Choose a searcher

Kurkuma na wątrobę - czy jest zdrowa?

- Kategorie Artykuły

Kurkuma na wątrobę - czy jest zdrowa?

Kurkuma na wątrobę - czy jest zdrowa?

Wątroba jest największym narządem, największym gruczołem i jednym z najważniejszych narządów, który funkcjonuje jako ośrodek metabolizmu składników odżywczych i wydalania metabolitów [1]. Kurkuma to z kolei jeden ze składników, które mogą wspierać utrzymanie zdrowia wątroby. Właściwości kurkumy sprawiają, że regularne jej spożywanie może mieć istotny wpływ na funkcjonowanie tego niezwykle ważnego narządu. W tym artykule dowiesz się jaki jest dokładny wpływ kurkumy na wątrobę.

Czy kurkuma szkodzi na wątrobę?

Wątroba zdrowego dorosłego człowieka stanowi około 2,5% jego masy całego ciała, czyli około 1500 gramów [2]. Podstawową funkcją wątroby jest kontrola przepływu i bezpieczeństwa substancji wchłanianych z układu pokarmowego przed ich przedostaniem się do układu krążenia ogólnoustrojowego [1,2]. Aby gruczoł ten funkcjonował prawidłowo, warto o niego dbać na co dzień, poprzez zdrową zbilansowaną dietę, unikanie używek i alkoholu oraz dostarczanie do organizmu składników, które mogą wspierać jego zdrowie. Wśród nich wyróżnia się m. in. cholinę, czosnek czy chlorellę. Obok tych składników znajduje się oczywiście kurkuma. I oczywiste jest to, jak pozytywne działania ma kurkuma na wątrobę. Jednak zanim przejdziemy do omówienia tych działań, warto wiedzieć czy kurkuma szkodzi na wątrobę?

Kurkuma uznawana jest ogólnie za bezpieczny składnik, który można spożywać jako przyprawę, suplementy diety lub świeży korzeń. Kurkumina, jej główny składnik aktywny, została zatwierdzona Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) jako GRAS, co oznacza, że jest ogólnie uznawana za bezpieczną substancję [3]. Ponadto, Europejska Agencja Leków (EMA; The European Medicines Agency) potwierdziła brak poważnych skutków ubocznych po spożyciu ekstraktów z kurkumy i kurkuminy w dawkach do 8 g dziennie przez 3 miesiące [4].

Ale… Kurkuma a wątroba - czy to na pewno bezpieczne?

Jak każdy składnik odżywczy, kurkuma powinna być spożywana w umiarkowanych ilościach. Choć zazwyczaj jest uznawana za bezpieczną, spożywanie zbyt dużej ilości kurkumy może prowadzić do pewnych skutków ubocznych, takich jak zaburzenia żołądkowo-jelitowe [5]. Jeżeli decydujesz się na suplementy z kurkumą, stosuj je zawsze zgodnie z zaleceniami producenta. Nie przekraczaj dziennej porcji do spożycia. Więcej w przypadku suplementacji, nie znaczy lepiej!

Badania przeprowadzone przez lekarzy w całych Stanach Zjednoczonych wykazały korelację pomiędzy suplementami kurkumy, czarnym pieprzem i uszkodzeniem wątroby. Uszkodzenia te zaobserwowano póki co u 10 osób. Doktor Dina Halegoua-DeMarzio, dyrektor Fatty Liver Center w szpitalu uniwersyteckim Thomasa Jeffersona i współautorka badania [6] zauważyła niekorzystne efekty u osób stosujących suplementy kurkumy z czarnym pieprzem. Dlaczego do tego doszło? Według dr Halegoua-DeMarzi wpłynęło na to właśnie połączenie dużych ilości kurkumy z czarnym pieprzem w suplementach diety. Pieprz zmienia sposób, w jaki organizm przetwarza kurkumę, skutecznie zwiększając porcję kurkuminy, jaką otrzymuje dana osoba. Jak sama mówi: „Chociaż nie jest to idealna analogia, u niektórych osób zażycie jednej pigułki kurkumy i pieprzu byłoby jak zażycie 20 tabletek na raz i samej kurkumy.”

Dr Halegoua-DeMarzi wyjaśnia, że jej celem nie jest wygłaszanie ogólnego stwierdzenia na temat tego, jak niebezpieczna jest kurkuma, ani twierdzenie, że suplementy są niebezpieczne w każdej sytuacji. Zachęca ludzi, aby konsultowali się z lekarzami przed rozpoczęciem stosowania nowych suplementów lub witamin, ponieważ według niej - w wielu przypadkach ludzie nie wiedzą, jak mogą one wchodzić w interakcje np. z aktualnie przyjmowanymi lekami. Dr Halegoua-DeMarzi twierdzi również, że niektóre osoby mogą być bardziej podatne na toksyczne działanie na wątrobę w wyniku takiego połączenia niż inne [7].

Czy kurkuma jest dobra na wątrobę?

Kurkuma, znana również jako "złoto wschodu", od wieków była doceniana za swoje niezwykłe właściwości zdrowotne. Co daje kurkuma? Posiada właściwości antyoksydacyjne, pomaga utrzymać zdrową skórę i wspiera funkcjonowanie układu odpornościowego. Sprawdzi się także kiedy chcesz wesprzeć układ nerwowy i układ krążenia. Równie dobrym wyborem w suplementacji jest kurkuma na stawy, ponieważ wspomaga utrzymanie ich w zdrowiu. Warto wspomnieć także o tym, że dużą popularnością cieszy się także kurkuma na odchudzanie. Chociaż czy słusznie?

Wracając do meritum. Czy kurkuma jest dobra na wątrobę? Kurkumina - główny składnik aktywny zawarty w kurkumie - posiada silne właściwości przeciwzapalne [8], co może korzystnie wpływać na zdrowie wątroby. Jedno z badań przeprowadzonych z udziałem ludzi wykazało, że regularne spożywanie sfermentowanej kurkumy przez 12 tygodni przyniosło obniżenie poziomu enzymów wątrobowych ALT i AST, co jasno wskazuje na korzystne działanie kurkumy na wątrobę [9].

Opisując to czy kurkuma pomaga na wątrobę, nie możemy zapomnieć o jej działaniach przeciwutleniających. Działania przeciwutleniające kurkuminy zawartej w kurkumie są porównywalne do witaminy C i E [10], co jest istotne dla ochrony wątroby przed stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny to w skrócie brak równowagi pomiędzy nadmiernym tworzeniem się reaktywnych form tlenu i azotu a ograniczoną obroną antyoksydacyjną organizmu. Bezpośrednią konsekwencją nadmiernej produkcji reaktywnych form tlenu i azotu, jest ich interakcja z biocząsteczkami komórkowymi, takimi jak DNA, lipidy i białka, które są modyfikowane i co może powodować ich uszkodzenia. Stres oksydacyjny jest jednym z czynników który może prowadzić do uszkodzeń komórek wątroby [11].

Czy kurkuma oczyszcza wątrobę? Ekstrakt z kurkumy standaryzowany na 95% kurkuminy, może zapobiegać gromadzeniu się tłuszczów i ułatwiać ich usuwanie przez wątrobę. Sugeruje się także, że mechanizm działania kurkuminy na wątrobę polega na jej działaniu żółciopędnym i żółciotwórczym [8]. A jak działa kurkuma na wątrobę pod kątem procesów metabolicznych? Sugeruje się, że suplementacja kurkuminą może mieć korzystny wpływ na stan profil węglowodanowy i niektóre parametry lipidowe [12].

Produkty z kurkumą:

Kompleks glukozamina boswellia & MSM, suplement diety na stawy, PROMOCJA
Cena 79,90 zł
Kompleks wegańskich suplementów na zdrowe stawy i piękną skórę Wspiera komfort stawów Pomaga w produkcji kolagenu 100% roślinny skład Kompleksowy...
Fermentowanya kurkuma, suplement diety na odporność, PROMOCJA
Cena 99,90 zł
Odkryj przewagę suplementu z fermentowaną kurkumą Kurkuma działa na zdrową skórę Wesprzyj układ odpornościowy Wspomóż swój układ nerwowy...

Kurkuma na wątrobę - jak stosować?

Spożywanie kurkumy w umiarkowanych ilościach w ramach codziennej diety jest bezpiecznie [7]. Możesz stosować ją jako sproszkowaną przyprawę lub świeży korzeń. Kurkuma świetnie sprawdzi się w potrawach kuchni azjatyckiej, takich jak curry, dal czy gulasze warzywne. Zdecydowanie wzbogaci ich smak i kolor. Kurkumę możesz również dodawać do zup, sałatek, omletów czy sosów. Kurkuma może stanowić także ciekawy dodatek do koktajli! Wypróbuj np. kurkumowy koktajl z bananem i imbirem. Wystarczy, że zmiksujesz mleko roślinne, banana, szczyptę kurkumy, kawałek imbiru (lub ¼ łyżeczki zmielonej kurkumy) oraz miód lub syrop klonowy, a uzyskasz pyszny i odżywczy napój.

Możesz również przygotować napój z mleka i kurkumy, znany jako "złote mleko".

Jak przygotować złote mleko?

Przygotuj jedną szklankę mleka lub napoju roślinnego, płaską łyżeczkę mielonej kurkumy, ⅓ łyżeczki cynamonu oraz szczyptę pieprzu. Opcjonalnie mleko możesz posłodzić miodem lub syropem klonowym. W małym garnku podgrzej mleko na średnim ogniu. Następnie dodaj kurkumę, cynamon i czarny pieprz, mieszając, aż składniki się połączą. Kontynuuj podgrzewanie mleka, mieszając od czasu do czasu, aż będzie gorące. Nie doprowadzaj do wrzenia. Gotowe mleko możesz dosłodzić - jeżeli wolisz bardziej słodkie smaki.

Możesz też wybrać suplement diety z kurkumą, pod warunkiem, że podejdziesz do tego z głową. To czy kurkuma jest zdrowa na wątrobę jest oczywiste, ale pamiętaj o tym, by nie przekraczać zalecanej porcji do spożycia, deklarowanej przez producenta preparatu. A jeżeli nie masz pewności czy możesz bezpiecznie suplementować kurkumę, koniecznie skonsultuj się z lekarzem.

[1] IJRPB 20 2017; 4(8):13-24.

[2] IJDMSR 2022; 4(1):88-92.

[3] AAPS J 2013; 15(1):195–218. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3535097/

[4] EFSA J 2022; 18(6):6146. https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf/10.2903/j.efsa.2020.6146

[5] Front Pharmacol 2020; 11:01021. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7522354/

[6] Am J Med. 2023 Feb;136(2):200-206. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36252717/

[7] https://www.jeffersonhealth.org/your-health/living-well/the-trouble-with-turmeric-associated-liver-injuries

[8]Probl Hig Epidemiol 2015; 96(2):414-420. http://www.phie.pl/pdf/phe-2015/phe-2015-2-414.pdf

[9] Int J Mol Sci 2022, 23(2), 585. https://www.mdpi.com/1422-0067/23/2/585

[10] Biomedicine (Taipei) 2019; 9(4):23. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31724938/

[11] Livers 2022, 2(4), 283-314; https://www.mdpi.com/2673-4389/2/4/23

[12] Evid Based Complement Alternat Med. 2022; 2022: 8278744. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9232354/

Powiązane wpisy

Powiązane wpisy

Zarejestruj nowe konto

Posiadasz już konto?
Zaloguj się zamiast tego lub Zresetuj hasło