Choose a searcher

Warzywne chipsy z sosem ogórkowo – koperkowym

- Kategorie Przepisy , Zdrowe przekąski

Warzywne chipsy z sosem ogórkowo – koperkowym

Czas przygotowania 70 min.

Ilość porcji 2 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących wesprzeć pracę mięśni

Warzywne chipsy z sosem ogórkowo – koperkowym

Czas przygotowania 70 min.

Ilość porcji 2 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących wesprzeć pracę mięśni

Składniki

  • ½ buraka
  • ½ batata
  • 2 plastry selera
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Sos
  • 100 g jogurtu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ małego ogórka
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 4 kapsułki Terranova Magnez – Wapń 2:1

Składniki

  • ½ buraka
  • ½ batata
  • 2 plastry selera
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Sos:

  • 100 g jogurtu sojowego
  • 1 ząbek czosnku
  • szczypta soli i pieprzu
  • ½ małego ogórka
  • 3 łyżeczki drobno posiekanego koperku
  • 4 kapsułki Terranova Magnez – Wapń 2:1

Sposób przygotowania

Ogórka zielonego obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odrobinę posolić i odstawić na bok.

Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie talarki. W misce połączyć oliwę z ziołami prowansalskimi, wrzucić do niej warzywa.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Warzywa rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 60 minut. W między czasie przygotować sos.

Przygotowanego wcześniej ogórka odsączyć z nadmiaru wody. Do miski przełożyć jogurt sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, startego ogórka, szczyptę soli i pieprzu, koperek oraz 4 kapsułki Terranova Magnez – Wapń 2:1 – dokładnie wymieszać.

Gotowe chipsy warzywne spożywać z sosem.

Sposób przygotowania

Ogórka zielonego obrać ze skórki, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odrobinę posolić i odstawić na bok.

Warzywa umyć, obrać ze skórki i pokroić na bardzo cienkie talarki. W misce połączyć oliwę z ziołami prowansalskimi, wrzucić do niej warzywa.

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Warzywa rozłożyć na blasze do pieczenia i piec ok. 60 minut. W między czasie przygotować sos.

Przygotowanego wcześniej ogórka odsączyć z nadmiaru wody. Do miski przełożyć jogurt sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, startego ogórka, szczyptę soli i pieprzu, koperek oraz 4 kapsułki Terranova Magnez – Wapń 2:1 – dokładnie wymieszać.

Gotowe chipsy warzywne spożywać z sosem.

Opinia dietetyka:

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Nic nie smakuje tak dobrze, jak chipsy do weekendowego maratonu filmowego. Dlaczego jednak nie zastąpić ich zdrowszym odpowiednikiem? Spośród składników przepisu warto przyjrzeć się bliżej batatom, czyli słodkim ziemniakom. Są one cennym źródłem beta-karotenu, czyli prekursora witaminy A, witaminy niezwykle ważnej dla procesów widzenia oraz prawidłowego funkcjonowanie układu odpornościowego. Sos na bazie jogurtu sojowego oraz dodatku produktu Magnez-Wapń będzie bardzo dobrym źródłem obu tych składników mineralnych. Pamiętajmy, że intensywny wysiłek fizyczny, umysłowy, a także stres będą zwiększać nasze zapotrzebowanie na magnez. Składnik ten jest istotny w regulacji ciśnienia krwi, a także w przewodnictwie nerwowo-mięśniowym. Niedobory magnezu mogą również upośledzać wydzielanie insuliny przez trzustkę, a także powodować oporność komórek na działanie tego hormonu.

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło