- Promocja

Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Kategoria: Kolacje
Czas przygotowania 100 minut
Ilość porcji 1 os.
Poziom trudności łatwe
posiłek będący źródłem antyoksydantów
dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit
Kategoria: Kolacje
Czas przygotowania 100 minut
Ilość porcji 1 os.
Poziom trudności łatwe
posiłek będący źródłem antyoksydantów
dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit
Piekarnik nagrzać do 180st C, batata ponakłuwać w każdym miejscu widelcem i upiec w mundurku (80-90 min) – powinien być miękki. Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić ok. 10 min, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolę. Dusić ok. 5 minut.
Upieczony batat przekroić delikatnie na pół i do środka włożyć farsz. Tak przygotowany batat można jeszcze podpiec chwilkę w piekarniku z opcją termoobiegu.
Czosnek przepuścić przez praskę oraz wymieszać z wegańskim majonezem, jogurtem sojowym oraz zawartością dwóch kapsułek suplementu diety Terranova Magnez-Wapń.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Piekarnik nagrzać do 180st C, batata ponakłuwać w każdym miejscu widelcem i upiec w mundurku (80-90 min) – powinien być miękki. Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić ok. 10 min, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolę. Dusić ok. 5 minut.
Upieczony batat przekroić delikatnie na pół i do środka włożyć farsz. Tak przygotowany batat można jeszcze podpiec chwilkę w piekarniku z opcją termoobiegu.
Czosnek przepuścić przez praskę oraz wymieszać z wegańskim majonezem, jogurtem sojowym oraz zawartością dwóch kapsułek suplementu diety Terranova Magnez-Wapń.
Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Opinia dietetyka:
Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska
Masz więcej czasu na przygotowanie kolacji? Faszerowane bataty będą idealną opcją na pożywną, ciepłą kolację. W faszerowanych batatach możesz przemycić naprawdę sporą ilość cennych dla organizmu warzyw. Połączenie batata z pomidorami to źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit, a także witaminy A i beta-karotenu o właściwościach antyoksydacyjnych. Odpowiednie ilości beta-karotenu w naszej diecie mogą chronić komórki naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników i stresu oksydacyjnego. Fasola czerwona będzie przede wszystkim źródłem białka roślinnego - aby uzyskać pełnowartościowe białko w posiłku, możesz wymieszać połowę podanej ilości fasoli z taką samą ilością kaszy, np. gryczanej niepalonej. W ten sposób dostarczysz sobie białko, które będzie zawierać wszystkie niezbędne aminokwasy.
Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska
Produkty powiązane
Podobne przepisy
Ciąża to wyjątkowy stan, kiedy w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające na celu stworzenie jak najlepszych warunków do rozwoju małego człowieka.
W momencie przyjścia na świat, noworodek nie jest zupełnie bezbronny. Dziecko rodzi się bowiem z pełnym wyposażeniem w elementy układu odpornościowego, które zdolne będą pełnić swoją funkcję ochronną.
Skóra to narząd o złożonej i warstwowej budowie. Budują ją naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto