- Promocja
Czy kurkuma szkodzi na wątrobę?
Wątroba zdrowego dorosłego człowieka stanowi około 2,5% jego masy całego ciała, czyli około 1500 gramów [2]. Podstawową funkcją wątroby jest kontrola przepływu i bezpieczeństwa substancji wchłanianych z układu pokarmowego przed ich przedostaniem się do układu krążenia ogólnoustrojowego [1,2]. Aby gruczoł ten funkcjonował prawidłowo, warto o niego dbać na co dzień, poprzez zdrową zbilansowaną dietę, unikanie używek i alkoholu oraz dostarczanie do organizmu składników, które mogą wspierać jego zdrowie. Wśród nich wyróżnia się m. in. cholinę, czosnek czy chlorellę. Obok tych składników znajduje się oczywiście kurkuma. I oczywiste jest to, jak pozytywne działania ma kurkuma na wątrobę. Jednak zanim przejdziemy do omówienia tych działań, warto wiedzieć czy kurkuma szkodzi na wątrobę?
Kurkuma uznawana jest ogólnie za bezpieczny składnik, który można spożywać jako przyprawę, suplementy diety lub świeży korzeń. Kurkumina, jej główny składnik aktywny, została zatwierdzona Amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) jako GRAS, co oznacza, że jest ogólnie uznawana za bezpieczną substancję [3]. Ponadto, Europejska Agencja Leków (EMA; The European Medicines Agency) potwierdziła brak poważnych skutków ubocznych po spożyciu ekstraktów z kurkumy i kurkuminy w dawkach do 8 g dziennie przez 3 miesiące [4].