- Promocja
Na co jest dobry imbir?
Kłącze imbiru jest produktem, po który wielu z nas chętnie sięga. Ceni się go nie tylko za walory smakowe, ale również właściwości prozdrowotne. Trudno się dziwić! Imbir już w starożytności budził uznanie. Wykorzystywano go w terapii bólów, infekcji, artretyzmu, problemów żołądkowych, a także jako środek wzmacniający odporność. Doceniły go także popularne na całym świecie systemy medyczne: Ayurveda i Tradycyjna Medycyna Chińska, a kobiety ciężarne od pokoleń sięgają po herbatę imbirową w przypadku ciążowych nudności [1,2,3,4,5]. Sprawdźmy zatem co wyjątkowego w sobie skrywa i na co jest dobry imbir?
Surowiec, a konkretniej wspomniane już kłącze, to bogate źródło licznych substancji aktywnych. Do najważniejszy zaliczają się olejek eteryczny oraz, należące do związków fenolowych, szogaole i gingerole. Za ich sprawą spektrum działania kłącza imbiru jest bardzo szerokie. Przede wszystkim determinują one silne właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające rośliny [1]. Na tym jednak dobroczynne działanie surowca się nie kończy, ponieważ jest on naturalnym środkiem usprawniającym procesy trawienia [6].
Należy wspomnieć, że choć kłącze imbiru zalicza się przede wszystkim do surowców o tradycyjnym zastosowaniu leczniczym, istnieją badania naukowe, które uzasadniają jego wykorzystywanie w niektórych dolegliwościach. Wynika z nich, że tym na co warto stosować imbir są określone przypadłości ze strony przewodu pokarmowego, aparatu ruchu, a także bolesne miesiączki [6,7,8].