- Promocja
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
ProduktyASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC Wielkość opakowania - 50 kapsułek
- Promocja
BEAUTY KOMPLEKS Wielkość opakowania - 50 kapsułek
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Fermentowane składniki roślinne
Faszerowane bataty z sosem czosnkowym
Kategoria: Kolacje
Faszerowane bataty z sosem czosnkowym
Czas przygotowania 100 minut
Ilość porcji 1 os.
Poziom trudności łatwe
posiłek będący źródłem antyoksydantów
dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit
Składniki
- Batat – 210g (1 średni)
- Pomidory – 340g (2 sztuki)
- Czerwona cebula – 50g (1/2 małej sztuki)
- Czosnek – 5g (1 ząbek)
- Koncentrat pomidorowy – 50g (2,5 łyżki)
- Sól, pieprz – do smaku
- Fasola czerwona konserwowa – 85g (1/2 szklanki)
- Oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
- Wegański majonez – 15g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 2,5g (pół ząbka)
- Jogurt sojowy – 25g (1 duża łyżka)
- Pieprz, sól – do smaku
- 2 kapsułki suplementu diety Terranova Magnez-Wapń
Składniki
- Batat – 210g (1 średni)
- Pomidory – 340g (2 sztuki)
- Czerwona cebula – 50g (1/2 małej sztuki)
- Czosnek – 5g (1 ząbek)
- Koncentrat pomidorowy – 50g (2,5 łyżki)
- Sól, pieprz – do smaku
- Fasola czerwona konserwowa – 85g (1/2 szklanki)
- Oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
- Wegański majonez – 15g (1 łyżeczka)
- Czosnek – 2,5g (pół ząbka)
- Jogurt sojowy – 25g (1 duża łyżka)
- Pieprz, sól – do smaku
- 2 kapsułki suplementu diety Terranova Magnez-Wapń
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180st C, batata ponakłuwać w każdym miejscu widelcem i upiec w mundurku (80-90 min) – powinien być miękki. Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić ok. 10 min, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolę. Dusić ok. 5 minut.
Upieczony batat przekroić delikatnie na pół i do środka włożyć farsz. Tak przygotowany batat można jeszcze podpiec chwilkę w piekarniku z opcją termoobiegu.
Czosnek przepuścić przez praskę oraz wymieszać z wegańskim majonezem, jogurtem sojowym oraz zawartością dwóch kapsułek suplementu diety Terranova Magnez-Wapń.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzać do 180st C, batata ponakłuwać w każdym miejscu widelcem i upiec w mundurku (80-90 min) – powinien być miękki. Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić ok. 10 min, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolę. Dusić ok. 5 minut.
Upieczony batat przekroić delikatnie na pół i do środka włożyć farsz. Tak przygotowany batat można jeszcze podpiec chwilkę w piekarniku z opcją termoobiegu.
Czosnek przepuścić przez praskę oraz wymieszać z wegańskim majonezem, jogurtem sojowym oraz zawartością dwóch kapsułek suplementu diety Terranova Magnez-Wapń.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Opinia dietetyka:
Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska
Masz więcej czasu na przygotowanie kolacji? Faszerowane bataty będą idealną opcją na pożywną, ciepłą kolację. W faszerowanych batatach możesz przemycić naprawdę sporą ilość cennych dla organizmu warzyw. Połączenie batata z pomidorami to źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit, a także witaminy A i beta-karotenu o właściwościach antyoksydacyjnych. Odpowiednie ilości beta-karotenu w naszej diecie mogą chronić komórki naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników i stresu oksydacyjnego. Fasola czerwona będzie przede wszystkim źródłem białka roślinnego - aby uzyskać pełnowartościowe białko w posiłku, możesz wymieszać połowę podanej ilości fasoli z taką samą ilością kaszy, np. gryczanej niepalonej. W ten sposób dostarczysz sobie białko, które będzie zawierać wszystkie niezbędne aminokwasy.
Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska
Produkty powiązane
Podobne przepisy
Nasze artykuły
-
Cynk na włosy - jak stosować i jakie daje efekty?
Kręcone, proste, krótkie czy długie - lśniące i mocne włosy to zdrowe włosy! Niezależnie od tego, jaki jest ich kształt i długość, ważne jest, aby były one dobrze pielęgnowane i odżywione.
-
Mniszek lekarski - na co jest dobry?
Kwiaty od niepamiętnych czasów odgrywają ważną rolę w życiu człowieka. Oprócz walorów wizualnych, posiadają wiele właściwości prozdrowotnych, które mogą być istotne dla zdrowia i urody.
-
Cynk na paznokcie - jak działa?
Odpowiednia pielęgnacja i właściwe odżywienie mogą mieć znaczący wpływ na ich zdrowie - zadbane paznokcie to wizytówka każdego człowieka, a ich wygląd może być odzwierciedleniem kondycji organizmu.
Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie
Dodaj komentarz
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto