Choose a searcher

Ferment w suplementach diety

- Kategorie Artykuły

Ferment w suplementach diety

Cenimy fermentację. Często uszlachetnia ona naszą żywność, przekształca ją lub wzbogaca. Terranova opracowała więc linię suplementów diety, które zawierają składniki aktywne poddane procesowi fermentacji. Efekty są zachwycające!

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele zawdzięczamy bakteriom, które biorą udział w procesach fermentacji. Niemal codziennie pojawiają się one w naszej diecie. Fermentowana jest herbata, kawa. Sery to też dzieło bakterii. Pyszny chleb powstaje dzięki produkcji zakwasu: fermentacji mąki. Wino, piwo, ocet, nawet czekolada to efekt procesów wywołanych przez kontrolowany wzrost drobnoustrojów oraz konwersji składników żywności poprzez działanie enzymatyczne.

Towarzyszy nam ona od wieków. Historycy są zdania, że żywność fermentowana wywodzi się z Doliny Indusu. Pierwsze ślady stosowania tego procesu pochodzą z VII w p.n.e. Jak to często bywa, początkowo było to dzieło przypadku. Pożywienie, które „zgniło”, okazywało się być smaczne. Potem zaczęto dostrzegać także wpływ takich pokarmów na organizm człowieka. Dopiero w XIX w. odkryto, że u podstaw fermentacji leży aktywność drobnoustrojów, dziś określanych jako bakterie fermentacji mlekowej (LAB).

Główne metody fermentacji:

• żywność fermentowana naturalnie (dzikie, spontaniczne fermenty) np. kapusta kiszona, kimchi.

• żywność fermentowana przez dodanie kultur starterowych (wspomagana) np. kefir, kombucha, natto.

Pierwsza metoda znana jest nam z domów. Ogórki lub kapustę kisimy „na oko” i tak samo oceniamy jej przydatność do spożycia. Najczęściej to wystarczy. Ten proces opiera się przeważnie na tzw. fermentacji mlekowej. Żeby go przyspieszyć używamy soli. Jej dodatek wpływa korzystnie na lepszy smak, konsystencja. Sam proces zachodzi jednak dłużej. Zalet jest więcej niż wad. Sól wyciąga wodę z warzyw i dzięki temu dzięki temu są zanurzone we własnych sokach. Odpowiednie zasolenie to także sposób na zachowanie jędrności rośliny. Spowolnione jest bowiem działanie enzymów trawiących pektyny, które mogą utwardzić np. ogórka. Ponadto sól Bakterie kwasu mlekowego potrafią sobie poradzić z solą, która utrudnia rozwój innym drobnoustrojom[2].

Nie daj się oszukać

Tu ważne jest jedno wyjaśnienie. Podczas wizyty w sklepie możemy znaleźć produkty kwaszone i kiszone. Choć nie jest to precyzyjnie określone, to oba terminy oznaczają teoretycznie to samo: pożywienie poddane zostało naturalnemu procesowi fermentacji mlekowej. Co to oznacza? Cukry proste obecne w komórkach roślinnych zostają przekształcone w kwas mlekowy. Zdarza się jednak, że producenci żywności chcą iść na skróty. Wówczas do kapusty lub ogórków dodają kwas octowy. Uzyskują smak podobny do kiszenia, ale rzeczywista wartość takiej żywności jest inna. Bardziej przypomina to proces marynowania. Warto więc sprawdzać skład i informacji o dodatku lub braku kwasu octowego.

Kiszenie kulturą. Starterową

O ile spontaniczna fermentacja może być trudna do opanowania, to stosowanie kultur starterowych zwiększa szansę na dominację mlekowej mikroflory, a taka jest przez nas pożądana, nad innymi drobnoustrojami. Taka fermentacja jest powtarzalna. Łatwiej zapewnić odpowiednią jakość, kontrolowany smak i zapach oraz możliwość wprowadzenia szczepów probiotycznych, które nadają produktowi dodatkowych cech funkcjonalnych[1]. Współcześnie do produkcji komercyjnych preparatów startowych stosuje się głównie bakterie fermentacji mlekowej, które mają bezpieczną historię stosowania w produkcji fermentowanej żywności.

Terranova: kiszonki w kapsułkach

Terranova wybrała więc metodę bezpieczniejszą, która pozwala na osiągnięcie określonych celów. Takim przykładem jest Fermented Ginger. Suplement ten zawiera zawiera specjalnie przygotowany imbir (Ferzinger™). Przechodzi on 4-stopniowy proces fermentacji w całkowicie kontrolowanych i zamkniętych warunkach, bez dostępu do zewnętrznego środowiska (i związanego z tym ryzyka skażenia niepożądanymi mikrobami). Pokrojony w krążki imbir poddaje się sterylizacji, a następnie szczepieniu grzybem Koji. Po zakończeniu fermentacji imbiru przez Koji otrzymany produkt poddaje się sterylizacji ponownie i zamienia w łatwy do wykorzystania proszek. W Japonii tak otrzymany imbir nazywa się „koji ginga”. Suplement marki Terranova zawiera imbir przetwarzany w dwóch różnych procesach, aby możliwie najlepiej oddać jego właściwości. W każdej kapsułce znajduje się ferment oraz liofilizowany świeży imbir.

Opatentowane procesy fermentacji w suplementach diety

Z kolei podczas produkcji suplementu Fermented Ashwagandha wykorzystaliśmy Fermanolide™. Ta fermentowana ashwagandha standaryzowana jest na zawartość składników aktywnych – witanolidów. Wytwarzana jest przy wykorzystaniu procesu tradycyjnej fermentacji mlekowej.  Bardzo ciekawy efekt osiągnęliśmy pracując nad stworzeniem Fermented Jiaogulan. Liście rośliny przeszły skomplikowany proces w wyniku którego powstaje składnik o nazwie Fermogulan™.  Brzmi skomplikowanie, ale to kontrolowana fermentacja bakteriami kwasu mlekowego. Dzięki niej możliwa była standaryzacja na gypenozydy – związki aktywne jiaogulanu.  Dla zwykłego człowieka oznacza to, po prostu, że ma gwarancję iż w kapsułce znajduje się nie tylko sama roślina, ale i substancje, które odpowiadają za jej działanie na nasz organizm. Fermented Black Garlic zawiera natomiast czarny czosnek. Dokładniejsza nazwa to FBG22™. Jest on pozyskiwany ze świeżego czosnku, który został trzykrotnie sfermentowany. Proces ten trwa miesiące i odbywa się w kontrolowanej wilgotności w różnych zaprogramowanych temperaturach.

Fermentowane składniki roślinne

Suplement diety FERMENTED ASHWAGANDHA |Terranova
Cena 99,90 zł
FERMENTED ASHWAGANDHA Zwiększ odporność organizmu na stres Utrzymaj stabilność emocjonalną Osiągnij efekt odmładzający Rośliny działają nawet...
Suplement diety FERMENTED TURMERIC (KURKUMA) |Terranova
Cena 99,90 zł
Odkryj przewagę suplementu z fermentowaną kurkumą Kurkuma działa na zdrową skórę Wesprzyj układ odpornościowy Wspomóż swój układ nerwowy...
Suplement diety FERMENTED JIAOGULAN |Terranova
Cena 99,90 zł
Fermentowany suplement roślinny przydatny przy zmęczeniu Utrzymaj prawidłowy poziomu lipidów we krwi. Wspomagaj równowagę pH żołądka. Wzmocnij...

Fermentacja wspierana przez parabiotyki

Kurkuma jest nam doskonale znana z kuchni. Cenimy ją za pomoc w utrzymaniu zdrowej skóry, ma właściwości antyoksydacyjne, wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego, wspomaga funkcjonowanie serca i krążenie krwi, pomaga utrzymać zdrowe płuca, górne drogi oddechowe, stawy, kości oraz wątrobę. Wspomaga funkcjonowanie układu nerwowego. Eksperci poddali fermentacji kłącze a w suplemencie, oprócz liofilizowanej świeżej kurkumy znalazło się jeszcze 5 mln CFU (jednostek tworzących kolonię) parabiotyków. Skrót CFU pochodzi od angielskiego wyrażenia „colony-forming unit” (jednostka tworząca kolonię). Pozwala to określić liczbę bakterii w kapsułce. Parabiotyki to nieaktywne mikroorganizmy probiotyczne, które przynoszą korzyści zdrowotne. Posiadają zdolność do regulowania układu odpornościowego, wykazują właściwości regulujące procesy zapalne i antyoksydacyjne[3].

Dlaczego warto sięgać po fermentowane suplementy diety?

Rośliny poddane suplementacji w kontrolowanych warunkach są bezpieczne. Ich wpływ na zdrowie opisujemy dokładnie przy każdym produkcie. Terranova wychodzi z założenia opartego na badaniach naukowych, że warto sięgać po żywność przetwarzaną naturalnymi metodami. Jedną z nich jest fermentacja. To proces udoskonalany i badany od stuleci. Dobrze wiemy więc jak może wpływać na składniki suplementów i mieć świadomość, że rośliny działają!

[1] 1. D. Zaręba, M. Ziarno. Alternatywne probiotyczne napoje warzywne i owocowe. BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLIV, 2011, 2, str. 160–168

[2] 2. A. Ryznar-Luty, M. Szymański. Ocena wybranych właściwości zalewy solankowej i soku z kiszonych ogórków. Nauki Inżynierskie i Technologie; 2020, nr 36

[3] Nutrients 2021, 13(4), 1225;

Powiązane wpisy

Powiązane wpisy

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło