Choose a searcher

Co to jest liofilizacja?

- Kategorie Artykuły

Co to jest liofilizacja?

Wiele osób zastanawia się co to jest liofilizacja. Tajemnica tkwi w umiejętności usuwania wody z komórek. Dzięki temu możemy przechowywać np. rośliny w niemalże niezmienionym biologicznie stanie przez długi czas. Potem wystarczy woda, by "obudzić" enzymy i inne fitonutrienty.

Liofilizacja - definicja

Liofilizacja to suszenie, “odwadnianie” żywności, leków, tkanek itp. w stanie zamrożonym w celu ich zakonserwowania.

Dlaczego liofilizacja jest nam potrzebna?

Powyższa definicja brzmi skomplikowanie, dlatego wyjaśnimy poniżej czym jest ten proces i dlaczego jest on tak ważny dla firmy Terranova. Tworzymy bowiem suplementy diety w oparciu o to, co najlepszego daje nam natura. Łączymy doświadczenia botaników, chemików, lekarzy i znajdujemy odpowiedź na ich pytania lub zastosowania ich doświadczeń w nowoczesnej suplementacji. Opiera się ona na wykorzystaniu dobrze przebadanych roślin, które łączymy ze sobą odpowiedni sposób i w razie potrzeb łączymy z wyselekcjonowanymi witaminami, minerałami, bakteriami, enzymami, grzybami, glonami.

Skąd pomysł by liofilizować rośliny?

Eclectic Institute Farm w Oregonie (USA), jest głównym dostawcą składników roślinnych w produktach Terranova. Sama farma ma długoletnią tradycję, ale jej właściciel Ed Alstat zainteresował się procesem liofilizacji. Poszukiwał on sposobów na przedłużenie świeżości przechowywanych roślin, które hodował. Ówczesne metody takie jak suszenie, mrożenie wiązały się ze stosunkowo dużymi utratami cennych składników.

Zastosowanie liofilizacji

Alstatowi wpadł w ręce artykuł naukowy opisujący proces liofilizacji osocza krwi. Badacze opisywali, że może być ono następnie przywrócone do stanu wyjściowego i wprowadzone do organizmu. Kolejne badania przekonały go, że warto wykorzystać tę metodę na farmie, i zaczął ją stosować ją do konserwacji ziół. Eclectic Institute Farm stał się jednym z pionierów takiego przetwarzania ziół.

Sprawdź nasz czysty skład

Life DRINK  - 1
  • -31,00 zł
  • Bestseller
  • Promocja

Life DRINK

19 porcji
Cena podstawowa 139,90 zł -31,00 zł Cena 108,90 zł
Naturalny, roślinny suplement diety w formie proszku do rozpuszczenia 100% białka roślinnego liofilizowane warzywa, owoce i grzyby czysta...
Living Multivitamin Woman  - 1
  • Bestseller

Living Multivitamin Woman

50 kapsułek
100 kapsułek
Cena 99,90 zł
Naturalne wsparcie włosów, skóry i paznokci dla kobiet Piękno włosów, skóry i paznokci Porcja energii i wsparcie funkcji psychologicznych Naturalne...
B-KOMPLEKS z witaminą C i ziołami  - 3
  • -4,00 zł
  • Bestseller
  • Promocja

B-KOMPLEKS z witaminą C i...

50 kapsułek
100 kapsułek
Cena podstawowa 59,90 zł -4,00 zł Cena 55,90 zł
Bomba witaminowa na wzmocnienie odporności i lepsze samopoczucie Porcja energii i wsparcie funkcji psychologicznych Efektywna odpowiedź na znużenie...

Na czym polega liofilizacja

Farmerzy z Oregonu świeżo zebrane rośliny czyszczą i natychmiast zamrażają, a następnie liofilizują. Proces ten wykorzystuje niskociśnieniowe komory próżniowe do delikatnego usuwania wody z roślin poprzez sublimację, dzięki czemu powstaje wysoce porowaty i kruchy materiał, który może być następnie zmielony na proszek bez potrzeby długiego suszenia w wysokich temperaturach. Cały ten proces jest przeprowadzany na miejscu w Eclectic Institute Farm.

Zalety liofilizacji

W przeciwieństwie do standardowych metod suszenia (które mogą degradować ważne związki), świeże liofilizowane rośliny mogą zachować znaczną część swojej naturalnej siły działania, profil odżywczy, aktywność enzymatyczną i oferują wysoką rozpuszczalność (wspomagając przyswajanie przez organizm), zapewniając jednocześnie większą stabilność przechowywania.

Czy liofilizacja jest zdrowa?

Badania pokazują, że liofilizacja oferuje wyraźne korzyści w porównaniu z innymi metodami suszenia pod względem aktywności i konserwacji, a także koncentruje oryginalne związki roślinne w mniej więcej takich samych proporcjach i równowadze, jakie były zawarte w świeżej roślinie [1, 2, 3, 4]. Osiąga się to bez uszkadzania lub usuwania składników rośliny i bez użycia rozpuszczalników takich jak etanol (używany do sporządzania prostych ekstraktów) lub toksycznych rozpuszczalników często używanych do sporządzania standaryzowanych ekstraktów ziołowych (takich jak metanol, aceton lub heksan).

Liofilizacja soku

W przypadku soku z liści pszenicy stosuje się jednak ciekły azot. Zamraża on sok niemal natychmiast po wyciśnięciu i pozwala na ochronę bardzo wrażliwych związków zawartych w roślinie. Ciekły azot jest odparowywany w kolejnej części procesu produkcji, nie pozostawiając żadnych śladów w gotowym materiale. Zamrożony sok jest następnie przenoszony do liofilizatora.

Etapy liofilizacji

Metoda stosowana przez Eclectic Institute Farm – w procesie liofilizacji wykorzystuje się specjalistyczny sprzęt, który obejmuje 3 kluczowe etapy.

Zamrażanie - przeprowadzane jest w sposób szybki, aby umożliwić tworzenie się małych kryształków lodu (duże kryształki lodu powstające w wyniku powolnego zamrażania mogą uszkodzić strukturę rośliny).

Próżnia - roślina jest umieszczana w próżni, w której mogą współistnieć formy stałe, ciekłe i gazowe.

Suszenie - wilgoć jest usuwana z materiału poprzez sublimację - proces, który pozwala uniknąć stopienia kryształu lodu, ale umożliwia usunięcie wilgoci w postaci pary gazowej.

Efektem końcowym jest materiał o integralności strukturalnej i profilu chemicznym zgodnym z oryginalną rośliną. Jest to doskonała metoda przygotowania surowca z roślin.

Liofilizowane składniki są następnie przewożone w postaci sypkich proszków do zakładu produkcyjnego w Wielkiej Brytanii, gdzie mieszane są receptury produktów Terranova. Tam także nakładane są polskie etykiety i wysyłane specjalnymi transportami do nas.

Skąd się wzięła liofilizacja?

Początki liofilizacji sięgają 3 tysięcy lat wstecz. Rzecz jasna wówczas nie stosowano specjalnych maszyn, a cały proces wynikał trochę z przypadku, a w znaczym stopniu od warunków atmosferycznych. Dawni Eskimosi wykorzystywali mroźne warunki i umiejętność odparowywania wody. Starożytni peruwiańscy Inkowie przechowywali swoje plony na szczytach górskich powyżej Machu Picchu. Niskie temperatury panujące w górach zamrażały zapasy żywności, a woda stopniowo odparowywała pod wpływem niskiego ciśnienia z powodu dużej wysokości nad poziomem morza - liofilizując żywność. Podobną technikę stosowali Buddyjscy mnisi mieszkający na świętej górze "Koya".

Pułapka z lodem

Pierwsze naukowe opisy pojawiły się na początku XX wieku. Początkowo suszono tkanki za pomocą pompy chemicznej. Potem wprzęgnięto do pracy elektryczną pompę wytwarzającą próżnię. W 1934 roku zarejestrowano patent na sprzętu do suszenia: zimną pułapką chłodzoną suchym lodem.

Na masową skalę liofilizacja stała się dostępna W latach 40-tych XX wieku, podczas II wojny światowej. Krew wysyłana do Europy z USA w celu leczenia rannych żołnierzy wymagała chłodzenia. Ówczesne możliwości techniczne nie były w stanie sprostać takim wymaganiom. Zapasy krwi psuły się przed dotarciem do miejsca przeznaczenia. Powstały więc bardziej nowoczesne techniki liofilizacji, aby przechowywać plazmę krwi, umożliwiając jej stabilność chemiczną bez konieczności chłodzenia. To między innymi o tych odkryciach czytał potem założyciel Eclectic Institute Farm.

Służba zdrowia zaczęła liofilizować antybiotyki i szczepionki. Od lat 60. XX wieku ponad 400 różnych rodzajów liofilizowanej żywności zostało wyprodukowanych komercyjnie przy użyciu liofilizacji. NASA zaadoptowała tę technikę w 1968 roku.

Liofilizacja kawy

Jednak najpowszechniejsze zastosowanie dotyczy jeszcze czasów II wojny światowej. Żołnierze armii USA byli przyzwyczajeni do picia kawy. W warunkach frontowych trudno było ją przechowywać, przygotowywać. Szukano więc sposobu jak wyprodukować kawę, którą da się zalać wodą i łatwo rozpuścić, zachowując przy tym smak, aromat i właściwości chemiczne (np. zawartość kofeiny). Sięgnięto wówczas po doświadczenia formy Nestle, która w 1938 roku stworzyła właśnie taką kawę na zlecenie brazylijskich plantatorów.

Proces liofilizacji nieustannie jest udoskonalany. Każdego roku pojawia się coraz więcej produktów. Cenimy tę zdobycz nauki gdyż pozwala zachować naturalny skład, a także integralność minerałów, witamin i innych składników odżywczych.

Liofilizacja warzyw i owoców

Między innymi dlatego Terranova większość roślin, kwasów tłuszczowych, probiotyków poddaje temu procesowi. Liofilizowane świeże warzywa i owoce są naszym znakiem rozpoznawczym na całym świecie. Między innymi dzięki temu nie stosujemy żadnych sztucznych środków konserwujących, wypełniających, chemicznych substancji słodzących, barwiących. Uznaliśmy, że starannie wyselekcjonowane rośliny dostarczają odpowiednich fitonutrientów. Wiemy jak je łączyć, by wzajemnie na siebie oddziaływały. Mieszankę takich naturalnych składników nazwaliśmy Magnifood, a proces przygotowywania poszczególnych składników: Phytofresh. W ten sposób Terranova tworzy suplementy diety, które są dobrze przyswajane przez organizm.

Liofilizowanie wychodzi nam naturalnie

Liofilizacja jest więc sposobem na to, by dostarczać organizmowi możliwie najwięcej ważnych substancji. Jesteśmy jak najbliżej natury i zamiast wypełniać kapsułki sztucznymi substancjami, wypełniamy je proszkiem z warzyw, owoców, grzybów i alg. Nasze produkty w postaci proszku są też łatwo rozpuszczalne w wodzie, gdzie liofilizowane składniki odzyskują swoje naturalne właściwości.

[1] Luanda G. Marquesa , Manoel M. Pradoa, José T. Freireb, Vitamin C Content of Freeze-Dried Tropical Fruits, SemanticScholar, 2011

[2]Anna Sadowska i wsp., Zawartości składników bioaktywnych i właściwości przeciwutleniających proszków wyprodukowanych metodą liofilizacji z wybranych surowców roślinnych, Żywność: Nauka, Technologia, Jakość, 2017, 24, 4, 113:59-75

[3] M. Jankovic, Physical properties of convectively dried and freeze-dried berrylike fruits, Review of Research Work at the Faculty of Agriculture, Belgrade, 1993, 38, 2:129-135

[4] Estaeban I Mejia-Meza i wsp., Improving Nutritional Value of Dried Blueberries (Vaccinium corymbosum L.) Combining Microwave-Vacuum, Hot-Air Drying and Freeze Drying Technologies, International Journal of Food Engineering, 2008, 4, 6; DOI: 10.2202/1556-3758.1364

[5] Varshney D., Singh M. (2015) History of Lyophilization. In: Varshney D., Singh M. (eds) Lyophilized Biologics and Vaccines. Springer, New York, NY.

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło