Chłodnik z botwinki

- Kategorie Kolacje , Przepisy

Chłodnik z botwinki

Kategoria: Kolacje

Czas przygotowania 30 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

dla osób chcących zadbać o układ krążenia i zdrowie serca

dla osób chcących zadbać o prawidłową pracę jelit

Kategoria: Kolacje

Chłodnik z botwinki

Czas przygotowania 30 minut

Ilość porcji 1 os.

Poziom trudności łatwe

posiłek będący źródłem antyoksydantów

dla osób chcących zadbać o stan włosów, skóry i paznokci

Składniki

  • Botwinka – 100g (1/3 pęczka)
  • Ogórek zielony – 80g (1/3 sztuki)
  • Ogórki małosolne – 120g (2 sztuki)
  • Jogurt roślinny – 200ml (1 małe opakowanie) 
  • Mleko roślinne – 150ml (2/3 szklanki)
  • Koperek – 10g (2 łyżki)
  • Czosnek – 5g (1 ząbek)
  • Sól, pieprz – po szczypcie
  • Sok z cytryny – do smaku
  • 2 kapsułki suplementu diety Terranova Probiotyki Prebiotyk Fitoskładniki kompleks


Składniki

  • Botwinka – 100g (1/3 pęczka)
  • Ogórek zielony – 80g (1/3 sztuki)
  • Ogórki małosolne – 120g (2 sztuki)
  • Jogurt roślinny – 200ml (1 małe opakowanie) 
  • Mleko roślinne – 150ml (2/3 szklanki)
  • Koperek – 10g (2 łyżki)
  • Czosnek – 5g (1 ząbek)
  • Sól, pieprz – po szczypcie
  • Sok z cytryny – do smaku
  • 2 kapsułki suplementu diety Terranova Probiotyki Prebiotyk Fitoskładniki kompleks


Sposób przygotowania

Botwinę umyć, pokroić razem z buraczkami na drobne kawałki. Zalać niewielką ilością wody (tak by przykryła botwinkę) i gotować ok. 10 minut. Ogórki zetrzeć na tarce.

Do ostudzonej botwiny dodać mleko i jogurt (zostawić wodę w której się gotowała). Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do całości. Chłodnik wymieszać z posiekanym koperkiem, zawartością dwóch kapsułek  suplementu diety Terranova Probiotyki Prebiotyk Fitoskładniki kompleks

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Sposób przygotowania

Botwinę umyć, pokroić razem z buraczkami na drobne kawałki. Zalać niewielką ilością wody (tak by przykryła botwinkę) i gotować ok. 10 minut. Ogórki zetrzeć na tarce.

Do ostudzonej botwiny dodać mleko i jogurt (zostawić wodę w której się gotowała). Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do całości. Chłodnik wymieszać z posiekanym koperkiem, zawartością dwóch kapsułek  suplementu diety Terranova Probiotyki Prebiotyk Fitoskładniki kompleks

Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Opinia dietetyka:

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Sposób na przemycenie dużej ilości warzyw w posiłku? Zupy! Idealnie sprawdzą się także wszelkiego rodzaju chłodniki. Główny składnik naszego chłodnika, czyli botwina to przede wszystkim bogate źródło błonnika pokarmowego, wspierającego odpowiednią pracę jelit, witamin antyoksydacyjnych (A, C, E), które chronią nasz organizm przed negatywnymi skutkami stresu oksydacyjnego a także witaminy K1 oraz witamin z grupy B, zwłaszcza witaminy B2 i kwasu foliowego. Poza błonnikiem, odpowiadającym za prawidłową pracę jelit, taki chłodnik można wzbogacić także o dodatek probiotyków. 2 kapsułki Probiotyki Prebiotyk Fitoskładniki zapewniają źródło pięciu prozdrowotnych szczepów probiotycznych (Lactobacillus rhamnosus Rosell-11, Lactobacillus acidophilus Rosell-52, Lactobacillus plantarum Rosell-1012, Lactobacillus casei Rosell-215, Bifidobacterium lactis CHR Hansen BB-12). Doniesienia naukowe opierają korzystne działanie probiotyków m.in. na wspomaganiu perystaltyki jelit oraz odżywianiu mikroflory jelitowej a także na ograniczaniu wchłaniania egzogennego cholesterolu i łagodzeniu objawów biegunki.

Marcin Bogucki - dietetyk Terranova Polska

Produkty powiązane

Naturalnie możesz wybrać,
jak wiele możemy Ci
opowiedzieć o sobie

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło