- Promocja

Otręby ryżowe. Właściwości i zalety
Otręby ryżowe to źródło białka, błonnika, witamin i minerałów. Eksperci uważają, że jest to najbardziej niedoceniana super żywność jaka jest powszechnie dostępna. Super żywność może mieć różne oblicza. Naukowcy uważają, że część z niej ląduje obecnie w... śmietnikach. Dlatego coraz gorętszym tematem są otręby ryżowe. Przez wieki uważane były za odpady, które podawano zwierzętom jako paszę, użyźniano nimi glebę. Do czasu, gdy zaczęto się interesować tym, co zawierają niepozorne łupinki.
Dziś wiemy, że jeśli codziennie zjadamy minimum 5 gram otrębów ryżowych, mają one ważny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Poniżej przedstawiamy listę potwierdzonych naukowo właściwości:
Otręby ryżowe pomagają w utrzymaniu zdrowia serca i tętnic;
Otręby ryżowe pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi;
Otręby ryżowe pomagają chronić komórki przed uszkodzeniem oksydacyjnym.
Ryż jest uprawiany w ponad 100 krajach świecie. Szacuje się, że światowa produkcja ryżu wynosi 741 milionów ton. Jest on podstawą diety w krajach azjatyckich, gdzie około 75% spożywanych dziennie kalorii pochodzi właśnie z tej rośliny.[1] Nowoczesna technika sprawiła, że ogromną część stanowi biały, łuskany ryż. Jest on miękki i łatwy w przygotowaniu. Jednak aby uzyskać charakterystyczne ziarenka, trzeba obrać je najpierw z łuski i osłonki nazywanej otrębem.
W tym miejscu pojawiają się właśnie otręby, bogate w białko, minerały, witaminy, kwasy tłuszczowe, przeciwutleniacze oraz błonnik. Zawrotna kariera, malutkich białych ziarenek sprawiła, że te ciemne, cienkie osłonki uznawano za odpadki. Aby nie wyrzucać wszystkiego sprawdzano czy nie da się nimi karmić zwierząt. Ku zaskoczeniu wielu osób, świnie, czy konie rosły szybko i zdrowo. Dlaczego? O tym dowiedziano się dopiero, gdy otręby trafiły do laboratoriów. Okazało się, ze potencjalnie, jest to doskonałe pożywienie dla ludzi. W 2014 roku, z ogromnej produkcji ryżu powstało 70 milionów ton otrębów[2].
Z otrębów wytwarza się oleje, paszę dla zwierząt, kosmetyki. Prawdziwym przełomem było jednak opracowanie procesu nazywanego stabilizacją otrębów ryżowych. Dzięki niemu stały się one powszechnym dodatkiem do żywności, suplementów diety. Badając ich skład, zaczęto mówić o otrębach jako o super żywności.
Czytając o tym, że otręby stosowano jako paszę, zamiast wartościowe pożywienie dla ludzi trzeba wziąć poprawkę na pewien szczegół. Podczas mielenia ryżu, gdy oddzielane są od niego otręby, aktywuje się enzym - lipaza. On z kolei przekształca olej do glicerolu i wolnych kwasów tłuszczowych, które nadają produktowi zjełczały zapach i gorzki smak[3]. W normalnych warunkach mielenia, po około sześciu godzinach, otręby ryżowe ulegają degradacji w niesmaczny materiał, który czyni je nieodpowiednimi do spożycia. Dlatego opracowano cieplną stabilizację otrąb ryżowych. Zapobiega ona utlenianiu lipidów. Dopiero dzięki temu mogą one być bezpiecznie podawane jako żywność. I to nie byle jaka!
Otręby ryżowe są dostępne w sklepach ze zdrową żywnością. Należy sprawdzić, czy są one stabilizowane. Czołowym producentem suplementów diety wykorzystującym stabilizowane otręby ryżowe jest Terranova. Stanowią one dodatek do większości produktów. Terranova posiada badania wskazujące na określoną zawartość minerałów, witamin, białka, błonnika. Dzięki temu zyskujemy gwarancję jakości oraz bezpieczeństwa. Suplementy ze stabilizowanymi otrębami ryżowymi Terranovy nie zawierają żadnych sztucznych dodatków, substancji konserwujących, zbędnych barwników. Wszystkie są także odpowiednie dla wegan.
Tworzenie dobrych suplementów diety powinno zaczynać się od poszukiwania najlepszych składników, które są naturalne, czyste i dobrze przyswajane. Badania nad otrębami ryżowymi wskazują, ze zawierają one cenne mikronutrienty. Można je więc łączyć z innymi roślinami, glonami, grzybami, bakteriami czy enzymami w ten sposób by wzajemnie się uzupełniały i na siebie oddziaływały. Nazywamy to efektem synergii. W rezultacie suplement diety może efektywnie uzupełniać nasze codzienne potrzeby.
[1] Food Funct. 2017 Mar 22;8(3):935-943.
[2] Nagendra Prasad et al., J Nutr Food Sci 2011, 1:3
[3] Hoogenkamp Henk (2009) Rice bran reinvented. Asia Pacific Food Industry 36-39.
Powiązane wpisy
Suplementy diety Terranova: cała prawda na etykiecie
Opublikowano
24-06-2021 15:18:36
Spirulina. Kosmiczne właściwości zielonej algi
Opublikowano
20-10-2021 12:12:45
Powiązane wpisy
O autorze
Oskar Berezowski: dziennikarz z ponad tysiącem publikacji w największych polskich mediach drukowanych i elektronicznych. Jego pasją jest sport i mikroodżywianie.Wiedzę na temat wpływuwitamin i minerałów na funkcjonowanie układu nerwowego zdobywał w Polsce i USA.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto