Choose a searcher

Spirulina & Chlorella

- Kategorie Artykuły

Spirulina & Chlorella

Spirulina & Chlorella

Często się mówi, że woda to życie i trudno się z tym nie zgodzić. Powierzchnia naszej planety to w ponad 70% woda. Również ponad 60% ludzkiego ciała (u zdrowej, dorosłej osoby) to też woda, a przy odwodnieniu na poziomie 3-5 litrów nasz organizm może zacząć już funkcjonować nieprawidłowo1. Dzisiaj jednak nie o samej wodzie, a o skarbach, które można w niej znaleźć. Mowa tutaj o spirulinie i chlorelli.

Spirulina i chlorella to rodzaj mikroskopijnych organizmów, które są zaliczane do grupy alg. Spirulina jest niebiesko-zieloną algą zaliczaną do sinic (cyjanobakterii) i w naturze rozwija się w wodzie słonej, natomiast chlorella jest zieloną algą słodkowodną. Obie (spirulina, chlorella), podobnie jak rośliny, mają zdolność do przeprowadzania procesu fotosyntezy i gromadzą w swoich komórkach bardzo wiele cennych składników odżywczych2.

Spirulina i chlorella właściwości

Spirulina i chlorella właściwości odżywcze zawdzięczają wysokiej produkcji między innymi długołańcuchowych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, związków fenolowych, związków lotnych, steroli, białek, aminokwasów, peptydów, witamin, polisacharydów i pigmentów2. Z tego też właśnie względu często mówi się o nich w kontekście żywności funkcjonalnej. A ta z definicji jest żywnością mającą działanie prozdrowotne, wykraczające poza jej wartości odżywcze. To produkty, które zawierają różne związki biologicznie czynne, które to spożywane wraz z dietą, przyczyniają się do utrzymania optymalnego stanu zdrowia fizycznego i psychicznego3. Spirulina i chlorella razem to połączenie zdecydowanie warte rozważenia w tworzeniu zestawów suplementacyjnych.

Spirulina i chlorella właściwości​
Chlorella i spirulina efekty
​

Chlorella i spirulina efekty

Regularne przyjmowanie, czyli potocznie mówiąc swojego rodzaju kuracja chlorellą i spiruliną może być stałym elementem suplementacji dla kobiet i suplementacji dla mężczyzn.

W badaniach klinicznych wykazano, że regularne spożywanie spiruliny może regulować poziom cholesterolu we krwi, wspierać funkcjonowanie układu odpornościowego, poprawiać funkcjonowanie przewodu pokarmowego, chronić przed negatywnymi skutkami ekspozycji na intensywne promieniowanie słoneczne czy też wspierać utrzymanie właściwej masy ciała4.

Co do tej ostatniej właściwości to właśnie to często słyszane hasło - spirulina i chlorella na odchudzanie - skłania ludzi do przetestowania tej super żywności. Pomimo tego, że to jedno z wielu kierunków oddziaływania tych alg to faktycznie chlorella również może pomóc w redukcji masy ciała chociażby ze względu na przypisywane jej właściwości zwiększania energii i witalności. To z kolei może pomóc w zachowaniu systematycznej aktywności fizycznej co powinno być podstawowym elementem dbania o właściwą masę ciała.

Spirulina i chlorella daje efekty odżywcze również, albo i przede wszystkim ze względu na wysoką zawartość wielu witamin i składników mineralnych2. Spiruliną powinny zainteresować się szczególnie osoby, chcące uzupełnić swoją codzienną dietę w żelazo. W 10 gramach tej mikroalgi znajduje się blisko 5 mg żelaza czyli tyle samo ile w 200 gramach kiełbasy myśliwskiej5,6. Chlorella i spirulina korzystne działanie wykazuje również wśród wielu zwierząt7,8, więc może się okazać, że dla wielu rodzin chlorella ze spiruliną będzie suplementacją dla wszystkich członków rodziny. Dosłownie wszystkich.

Przy wyborze suplementacji pozostaje jeszcze odpowiedź na pytanie – spirulina i chlorella w tabletkach, kapsułkach, a może proszku? Według nas najbardziej uniwersalną formą są kapsułki. W przeciwieństwie do tabletek nie wymagają dodania substancji technologicznych na etapie wytwarzania, przez co suplement jest mniej przetworzony. Kolejną zaletą kapsułek jest możliwość ich otwarcia i wykorzystania zawartości jako dodatku do stworzenia na przykład prozdrowotnego koktajlu. Jeśli jednak nie masz na to czasu nadal możesz po prostu połknąć taką kapsułkę. Może jednak skusisz się na intrygujący w smaku koktajl według naszego przepisu? Składniki (na 2-3 porcje): 1 mango ½ ananasa Garść szpinaku 4 kapsułki spirulina & chlorella marki Terranova (wysypana zawartość) 1-2 szklanki wody Wystarczy, że wszystko zblendujesz.

Chlorella i spirulina skutki uboczne

Czy spożywana chlorella i spirulina generują skutki uboczne? Zacznijmy od tego, że samo określenie skutki uboczne nie jest w tym przypadku najlepszym sformułowaniem, bo mówimy o żywności, a nie o lekach. Nie mniej spirulina i chlorella jak każda żywność, w indywidualnych sytuacjach mogą wywoływać niepożądane efekty. Choć jest to stosunkowo rzadkie to do najczęstszych należą zaburzenia ze strony przewodu pokarmowego i alergie9. W odniesieniu do powyższego tym ważniejszym jest wybieranie producenta suplementów, który skrupulatnie weryfikuje swoich dostawców i dba o jakość ostatecznego produktu. To właśnie wpływa na zagadnienie spirulina i chlorella a cena. Na rynku są bardzo różne produkty, ale czy każdy producent dba o to, żeby chlorella miała porozrywane ściany komórkowe albo czy dba o dobre oznakowanie produktu, gdzie jak się okazuje pod hasłem spirulina mogą się kryć różne odmiany tej algi. Sami sprawdźcie.

Suplementy diety

Spirulina chlorella, suplement diety na oczyszczenie organizmu, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
  • Promocja
Spirulina Chlorella - suplement na oczyszczenie organizmu Wsparcie dla odporności Pomoc dla układu pokarmowego Korzystny wpływ na poziom...
Zestaw suplementów diety z algami na zmęczenie, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
  • W zestawie taniej
Spirulina i chlorella w doskonałej formie W duecie, czy w drużynie? Spiruliny doskonale czują się w duecie. To słonowodne algi, które są od wieków...
Roślinny suplement diety w formie proszku, suplement diety na trawienie, PROMOCJA
  • Obecnie brak na stanie
Naturalny, roślinny suplement diety w formie proszku do rozpuszczenia 100% białka roślinnego liofilizowane warzywa, owoce i grzyby czysta...

[1]Idasiak – Piechocka I. Odwodnienie – patofizjologia i klinika. Forum Nefrologiczne 2012, tom 5, nr 1, 73–78.

[2] Andrade LM, Andrade CJ, Dias M, et al. Chlorella and spirulina microalgae as sources of functional foods, nutraceuticals, and food supplements; an overview. MOJ Food Process Technol. 2018;6(1):45‒58.

[3] Butnariu M., Sarac I. Functional Food. International Journal of Food Sciences and Nutrition · February 2019.

[4] Christaki E, Florou-Paneri P, Bonos E. Microalgae: a novel ingredient in nutrition. Int J Food Sci Nutr. 2011;62(8):794–799.

[5] Kępińska-Pacelik J., Biel W. Spirulina, dlaczego jest określana mianem superfood? Przemysł Spożywczy 1(5):12-18.

[6] Kunahowicz H., Nadolna I., Iwanow A., Przygoda B., „Wartość odżywcza wybranych produktów spożywczych i typowych potraw”, wydawnictwo lekarskie PZWL, Warszawa 2012.

[7] B. W. B. Holman and A. E. O. Malau-Aduli. Spirulinaas a livestock supplement and animal feed. Journal of Animal Physiology and Animal Nutrition97(2013) 615–623.

[8]Kotrbáček V., Doubek J.,Doucha J., The chlorococcalean alga Chlorella in animal nutrition: a review. J Appl Phycol (2015) 27:2173–2180.

[9]Rzymski P., Jaśkiewicz M. Microalgal food supplements from the perspective of Polish consumers: patterns of use, adverse events, and beneficial effects. J Appl Phycol (2017) 29:1841–1850.

Powiązane wpisy

Powiązane wpisy

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło