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). Ponadto wspiera metabolizm energetyczny, układ nerwowy, funkcje psychologiczne, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
W okresie zimowym szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na ilość witaminy D w swojej diecie, szczególnie, że jej niedobory mogą dotyczyć nawet 90% dorosłych, dzieci i młodzieży. Średnie spożycie witaminy D z dietą w Polsce jest niewielkie - wynosi 2,5-5 mcg/dobę i nie pokrywa zapotrzebowania na ten składnik. Witamina D znajduje się m.in. w: śledziach, węgorzu, pstrągu tęczowym, żółtkach jaj, algach czy borowikach. Badania składu diety w różnych populacjach wykazały, że w przypadku braku zapewnienia dodatkowego źródła, jakim jest synteza skórna, nawet urozmaicona dieta nie może być traktowana jako źródło w pełni pokrywające dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, dlatego tak istotną rolę odgrywa jej odpowiednia suplementacja.
Najlepszy wpływ wykazują synergiczne połączenia witamin. Przykładem może być np. witamina C, która pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E, a także połączenie witamin B6, B9 (kwas foliowy) oraz B12, które m.in. pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
Nie ma wytycznych, które ustalałyby konkretną porę spożycia witaminy C. Jest to zależne od indywidualnych preferencji. Jej wchłanianie jest natomiast uzależnione m.in. od ilości, jaka została spożyta. Wchłanianie na poziomie 70-90% zapewni spożycie witaminy C w ilości 30-180 mg/dobę. Warto zaznaczyć, iż w przypadku ilości przekraczających 1000 mg jej wchłanianie obniża się do 50% [1].
[1 ]Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
W przypadku wyboru suplementów diety dla kobiet warto zwrócić uwagę m.in. na wiek oraz stan fizjologiczny (okres ciąży, laktacji, menopauzy). Inne zapotrzebowanie na witaminy czy składniki mineralne będzie miała kobieta w ciąży, a inne w okresie menopauzy. Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na kwas foliowy jest różne dla wspomnianych grup kobiet. Dla kobiet w okresie menopauzy wynosi 400 mcg [1], natomiast dla kobiet w ciąży 600 mcg (dotyczy spożycia folianów z diety [1,2], w przypadku suplementacji zalecane dzienne spożycie tego składnika może zostać osiągnięte poprzez suplementację kwasu foliowego w ilości 360 μg [2]). Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku wapnia. Zapotrzebowanie na ten składnik mineralny zwiększa się wraz z wiekiem tj. z 1000 mg, w okresie do 50 roku życia do 1200 mg, w okresie powyżej 50 roku życia [1].
1. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
2. A. Wiesner, P. Paśko. Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Farm Pol, 2021, 77 (1): 40–47.
Wybierając suplement dla mężczyzn, warto zwrócić uwagę na takie składniki mineralne jak cynk oraz selen. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności, funkcji rozrodczych, a także prawidłowego poziomu testosteronu we krwi. Selen natomiast przyczynia się do prawidłowego przebiegu procesu spermatogenezy.
Wybierając suplement diety dla dzieci warto zwrócić uwagę na takie składniki jak np. DHA, jod, witamina D, żelazo czy wapń. Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, a wraz z wapniem jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości. Jod przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci, a żelazo do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych. DHA w ilości 250 mg dziennie przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu.
Wśród witamin, które wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy znajdują się: witamina A, witamina C, witamina D, a także B12, B6 oraz kwas foliowy. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, a także odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. ((korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego pomagają także: witamina D, B6, B12 oraz kwas foliowy.
Opinie o naszych produktach
Składniki
CORDYCEPS 500 mg 100%
Składniki porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia (2 kapsułki):
*Nie użyto substancji dodatkowych.
**W uprawie możliwe było użycie wyłącznie śr. ochr. rośl. i nawozów dopuszczalnych przez USDA NOP.
Kordyceps (Cordyceps sinensis) - 1000 mg (liofilizowany świeży)**
Roślinna kapsułka celulozowa - nd.
*Nie użyto substancji dodatkowych.
**W uprawie możliwe było użycie wyłącznie śr. ochr. rośl. i nawozów dopuszczalnych przez USDA NOP.
Sposób użycia
CORDYCEPS 500 mg 100%
Osoby dorosłe 2 kapsułki dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać́ porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Produkty, które mogą Cię zainteresować
Artykuły powiązane
Ciąża to wyjątkowy stan, kiedy w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające na celu stworzenie jak najlepszych warunków do rozwoju małego człowieka.
W momencie przyjścia na świat, noworodek nie jest zupełnie bezbronny. Dziecko rodzi się bowiem z pełnym wyposażeniem w elementy układu odpornościowego, które zdolne będą pełnić swoją funkcję ochronną.
Skóra to narząd o złożonej i warstwowej budowie. Budują ją naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna.
INFORMACJE DODATKOWE
BEZ PSZENICY – BEZ GLUTENU – BEZ KUKURYDZY – BEZ SOI – BEZ DROŻDŻY – BEZ SKŁADNIKÓW MLECZNYCH – BEZ ŻELATYNY – BEZ SKŁADNIKÓW ODZWIERZĘCYCH – BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW – BEZ DODATKU CUKRU – BEZ BARWNIKÓW – BEZ AROMATÓW BEZ KONSERWANTÓW
[1] Karpińska E., Biostymulujące właściwości entomopatogenicznych grzybów z rodzaju Cordyceps, Post. Fitoter. 2001; 4:254-264.
[2] Choda U., Medicinal Value of Cordyceps sinensis, Translational Biomedicine 2017; 8(4):132. Badanie na grupie 20 osób w wieku 50-75 lat w ilości 333 mg 3 x dziennie przez 12 tygodni
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto