- Promocja

Roślinny suplement diety zawierający specjalnie opracowane proporcje magnezu do wapnia w różnych formach optymalizujących wchłanianie i ilość minerałów w kapsułce. Synergiczna formułą wzbogacona jest o kompleks roślinny.
Magnez-Wapń 2:1 Kompleks -
Roślinny suplement diety zawierający specjalnie opracowane proporcje magnezu do wapnia w różnych formach optymalizujących wchłanianie i ilość minerałów w kapsułce. Synergiczna formułą wzbogacona jest o kompleks roślinny.
Zarówno wapń jak i magnez są dostępne w dwóch formach: organicznej i nieorganicznej. Wynika to z ich synergistycznego działania; mają różną wchłanialność i masę. Aby zoptymalizować działanie suplementu specjaliści Terranovy postanowili wybrać dwie formy i wesprzeć je mieszanką roślin.
Formy minerałów to nie wszystko. Przykładem jest skrzyp polny, który pomaga utrzymać zdrowe włosy, skórę i paznokcie, aby wesprzeć utrzymanie zdrowych kości i zębów wykorzystaliśmy magnez i wapń. W ten sposób suplement działa holistycznie na wiele aspektów związanych z naszym wyglądem i samopoczuciem.
Jednym z kluczowych składników diety przyczyniających się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego jest magnez. Warto jednak zwrócić uwagę, ze na nasze ogólne samopoczucie ma świadomość, że nasza dieta jest bogata w różne źródła pokarmowe. Suplement Terranovy zawiera więc liofilizowany świeży skrzyp polny, lucernę, imbir, pokrzywę i nasiona zielonego owsa. Skłąd jest też wzbogacony o otręby ryżowe, zielony jęczmień oraz fruktooligosacharydy z cykorii.
Opis
Specyficzne kody
Produkt jeszcze nie ma komentarzy.
Dla osób pragnących utrzymać zdrowe kości i zęby.
Dla osób, które chciałyby wesprzeć funkcjonowanie układu nerwowego.
Dla osób aktywnych fizycznie. [1]
Dla osób, które chciałyby zmniejszyć odczucie znużenia i zmęczenia
Dlaczego Magnez-Wapń 2:1 Kompleks ma kilka form minerałów?
Zarówno wapń jak i magnez są dostępne w dwóch formach: organicznej i nieorganicznej. Wynika to z ich synergistycznego działania; mają różną wchłanialność i masę. Aby zoptymalizować działanie suplementu specjaliści Terranovy postanowili wybrać dwie formy i wesprzeć je mieszanką roślin.
Czym Magnez-Wapń 2:1 Kompleks różni się od innych suplementów diety?
Formy minerałów to nie wszystko. Przykładem jest skrzyp polny, który pomaga utrzymać zdrowe włosy, skórę i paznokcie, aby wesprzeć utrzymanie zdrowych kości i zębów wykorzystaliśmy magnez i wapń. W ten sposób suplement działa holistycznie na wiele aspektów związanych z naszym wyglądem i samopoczuciem.
W jaki sposób suplement diety Magnez-Wapń 2:1 Kompleks dodaje nam energii?
Jednym z kluczowych składników diety przyczyniających się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego jest magnez. Warto jednak zwrócić uwagę, ze na nasze ogólne samopoczucie ma świadomość, że nasza dieta jest bogata w różne źródła pokarmowe. Suplement Terranovy zawiera więc liofilizowany świeży skrzyp polny, lucernę, imbir, pokrzywę i nasiona zielonego owsa. Skłąd jest też wzbogacony o otręby ryżowe, zielony jęczmień oraz fruktooligosacharydy z cykorii.
Najczęściej zadawane pytania
Tak. Składniki zawarte w suplementach diety posiadają liczne oświadczenia zdrowotne zatwierdzone przez UE. Przykładowym składnikiem może być witamina B12, która pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego oraz układu odpornościowego, a także żelazo, które pomaga w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek i hemoglobiny oraz w transporcie tlenu w organizmie.
Wszystkie nasze produkty odpowiadają na potrzeby osób, które z różnych względów poszukują suplementów diety pozbawionych składników pochodzenia zwierzęcego. Weganie oraz wegetarianie mogą być pewni, że znak Terranova jest gwarancją przestrzegania czystości produkcji. Nie robimy wyjątków, nie idziemy na kompromisy, wybieramy tylko najlepsze i dokładnie przebadane surowce, dzięki czemu nasze suplementy stanowią w 100% bezpieczną przystań dla wegetarian i wegan.
Podstawowym źródłem witamin w diecie kobiet ciężarnych powinny być produkty spożywcze pochodzące z prawidłowo zbilansowanej diety. Zgodnie z rekomendacjami Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników, w określonych przypadkach warto zwrócić również uwagę na suplementację dwóch witamin, tj. kwasu foliowego oraz witaminy D. Przed rozpoczęciem suplementacji witaminą D zaleca się najpierw wykonać badanie 25-(OH)D we krwi, a jego wynik skonsultować z lekarzem, który dobierze odpowiednią ilość wspomnianej witaminy. Ponadto PTGiP w określonych przypadkach zaleca suplementację żelaza, jodu i DHA.
Witamina C pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym, a także w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania kości, chrząstki, dziąseł, skóry, zębów. Jest ważna dla osób będących na dietach roślinnych, gdyż zwiększa przyswajanie żelaza. Ponad to pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich (korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). Ponadto wspiera metabolizm energetyczny, układ nerwowy, funkcje psychologiczne, zmniejsza uczucie zmęczenia i znużenia oraz przyczynia się do regeneracji zredukowanej formy witaminy E.
W okresie zimowym szczególną uwagę powinniśmy zwrócić na ilość witaminy D w swojej diecie, szczególnie, że jej niedobory mogą dotyczyć nawet 90% dorosłych, dzieci i młodzieży. Średnie spożycie witaminy D z dietą w Polsce jest niewielkie - wynosi 2,5-5 mcg/dobę i nie pokrywa zapotrzebowania na ten składnik. Witamina D znajduje się m.in. w: śledziach, węgorzu, pstrągu tęczowym, żółtkach jaj, algach czy borowikach. Badania składu diety w różnych populacjach wykazały, że w przypadku braku zapewnienia dodatkowego źródła, jakim jest synteza skórna, nawet urozmaicona dieta nie może być traktowana jako źródło w pełni pokrywające dzienne zapotrzebowanie na witaminę D, dlatego tak istotną rolę odgrywa jej odpowiednia suplementacja.
Najlepszy wpływ wykazują synergiczne połączenia witamin. Przykładem może być np. witamina C, która pomaga w regeneracji zredukowanej formy witaminy E, a także połączenie witamin B6, B9 (kwas foliowy) oraz B12, które m.in. pomagają w utrzymaniu prawidłowego metabolizmu homocysteiny.
Nie ma wytycznych, które ustalałyby konkretną porę spożycia witaminy C. Jest to zależne od indywidualnych preferencji. Jej wchłanianie jest natomiast uzależnione m.in. od ilości, jaka została spożyta. Wchłanianie na poziomie 70-90% zapewni spożycie witaminy C w ilości 30-180 mg/dobę. Warto zaznaczyć, iż w przypadku ilości przekraczających 1000 mg jej wchłanianie obniża się do 50% [1].
[1 ]Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020
W przypadku wyboru suplementów diety dla kobiet warto zwrócić uwagę m.in. na wiek oraz stan fizjologiczny (okres ciąży, laktacji, menopauzy). Inne zapotrzebowanie na witaminy czy składniki mineralne będzie miała kobieta w ciąży, a inne w okresie menopauzy. Zgodnie z normami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na kwas foliowy jest różne dla wspomnianych grup kobiet. Dla kobiet w okresie menopauzy wynosi 400 mcg [1], natomiast dla kobiet w ciąży 600 mcg (dotyczy spożycia folianów z diety [1,2], w przypadku suplementacji zalecane dzienne spożycie tego składnika może zostać osiągnięte poprzez suplementację kwasu foliowego w ilości 360 μg [2]). Podobnie sytuacja przedstawia się w przypadku wapnia. Zapotrzebowanie na ten składnik mineralny zwiększa się wraz z wiekiem tj. z 1000 mg, w okresie do 50 roku życia do 1200 mg, w okresie powyżej 50 roku życia [1].
1. M. Jarosz, E. Rychlik, K. Stoś, J. Charzewska. Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Copyright by Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, 2020.
2. A. Wiesner, P. Paśko. Stosowanie suplementów u kobiet ciężarnych w świetle najnowszych rekomendacji Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników. Farm Pol, 2021, 77 (1): 40–47.
Wybierając suplement dla mężczyzn, warto zwrócić uwagę na takie składniki mineralne jak cynk oraz selen. Cynk pomaga w utrzymaniu prawidłowej płodności, funkcji rozrodczych, a także prawidłowego poziomu testosteronu we krwi. Selen natomiast przyczynia się do prawidłowego przebiegu procesu spermatogenezy.
Wybierając suplement diety dla dzieci warto zwrócić uwagę na takie składniki jak np. DHA, jod, witamina D, żelazo czy wapń. Witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego u dzieci, a wraz z wapniem jest potrzebna do prawidłowego wzrostu i rozwoju kości. Jod przyczynia się do prawidłowego wzrostu dzieci, a żelazo do prawidłowego rozwoju funkcji poznawczych. DHA w ilości 250 mg dziennie przyczynia się do utrzymania prawidłowego widzenia i funkcjonowania mózgu.
Wśród witamin, które wykazują pozytywny wpływ na układ odpornościowy znajdują się: witamina A, witamina C, witamina D, a także B12, B6 oraz kwas foliowy. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, utrzymaniu prawidłowego stanu błon śluzowych, a także odgrywa rolę w procesie specjalizacji komórek. Witamina C pomaga w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Także w trakcie intensywnych ćwiczeń fizycznych i po nich. ((korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 200 mg witaminy C dziennie powyżej zalecanej dziennej dawki witaminy C tj. 80 mg). W prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego pomagają także: witamina D, B6, B12 oraz kwas foliowy.
Opinie o naszych produktach
Składniki
MAGNEZ-WAPŃ 2:1 KOMPLEKS
Zawartość zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia (3 kapsułki):
Magnez 500 mg / 133*(tlenek, cytrynian)
KOMPLEKS MAGNIFOOD
w tym:
450 mg
* % Referencyjnych Wartości Spożycia.
** nie użyto substancji dodatkowych
*** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów wymienionych w rozporządzeniu UE Nr 889/2008
**** w uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP
Produkt zawiera liść zielonego jęczmienia oraz nasiona zielonego owsa.
Sposób użycia
MAGNEZ-WAPŃ 2:1 KOMPLEKS
Sposób użycia i porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: osoby dorosłe trzy (3) kapsułki dziennie podczas posiłku. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety. Nie spożywać innych suplementów diety zawierających magnez.
Produkty powiązane
Artykuły powiązane
Weekendowy wyjazd za miasto, szkolna wycieczka, a może przerwa w pracy? Zdrowe przekąski dla dzieci i dorosłych przygotowywane przy natłoku wielu obowiązków mogą być niemałym wyzwaniem!
Często się mówi, że woda to życie i trudno się z tym nie zgodzić. Powierzchnia naszej planety to w ponad 70% woda. Również ponad 60% ludzkiego ciała (u zdrowej, dorosłej osoby) to też woda.
Prawidłowy wynik cholesterolu bez wątpienia przekłada się ogólną kondycję organizmu. Dzięki niemu, możliwa jest prawidłowa synteza witaminy D3 powstającej pod wpływem promieniowania słonecznego.
INFORMACJE DODATKOWE
BEZ PSZENICY - BEZ SOI - BEZ DROŻDŻY - BEZ SKŁADNIKÓW MLECZNYCH - BEZ ŻELATYNY - BEZ SKŁADNIKÓW ODZWIERZĘCYCH - BEZ DODATKÓW - BEZ DODATKU CUKRU - BEZ BARWNIKÓW - BEZ SUBSTANCJI SMAKOWYCH - BEZ KONSERWANTÓW
[1] Magnez i wapń pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu mięśni; Magnez pomaga w prawidłowej syntezie białka.
Magnez i Wapń to dwa pierwiastki odgrywające fundamentalną rolę w szerokim spektrum biologicznych, chemicznych i fizycznych procesów. Ich wartość dla organizmu ludzkiego jest nie do przecenienia, ponieważ są integralnymi elementami utrzymania homeostazy i zapewnienia prawidłowego funkcjonowania wielu procesów życiowych. Z artykułu dowiesz się więcej na temat właściwości i działania magnezu i wapnia.
Ludzki organizm to niezwykle złożony system biologiczny, w którym wiele różnych pierwiastków chemicznych odgrywa kluczowe role w utrzymaniu zdrowia i prawidłowego funkcjonowania. Niezwykle istotna jest ich właściwa podaż za pomocą właściwie zbilansowanego jadłospisu, suplementów diety lub kompleksów odżywczych stanowiących specjalnie opracowane, synergiczne formuły wspierające funkcjonowanie organizmu.
Wśród pierwiastków mających niebagatelne znaczenie dla ogólnej kondycji organizmu wymienia się między innymi wapń i magnez.
Wapń (Calcium, Ca) bierze udział w mineralizacji tkanki kostnej i zębowej, co czyni go niezbędnym pierwiastkiem w utrzymaniu integralności układu szkieletowego [3]. Jego zdolność do tworzenia skomplikowanych kompleksów z białkami oraz aktywowania szlaków sygnałowych wpływa na regulację wielu procesów biologicznych, od skurczów mięśni do wydzielania hormonów i uwalniania neurotransmiterów [1].
Magnez (Magnesium, Mg) jest kofaktorem wielu enzymów biorących udział w reakcjach metabolicznych. Jego obecność jest kluczowa dla efektywnego działania tych enzymów, co wpływa na procesy energetyczne, syntezę białek oraz przemianę materii [6]. Wpływa również na równowagę elektrolitową organizmu, szczególnie w połączeniu z potasem i wapniem, w efekcie czego pomaga w utrzymaniu odpowiedniego poziomu elektrolitów w organizmie.
Wapń to przede wszystkim główny składnik mineralny tkanki kostnej i zębowej, który wspomaga ich mineralizację, co przekłada się na właściwą gęstość i wytrzymałość [2]. Odgrywa również centralną rolę w mechanizmach skurczu mięśni, zarówno w mięśniach szkieletowych, jak i w mięśniach gładkich, znajdujących się między innymi w układzie krwionośnym czy przewodzie pokarmowym. Jest także niezbędny do przewodzenia impulsów nerwowych, umożliwiając tym samym komunikację między komórkami nerwowymi oraz wpływa na napięcie ścian naczyń krwionośnych, co ma znaczenie w regulacji ciśnienia krwi [4].
Magnez pełni istotną rolę w regulacji układu nerwowego. Pierwiastek jest nieodzowny dla zdrowia kości i zębów, wspierając mineralizację tkanki kostnej i jej integralność.
Z uwagi na opisane wyżej działanie i właściwości, niezwykle ważna jest odpowiednia podaż wapnia i magnezu. Zapotrzebowanie na wapń wynosi 700 mg/d dla dzieci w wieku 1–3 lat, 1000 mg/d dla dzieci w wieku 4–8 lat, 1300 mg/d dla młodzieży, 1000 mg/d dla młodszych dorosłych, 1200 mg/d dla kobiet w starszym wieku 51. roku życia oraz 1200 mg dla mężczyzn i kobiet powyżej 70. roku życia[1]. Dobrym źródłem wapnia są między innymi przetwory nabiałowe, mleko i sery. W przypadku diety wegańskiej, eliminującej z jadłospisu produkty odzwierzęce, alternatywą bogatą w wapń są np. mleko sojowe, orzechy, jarmuż, nasiona roślin strączkowych, morele, tofu, pestki słonecznika [1].
Jeśli chodzi o magnez, to jego dzienne zapotrzebowanie w organizmie, podobnie jak zapotrzebowanie na wapń, jest zróżnicowane w zależności od płci, wieku czy aktualnego stanu organizmu. Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie u osób dorosłych mieści się w zakresie 300-400 mg [5]. Homeostaza magnezu zależy od współdziałania trzech narządów: jelit (wchłanianie z pożywienia), kości (magazynowanie) oraz nerek (regulacja wydalania z moczem). Produkty spożywcze bogate w magnez to między innymi otręby, kasz gryczana, pieczywo pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych i oleistych, banany, gorzka czekolada, orzechy, kakao [5].
Kluczowy jest odpowiednio zbilansowany, racjonalny jadłospis, uwzględniający zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze. W przypadku niewystarczającej podaży pierwiastków, można rozważyć wprowadzenie suplementów dla kobiet lub suplementów dla mężczyzn, zawierających potrzebny składnik. Alternatywą są zestawy suplementów bazujące na brakującym pierwiastku. Warto jednak zaznaczyć, że suplementacja nie powinna być wykorzystywana jako kluczowy element terapii, a jedynie jako wsparcie specjalistycznej ścieżki medycznej oraz właściwie zbilansowanej diety.
[1] Weaver CM, Peacock M. Calcium. Adv Nutr. 2011 May;2(3):290-2. doi: 10.3945/an.111.000463. Epub 2011 Apr 30. PMID: 22332061; PMCID: PMC3090164.
[2] Murshed, Monzura,b; McKee, Marc Db,c. Molecular determinants of extracellular matrix mineralization in bone and blood vessels. Current Opinion in Nephrology and Hypertension 19(4):p 359-365, July 2010. | DOI: 10.1097/MNH.0b013e3283393a2b
[3] Munro Peacock, Guangda Liu, Mark Carey, Ronald McClintock, Walter Ambrosius, Siu Hui, C. Conrad Johnston, Effect of Calcium or 25OH Vitamin D 3 Dietary Supplementation on Bone Loss at the Hip in Men and Women over the Age of 60, The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, Volume 85, Issue 9, 1 September 2000, Pages 3011–3019
[4] Łapa, Munro . Metabolizm w chorobie i chorobie. Clinical Journal of the American Society of Nephrology 5 (Suplement_1): str. S23–S30, styczeń 2010 r. | DOI: 10.2215/CJN.05910809
[5] Wojtasik A, Woźniak A, Stoś K, Jarosz M. Składniki mineralne. W: Normy żywienia dla populacji Polski i ich zastosowanie. Jarosz M, Rychlik E, Stoś K, Charzewska J (red.). Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – Państwowy Zakład Higieny, Warszawa 2020; 273-282.
[6] de Baaij JH, Hoenderop JG, Bindels RJ. Magnesium in man: implications for health and disease. Physiol Rev. 2015 Jan;95(1):1-46. doi: 10.1152/physrev.00012.2014. PMID: 25540137.
[7] Szymczyk H. Magnez – pierwiastek niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Farm Współczesna 2016; 9: 217-223.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto