Choose a searcher

Tapioka z cytrusowym musem z mango

- Kategorie Desery , Przepisy

Tapioka z cytrusowym musem z mango

Kategoria: Desery

Czas przygotowania 20 min.

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących wzmocnić swoją odporność

dla osób chcących wesprzeć pracę mięśni

Kategoria: Desery

Tapioka z cytrusowym musem z mango

Czas przygotowania 20 min.

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących wzmocnić swoją odporność

dla osób chcących wesprzeć pracę mięśni

Składniki

  • 240 ml napoju migdałowego
  • 2 łyżki drobnej tapioki
  • ½ łyżki ksylitolu
  • 100 g mango
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała garść borówek
  • 1 kapsułka Terranova Łagodne Żelazo Easy Iron 20mg

Składniki

  • 240 ml napoju migdałowego
  • 2 łyżki drobnej tapioki
  • ½ łyżki ksylitolu
  • 100 g mango
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 mała garść borówek
  • 1 kapsułka Terranova Łagodne Żelazo Easy Iron 20mg

Sposób przygotowania

Tapiokę zalać napojem migdałowym i zagotować.

Gotować na małym ogniu ok. 15 minut,  delikatnie mieszając, aby tapioka nie przywarła do dna.

Gotowy pudding przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia.

W między czasie przygotować mus owocowy.

Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do blendera.

Dodać sok z pomarańczy, cytryny i 1 kapsułkę Terranova Easy Iron - dokładnie zblendować.

Na ostudzony deser z tapioki wyłożyć mus z mango oraz borówki.

Sposób przygotowania

Tapiokę zalać napojem migdałowym i zagotować.

Gotować na małym ogniu ok. 15 minut,  delikatnie mieszając, aby tapioka nie przywarła do dna.

Gotowy pudding przelać do miseczki i odstawić do ostudzenia.

W między czasie przygotować mus owocowy.

Mango obrać ze skórki, pokroić w kostkę i włożyć do blendera.

Dodać sok z pomarańczy, cytryny i 1 kapsułkę Terranova Easy Iron - dokładnie zblendować.

Na ostudzony deser z tapioki wyłożyć mus z mango oraz borówki.

Opinia dietetyka:

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Deser na bazie tapioki z cytrusowym musem z mango to dobre źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dodatek owoców oraz soku z pomarańczy i cytryny dostarcza istotnej dla żelaza witaminy C. Z uwagi, iż deser zawiera małą ilość błonnika pokarmowego bardzo dobrym wyborem jest połączenie go z produktem Łagodne Żelazo. Należy zawsze mieć na uwadze, iż takie składniki jak np. zbyt duża ilość błonnika w posiłku będzie ograniczać wchłanianie wspomnianego składnika mineralnego. Warto również zwrócić uwagę na formę żelaza, mianowicie wysoko przyswajalny chelat, czyli minerał połączony z cząsteczkami aminokwasu. W kompleksie Magnifood produktu znajdują się m.in. owoc dzikiej róży oraz owoc Acai, które również naturalnie obfite są w witaminę C. Ponadto owoc Acai charakteryzuje się wysokim wskaźnikiem ORAC, a więc zawiera dużą ilość substancji, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Dagmara Bartosińska - dietetyczka Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło