Choose a searcher

Faszerowane bataty z sosem czosnkowym

- Kategorie Kolacje , Przepisy

Faszerowane bataty z sosem czosnkowym

Kategoria: Kolacje

Czas przygotowania 100 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

posiłek będący źródłem antyoksydantów

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Kategoria: Kolacje

Faszerowane bataty z sosem czosnkowym

Czas przygotowania 100 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

posiłek będący źródłem antyoksydantów

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Składniki

  • Batat – 210g (1 średni)
  • Pomidory – 340g (2 sztuki)
  • Czerwona cebula – 50g (1/2 małej sztuki)
  • Czosnek – 5g (1 ząbek)
  • Koncentrat pomidorowy – 50g (2,5 łyżki)
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Fasola czerwona konserwowa – 85g (1/2 szklanki)
  • Oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • Wegański majonez – 15g (1 łyżeczka)
  • Czosnek – 2,5g (pół ząbka)
  • Jogurt sojowy – 25g (1 duża łyżka)
  • Pieprz, sól – do smaku
  • 2 kapsułki suplementu diety Terranova Magnez-Wapń


Składniki

  • Batat – 210g (1 średni)
  • Pomidory – 340g (2 sztuki)
  • Czerwona cebula – 50g (1/2 małej sztuki)
  • Czosnek – 5g (1 ząbek)
  • Koncentrat pomidorowy – 50g (2,5 łyżki)
  • Sól, pieprz – do smaku
  • Fasola czerwona konserwowa – 85g (1/2 szklanki)
  • Oliwa z oliwek – 10g (1 łyżka)
  • Wegański majonez – 15g (1 łyżeczka)
  • Czosnek – 2,5g (pół ząbka)
  • Jogurt sojowy – 25g (1 duża łyżka)
  • Pieprz, sól – do smaku
  • 2 kapsułki suplementu diety Terranova Magnez-Wapń


Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180st C, batata ponakłuwać w każdym miejscu widelcem i upiec w mundurku (80-90 min) – powinien być miękki. Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić ok. 10 min, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolę. Dusić ok. 5 minut. 

Upieczony batat przekroić delikatnie na pół i do środka włożyć farsz. Tak przygotowany batat można jeszcze podpiec chwilkę w piekarniku z opcją termoobiegu. 

Czosnek przepuścić przez praskę oraz wymieszać z wegańskim majonezem, jogurtem sojowym oraz zawartością dwóch kapsułek suplementu diety Terranova Magnez-Wapń

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzać do 180st C, batata ponakłuwać w każdym miejscu widelcem i upiec w mundurku (80-90 min) – powinien być miękki. Czosnek i cebulę zeszklić na rozgrzanej oliwie z oliwek. Dodać sparzone, obrane ze skórki i pokrojone pomidory, doprawić szczyptą soli i pieprzu. Dusić ok. 10 min, po czym dodać koncentrat pomidorowy oraz odsączoną fasolę. Dusić ok. 5 minut. 

Upieczony batat przekroić delikatnie na pół i do środka włożyć farsz. Tak przygotowany batat można jeszcze podpiec chwilkę w piekarniku z opcją termoobiegu. 

Czosnek przepuścić przez praskę oraz wymieszać z wegańskim majonezem, jogurtem sojowym oraz zawartością dwóch kapsułek suplementu diety Terranova Magnez-Wapń

Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. 

Opinia dietetyka:

Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska

Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska

Masz więcej czasu na przygotowanie kolacji? Faszerowane bataty będą idealną opcją na pożywną, ciepłą kolację. W faszerowanych batatach możesz przemycić naprawdę sporą ilość cennych dla organizmu warzyw. Połączenie batata z pomidorami to źródło błonnika pokarmowego, który wspiera pracę naszych jelit, a także witaminy A i beta-karotenu o właściwościach antyoksydacyjnych. Odpowiednie ilości beta-karotenu w naszej diecie mogą chronić komórki naszego organizmu przed działaniem wolnych rodników i stresu oksydacyjnego. Fasola czerwona będzie przede wszystkim źródłem białka roślinnego - aby uzyskać pełnowartościowe białko w posiłku, możesz wymieszać połowę podanej ilości fasoli z taką samą ilością kaszy, np. gryczanej niepalonej. W ten sposób dostarczysz sobie białko, które będzie zawierać wszystkie niezbędne aminokwasy.

Klaudia Gargol - dietetyczka Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie
Zgody
Sprawdź naszą Politykę Prywatności i dowiedz się w jaki sposób przetwarzamy dane.
W każdej chwili moeższ przerwać subskrybcję newslettera za darmo.

Klauzula informacyjna zgodna z RODO

Zgodnie z art. 13 ust. 1 i 2 rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (Dz. Urz. UE L 119/1 z 4.5.2016 r.), dalej RODO, informujemy, że:

1. Administratorem danych wskazanych w zgodzie na przetwarzanie danych osobowych wyrażonej powyżej jest Terranova Polska sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Leszczyńskiego 40 A, 02 – 496 Warszawa, wpisaną do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000733973, NIP: 5223127421, REGON: 380355728.

2. Celem zbierania danych jest przesyłanie informacji marketingowych dotyczących produktów i usług oferowanych przez Terranova Polska sp. Z o.o. i Garuda sp. z o. o. za pomocą środków komunikacji elektronicznej (adres email), stosownie do treści przepisu art. 10 ust. 1 i 2 ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną.

3. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści danych oraz ich sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania, a także prawo sprzeciwu, zażądania zaprzestania przetwarzania i przenoszenia danych, jak również prawo do cofnięcia zgody w dowolnym momencie oraz prawo do wniesienia skargi do organu nadzorczego – Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych, ul. Stawki 2, 00 – 193 Warszawa.

4. Podanie danych jest dobrowolne, lecz niezbędne do realizacji wskazanego celu.

5. Odbiorcami danych mogą być podmioty, którym Terranova Polska sp. z o. o. lub Garuda sp. z o. o. powierza przetwarzanie danych w celu archiwizacji.

6. Dane udostępnione przez Panią/Pana:
− mogą podlegać przekazaniu następującym podmiotom trzecim:
a) Garuda sp. z o. o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Leszczyńskiego 40A, 02 – 496 Warszawa, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy w Warszawie, XIV Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000839822, NIP: 5223182874, REGON: 385992983 w celu prowadzenia przez Garuda sp. z o.o. działań marketingowych za pomocą adresu poczty elektronicznej.

7. Administrator danych nie ma zamiaru przekazywać danych osobowych do państwa trzeciego lub organizacji międzynarodowej.

8. Dane osobowe będą przetwarzane do momentu wycofania zgody.

9. W sprawie ochrony danych osobowych, można kontaktować się za pomocą adresu e-mail: rodo@solgar.pl.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło