- Nowość
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
-
produkty - fermentFERMENTED ASHWAGANDHA Wielkość opakowania-50 kapsułek
- Nowość
FERMENTED JIAOGULAN Wielkość opakowania-50 kapsułek- Nowość
FERMENTED GINGER (IMBIR) Wielkość opakowania-50 kapsułek
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
Produkty
-
Zestaw
-
-
-
-
-
Produkty - aktywnosc seksualna
-
Produkty - obnizenie poziomu
-
Produkty - odpornosc
-
Produkty - skora
-
Produkty - stawy
-
produkty - trawienie
-
Produkty - uklad
-
Produkty wlosy
-
Produkty zmeczenie
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
produkty - kobiety
-
produkty - mezczyzni
-
produkty - senior
-
produkty - sportowcy
-
-
-
-
-
-
kompleksy odzywce
-
produkty - omega
-
produkty - mineraly
-
produkty - multiwitaminy
-
produkty probiotyki
-
produkty - proszek
-
produkty - b
-
produkty - c
-
produkty - d3
-
produkty d3 k2
-
produkty - grzyby
-
-
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
FERMENTED TURMERIC (KURKUMA)
Odkryj przewagę suplementu z fermentowaną kurkumą
- Kurkuma działa na zdrową skórę
- Wesprzyj układ odpornościowy
- Wspomóż swój układ nerwowy
Fermentacja to kolejny krok w rozwoju suplementów diety z kurkumą. Wspieraj swoje zdrowie z gwarantowaną porcją kurkuminy i parabiotykami.
Data ważności: 07.2025
Jiaogulan lub Gynostemma pentaphyllum to pnąca, wieloletnia winorośl pochodząca z niektórych części Azji. Jej liście były wykorzystywane jako ludowe środki lecznicze w Azji, spożywane jako herbata lub jedzenie od ponad 500 lat. W starożytnych Chinach Jiaogulan był używany jako środek energetyzujący i eliksir odmładzający, nazywany „ziołem nieśmiertelności”. Badania wykazały, że około 25% składników aktywnych (gypenozydów) jiaogulanu jest podobnych do ginsenozydów występujących w żeń-szeniu (Panax ginseng). To wyjaśnia, dlaczego Gynostemma pentaphyllum jest często nazywany "południowym żeń-szeniem”.
W swoim suplemencie Terranova łączy klasyczny liść jiaogulanu (Gynostemma pentaphyllum) z jego sfermentowaną formą - Fermogulanem™. Podczas fermentacji kwasu mlekowego enzymy mikrobiologiczne przekształcają składniki ziołowe, takie jak gypenozydy, w łatwo przyswajalne metabolity. Producent Fermogulanu™ dysponuje badaniami chromatograficznymi, które wskazują na wysoką zawartość ginsenozydów w ich bioaktywnej formie, takich jak Rg3, Rh2 i Związek K, co wyróżnia tę formę spośród innych jiaogulanów. Wewnątrz naszych komórek znajduje się ważny enzym AMPK (adenosine monophosphate-activated protein kinase), który odgrywa kluczową rolę w zachowaniu równowagi energetycznej i odporności komórek na stres. W bardzo dużym uproszczeniu AMPK działa jak "regulator długości życia”. Dzieje się tak w wyniku skoordynowanej sieć wielu reakcji komórkowych. Ponieważ aktywność AMPK spada wraz ze starzeniem się, badania koncentrują się na znalezieniu substancji mogących aktywować AMPK. W różnych eksperymentach invitro takie działanie stwierdzono między innymi w przypadku związków znajdujących się w jiaogulanie.
Opis
- Label bestseller
- Bestseller
- Podtytuł
- Lepsza dostępność kurkuminy
Produkt jeszcze nie ma komentarzy.
Dla kogo suplement diety FERMENTED TURMERIC (KURKUMA)
Dla osób ceniących sobie naturalną i wegańską suplementację opartą na wiedzy - rośliny działają.
Dla osób chcących wspomóc funkcjonowanie serca i krążenie krwi
Dla osób szukających pomocy w utrzymaniu zdrowej wątroby
Co mamy w środku?
Jaka jest przewaga suplementu z fermentowaną kurkumą nad klasycznymi ekstraktami?
Kurkuma w suplemencie diety marki Terranova ma dwie postaci. Jedna uzyskana jest dzięki tradycyjnej fermentacji z wykorzystaniem kwasu mlekowego. Dzięki naturalnemu procesowi zawartość kurkuminy (Fermeric™) jest zwiększona o 12,7% w porównaniu do tej samej niesfermentowanej kurkumy. Według badań producenta ma ona także lepszą biodostępność niż kurkumina z niesfermentowanej kurkumy w proszku.
Jaka jest zaleta suplementu diety Fermentic Turmeric (Kurkuma) z parabiotykami?
Sfermentowane kłącze kurkumy (Fermeric™) w suplemencie diety Terranova zawiera 5 mln CFU parabiotyków. Skrót CFU pochodzi od angielskiego wyrażenia „colony-forming unit” (jednostka tworząca kolonię). Pozwala to określić liczbę bakterii w kapsułce. Parabiotyki to nieaktywne mikroorganizmy probiotyczne, które przynoszą korzyści zdrowotne. Posiadają zdolność do regulowania układu odpornościowego, wykazują właściwości regulujące procesy zapalne i antyoksydacyjne[1].
Czym różni się Fermentic Turmeric (Kurkuma) od innych suplementów diety?
Wiemy, że rośliny działają, ale naturalne procesy pomagają w optymalnym wykorzystaniu zawartych w nich substancji. Dzięki temu w każdej kapsułce znajduje się nie tylko kurkumina, ale i parabiotyki powstałe w wyniku fermentowania kłącza. Aby uzyskać efekt synergii wykorzystaliśmy także liofilizowaną świeżą kurkumę.
Opinie o naszych produktach
Składniki
FERMENTED TURMERIC (KURKUMA)
Składniki porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia ( 1 kapsułka):
w tym:
1,2% kurkuminy
2% całkowitej ilości kurkuminoidów
5 mln CFU parabiotyków (nieaktywna mikroflora)
*W uprawie możliwe było użycie wyłącznie środków ochrony roślin i nawozów dopuszczonych przez USDA NOP.
**FermericTM jest zarejestrowanym znakiem towarowym Fermedics BV.
L.ś. – liofilizowane świeże
Sposób użycia
FERMENTED TURMERIC (KURKUMA)
Osoby dorosłe 1 kapsułka dziennie podczas posiłki. Nie należy przekraczać porcji zalecanej do spożycia w ciągu dnia. Produkt nie stanowi zamiennika zróżnicowanej diety.
Produkty powiązane
- Obecnie brak na stanie
- Obecnie brak na stanie
- Promocja
- Obecnie brak na stanie
- Bestseller
- Promocja
Artykuły powiązane
Nasze artykuły
-
Cynk na paznokcie - jak działa?
Odpowiednia pielęgnacja i właściwe odżywienie mogą mieć znaczący wpływ na ich zdrowie - zadbane paznokcie to wizytówka każdego człowieka, a ich wygląd może być odzwierciedleniem kondycji organizmu.
-
Mniszek lekarski - na co jest dobry?
Kwiaty od niepamiętnych czasów odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Oprócz walorów wizualnych, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, które mogą być istotne dla zdrowia i urody.
-
Cynk na włosy - jak stosować i jakie daje efekty?
Kręcone, proste, krótkie czy długie - lśniące i mocne włosy to zdrowe włosy! Niezależnie od tego, jaki jest ich kształt i długość, ważne jest, aby były one dobrze pielęgnowane i odżywione.
Najczęściej zadawane pytania
Fermentowana kurkuma ma wiele właściwości dobroczynnych dla organizmu. Posiada m. in. właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi oraz pomaga utrzymać zdrowe płuca i górne drogi oddechowe.
Dzięki fermentacji, zawartość kurkuminy w fermentowanej kurkumie Fermeric™ jest zwiększona o 12,7% w porównaniu do tej samej niesfermentowanej kurkumy. Według badań producenta ma ona także lepszą biodostępność niż kurkumina z niesfermentowanej kurkumy w proszku.
Jeżeli szukasz fermentowanej kurkumy w połączeniu z parabiotykami, Fermentowana Kurkuma od Terranovy będzie najlepszym wyborem. Sfermentowane kłącze kurkumy Fermeric™ w produkcie Terranova zawiera 5 mln CFU parabiotyków. Skrót CFU pochodzi od angielskiego wyrażenia „colony-forming unit” (jednostka tworząca kolonię) i określa liczbę bakterii zawartych w kapsułce.
Parabiotyki to nieaktywne mikroorganizmy probiotyczne, które mogą przynieść różne korzyści zdrowotne. Posiadają zdolność do regulowania układu immunologicznego a także posiadają właściwości regulujące procesy zapalne i przeciwutleniające.
Nutrients 2021, 13(4), 1225.
INFORMACJE DODATKOWE
NIE ZAWIERA WYPEŁNIACZY, SUBSTANCJI WIĄŻĄCYCH LUB INNYCH SUBSTANCJI POMOCNICZYCH. BEZ PSZENICY - BEZ GLUTENU - BEZ KUKURYDZY - BEZ SOI - BEZ DROŻDŻY - BEZ NABIAŁU - BEZ ŻELATYNY - BEZ SKŁADNIKÓW POCHODZENIA ZWIERZĘCEGO - BEZ SZTUCZNYCH DODATKÓW - BEZ DODATKU CUKRU - BEZ SZTUCZNYCH BARWNIKÓW - BEZ SZTUCZNYCH AROMATÓW - BEZ SZTUCZNYCH KONSERWANTÓW
[1]Nutrients 2021, 13(4), 1225;
Kurkuma pomaga utrzymać zdrową skórę, ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi, pomaga utrzymać zdrowe płuca, górne drogi oddechowe, stawy, kości oraz wątrobę. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego.
Fermented Turmeric (fermentowana kurkuma)
Kurkuma kojarzona jest przede wszystkim z przyprawą stosowaną w kuchni azjatyckiej, ale coraz częściej staje się również składnikiem potraw goszczących na polskich stołach. Wszystko za sprawą pięknej złoto-żółtej barwy „podkręcającej” wygląd przygotowywanego jedzenia, jak też właściwości tej wyjątkowej rośliny, która docenia coraz większe grono miłośników zdrowego jedzenia. Ale skąd bierze się ten intensywny w zapachu i kolorze proszek? A przede wszystkim co to jest kurkuma? Warto zapoznać się z nią dokładniej.
Kurkuma fermentowana - właściwości
Ten barwiący wszystko dookoła jaskrawożółty proszek jest niczym innym jak sproszkowanym kłączem lub korzeniem rośliny Curcuma longa, zwanej inaczej ostryżem długim, ostryżem indyjskim lub po porostu kurkumą. Należy do tej samej rodziny co imbir, w związku z czym z wyglądu nieco go przypomina. Można ją spotkać w popularnej mieszance przyprawowej- curry, w której stanowi składnik dominujący. Żółtą barwę zawdzięcza zawartemu w kłączu naturalnemu pigmentowi – kurkuminie, która ponadto jest związkiem aktywnym, wykazującym szereg korzystnych cech. To dzięki niej i innym związkom należącym do kurkuminoidów znane są m.in. regulujące poziom hormonów zapalnych [1] oraz antyoksydacyjne [2] właściwości kurkumy. Ale kurkuma kurkumie nierówna. W związku z tym, że kurkumina słabo rozpuszcza się w wodzie oraz wchłania się w niewielkim stopniu [3], poszukuje się różnych metod zwiększenia jej biodostępności w organizmie człowieka. Jednym z rozwiązań jest fermentacja. Proces fermentacji jest znanym od dawna naturalnym sposobem utrwalania żywności. Jednak niewątpliwie ważną zaletą fermentacji jest również zwiększenie wartości odżywczej oraz zawartości związków aktywnych w surowcu, w którym występują, dzięki działaniu enzymów, jak też zwiększenie ich dostępności [4-6]. U podstaw fermentacji, której poddawane są praktycznie wszystkie części roślin, od korzeni do nasion, leży przede wszystkim aktywność bakterii kwasu mlekowego. Wartym uwagi składnikiem jest opatentowane sfermentowane z wykorzystaniem kwasu mlekowego kłącze kurkumy w postaci proszku- FermeticTM, w przypadku którego, zgodnie z deklaracją producenta, zawartość kurkuminy jest prawie o 13% wyższa niż w kurkumie nie poddanej fermentacji [7]. Ponadto w badaniu in vitro kurkumina w takiej formie wchłania się ok. 17 razy lepiej niż ten sam związek zawarty w niesfermentowanej kurkumie w proszku [7]. Ferment w tym przypadku jest bardzo pożądany i przekłada się na działanie kurkumy na organizm.
Kurkuma fermentowana - działanie
Przechodząc do sedna – na co działa kurkuma? Można by rzec, że to złote kłącze jest prawdziwym roślinnym złotem, gdyż prozdrowotnych właściwości kurkumy nie sposób zliczyć. Pomaga ona utrzymać zdrową skórę oraz wykazuje właściwości antyoksydacyjne, co docenią osoby dbające o urodę. Co ciekawe badanie na modelu laboratoryjnym wykazało wpływ procesu fermentacji na wzrost aktywności antyoksydacyjnej związków występujących w kłączu kurkumy [8]. Roślina ta może zwrócić również uwagę osób aktywnych fizycznie, gdyż wpływa korzystnie na stawy i kości oraz na pracę serca i krążenie krwi. Zainteresuje także tych, którzy chcą zadbać o zdrowe płuca i wątrobę. Badacze zaobserwowali wpływ spożywania 3 g sfermentowanej kurkumy dziennie przez 12 tygodni na obniżenie poziomu enzymów świadczących o stanie wątroby (ALT i AST), co wskazuje na ochronne działanie kurkumy na ten organ [9]. Kurkuma wspomaga również pracę układu nerwowego. W badaniach na modelu laboratoryjnym wykazano ponadto, że kurkumina, będąca poniekąd sercem tej rośliny, może oddziaływać na receptory serotoniny, będącej neuroprzekaźnikiem odpowiedzialnym m.in. za kontrolę nastroju [10]. W roślinie tej drzemie jeszcze duży potencjał, w związku z czym badania dotyczące właściwości kurkumy mnożą się nieprzerwanie. Być może natura nieprzypadkowo przydzieliła jej złoty kolor.
Fermentowaną kurkumę znaleźć można w propozycji Terranovy, która podchodzi do tematu naturalnie. Oferuje bowiem suplement diety zawierający m.in. poddane naturalnej fermentacji kłącze kurkumy FermericTM, a w nim poza kurkuminoidami (w tym kurkuminą) również 5 mln CFU (jednostek tworzących kolonie) parabiotyków, czyli nieaktywną mikroflorę probiotyczną, jako element dodatkowy tego procesu.
W ofercie Terranovy znajdują się również inne fermentowane składniki roślinne oraz produkty skierowane do różnych grup docelowych m.in. suplementy dla meżczyzn, suplementy dla kobiet, a także suplementy dla seniorów.
Bibliografia:
- Foods 2017; 6(10):92. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29065496/
- Biomedicine (Taipei) 2019; 9(4):23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31724938/
- Kosmos. Problemy Nauk Biologicznych 2008; 57(1-2):53-65. https://kosmos.ptpk.org/index.php/Kosmos/article/view/1332/1311
- Postępy Nauki i Technologii Przemysłu Rolno-Spożywczego 2011; 66(4):33-52. https://www.researchgate.net/publication/260872249_Wzbogacanie_zywnosci_kwasem_foliowym_-_naturalnym_metabolitem_przemyslowych_szczepow_drozdzy_Saccharomyces_cerevisiae_oraz_bakterii_fermentacji_mlekowej_Food_fortification_of_folic_acid_-_natural_meta
- Przemysł Fermentacyjny i Owocowo-Warzywny 2015; 1(5):8-11. https://www.researchgate.net/publication/277943758_Tradycyjne_roslinne_napoje_fermentowane_o_dzialaniu_prozdrowotnym
- M.E Drywień. Referat: Roślinne produkty fermentowane – korzyści i zagrożenia. XXIV Konferencja Dyskusyjna: Fakty i fikcje w żywieniu człowieka, 2016, Warszawa. https://docplayer.pl/34286901-Program-i-streszczenia-referatow.html
- https://fermedics.com/ingredients/fermeric/
- International Journal of Food Science & Technology 2012; 47(11):2380-2387. https://ifst.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2621.2012.03113.x
- BMC Complementary and Alternative Medicine 2013; 13(1):58: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23497020/
- Expert Rev. Neurother. 2015; 15(3):269-280. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25644944/
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto