- Promocja

Tajemnica przygotowanie dobrze przyswajalnej witaminy D dla wegan tkwi w wybraniu odpowiedniego surowca. Terranova sięgnęła po jadalne odmiany porostów, z których wyodrębniono cholekalcyferol.
Witamina D3 2000 IU (50 mcg) -
Tajemnica przygotowanie dobrze przyswajalnej witaminy D dla wegan tkwi w wybraniu odpowiedniego surowca. Terranova sięgnęła po jadalne odmiany porostów, z których wyodrębniono cholekalcyferol.
Dla specjalistów sama witamina D3 to zdecydowanie za mało. Postanowili więc wzbogacić ją o niepowtarzalny kompleks Magnifood składający się z liofilizowanych świeżych grzybów shitake, liści kolendry, spirulina, a także pestek dyni oraz stabilizowanych otrębów ryżowych, tworzących synergicznie działający suplement dla wymagających. Bardzo często słyszymy, że głównym źródłem witaminy D są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, żółtka jaj, tran. Jest w tym wiele prawdy, dlatego trudno ją pozyskać z roślin w tradycyjnej diecie. Badacze z Terranovy zwrócili jednak uwagę na porosty i to z nich wytwarzany jest cholekalcyferol dostępny w naszym suplemencie diety.
Witamina D jest wytwarzana przez skórę, ale eksperci zalecają jej suplementację w różnych okresach życia i porach roku. Jest ona dla nas bardzo istotna gdyż pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości i zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.
Według rekomendacji ekspertów, osobom dorosłym do 65. r.ż., w zależności od masy ciała i podaży z dietą, zaleca się suplementację witaminy D w ilości 800-2000 IU/dobę w okresie wrzesień-kwiecień, a w przypadku niskiej ekspozycji na słońce – przez cały rok. Seniorom w wieku 65-75 lat i osobom o ciemnej karnacji zaleca się całoroczną suplementację powyższą ilością witaminy D, zaś seniorom powyżej 75. r.ż. ilością 2000-4000 IU/dobę. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom, jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej, rekomendowanego przez ekspertów, poziomu przez cały rok.
Opis
Specyficzne kody
Produkt jeszcze nie ma komentarzy.
Dla osób ceniących sobie naturalną i wegańską suplementację opartą na wzorcach natury.
Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie układu odpornościowego.
Dla osób, które chcą wesprzeć organizm w utrzymaniu zdrowych kości i zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi i funkcjonowaniu mięśni.
Czym różni się Wegańska Witamina D3 2000 IU (50 mcg) od innych suplementów diety?
Dla specjalistów sama witamina D3 to zdecydowanie za mało. Postanowili więc wzbogacić ją o niepowtarzalny kompleks Magnifood składający się z liofilizowanych świeżych grzybów shitake, liści kolendry, spirulina, a także pestek dyni oraz stabilizowanych otrębów ryżowych, tworzących synergicznie działający suplement dla wymagających. Bardzo często słyszymy, że głównym źródłem witaminy D są produkty pochodzenia zwierzęcego: mięso, żółtka jaj, tran. Jest w tym wiele prawdy, dlatego trudno ją pozyskać z roślin w tradycyjnej diecie. Badacze z Terranovy zwrócili jednak uwagę na porosty i to z nich wytwarzany jest cholekalcyferol dostępny w naszym suplemencie diety.
Jakie są najważniejsze funkcje witaminy D w organizmie?
Witamina D jest wytwarzana przez skórę, ale eksperci[1] zalecają jej suplementację w różnych okresach życia i porach roku. Jest ona dla nas bardzo istotna gdyż pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i fosforu, utrzymaniu zdrowych kości i zębów, prawidłowego poziomu wapnia we krwi, funkcjonowaniu mięśni i układu odpornościowego.
Dlaczego Wegańska Witamina D3 2000 IU (50 mcg) jest ważna dla seniorów?
Według rekomendacji ekspertów[1], osobom dorosłym do 65. r.ż., w zależności od masy ciała i podaży z dietą, zaleca się suplementację witaminy D w ilości 800-2000 IU/dobę w okresie wrzesień-kwiecień, a w przypadku niskiej ekspozycji na słońce – przez cały rok. Seniorom w wieku 65-75 lat i osobom o ciemnej karnacji zaleca się całoroczną suplementację powyższą ilością witaminy D, zaś seniorom powyżej 75. r.ż. ilością 2000-4000 IU/dobę. Naturalne źródła witaminy D mogą podnieść jej poziom, jednak uważane są za nieefektywne dla utrzymania jej, rekomendowanego przez ekspertów, poziomu przez cały rok[2].
Najczęściej zadawane pytania
Tak. Składniki zawarte w suplementach diety posiadają liczne oświadczenia zdrowotne zatwierdzone przez UE. Przykładowym składnikiem może być witamina B12, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz układu odpornościowego, a także żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w transporcie tlenu w organizmie.
Wszystkie nasze produkty odpowiadają na potrzeby osób, które z różnych względów poszukują suplementów diety pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. Weganie oraz wegetarianie mogą być pewni, że znak Terranova jest gwarancją przestrzegania czystości produkcji. Nie robimy wyjątków, nie idziemy na kompromisy, wybieramy tylko najlepsze i dokładnie przebadane surowce, dzięki czemu nasze suplementy stanowią w 100% bezpieczną przystań dla wegetarian i wegan.
Podstawowym źródłem witamin w diecie kobiet ciężarnych powinny być produkty spożywcze pochodzące z prawidłowo zbilansowanej diety. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, w określonych przypadkach warto zwrócić również uwagę na suplementację dwóch witamin, tj. kwasu foliowego oraz witaminy D. Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą D zaleca się najpierw wykonać badanie 25-(OH)D we krwi, a jego wynik skonsultować z lekarzem, który dobierze odpowiednią ilość wspomnianej witaminy. Ponadto PTGiP w określonych przypadkach zaleca suplementację żelaza, jodu i DHA.
Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów. Jest ważna dla osób będących na dietach roślinnych, gdyż zwiększa przyswajanie żelaza. Ponad to pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). Ponadto wspiera metabolizm energetyczny, układ nerwowy, funkcje psychologiczne, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
W okresie zimowym szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na ilość witaminy D w swojej diecie, szczególnie, że jej niedobory mogą dotyczyć nawet 90% dorosłych, dzieci i młodzieży. Średnie spożycie witaminy D z dietą w Polsce jest niewielkie - wynosi 2,5-5 mcg/dobę i nie pokrywa zapotrzebowania na ten składnik. Witamina D znajduje się m.in. w: śledziach, węgorzu, pstrągu tęczowym, żółtkach jaj, algach czy borowikach. Badania składu diety w różnych populacjach wykazały, że w przypadku braku zapewnienia dodatkowego źródła, jakim jest synteza skórna, nawet urozmaicona dieta nie może być traktowana jako źródło w pełni pokrywające dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, dlatego tak istotną rolę odgrywa jej odpowiednia suplementacja.
Najlepszy wpływ wykazują synergiczne połączenia witamin. Przykładem może być np. witamina C, która pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E, a także połączenie witamin B6, B9 (kwas foliowy) oraz B12, które m.in. pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
Nie ma wytycznych, które ustalałyby konkretną porę spożycia witaminy C. Jest to zależne od indywidualnych preferencji. Jej wchłanianie jest natomiast uzależnione m.in. od ilości, jaka została spożyta. Wchłanianie na poziomie 70-90% zapewni spożycie witaminy C w ilości 30-180 mg/dobę. Warto zaznaczyć, iż w przypadku ilości przekraczających 1000 mg jej wchłanianie obniża się do 50% [1].
[1 ]Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
W przypadku wyboru suplementów diety dla kobiet warto zwrócić uwagę m.in. na wiek oraz stan fizjologiczny (okres ciąży, laktacji, menopauzy). Inne zapotrzebowanie na witaminy czy składniki mineralne będzie miała kobieta w ciąży, a inne w okresie menopauzy. Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na kwas foliowy jest różne dla wspomnianych grup kobiet. Dla kobiet w okresie menopauzy wynosi 400 mcg [1], natomiast dla kobiet w ciąży 600 mcg (dotyczy spożycia folianów z diety [1,2], w przypadku suplementacji zalecane dzienne spożycie tego składnika może zostać osiągnięte poprzez suplementację kwasu foliowego w ilości 360 μg [2]). Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku wapnia. Zapotrzebowanie na ten składnik mineralny zwiększa się wraz z wiekiem tj. z 1000 mg, w okresie do 50 roku życia do 1200 mg, w okresie powyżej 50 roku życia [1].
1. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
2. A. Wiesner, P. Paśko. Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Farm Pol, 2021, 77 (1): 40–47.
Wybierając suplement dla mężczyzn, warto zwrócić uwagę na takie składniki mineralne jak cynk oraz selen. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności, funkcji rozrodczych, a także prawidłowego poziomu testosteronu we krwi. Selen natomiast przyczynia się do prawidłowego przebiegu procesu spermatogenezy.
Wybierając suplement diety dla dzieci warto zwrócić uwagę na takie składniki jak np. DHA, jod, witamina D, żelazo czy wapń. Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, a wraz z wapniem jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości. Jod przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci, a żelazo do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych. DHA w ilości 250 mg dziennie przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu.
Wśród witamin, które wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy znajdują się: witamina A, witamina C, witamina D, a także B12, B6 oraz kwas foliowy. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, a także odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. ((korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego pomagają także: witamina D, B6, B12 oraz kwas foliowy.
Opinie o naszych produktach
Składniki
WEGAŃSKA WITAMINA D3 2000 IU / 50 mcg KOMPLEKS
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (1 kapsułka):
KOMPLEKS MAGNIFOOD 600 mg
w tym:
* % Referencyjnych Wartości Spożycia.
** W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP.
*** W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE Nr 889/2008.
Sposób użycia
WEGAŃSKA WITAMINA D3 2000 IU / 50 mcg KOMPLEKS
Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe jedna (1) kapsułka dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Produkty powiązane
Artykuły powiązane
Często się mówi, że woda to życie i trudno się z tym nie zgodzić. Powierzchnia naszej planety to w ponad 70% woda. Również ponad 60% ludzkiego ciała (u zdrowej, dorosłej osoby) to też woda.
Prawidłowy wynik cholesterolu bez wątpienia przekłada się ogólną kondycję organizmu. Dzięki niemu, możliwa jest prawidłowa synteza witaminy D3 powstającej pod wpływem promieniowania słonecznego.
Okres ciąży jest wyjątkowym stanem, kiedy w organizmie kobiety zachodzą zmiany mające na celu stworzenie jak najlepszych warunków do rozwoju małego człowieka.
INFORMACJE DODATKOWE
BEZ PSZENICY - BEZ GLUTENU - BEZ SOI - BEZ DROŻDŻY - BEZ SKŁADNIKÓW MLECZNYCH - BEZ ŻELATYNY - BEZ SKŁADNIKÓW ODZWIERZĘCYCH - BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW - BEZ DODATKU CUKRU - BEZ BARWNIKÓW - BEZ SUBSTANCJI SMAKOWYCH - BEZ KONSERWANTÓW
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto