Kluski leniwe z tofu i sosem owocowym

- Kategorie Dla dzieci , Przepisy

Kluski leniwe z tofu i sosem owocowym

Kategoria: Dla dzieci

Czas przygotowania 25 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących zadbać o zdrowie kości

Kategoria: Dla dzieci

Kluski leniwe z tofu i sosem owocowym

Czas przygotowania 25 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących zadbać o zdrowie kości

Składniki

  • Tofu naturalne – 100g (1/2 kostki)
  • Mąka ziemniaczana – 25g
  • Mąka pszenna – 35g
  • Ksylitol – 7g (1 łyżeczka)
  • Sok z cytryny – do smaku

Sos owocowy

Składniki

  • Tofu naturalne – 100g (1/2 kostki)
  • Mąka ziemniaczana – 25g
  • Mąka pszenna – 35g
  • Ksylitol – 7g (1 łyżeczka)
  • Sok z cytryny – do smaku

Sos owocowy

Sposób przygotowania

Przed przygotowaniem klusek, wyjąć owoce mrożone z zamrażarki. 

Tofu, sok z cytryny, słodzidło zblendować na gładką masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie ugnieść ciasto i następnie uformować leniwe kluski. Zagotować wodę, lekko ją osolić – kluski gotować ok. 5 minut.

Owoce zblendować razem z zawartością dwóch kapsułek 2 kapsułki Terranova Green Child Multiwitamina Na-Co-Dzień

Gotowym sosem polać kluski i oprószyć je prażonym słonecznikiem.

Sposób przygotowania

Przed przygotowaniem klusek, wyjąć owoce mrożone z zamrażarki. 

Tofu, sok z cytryny, słodzidło zblendować na gładką masę. Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną. Dokładnie ugnieść ciasto i następnie uformować leniwe kluski. Zagotować wodę, lekko ją osolić – kluski gotować ok. 5 minut.

Owoce zblendować razem z zawartością dwóch kapsułek 2 kapsułki Terranova Green Child Multiwitamina Na-Co-Dzień

Gotowym sosem polać kluski i oprószyć je prażonym słonecznikiem.

Opinia dietetyka:

Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska

Coś szybkiego i smacznego dla Twojej pociechy? Leniwe kluski polecają się na talerz! 😊 W wersji wegańskiej/wegetariańskiej - z użyciem tofu, które przede wszystkim będzie źródłem roślinnego białka (a białko z kolei to bardzo ważny budulec zarówno dla komórek organizmu dorosłego jak i najmłodszego). Tofu to także źródło cennego wapnia, który będzie wspierał prawidłowy wzrost i rozwój kości naszych dzieci. Dodatkowo, zawarte w tofu izoflawony sojowe to składniki, które swoje dobroczynne działania wykazują przede wszystkim w układzie krwionośnym oraz kostnym. Ponadto wykazują one właściwości antyoksydacyjne, dzięki czemu komórki organizmu mogą być chronione przed negatywnym działaniem wolnych rodników. Taki posiłek można dodatkowo wzbogacić o kompleks witamin i minerałów z kwasami DHA – wystarczy, że zawartość dwóch kapsułek Green Child Multiwitamina Na-Co-Dzień wymieszamy z jagodowym sosem do przygotowanych klusek leniwych. W ten sposób uzyskujemy m.in. zestaw witamin z grupy B, witaminy antyoksydacyjne (czyli A, C, E), jod, kwasy DHA oraz liofilizowaną żywność, w której znajdziemy takie owoce i warzywa jak burak, jeżyna, szpinak, brokuł czy mniszek lekarski.

Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło