- Promocja

Kategorie Bloga
Ostatnie artykuły
Kategoria: Dla dzieci
Czas przygotowania 20 minut (+ schłodzenie w lodówce)
Ilość porcji 12
Poziom trudności łatwe
dla osób chcących zadbać o układ nerwowy
dla osób chcących zadbać o zdrowie kości
Kategoria: Dla dzieci
Czas przygotowania 20 minut (+ schłodzenie w lodówce)
Ilość porcji 12
Poziom trudności łatwe
dla osób chcących zadbać o układ nerwowy
dla osób chcących zadbać o zdrowie kości
Daktyle zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Odsączyć wodę i przełożyć daktyle do blendera. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować. Z powstałej masy formować małe ciasteczka.
Uformowane przełożyć do lodówki do schłodzenia.
Daktyle zalać wrzątkiem, aby zmiękły. Odsączyć wodę i przełożyć daktyle do blendera. Dodać pozostałe składniki i całość zmiksować. Z powstałej masy formować małe ciasteczka.
Uformowane przełożyć do lodówki do schłodzenia.
Opinia dietetyka:
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Odpowiednio zbilansowana dieta dzieci jest bardzo ważnym czynnikiem, który wspiera ich wzrost, rozwój oraz zdrowie. Zwraca się także uwagę na szkodliwość niektórych produktów, zwłaszcza ich nadmiaru w diecie dziecka – mowa przede wszystkim o cukrach prostych, nadmiaru tłuszczów nasyconych oraz tłuszczów trans. W diecie naszych dzieci warto także zwracać uwagę na produkty i posiłki jak najmniej przetworzone. A w jaki sposób przygotować domowe, odżywcze słodkości dla naszych pociech? Z pomocą spieszą orzechy, migdały, kakao czy nawet gorzka czekolada. Orzechy włoskie oraz migdały to bardzo dobre źródło potasu i magnezu, które będą wspierały odpowiednią pracę serca, a sam magnez przyczyni się także do utrzymania zdrowia kości i zębów oraz wesprze pracę układu nerwowego naszych pociech (razem z witaminami z grupy B, które znajdziemy w naszych ciasteczkach!). Orzechy włoskie i magnez to również źródło witaminy E – czyli witaminy o bardzo silnym działaniu antyoksydacyjnym – przyczynia się zatem do ochrony komórek organizmu dziecka przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników. Poza witaminami i minerałami, to także doskonałe źródło dobroczynnych kwasów tłuszczowych - zwłaszcza omega-3 i –9, które wykazują nieoceniony wpływ na rozwój układu nerwowego dziecka. Jeżeli decydujesz się na dodatek czekolady gorzkiej do ciasteczek, pamiętaj aby wybierać czekoladę o wysokiej jakości, której skład przede wszystkim opiera się na minimum 70% zawartości kakao. Kakao to bardzo dobre źródło kwasów tłuszczowych, aminokwasów, witamin z grupy B, potasu, cynku oraz polifenoli. Dodatkowo, takie ciasteczka możesz także łatwo wzbogacić o niezbędną dla Twojej pociechy witaminę D3 – wystarczy jedna kapsułka.
Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska
Produkty powiązane
Podobne przepisy
Ciąża to wyjątkowy stan, kiedy w organizmie kobiety zachodzą zmiany, mające na celu stworzenie jak najlepszych warunków do rozwoju małego człowieka.
W momencie przyjścia na świat, noworodek nie jest zupełnie bezbronny. Dziecko rodzi się bowiem z pełnym wyposażeniem w elementy układu odpornościowego, które zdolne będą pełnić swoją funkcję ochronną.
Skóra to narząd o złożonej i warstwowej budowie. Budują ją naskórek, skóra właściwa i tkanka podskórna.
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto