- Promocja
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
Zamówienie złożone po 16 kwietnia zostanie zrealizowane 23 kwietnia. Za utrudnienia przepraszamy.
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
ProduktyASTRAGALUS ELDERBERRY & GARLIC Wielkość opakowania - 50 kapsułek
- Promocja
BEAUTY KOMPLEKS Wielkość opakowania - 50 kapsułek
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
-
MenuBack
-
Nasze produkty
-
-
-
-
-
-
-
-
produkty - dzieci
-
-
-
-
-
-
produkty - omega
-
-
-
-
-
Produkty
-
-
-
- Dlaczego my
- Składniki
- Przepisy
- Blog
-
Baner
-
Potrzebujesz czystej energii? Zobacz roślinne źródła z witaminą B
Potrzebujesz czystej energii? Zobacz roślinne źródła z witaminą B
Spis treści
- Witamina B, czyli tak to się wszystko zaczęło
- Witaminy z grupy B - lista
- Tiamina: witamina B1. Właściwości i rola w organizmie
- Źródła roślinne witaminy B1
- Ryboflawina: witamina B2. Właściwości i rola w organizmie
- Niacyna: witamina B3. Właściwości i rola w organizmie
- Kwas pantotenowy: witamina B5. Właściwości i rola w organizmie
- Pirydoksyna: witamina B6. Właściwości i rola w organizmie
- Kwas foliowy: witamina B9. Właściwości i rola w organizmie
- Kobalamina: witamina B12. Właściwości i rola w organizmie
- FAQ Witamina B
Witamina B, to tak naprawdę cały kompleks substancji, które wykorzystuje nasz organizm. Bez nich nasz układ nerwowy miałby poważne kłopoty. Spadek energii, poczucie zmęczenia, znużenia to właśnie efekt niskiego poziomu jednej z witamin B. Zobacz jak ją włączyć do swojej diety.
Właściwości witaminy B to przede wszystkim prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, metabolizmu energetycznego. Tyle, że to tak naprawdę bardzo duże uproszenie, bo literka "B" dotyczy całej gamy witamin o zbliżonym, ale nie takim samym działaniu. Ich wspólną cechą jest to, że są rozpuszczalne w wodzie. Nasz organizm ma też problem z ich magazynowaniem więc należy je regularnie dostarczać wraz z dietą. Zanim więc przejdziemy do porad, gdzie szukać witamin z grupy B najpierw ustalmy skąd one się wzięły i ile ich tak naprawdę jest.
Witamina B, czyli tak to się wszystko zaczęło
Geniusz. To słowo najlepiej pasuje do Kazimierza Funka. Już jako 16-latek zdał maturę. 4 lata później miał już doktora z biologii, a w wieku 27 lat dokonał jednego z największych przełomów w historii medycyny. Genialny naukowiec z Polski odkrył witaminę. Jaką? Dziś nazywamy ją B1, czyli tiaminą. Tyle, że w roku 1911 to byłą po prostu "witamina". Nikt wcześniej nie opisał bowiem podobnej substancji. To Funk wymyślił więc nazwę łącząc łacińskie słowo vita (życie) i amina (związek chemiczny zawierający grupę aminową). Do obiegu wprowadził nazwę "witamina" w 1912 roku. Historia z tym związana zasługuje na powieść sensacyjną, gdyż młodemu badaczowi nie chciano wierzyć, że odkrył substancję, która jest tak ważna dla organizmu człowieka, a nikt wcześniej tego nie opisał. Ostatecznie, stosując sprytny wybieg, udało mu się ogłosić odkrycie. Polak przeszedł do historii, a cały świat usłyszał o grupie substancji czekających na kolejne odkrycia. Funk przewidywał bowiem, że witamin jest więcej. Sama grupa B zawiera ich 8!
Tiamina: witamina B1. Właściwości i rola w organizmie
To właśnie tiaminę, czyli witaminę B1 odkrył Kazimierz Funk. Dziś wiemy, że tiamina pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu serca. Jest także ważna do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego . Witamina B1 pełni też istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego. Kolejną jej funkcją w organizmie człowieka jest pomoc w utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych .
Produkty z witaminą B
- Obecnie brak na stanie
- Bestseller
- Obecnie brak na stanie
Ryboflawina: witamina B2. Właściwości i rola w organizmie
Aby prawidłowo przetwarzać (metabolizować) żelazo nasz organizm potrzebuje między innymi właśnie witaminy B2. Między innymi dlatego pomaga w utrzymaniu prawidłowego stanu czerwonych krwinek. Także prawidłowe widzenie zależy od obecności ryboflawiny w organizmie człowieka. Jest również istotna w przemianach energetycznych i funkcjonowaniu układu nerwowego. Osoby troszczące się o zdrową skórę także powinny zwrócić uwagę na ryboflawinę. To nie koniec jej zalet, bo pamiętajmy, że przyczynia się jeszcze do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia i pomaga w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym.
Niacyna: witamina B3. Właściwości i rola w organizmie
Jeśli odczuwasz zmęczenie i znużenie, to może być znak, że na Twoim talerzu jest zbyt mało źródeł niacyny. Jedną z funkcji witaminy B3 w organizmie jest właśnie zmniejszenie tych objawów. Jest też istotna dla utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i funkcjonowania układu nerwowego . Niacyna pomaga także zachować zdrową skórę.
Kwas pantotenowy: witamina B5. Właściwości i rola w organizmie
Jeśli mówimy o sprawności umysłowej, to powinniśmy wiedzieć, że wiele zależy właśnie od kwasu pantotenowego. Witamina B5 wyróżnia się na tle całej grupy także tym, że przyczynia się do prawidłowej syntezy i metabolizmu hormonów (steroidowych), witaminy D i niektórych neuroprzekaźników. Oczywiście jest ważna dla utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego a także zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Pirydoksyna: witamina B6. Właściwości i rola w organizmie
Witamina B6 jest jedną z najpopularniejszych. Swoją sławę zawdzięcza łączeniu jej przez producentów suplementów diety z magnezem. Tak naprawdę bardzo wiele o B6 mówi nazwa. Cząstka pan oznacza „wszystko”, „wszech”. Pantotenowy to inaczej „wszechobecny”. Rzeczywiście jest bardzo rozpowszechniony w świecie roślinnym i zwierzęcym, a specjaliści uważają, że jest niezbędny każdej żywej komórce. Dlaczego? Skupmy się na organizmie człowieka. Fundamentalnym znaczeniem dla naszego organizmu jest zdolność to rozkładania (metabolizmu) białka i glikogenu. Aby proces ten zachodził prawidłowo potrzebna jest między innymi witamina B6. Bierze także udział w metabolizmie homocysteiny, energii. Pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, produkcji czerwonych krwinek a także utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych oraz przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
Kwas foliowy: witamina B9. Właściwości i rola w organizmie
Każda kobieta planująca ciążę lub nosząca pod sercem dziecko, słyszała o kwasie foliowym od lekarza. Rekomendacje Polskiego Towarzystwa Ginekologów i Położników dotyczące suplementacji u kobiet ciężarnych zawierają właśnie zalecenie dotyczące witaminy B9. Wszystko zaczęło się w 1965 r., gdy odkryto zależność między niskim poziomem folianów w organizmie kobiety, a częstością występowania wad cewy nerwowej. Zgodnie z aktualną wiedza PTGiP rekomenduje między innymi:
1. u wszystkich kobiet w wieku prokreacyjnym, stosowanie kwasu foliowego w dawce 0,4 mg/d w postaci suplementów, jako uzupełnienie naturalnej, bogatej w foliany diety,
2. w I trymestrze (do 12 tygodnia ciąży) stosowanie kwasu foliowego w dawce 0,4-0,8 mg/d,
3. po 12 tygodniu i w okresie karmienia w populacji kobiet bez dodatkowych czynników ryzyka, stosowanie kwasu foliowego w dawce 0,6-0,8 mg/d.
Kobalamina: witamina B12. Właściwości i rola w organizmie
Witamina B12 ma ciekawą budowę, bo zawiera w sobie dosyć rzadki minerał - kobalt. Związki o działaniu witaminy B12 są więc zbiorczo nazywane „kobalaminami”. Jeśli przyjmujemy suplementy diety, to w składzie możemy znaleźć na przykład określenie metylokobalamina i 5-deoksyadenozylokobalamina to metabolicznie aktywne formy witaminy B12. Czasem pojawiają się także dwie inne formy: hydroksykobalamina i cyjanokobalamina. Stają się biologicznie aktywne po przekształceniu ich do metylokobalaminy lub 5-deoksyadenozylokobalaminy.
Jedną z najważniejszych funkcji jest pomoc w prawidłowej produkcji czerwonych krwinek. Pomaga także w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, utrzymaniu prawidłowych funkcji psychologicznych . Jak wiele innych witamina z grupy B przyczynia się również do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego i zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia.
FAQ Witamina B
Funk odkrył tiaminę analizując ziarna ryżu. Zainteresowała go teoria, że łuskany ryż może nie zawierać pewnej substancji ważnej dla człowieka. Zaczął więc badać otręby, z których wyizolował tiaminę. Jej źródłem są więc nieprzetworzone lub nisko przetworzone produkty zbożowe, rośliny strączkowe (groch, fasola), drożdże, orzechy, słonecznik.
Witamina B2 występuje w migdałach,, zielonych częściach warzyw, pełnoziarnistym pieczywie, fasoli, grochu, soi, i orzechach włoskich. Nie są to rośliny, ale wegetarianie i weganie powinni wiedzieć, że B2 można znaleźć w niektórych grzybach oraz drożdżach.
Pokarmy roślinne, takie jak orzechy, rośliny strączkowe i zboża, dostarczają niacynę, głównie w postaci kwasu nikotynowego. Warto wiedzieć, że w części produktów zbożowych występuje witamina B3, ale jest ona słabo przyswajana przez organizm człowieka (w około 30%).[1] Część producentów dodaje więc do pieczywa lub płatków śniadaniowych witaminę B3 w wolnej postaci.
Lubisz masło orzechowe? Doskonale, bo to właśnie jest jedno ze źródeł witaminy B5. Egzotyczna yerba mate także może nam ją dostarczyć, podobnie jak awokado. Smacznym źródłem kwasu pantotenowego na śniadanie są otręby pszenne z mlekiem sojowym i pokrojonymi pomarańczami z melonem oraz bananami.
Do najbogatszych źródeł witaminy B6 należy ciecierzyca. Znajdziemy ją także w ziemniakach i inne warzywa skrobiowych oraz bananach.
Ta witamina jest szczególnie ważna dla osób, które nie jedzą mięsa. Najwyższe jej stężenie jest w tkankach zwierzęcych. Wegetarianie i weganie muszą pamiętać, że nadmiar kwasu foliowego może też maskować pierwsze objawy niskiego poziomu witaminy B12 w organizmie. Światowa Organizacja Zdrowia zaleca więc osobom będącym na diecie bezmięsny, suplementację witaminą B12. W roślinach można ją bowiem znaleźć w niewielkich ilościach. Występuje natomiast w glonach i drożdżach.
Osoby, które nie jedzą mięsa mają znakomite źródła kwasu foliowego w zasięgu ręki. W zawierają go: ciecierzyca, szpinak, sałata, fasola biała, korzeń i natka pietruszki, brukselka, jarmuż, brokuły, słonecznik i sezam.Jest obecny także w orzechach, brązowym ryżu i czereśniach.
[1] Modern Nutrition in Health and Disease, 11th ed. Baltimore, MD: Williams & Wilkins; 2014:331-40.
Powiązane wpisy
-
Co daje systematyczność suplementacji. 7 sposobów
Opublikowano 24-06-2021 14:44:56 -
Suplementacja dla sportowców - wyciągnij jak najwięcej z każdego treningu!
Opublikowano 31-12-2021 10:56:11 -
Spirulina. Kosmiczne właściwości zielonej algi
Opublikowano 20-10-2021 12:12:45
Powiązane wpisy
O autorze
Oskar Berezowski: dziennikarz z ponad tysiącem publikacji w największych polskich mediach drukowanych i elektronicznych. Jego pasją jest sport i mikroodżywianie.Wiedzę na temat wpływuwitamin i minerałów na funkcjonowanie układu nerwowego zdobywał w Polsce i USA.
Dodaj komentarz
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto
Logowanie do istniejącego konta Zaloguj się na swoje konto
Zresetuj hasło
Zarejestruj nowe konto