- Nowość
Na co jest acerola?
Na co pomaga acerola – to pytanie pojawia się bardzo często. Pomimo rosnącej popularności wiele osób nadal nie miało z nią do czynienia. Jeszcze kilkanaście lat temu próżno było szukać na polskich półkach sklepowych produktów na bazie owoców aceroli. Dziś wygląda to zupełnie inaczej. Zanim jednak podpowiemy na co acerola może być pomocna, przyjrzyjmy się bliżej samej roślinie.
Acerola (łac. Malpighia glabra L.) jest rodzajem wiecznie zielonego krzewu, który wywodzi się z ciepłych obszarów Karaibów, Ameryki Środkowej i Południowej. Sławę zdobyła głównie dzięki swoim małym, czerwonym owocom, które z wyglądu przypominają wiśnie i dlatego też często określane są mianem „wiśni z Barbados”. Okazuje się bowiem, że stanowią one niezwykle bogate źródło witaminy C.W ostatnich latach roślina zyskała na popularności na całym świecie, stając się ważnym składnikiem soków oraz innych produktów wspierających zdrowy tryb życia, a suplementy z acerolą są stosowane przez wiele osób jako uzupełnienie dla codziennej diety [1].
Zatem, odpowiadając na pytanie: na co jest acerola, należy przede wszystkim podkreślić, że stanowi cenne wsparcie dla systemu odpornościowego. Jej wykorzystanie w sezonie jesienno-zimowym, może stanowić alternatywę dla preparatów syntetycznej witaminy C. Pokaźna naturalna zawartość witaminy C to jednak nie wszystko, co może nam zaoferować ta wyjątkowa roślina!
W składzie owoców aceroli odnajdziemy także inne prozdrowotne związki. Ważną grupę stanowią chociażby antocyjany i karotenoidy z beta-karotenem na czele. Wymienione substancje nie tylko odpowiadają za intensywnie czerwony kolor owoców malpigii, ale wraz z witaminą C przyczyniają się do silnych zdolności przeciwutleniających surowca. Te właściwości aceroli sprawiają, że zarówno spektrum jej działania prozdrowotnego, jak możliwości stosowania w celach profilaktycznych, są naprawdę szerokie [2,3].!